Povišen pritisak 20-godišnjaka

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 2:42 pm
Kontakt:

Re: Povišen pritisak 20-godišnjaka

Post od aa_aca »

Svaki sistem zahteva odgovarajuće održavanje. Napravi samo paralelu sa automobilom. Ako mu sipaš loše ulje, loše gorivo, lošu tečnost za hlađenje ili šta drugo loše, sve će imati svoje simptome lošeg ponašanja. Zamisli Ferarija sa našim gorivom. Probaj da mu sipaš ono jeftino ulje za motor. Ili stavi mu Tigar gume. :-?

Ljudski organizam je mnogo složeniji i osetljiviji. Dobra okolnost je što organizam ima mogućnost regeneracije i povratne sprege ali i te mogućnosti su ograničene. Kada se ne obraća pažnja na signale koje nam organizam šalje, te se pretera sa forsiranjem, dolazi do pucanja.

Dakle ako hoćeš žestoko da vežbaš moraš žestoko i da se hraniš. Naravno treba postepeno da pojačavaš forsiranje i uz konsultacije ili čak nadzor stručnog lica. Ne zaboravi da moraš i da spavaš bar osam sati u kontinuitetu. Moraš i raznih drugih stvari da se odrekneš: cigara, alkohola, noćnih provoda...

Imaš dobrih saveta na http://.rs kao i na http://www.trcanje.rs.
srba91
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 23, 2011 6:33 pm

Post od srba91 »

Pozdrav,imam pitanje,danas sam merio kod komsije pritisak na elektronski merac i imam 160 sa 97 pritisak,kad sam merio pre par dana,bio je isto priblizno ovome,ali ne osecam nikakve promene u telu i uopste zdravlju,sve kao i pre,kad sam merio pre 3,4 meseca u vojsci imao sam 120 sa 77,i uopste ranije sam imao uvek dobar pritisak,imam 20 godina,sta bi to moglo biti? :-?
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

Неисправан апарат.

Електронски мерачи притиска су толико непоуздани да се могу користити само као нека индикација. Нађи некога да ти измери оним апаратом са слушалицама. Ако немаш никога ти иди до лекара.

И зашто си уопште мерио притисак?
danilo74
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 08, 2012 4:00 pm

Post od danilo74 »

aa aco, imas li komentar na moju situaciju. Hvala.
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

Доњи притисак 85-86 - то је у границама грешке мерења. За електронске апарате да не коментаришем поново, а код класичних прецизност зависи од онога који мери - колико добро чује и какве има рефлексе. Дакле тих 5 слободно занемари. Ако ти је доњи стално 90 то већ можемо да узмемо као симптом.

Дакле, чиме мериш и колики ти је притисак: горњи/доњи?
Оно трњење екстремитета - када се јавља? Да ли се поклапа са знојењем?
Колико си висок и тежак?
Нисам сигуран да сам добро разумео оно око знојења. Јел проблем то што су ти зној и кожа хладни? Да ли се више знојиш него иначе?
Чиме се бавиш?
srba91
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 23, 2011 6:33 pm

Post od srba91 »

Pa merio sam cisto onako bzvz,komsija ima veliki pritisak,pa reko da izmerim taman i ja,i eto..
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

srba91 napisao:Pa merio sam cisto onako bzvz,komsija ima veliki pritisak,pa reko da izmerim taman i ja,i eto..
Као што ти рекох, за сваки случај иди код лекара или некога ко користи стандардни апарат са слушалицама и провери притисак. Можда се тај твој комшија лечи од непостојеће болести.
danilo74
Novi član
Novi član

Post od danilo74 »

aa_aca napisao:Доњи притисак 85-86 - то је у границама грешке мерења. За електронске апарате да не коментаришем поново, а код класичних прецизност зависи од онога који мери - колико добро чује и какве има рефлексе. Дакле тих 5 слободно занемари. Ако ти је доњи стално 90 то већ можемо да узмемо као симптом.

Дакле, чиме мериш и колики ти је притисак: горњи/доњи?
Оно трњење екстремитета - када се јавља? Да ли се поклапа са знојењем?
Колико си висок и тежак?
Нисам сигуран да сам добро разумео оно око знојења. Јел проблем то што су ти зној и кожа хладни? Да ли се више знојиш него иначе?
Чиме се бавиш?
Merim i elktronski i klasicno. Ne prelazi 90 uglavnom se krece oko 85-86 do 90 a gornji je oko 120 retko ide do 130. Uglavno mi donji skače i varira, a tad mi, kad skoči donji i puls bude 80-90. Isao sam kod dr. dao mi da pijem nebilet (po pola i po potrebi?).Visok sam 185 težak 88 kg. Znojim se uobičajeno i upravo su mi znoj i koza hladni. Radim u kancelariji, tako da dosta vremena provodim sedeći. Trnjenje se ne poklapa sa znojenjem (rekao sam da se znojim uobičajeno) vec cini mi se sa povecanjem pritiska, mada dr. kaze da trnjenje i pritisak nemaju veze vec da je isto verovatno posledica problema sa vratnom kicmom. E da nisam pomenuo te probleme (mada nisu dijagnostikovani) ali imam problem sa vratom, neznam verovatno spondiloza (i roditelji i sestra pate od toga).
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

danilo74,
хладно знојење је симптоматично за проблеме са срцем и појаву страха.
Трњење, као што рече твој лекар, од кичме.

Ако претпоставимо да ниси малер па да су се две независне болести појавиле истовремено, онда је узрок свега кичма и поремећена циркулација.

Укочени мишићи врата а нарочито раменог појаса (што је код тебе сигурно случај јер дуго седиш) су невероватно чест узрочник промене притиска, срчаног ритма и свачега још, па и трњења.

Почни да радиш вежбе за мишиће раменог појаса које сам покушао да објасним на мом сајту Аца Савети Здравље Рамена-рачунари и иди код доброг масера да ти среди леђа и кичму. Требало би да делује за десетак дана редовног вежбања.
danilo74
Novi član
Novi član

Post od danilo74 »

aa_aca napisao: danilo74,
хладно знојење је симптоматично за проблеме са срцем и појаву страха.
Трњење, као што рече твој лекар, од кичме.

Ако претпоставимо да ниси малер па да су се две независне болести појавиле истовремено, онда је узрок свега кичма и поремећена циркулација.

Укочени мишићи врата а нарочито раменог појаса (што је код тебе сигурно случај јер дуго седиш) су невероватно чест узрочник промене притиска, срчаног ритма и свачега још, па и трњења.

Почни да радиш вежбе за мишиће раменог појаса које сам покушао да објасним на мом сајту Аца Савети Здравље Рамена-рачунари и иди код доброг масера да ти среди леђа и кичму. Требало би да делује за десетак дана редовног вежбања.
Hvala puno Aco. Evo samo jos da napomenem da me vec 3-4 dana boli glava, sto mi se ranije nije dešavalo. Mislim boli me jedan dan, dva i prodje. Doduse ne puno i ne pulsira kao kad skoci pritisak (koji mi je uzgred zadnjih dana normalan) već onako blago tisti. E sad pretpostavqam da i to ima veze sa vratnom kicmom??? Mada me predeo oko prsljenova vrata i prema ramenima, gde zna nekad da me ozbiljno ukoci, ne boli već samo glava??? Sta mislis? Da li da pijem nesto od lekova posto jos uvek trpim jer bol nije jak a i sve racunam proci ce.
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

Ја бих попио један кафетин пред спавање да бих могао да спавам.

Што пре иди код доброг физиотерапеута и бићеш као нов. Ако почнеш са озбиљнијим лековима само ћеш закомпликовати ситуацију. Нећеш решити проблем а направићеш нове проблеме.

Ево једног могућег сценарија:
1. дуготрајно седење
2. укочени мишићи раменог појаса
3. поремећен доток крви у главу
4. главобоља
5. организам диже крвни притисак да би дотерао крв у мозак
6. ти пијеш таблете против крвног притиска
7. ремети се циркулација у глави
8. рамени мишићи се још више коче
9. долази до блокаде нерава који пролазе кроз рамени појас и између рамених лопатица
10. долази до поремећаја рада срца
11 почињеш да пијеш лекове против аритмије
Ииии, не могу даље. Много може да се рашири како корен дрвета.
А проблем није решен.

Још једном: масажа мишића раменог појаса, намештање спојева кичме и ребара (између рамених лопатица), вежбе за опуштање мишића раменог појаса.
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

Заборавих да ти кажем да када почну да боле мишићи раменог појаса онда си већ много заглибио. И главобоља ти је сигурно од те циркулације а не од самих пршљенова.
danilo74
Novi član
Novi član

Post od danilo74 »

Cao aa aco evo mene opet. Poslusao sam te isao na masaze i stanje se stabilizuje, pa opet krene a ja opet na masaze itd. Izgleda da je problem sa vratom bas bas. al dobro idem i na plivanje kad stignem bice bolje. Pritisak mi je u poslednje vreme dobar. malo me nekad zeza samo donji ali nista strasno. nego vec mesec dana osecam bol u levom ramenu koja se proteze napred prema levoj strani vrata i kljucnoj kosti. a ponekad i pozadi ka lopatici. ja sve racunam reuma proci ce. Bol nije jak vise kao da zateze pogotovu pri nekim pokretima. Plus mi se vremena na vreme desava da mi iz cista mira puls ode na 100-110, obicno jednom dnevno ali ne svaki dan i imam utisak kao da se brze zamaram mada mozda i gresim. recimo popnem se do 5 sprata a puls piči. s vremena na vreme osetim i neku nelagodnost oko srca (a moyda i nije oko srca vec mi se samo cini). Ja nesto uobrazio da je stitna zlezda a fizioterapeut mi kaze da je mozda tromb. Rekoh da uradim mozda najbolje krvnu sliku. sta ti mislis. Hvala.
danilo74
Novi član
Novi član

Post od danilo74 »

Cao aa aco evo mene opet. Poslusao sam te isao na masaze i stanje se stabilizuje, pa opet krene a ja opet na masaze itd. Izgleda da je problem sa vratom bas bas. al dobro idem i na plivanje kad stignem bice bolje. Pritisak mi je u poslednje vreme dobar. malo me nekad zeza samo donji ali nista strasno. nego vec mesec dana osecam bol u levom ramenu koja se proteze napred prema levoj strani vrata i kljucnoj kosti. a ponekad i pozadi ka lopatici. ja sve racunam reuma proci ce. Bol nije jak vise kao da zateze pogotovu pri nekim pokretima. Plus mi se vremena na vreme desava da mi iz cista mira puls ode na 100-110, obicno jednom dnevno ali ne svaki dan i imam utisak kao da se brze zamaram mada mozda i gresim. recimo popnem se do 5 sprata a puls piči. s vremena na vreme osetim i neku nelagodnost oko srca (a moyda i nije oko srca vec mi se samo cini). Ja nesto uobrazio da je stitna zlezda a fizioterapeut mi kaze da je mozda tromb. Rekoh da uradim mozda najbolje krvnu sliku. sta ti mislis. Hvala.
danilo74
Novi član
Novi član

Post od danilo74 »

Cao aa aco evo mene opet. Poslusao sam te isao na masaze i stanje se stabilizuje, pa opet krene a ja opet na masaze itd. Izgleda da je problem sa vratom bas bas. al dobro idem i na plivanje kad stignem bice bolje. Pritisak mi je u poslednje vreme dobar. malo me nekad zeza samo donji ali nista strasno. nego vec mesec dana osecam bol u levom ramenu koja se proteze napred prema levoj strani vrata i kljucnoj kosti. a ponekad i pozadi ka lopatici. ja sve racunam reuma proci ce. Bol nije jak vise kao da zateze pogotovu pri nekim pokretima. Plus mi se vremena na vreme desava da mi iz cista mira puls ode na 100-110, obicno jednom dnevno ali ne svaki dan i imam utisak kao da se brze zamaram mada mozda i gresim. recimo popnem se do 5 sprata a puls piči. s vremena na vreme osetim i neku nelagodnost oko srca (a moyda i nije oko srca vec mi se samo cini). Ja nesto uobrazio da je stitna zlezda a fizioterapeut mi kaze da je mozda tromb. Rekoh da uradim mozda najbolje krvnu sliku. sta ti mislis. Hvala
Odgovori