Yasmin kontraceptivne pilule

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

aras
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 30, 2007 1:23 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Yasmin kontraceptivne pilule

Post od aras »

Zanima me da li je neko koristio ili i dalje koristi ove pilule?
Ja sam pre koristila Zenin i bile su mi odlicne,znaci sto se tice koze i celog ciklusa,sve je postalo savrseno,ali nazalost sam morala da prestanem zbog povisenog pritiska.
Za Yasmin znam da deluju diureticki i od ginekologa sam cula da su to sad najnovije i najbolje,pa me zanima necije iskustvo
seven.maja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 04, 2007 12:37 am

Post od seven.maja »

Ja sam ih pila dva mjeseca i za to vrijeme sam bila jako depresivna...i pojavljivale su mi se bubuljice na licu iako je pisalo u uputstvu da bas treba suprotno da organizam reaguje...ko zna...
U svakom slucaju neces znati dok ne probas :)
Dragana Petrovic
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 08, 2006 11:44 pm

Post od Dragana Petrovic »

Ja pijem Yasmin, i zadovoljna sam. Sem sto na lice ne deluju nesto posebno, mada sem i pre pocetka koriscenja ovih tableta redovno isla kod kozmeticara kao i sad, nista se drasticno nije promenilo, ali se nije ni poboljsalo! Nisam se ugojila, menjala raspolozenje i sl, ali sam dobila malo celulita. Sve u svemu sam zadovoljna, a i koliko sam ja uspela da sagledam razlicite informacije mislim da su one najbolje za mladu zdravu devojku, barem u periodu od 25-30 god. Meni je primarni zahtev od tableta i bila kontracepcija, ali sam malo vose ocekivala od efekata na lice, ali eto, maa, mozda mi lice i jeste bolje ali sam ja subjektivna, pa necu da priznam! I da, pvih dana mi je bilo malo muka i imala sam blago krvarenje, ali to je adaptacija na hormone i traje samo par dana!
aras
Novi član
Novi član

Post od aras »

e pa hvala na podeljenom iskustvu,ja moram reci da je meni prioritet poboljsanje koze posto su mi se povratile bobuljice od kako ne pijem vise zenin pilule,izgledam kao da sam u pubertetu,a vratili su se i bolovi kao i obolnije krvarenje tako da bi bas pocela da ih uzimam.
pa nadam se da ce se jos neko javiti sa nekim pohvalama
Dragana Petrovic
Aktivan član
Aktivan član

aras napisao:e pa hvala na podeljenom iskustvu,ja moram reci da je meni prioritet poboljsanje koze posto su mi se povratile bobuljice od kako ne pijem vise zenin pilule,izgledam kao da sam u pubertetu,a vratili su se i bolovi kao i obolnije krvarenje tako da bi bas pocela da ih uzimam.
pa nadam se da ce se jos neko javiti sa nekim pohvalama
Mislim da kod ozbiljnijih problema sa licem najbolje da uzmete Diane 35, ali ipak prvo konsultujte lekara, ginekologa, a mozete i dermatologa, da cujete i njegovo misljenje!
t.b.
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Jul 07, 2007 4:56 pm

Post od t.b. »

Ako su bubuljice u pitanju,svakako preporucujem takodje Diane 35!Povecan broj bubuljica moze eventualno ukazivati na ciste na jajnicima pa preporucujem da ultrazvucnim pregledom proverite.
t.b.
aras
Novi član
Novi član

Post od aras »

Pa nisu bas ozbiljni problemi,ali mi jeste problem.Koza mi se stvarno jako pogorsala od kako ne pijem Zenin pilule.
Ali najveci problem je sto imam povisen krvni pritisak,a tada pilule nisu preporucljive,a moj ginekolog mi je tada kada sam morala da prestanem da ih pijem preporucio bas Yasmin pilule zato sto one kao imaju neki sastojak koji utice na izbacivanje tecnosti.
Pa eto ako neko zna nesto vise o tome bilo bi super ili ako mozda ima bas isti problem da to podeli samnom...
Dragana Petrovic
Aktivan član
Aktivan član

Onda nam napisite detaljno, koliko imate godina, cime se bavite, od kada imate povisen pritisak, da li pijete lekove za pritisak ili neke druge, da li pusite, da li ste davali krv, kakvi su trigliceridi i holesterol, itd. Ali, ako Vam je Vas ginekolog prepisao Yasmin, onda to jeste kontraceptivna pilula za Vas, uz pretpostavku da Vas ginekolog ima uvid u Vase zdravstveno stanje, jer zato i postoji vise vrsta kontrceptivnih tableta, da bi se za svakog nasla odgovarajuca kombinacija.
aras
Novi član
Novi član

Post od aras »

E pa evo ovako,imam 23 godine i student sam.
Poviseni pritisak sam saznala da imam jos u osnovnoj skoli kada su mi na sistematskom prvi put merili pritisak.Pre 2 godine su mi prepisali lekove kada posle svih mogucih pretraga nisu saznali uzrok hipertenzije.Medjutim kao sto visok pritisak imam od kad znam za sebe tako isto sam i gojazna od kad znam za sebe.Inace imam odlicnu krvnu sliku,isto tako i hormoni su mi u savrsenom redu.
Pre 4 godine sam imala operaciju tumora na jajniku pri cemu mi je i odstranjen taj jajnik,drugi je policistican.Posle operacije sam godinu dana pila Zenin i prestala.E sad ginekolog koji mi je tada preporucio Yasmin je rekla da se posavetujem sa svojim internistom koja je rekla bolje nemoj da pijes.Kod tog ginekologa vise ne idem jer ne prima starije,na zalost.Isto je bitno da napomenem da sam se od te operacije ugojila 25 kg za otprilike 2 godine :( .
Prica se duzi dalje da sam prestala da pijem lekove za pritisak,prestala da pusim i trudim se da na najbolji nacin dostignem normalnu tezinu.
Inace imam 90 kg i visoka sam 162.
Eto to je u kratkim crtama,nadam se da nisam udavila
Dragana Petrovic
Aktivan član
Aktivan član

Kolike su vrednosti Vaseg krvnog pritiska?
aras
Novi član
Novi član

Post od aras »

uglavnom su od 130/90 do 140/100
_mia_
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 07, 2007 11:48 pm

Post od _mia_ »

ja sam pocela da pijem yasmin,
doktor mi ih je prepisao,
kaze da su najnovije i najbolje,
a mene zanima da li je bilo potrebno
da uradim neke analize, briseve ili stagod
pre nego sto mi ih je prepisao,
ja sam njega pitala, ali mi je rekao da
nema potrebe :-?

i jos nesto...
30.XII sam dobila,
trajalo mi je 4-5 dana,
ali nakon toga mi je konstantno
sekret odvratno smedje boje,
mislila sam da ce proci nakon par dana,
ali ne prolazi i strasno me nervira...

sta da radim?

inace imam 20 god,
nisam imal odnose,
planiram da spavam sa sadasnjim deckom,
i bas zbog toga sam pocela da pijem pilule...
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

Taj sekret je verovatno sukrvica koja se javlja u prvih par meseci koriscenja pilula. Obisno, posle 2-3 meseca se telo navikne i ta sukrvica nestane. Alternativa je da se predje na pilulu sa vecom dozom hormona, ali to nije zdravo - sto manje hormona u piluli, to bolje. Zato probaj da izdrzis mesec-dva dok se telo ne navikne.
_mia_
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 07, 2007 11:48 pm

Post od _mia_ »

Majmunche napisao:Taj sekret je verovatno sukrvica koja se javlja u prvih par meseci koriscenja pilula. Obisno, posle 2-3 meseca se telo navikne i ta sukrvica nestane. Alternativa je da se predje na pilulu sa vecom dozom hormona, ali to nije zdravo - sto manje hormona u piluli, to bolje. Zato probaj da izdrzis mesec-dva dok se telo ne navikne.
ok, hvala na odgovoru!

a za analize?

jeli bilo potrebe da se rade?
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

Nikakve analize nisu potrebne pre pocetka uzimanja kontraceptivnih pilula. Cula sam da kod nase rade analize reproduktivnih hormona iz krvi pre prepisivanja pilula ali to se nigde drugde ne radi i ne znam kako moze lekar da bilo sta zakljuci iz takvih analiza ako se rade jednom u ciklusu i kakve to veze ima sa konacnim izborom pilule :roll:

Kad postanes seksualno aktivna onda naravno treba ici na redovan ginekoloski pregled svakih 6 meseci, ali nikakve druge analize nisu potrebne za uzimanje pilula.
Odgovori