Yasmin kontraceptivne pilule

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

fridakahlo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 05, 2008 11:38 pm

Post od fridakahlo »

terpsichore napisao:ok, dakle:
dobijes pilule. (a nisi ih prije uzimala, ili si napravila pauzu ili sta znam sta jos...)
dobijes menstruaciju.
prvog dana uzmes PRVU.
u tom slucaju je zastita zagarantovana.

za kasnije je svakako zagarantovana ako ih uzimas redovno. i to uvijek.
da, to je to :)

zbunilo me je ono "ako ne onda mesec dana dodatna" ali sad je ok.

tnx
fridakahlo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 05, 2008 11:38 pm

Post od fridakahlo »

proslo je 6 sati.

Bitno je koja ti je nedelja uzimanja, prva, druga ili treca?

ili na sajt www.21dan.com, tamo ti tacno pokazhe shta u kojoj situaciji treba da radish

http://www.21dan.com/akosi/propustilapilulu.jsp

ovo je link.
sophie87
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 14, 2007 6:40 pm

Post od sophie87 »

Hvala. Druga mi je nedjelja uzimanja. Zastita nije smanjena poslije 6h uzimanja, tako pise i u Yasmin uputstvu . Pozdrav.
M.C.
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 14, 2007 11:03 am

Post od M.C. »

Pozdrav svima!

Ja pijem Yasmin vec 3 godine. I otkako ih pijem, ja sam prezadovoljna. Imala sam vrlo problematicnu kozu (sta da vam kazem kad sam jos u zabavistu imala bubuljice po licu - koliko god da zvuci neverovatno), lice sam uspevala da kontrolisem redovnim odlaskom kod kozmeticara i detaljnim svakodnevnim ciscenjem, ali sam se bubuljica na dekolteu i ledjima otarasila tek kad sam pocela da pijem pilule (i to u roku od 2 meseca). Imam policisticne jajnike i moja doktorka tvrdi da se situacija vidno poboljsala odkako uzimam pilule. Da ne spominjem to sto konacno mogu da odem na letovanje i ne krvarim jer mi je ciklus redovan pa mogu da planiram. Nisam se ugojila, celulit sam imala i ranije pa ne smem da tvrdim da ima neke razlike.

E sad, u razgovoru sa endokrinologom, otprilike sam shvatila da to sto unosim vestacke hormone negde mora da izbije. Pa se neko goji, neko je depresivan, neko dobije blago povisen holesterol (ko jedna moja rodjaka), nekome opadne libido, a meni je konkretno povisen prolaktin (nakon svih analiza na adenom hipofize koji je u glavnom uzrok za ovo stanje, lekari su zakljucili da mi je to od pilula, pravila sam pauzu, nivo prolaktina se snizio, i vratila se na pilulu jer mi u principu ne smeta za normalan zivot).

I ne planiram da prestajem s Yasminom dok ne resim da zatrudnim.

Veliki pozdrav!
sophie87
Novi član
Novi član

Post od sophie87 »

Zdravo! Potrebna mi je vasa pomoc jer sam u nedoumici...

Dakle, ovo mi je 3. sedmica uzimanja Yasmina. Juce sam imala nekakav stomacni virus uz dijareju i povracanje. Yasmin sam uzela u normalno vrijeme u 22h ali sam oko 23.30 imala prvi napad ovih simptoma (dijareja i povracanje ) koje se nastavilo do danas u podne.

Popila sam pilulu oko 14.h ( po pravilniku ovo sinocnu sam morala nadoknaditi) posto nisam povracala niti imala dijareju vec 2 sata. Znaci proslo je vise od 12h.

Zanima me da li postoji rizik od trudnoce ako sam tokom 2. sedmice uredno uzimala pilule i imala nezasticene seksualne odnose a u ovoj 3. sedmici sam apstinirala ?

Hvala unaprijed!
Medicus curat, natura sanat.
Geja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 12, 2008 5:29 pm

Post od Geja »

Nije moguce da si ostala u drugom stanju ako si odnose imala dok si pila pilule tj. prije povracanja, bar koliko sam ja upucena :)

Ja isto imam pitanje, treba da pocnem sa uzimanjem pilula od ovog sad ciklusa, tj. prvog dana sljedece menstruacije. Medjutim ja sam trebala dobiti danas a imam samo smedji iscjedak, bez krvi koja ce vjerovatno doci sutra ili prekosutra, da li da vec danas pocnem piti yasmin pilule ili da cekam do pravog krvarenja? :(
Jelena88
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Avg 14, 2008 2:51 pm

Post od Jelena88 »

Ja se sad izvinjavam, nisam procitala celu temu, ali me zanima...

Da li sam zasticena od trudnoce ako pocnem da pijem pilule 2. dana menstruacije? Ako nisam, koliko dugo je potrebno koristiti dodatnu zastitu?

Htela bih da pocnem da pijem Yasmin, prvenstveno zbog kontracepcije i nadam se da ce mi odgovarati. Pila sam Diane 35 kratko, ali sam od njih uzasno bila naduta, zadrzavala sam vodu, a sa Yasminom tih problema ne bi trebalo da imam, zar ne?
Shmizla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 14, 2007 3:04 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Shmizla »

ja pijem dianu 35 vec duze od godinu dana i imam utisak da sam stalno naduta...a o celulitu da ne govorim...imala sam ga ja i ranije,ali se odjednom drasticno povecao,valjda zbog zadrzavanja vode.

I ja bih htela da predjem na Yasmin..zanima me da li je neko od vas imao vecih problema sa aknama i da li je pomogao da se akni resite. Meni se stanje akni samo malo poboljsalo uz Dianu.
Geja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 12, 2008 5:29 pm

Post od Geja »

Jelena88 napisao:Ja se sad izvinjavam, nisam procitala celu temu, ali me zanima...

Da li sam zasticena od trudnoce ako pocnem da pijem pilule 2. dana menstruacije? Ako nisam, koliko dugo je potrebno koristiti dodatnu zastitu?

Htela bih da pocnem da pijem Yasmin, prvenstveno zbog kontracepcije i nadam se da ce mi odgovarati. Pila sam Diane 35 kratko, ali sam od njih uzasno bila naduta, zadrzavala sam vodu, a sa Yasminom tih problema ne bi trebalo da imam, zar ne?
Zasticena si nakon semog dana tj. sedme pilule, do tad bi trebala koristiti dodatnu zastitu.

Od Yasmin pilula nadutost bi trebala prestati
isidora
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am

Post od isidora »

Shmizla napisao:ja pijem dianu 35 vec duze od godinu dana i imam utisak da sam stalno naduta...a o celulitu da ne govorim...imala sam ga ja i ranije,ali se odjednom drasticno povecao,valjda zbog zadrzavanja vode.

I ja bih htela da predjem na Yasmin..zanima me da li je neko od vas imao vecih problema sa aknama i da li je pomogao da se akni resite. Meni se stanje akni samo malo poboljsalo uz Dianu.
ja sam isto koristila diane35 oko godinu dana. moj problem je bio osim zadrzavanja vode i taj sto mi je libido bio znacajno umanjen, cak sam teze postizala orgazam u to vreme. razlog za koriscenje diane35 je pored kontracepcije bio taj sto sam htela da malo sredim ten (imam akne i stanje se nekad uzasno pogorsa, iako imam 35 godina!)

sad sam presla na YASMIN i najmanje me zanima kontracepcija: vise mi je stalo da mi se ten popravi i da mi ne smanji libido. ne znam sta da ocekujem, ali sam juce krenula sa pilulama (bio mi je 8 dan, ginekolog mi je rekao da moze i tad da se krene).

cekam da vidim sta ce se desiti. :-?
sophie87
Novi član
Novi član

Post od sophie87 »

Nakon prestanka uzimanja pilula koliko je normalno da kasni menstruacija ? :)
Medicus curat, natura sanat.
Brandzi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 10, 2006 5:05 pm

Post od Brandzi »

Imam problem koji je vezan za pilule, pa bih molila ako neko moze da mi pomogne.
Radi se o tome da pijem Yasmin (ovo mi je druga kutija), i prva kutija je prosla glatko, nije bilo nikakvih neželjenih efekata. E sada kako sam pocela da pijem drugu kutiju, skocio mi je pritisak (inace sam imala i ranije problem sa pritiskom) i moja doktorka opste prakse mi je rekla da to može da bude i od pilula, da znaju da povećavaju pritisak i savetovala mi je da prestanem da ih koristim, naravno kada zavrsim kutiju.
Pošto se prilično loše osećam, htela sam da prekinem sa pilulama i pre isteka cele kutije, ali sećam se da mi je ginekologica rekla da to ne bi trebalo da radim. U svakom slučaju, sutra idem kod nje, ali želela bih da mi kažete kakve posledice mogu biti ako prestanem da ih uzimam danas.

Poveanje pritiska mi se manifestuje, zujenjamn u usima (jako je neprijatno) i veoma loše se osećam.

Samo još da napomenem da mi ginekologica nije tražila nikakve pretrage pre nego što sam počela da ih pijem. I ja sam na svoju ruku htela da ih obavim, pa sam kod doktorke opšte prakse isla i radi pritiska (nije mi padalo na pamet da piule to mogu da izazovu :( ) i da bih joj tražila upute za laboratoriju.
Unapred hvala
Najveca mudrost je u saznanju da nemas pojma!!!
monroe
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 27, 2008 12:03 am

Post od monroe »

Ja sam morala prestati pilule dok sam pila trecu kutiju jer mi nisu odgovarale, imala sam problema sa stomakom a prestala sam usred treceg mjeseca, tacnije 11 pilula mi je ostalo da zavrsim trecu kutiju a ja ih nikako nisam mogla vise piti pa sam prestala na svoju ruku...

dobila sam nakon par dana, a bio mi je tek 19ti dan od prosle mjesecnice...

je li iko prestao ovako prije zavrsavanja cijele kutije? hoce li mi se mjesecnica vratiti u normalu sljedeci mjesec??
Brandzi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 10, 2006 5:05 pm

Post od Brandzi »

Evo ja rekoh da kazem svoje iskustvo u vezi sa prestankom koriscenja pilula. Dakle posto mi je skocio pritisak cim sam pocela sa drugom kutijom Yasmin, bila sam kod doktorke i ona mi je rekla da posle devete pilule prekinem i da pocnem da pijem Primolut-Nor, cisto radi regulisanja ciklusa. To sam pila 10 dana i sada cekam menstruaciju.
Koliko sam skontala ne bi tebalo da se tako na svoju ruku prekida sa pilulama posebno na pola, ali kakve su posledice ne znam.
Najveca mudrost je u saznanju da nemas pojma!!!
monroe
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 27, 2008 12:03 am

Post od monroe »

Cemu onda u uputstvima pise da se moze prestati bilo koji dan... :-? :-?

mislim mozda nije nesto najidealnije s obzirom da dobijes poslije par dana pa se poremeti mjesecnica neko vrijeme, al` ne znam, ja sad cekam da dobijem drugi mjesec, trebala bi za nekoliko dana...

a drugih nikakvih poremecaja nemam...i fakticki nisam imala izbora, jos 11 pilula mi bilo ostalo a ja svaku noc imala sve gore i gore mucnine, tegobe itd.
Odgovori