Trudna a redovno pijem kontraceptivne tablete???

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Jefimija
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Apr 17, 2007 2:58 pm

Post od Jefimija »

OljaA napisao:@ Jefimija, a za koji si ti vid kontracepcije?
Апстиненција и лактација! :D ( хаххаха, ово би могао само лудак рећи у овом времену- али није лоше бар на тренутак се замислити око тога :) )

Но...било би лепо када би постојало нешто скроз ефикасно и скроз здраво..али тако нажалост не иде.

Ја бих се одлучила: за предбрачне односе- презерватив (увек и само то). Зато што штити и од полних болести, као и од нежељене трудноће.

Што се брачних односа тиче, верујем да би нека комбинација више метода контрацепције могла да довољно умањи ризик од нежељене трудноће. Пошто верујем да је већини брачних партнера кондом недопустиво трајно средство контрацепције...онда би нека комбинација: неплодних дана, прекинутог сношаја, и дијафрагме можда могла да успе. Постоје и те спермицидне масти, неке цервиксне капице( мада мислим да овога више нема) . Сад има и тог женског кондома, па нек се смењују мало мушки, мало женски...

Мада је увек најлепше рађати. Сексуални однос је само средство до правог циља- Детета. А ми се задовољавамо само оргазмом :oops: Само тренутно задовољавамо тело.

А шта је дете у односу на то!?
Shmizla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 14, 2007 3:04 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Shmizla »

Nacini delovanja kontraceptivne pilule...preuzeto sa sajta www.21dan.com

"Mehanizam delovanja se pre svega sastoji u blokiranju ovulacije, (što se postiže tako što „tuđ“ hormon šalje lažnu informaciju u centre mozga koji regulišu rad jajnika, tako da oni beleže drugačiju fazu menstrualnog ciklusa i ne šalju signal za ovulaciju).
Dodatni mehanizam, koji povećava sigurnost, jeste uticaj na sluz u kanalu grlića materice koja je lepljiva i samim tim neprohodna za spermatozoide."

nigde nisam nasla da pise da sprecavaju implantaciju kao sto rece Jefimija
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član

Post od Jefimija »

шмизло. шмизло...поставила сам ти линк испод до књиге о пилулама.
Shmizla
Aktivan član
Aktivan član

Post od Shmizla »

e to mu dodje isto kao ovo :

"Funkcionišu tako što sprecavaju ovulaciju bez koje nema zaceca, sprecavaju sekreciju oko cerviksa što otežava da spermatozoidi produ kroz njega a tkiva materice postaju tanja pa su manje spremna da prihvate jajašce."

Ako je to tebi mikroabortus...tvoja stvar...

Jedan zigot koji je u toliko ranoj fazi po meni se zaista ne moze smatrati zivim bicem,ali ovo je vec stvar licnog dozivljaja
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član

Post od Jefimija »

Shmizla napisao:
Ako je to tebi mikroabortus...tvoja stvar...

Jedan zigot koji je u toliko ranoj fazi po meni se zaista ne moze smatrati zivim bicem,ali ovo je vec stvar licnog dozivljaja
Појам раног абортуса нисам ја измислила, већ се он спомиње по уџбеницима из гинекологије.

у питању није зигот, већ бластула, ако се не варам...али то није ни битно. Да ли је зигот, или бластула или ембрион - абортус до 12 недеље је законом дозвољен и о томе даље нема приче. Ја сам се још на почетку обратила људима који сматрају да људски живот почиње зачећем...тако да не видим разлог што си се толико жестила?

Ајд сад лепо дај овамо мали прст, и реци да је судија крава :lol:
Shmizla
Aktivan član
Aktivan član

Post od Shmizla »

morula,blastula,gastrula...sta god...
Iwanica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 15, 2007 10:24 am

Post od Iwanica »

Jovana M.
Prvi put sam na ovom forumu. Imam 25 godina, udala sam se pre 2 meseca, i jako zelimo bebu. covek nikada nece imati sve u zivotu,a godine idu. zato ne treba puno da gledas na materijalnu situaciju.pre braka nismo hteli da pokusavamo, ali sada da, ali nam za ova 2 meseca nije uspelo. Verovatno ce vam biti smesno sto brinem, ali to je nesto jace od mene.
estel
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 08, 2007 9:43 am

Post od estel »

Jefimija napisao: Pilule sprečavaju neželjenu trudnoću na jedan od tri načina:
1. Srpečavaju ovulaciju
2. Sprečavaju fertilizaciju
3. Sprečavaju implantaciju- tj dovodi do ranog abortusa. ( Obratila sam se onima kojima je stalo :wink: )
no problem, Jefimija :), slazem se da svako ima pravo da bira metod u skladu sa svojim uverenjima. ovo ipak moramo da objasnimo:
postoje dve vrste pilula: combined i minipill. prve sadrze estrogen (neku hemijsku formu) i prvenstveno deluju tako sto sprecavaju ovulaciju. dakle nema ovulacije, nema zaceca, nema mikroabortusa. zgusnjavanje sekreta i nerazvijanje endometrijuma su samo propratna pojava koja tek doprinosi sigurnosti, ali glavni nacin delovanja je ipak sprecavanje ovulacije. prosto, ovulacija za vreme koriscenja combined pill nije normalna pojava.(combined pills su mnogo cesce koriscene od minipills)
minipills ne sadrze estrogen vec samo neku formu progesterona i one su te kod kojih je akcenat na zgusnjavanju sekreta i stopiranju razvoja endometrijuma ali i one sprecavju ovulaciju (u odredjenom stepenu koji zavisi od doze evo linka http://www.medic8.com/healthguide/artic ... ipill.html
u knjizi do koje si ostavila link, ovo objasnjenje se odnosi na pilule generalno, na obe vrste. kasnije je (na 25. strani) objasnjeno da postoje dve vrste pilula.

takodje svako dobro :)
it's so easy to confuse a neutrophil... ;)
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član

Post od Jefimija »

Опет да поновим, ни једна пилула не гарантује 100% спречавање овулације. Ако до овулације ипак дође плод се неће развити на неприпремљеном ендометријуму. Ја рецимо не бих волела да размишљам да ли је овулације било, или како је свака моја овулација прошла. Мени је јако стало до тога да ни једно моје дете( бластула ) не страда. Тим женама сам се и обратила...и молим вас да више не коментаришете ову тему. Можда Вама то неизгледа значајно, али мени да и молим Вас поштујте то. Толико
OljaA
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 31, 2007 11:48 pm

Post od OljaA »

A jel imaš već decu?
Slika
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član

Post od Jefimija »

Не, ја сам још увек девојка...

Размишљам ако је репродуктивни живот жене, колико , једно 35 година. Ако једна жена пије пилуле 35 година...па чини ме се да су итекако велике шансе да се деси, да ипак доће до овулације, и до оплодње, а да плод страда. :-?

Једноставно покушајте да ме схватите зашто све ово говорим. Има људи који на онај зигот гледају као на скроз одраслог човека и не праве никакву разлику. Мени је кад кажеш зигот, у глави бубуљичави тинејџер.( покушавам да будем што пластичнија). И ако постоји и најмања шанса да ја својим понашањем доведом до угинућа и једног људског бића ( то је ствар мог веровања), мени би то било страшно. Ја сам се искључиво обратила женама које деле моје мишљење, без имамало претенције да било коме другом намећем своје ставове. Обратила сам се управо из разлога што верујем да многе жене то не знају. Као што ни ја нисам знала до скоро, нити сам уопште размишљала у том правцу. Кад узимамо пилуле од лекара, они нам не кажу за ову , за њих ситну споредну, инфомацију( која је можда некима јако битна). А у механизму дејства на оном папирићу, и ако пише, шта то значи обичним људима.

Ето...

свако добро свима :)
Shmizla
Aktivan član
Aktivan član

Post od Shmizla »

hmmm..znas sta..ja kapiram da ukoliko nikada ne preskocis ni jednu pilulu,do toga nece ni doci..jer tada ovulacije ne bi trebalo da bude..

taj dodatni "mehanizam" koji sprecava implantaciju verovatno zato i postoji,da pruzi dodatnu zastitu devojkama koje su mozda zaboravile da popiju 1-2 pilule u kutiji ili su prekasno popile..

bilo bi zanimljivo da neki lekar kaze da li je moguce da dodje do ovulacije ako se svaka pilula popije na vreme ili do nje dolazi samo kod devojka koje zaborave da je popiju..

ja mislim da je ovo drugo :)
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član

Post od Jefimija »

Uh...ne verujem da bi se ijedan lekar usudio da sa sigurnošću kaže da se to nikada nikako ne bi moglo desiti. Ali evo da sačekamo i čujemo...reč ginekologa...
ivana(voli darka)
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 05, 2007 11:05 pm

Post od ivana(voli darka) »

u petak sam popila zadnju tabletu iz druge kutije,danas je sreda,a ja jos nisam dobila...imam li razloga za brigu,jer sam ih i pre koristila i dobijala sam drugog,eventualno treceg dana...?
Shmizla
Aktivan član
Aktivan član

Post od Shmizla »

meni rekse da je ok ako ti nekad i zakasni ili preskoci..ali ja bih ipak uradila beta hcg da sam na tvom mestu ukoliko ne dobijem do 8. dana

inace ja dobijam 5-6 dan...tako da ima toga
Odgovori