Šta buduća mama treba da pripremi svojoj bebi?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Lily-an
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 21, 2008 11:25 pm

Šta buduća mama treba da pripremi svojoj bebi?

Post od Lily-an »

Isodora je sa teme"Velika beba"završila post rečima da startuju pripreme za bebu...to mi je bila ideja da, eto, otvorim ovu temu,posebno što su se tamo javile , očigledno, iskusne i višestruke mame :D
Stoga, molba i pitanja...
Obzirom da sam, možda, mislima još uvek u priči DEIVF, koji je meni , srećom uspeo iz prve, te sam sada na samoj polovini trudnoće- 20.nedelja, još uvek mi je skoro nestvarno da sam ja- TRUDNA!!!
Ipak, posle prvobitnog i šoka i iznenađenja, mada sam verovala i očekivala uspeh, ali stanje trudnoće je meni i u bukvalnom i u fiziološkom smislu "drugo stanje"! :roll: najpre strepnja da se plod održi, bojazan po nedeljama, mučnine, terapije paralelno sa prvim tromesečjem..nepodnošljivie vrućine...itd, itd...sada više toga nema, okrećem se praktičnim stvarima:
šta da blagovremeno preduzmem da sve bude "idealno" :wink: za bebu, za mene, za nas...Idealno u smislu lakše manipulacije, snalaženja, funkcionlano , praktično, i naravno ne preskupo...
Priznajem do skora nisam imala pojma ni o nazivima dečijih robnih kuća, radnjica itd...ali, učinilo mi se nakon malo pretrage na netu i par saveta i obilazaka bebećih radnji, da se sve to može na kraju, sumirati i znati šta je neophodno kupiti..Bojim se samo da mi se "nije učinilo"tj, da što-šta ne previdim.
Možda je malo bizarno i pisati o tome, ali..ali...nekako svi kao da kreću od krečenja sobe?
Gde će beba biti kada se rodi?Meni je logično u spavaćaoj sobi?ali, planiram da je u susednoj sobi hranim-dojim, ako budem mogla, povijam , kupam...Da to bude samo bebeći kutak, sa krpicama i sl...Jel to ok?Kako bih vetrila sobu u kojoj spava dvoje odraslih+beba, ako se svi bebeći rituali odvijaju samo u spavaćoj sobi?to mi nije nešto prihvarljivo..zato već sada , jer imam uslova za to, bebća sobica??Šta mislite o tome?

Dalje..videla krevetce...ja sam za drveni, mm za krevet sa mrežicom, sa improvizovanom boxom ispod krevetića, a inače radi se o krevetu koji se može sklopati ..tj. može se putovati sa bebom ili sa detotom do 3godine?Nisam za ovu varijantu samo iz jednog razloga- beba neće imati pregradice na krevetiću, već zidove kreveta od mrežice, te može praktično samo da guli i grebucka po toj mrežici, za razliku od drvenog kreveta...Da li moja opcija ima smisla ili više mm??

Veoma su slatke komodice sa mogućnošću presvlačenja + kadica...Da li mi je to neophodno?Čula sma da kadicu beba prepraste časkom?Ali, tako nešto bih kupila svakako, makar zbog odlaganja bebećih stvari, a umanjeno za cenu kadice?

U deveti mesec ulazim posle 16.januara...trebaju li meni odmah kolica?Ili samo sedalica za auto?ili, šta drugo?

kakva je razlika između sterilizatora koji košta 50€ ili onog od 100€?

Koje boje okružuju vaše bebe..mislim na boju zidova, inventara, ....
Šta je to što je neophodno, izuzev odeće za bebu, po izlasku iz bolnice, o čemu bi moralo da se povede računa?Blagovremeno?

Inače, ne želim da štedim na komfornosti,funkcionalnosti sredstava od pomoći za doček bebe, ali nisam ni tip koji ne racionališe, vrlo sam svesan svih troškova oko bebe, koje snosimo mm i ja....a i osvemu ovome brinemo isključivo zajedno, nemamo pomoć baka, ..nisu žive...
Eto, ako možete,napišite ono čemu vi dajete prioritet,šta je vama iz iskustva pokazalo kao dobro, neophodno..........
Hvala! :D
macence
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Feb 02, 2007 6:17 pm

Re: Šta buduća mama treba da pripremi svojoj bebi?

Post od macence »

Prvo da od srca pozelim Lily-an i Isidori i svim buducim majkama na forumu svu srecu i radost ovoga sveta. Uzivajte u svakom trenutku.

Svaka cast za otvorenu temu. Bice ovde mnogo saveta, bar se nadam. :lol:

Pa da pocnemo.

Krevetac i posteljina:

Najbolje je da dete ima svoj krevetac. Drveni, sa letvicama postavljenim tako da bebica ne moze da provuce glavu izmedju njih – znaci 6cm ili manje. Zaobljene ivice se podrazumevaju i bez ikakvih izreza, stubica i kerefeka za koje moze da se zakaci deo odece, sto moze da bude jako opasno. Krevetac ne mora da bude nov, ali bi trebalo da je ocuvan i cvrst, da mu ne fale delovi, srafovi, letvice i slicno i da je sklopljen pravilno. Vazno je proveriti da farba i lak nemaju olovo u sebi. One varijante sa spustanjem stranica krevetica po meni i nisu bas neophodne, a mogu biti jako opasne ako se ne koriste pravilno. Ima da se nabave plasticni ili silikonski zastitnici koji se postavljaju na gornje ivice stranica, koje inace bebci mnogo vole da glodju.

Oni drugi krevetici koje je LilY-an opisala i koji su pokretna (putna) varijanta za igranje i spavanje (tako se i zovu - Sleep and Play systems) mogu biti jako korisni u dnevnoj sobi preko dana - ako je spavaca na primer na drugom ili trecem spratu, a dnevna u prizemlju, ili kada se ide u goste.

Najvazniji je sam dusek koji treba da je nov, kvalitetan i cvrst. Vazno je da nema puno prostora izmedju duseka i stranica kreveta, mozda samo toliko da prodju dva prsta. I dobro pazi pri kupovini krevetca da je visina same ograde dovoljna da beba od recimo godinu ili godinu i po dana moze da stoji i drzi se za ogradu, ali ne i da ispadne. To znaci da kada se sper-ploca spusti na njnizi moguci polozaj, postavi dusek i stranice podignu, visina ”ograde” ne sme biti manja od 65 cm.

Sto se opremanja krevetica tice, moje iskustvo je da sto manje dzidza to bolje. Posteljina naravno pamucna, neznih boja i da moze da se otkuvava – a menjaces je i prati najmanje jednom nedeljno, nekad i cesce, tako da ce ti trebati bar tri prostirke. Ja najvise volim one koje se navlace na dusek – imaju lastis opsiven po ivicama i izgledaju pre kao vrece za dusek nego obican carsaf, mnogo su prakticni i nemas problem sa guzvanjem i izvlacenjem posteljine. Kada je bebce jako malo dobro je imati i takozvane ”sheet protectors” – a to su samo manje posteljinice velicine recimo osrednjeg peskira – pamucne su najbolje – i imaju prisivene trakice kojima se pricvrscuju za letvice kreveta. Postavis ih na mesto gde beba spava, tj. gde drzi glavu, preko regularne posteljinice. Svrha im je da kada ih dete isprlja – samo skines taj ”protector” i postavis nov – ne moras menjati citavu posteljinu bas svaki cas.

Bebi ne treba jastuk. Ne trebaju joj ni igracke u krevetu dok spava. One igrackice sto vise iznad (okacene na ogradicu) i okrecu se i sviraju su bebicama jako zanimljive, ali ih koristi samo dok je bebce bas malo i ne moze da ih dohvati. Ja sam licno koristila ”bumper” – kao bajagi zastitu od promaje i udaraca, ali sada vidim da je i to bilo nepotrebno. Prvo, u sobi gde beba spava ne treba da je promaja i kod mene je nije bilo, ali taj strah od promaje (kao uostalom i od hladnog betona na kome nikako ne treba sedeti i onaj iracionalni strah od hodanja po parketu bez papuca) je duboko ukorenjen u moju podsvest, tako da sam ja nepopravljiv slucaj. Drugo – taj ”bumper” je obicno pricvrscen sa 10 do 12 pari tracica za krevetic – zamisli samo koliko dragocenog vremena prodje u odvezivanju i zavezivanju istih pri svakom menjanju posteljine.

Ja sam koristila ”baby positioner” i mislim da je to dobra stvar, mada su misljenja doktora oko toga veoma podeljena. To izgleda kao dva suplja valjka (od pamuka i pene) medjusobno spojena sirokom trakom. Bebu postavis da spava izmedju tih valjaka i ona ne moze da se prevrce. Ovde gde zivim (USA) je bila nevidjena kampanja poslednjih deset (mozda cak i petnaest) godina da se sva deca stavljaju na ledja i iskljucivo na ledja kada spavaju. To je verovatno spasilo neke bebe od SIDS-a, ali je nastao problem spljostenih glavica na temenu i problem sa nedovoljno razvijenim trbusnim misicima kod mnoge decice. Ja, da bih izbegla spavanje na ledjima, ali i da bi postovala savete da dete nikako ne treba da spava na stomaku – postavljala sam svo troje kao bebe da spavaju na strani – malo na jednoj, malo na drugoj. Tu mi je mnogo pomogao taj positioner.
I na kraju cebence. Jorgan nikako, ni neki kviltovi teski i slicno. Najobicnije pamucno cebe u koje mozes lepo da umotas bebu. Jos bolji su posebno krojeni prekrivaci koji su nesto izmedju vrece za spavanje i cebeta. Izgledaju kao vrecica u donjem delu – tako da bebac moze da slobodno pomera noge, a u gornjem delu je kao trouglasto cebe koje obmotas oko rucica i zalepi se velkro trakom. Tako beba ne moze sama da se odmota, a svi oni jako vole kada su ususkani, verovatno ih to podseca na majcinu utrobu i onda mirno pajke.

macence
Korisnikov avatar
dr bokica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jul 08, 2008 6:19 pm

Post od dr bokica »

Lily divna tema, ti razradi situaciju pa da me uskoro savetujes.
Vaš potpis za vise beba možete dati ovde http://formular.srb.rs/view.php?id=1
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

Mi i dan danas spavamo svi u jednoj sobi (imamo dvosoban stan za sad), pa se i presvlacenje i sve odvija u toj sobi. Nikakvih problema nemamo, a to sto dete (sad 2 godine) spava sa nama, ustedi mi i dan danas dosta setanja nocu (kada bi spavalo u drugoj sobi).
Ono sto ja mogu da preporucim je svakako da uzmes komodicu za presvlacenje (cuva tvoja ledja i te kako!).
Krevece koje navodis sa mrezicom (imam i jedan takav) mozes koristiti samo ako idete negde u goste i sl. Inace je dosta neudoban i bebe bas i ne vole da spavaju u njima.
Mi imamo klasican krevetac, kojem smo skinuli jednu stranu, pa je tom stranom naslonjen na nas krevet. Super je prakticno.
Posteljina pamucna iskljucivo ( i to gledaj da moze da se pere bar na 60C). Sto se carsava tice mi imamo one sto se navlace sa lastisom, pa ne spadaju. Imam ispod carsava u velicini kolika je beba znaci nekih 50 cm nesto kao nepromocivu pelenu, vrlo prijatnu, na dodir kao pamuk, ne znam sta je tacno sastav). To mi je znacilo kad je bila mala ako slucajno pusti pelenica (doduse nije nikad), a sad zna neki put da prospe mleko...
Mi imamo i ono sto se veze u dnu kreveca, pa cuva od promaje (ne znam kako se to tacno zove). Imamo i lepi muzicki satic sa nekim medama koje se vrte u krug. Iako je velika to je i dan danas fascinira a i stvarno je lepa muzikica za uspavljivanje.
Tacno je da malim bebama ne treba jastuk (moja cera i dan danas ne spava na njemu nego ga obgrli). baby positioner nismo koristili ali mozes kao alternativu da koristis i jastuk za dojenje recimo da podupres bebi iza ledja da se ne okrece (mada kada su male se ne okrecu same, a kasnije se rostiljaju samo tako, ali to vise nije opasno).
Sto se tice tih kadica i prepovijalica za kupatilo: Prakticne su kad je beba mala (zgrejes kupatilo, sve obavis tu odmah posle kupanja) ali iskreno meni je jako smetalo sto mi je zauzimalo pola kade. ( a ovo moje je bilo tesko i nisi mogao da ga skidas svaki cas).
Mi smo kupili i stalak na koji se stavlja samo kadica tako da se dok je bila mala kupala opet u mojoj visini (jako su me bolela ledja) i to mi je bas prijalo. Stalak sa kadicom mi je stajao iznad WC solje, tako da kad zavrsi sa kupanjem, ja samo otvorim kadicu i sva voda iscuri u wc solju (pa nisam morala punu kadicu da teglim do kade da bi prosula vodu). Sad je velika i frka mi je da je stavljam na to postolje pa jednostavno stavim kadicu u nasu kadu i pustim je da se izigra do mile volje, pa onda u 2 minuta obavim ribanje.
Preporucujem ti da kupite obavezno bebi sediste za kola (ako vam je to vrsta prevoza). Kazu da je prevoz kolima po statistikama br. 1 uzrok povreda.
Kada kupujes kolica moj savet ti je da obratis paznju da nisu teska. Pogotovo sto Srbija nije bas baby friendlu zemlja pa svuda moras da teglis kolica uz stepenice i sl. Mi smo krenuli u setnje odmah po rodjenju(cim smo izasle iz bolnice) ali moje dete je rodjeno u leto....ovde nema ta fora da nosis bebu napolje tek posle 40 dana(zacudila sam se kada sam videle da su neke moje prijateljice tako radile).
Meni su super dzakovi za spavanje, jer se klinci stalno otkrivaju a mi majke ko roboti celu noc drezdimo i pokrivamo. Od kad imamo dzak spavamo svi nocu.
Mi imamo i baby Phone. Meni se super isplatio ukljucujem ga i dan danas kada spava popodne i uvece pre nego sto mi dodjemo.
Sterilizatori su generalno slicni, pa mislim da ne moras bas da pucas 100 eura za to. Inace su extra pomoc i stede mnogo mnogo vremena.
E sad ako planiras da dojis, onda ti sterilizator bas nesto i ne treba. Ali to mozes da kupis i kada se porodis pa vidis kako ta prica funkcionise.
Mi smo imali u dnevnoj sobi i kolevku. Iskreno nije bila losa kada je beba bila mala pa je dremkala svakih pola sata, ali to bih vec podvela pod luksuz i mislim da definitivno nije neophodno.
Zidovi u sobi su nam prljavo roze (ali nismo krecili kada se beba rodila, farbali smo nekih godinu dana pre toga. Moja beba dok je bila mala je volela sve one visuljke koje mozes da pokacis pa se vrte....
Eto toliko, ako se setim jos neceg korisnog dopisacu...
macence
Stalni član
Stalni  član

Post od macence »

Evo opet mene. Da se nadovezem na Deino pisanje.

Ono sto je potrebno da bude spremno i pre nego sto se bebce rodi : krevetac i posteljina, sediste za kola (ujedno je i nosiljka), nekoliko presvlaka za oblacenje.
Majcice koje se zakopcavaju izmedju nogu i/ili spreda - kao kosuljice, zekice iz jednog dela za igranje i spavanje, jedna ili dve pamucne kapice. Pakovanje pamucnih pelena je uvek dobrodoslo, cak i u slucaju da se odlucis za Pampers i slicne, pamucne uvek mogu da posluze kao krpe za bljokanje. Ja licno ne volim portiklice, posebno ne za novorodjencad - to moze biti korisno malo kasnije, kad krenu zubici. Moj savet je da ne preterujes sa prvom odecom u pogledu kolicine i cene. Vazno je da je od pamuka i da je komotno, a bebac ce to i onako da preraste za dva meseca. Po nekoj mojoj proceni je u pocetku sasvim dovoljno sedam majci i sedam zekica. Samo pazi da odeca za novorodjence i manju decu nema nekakve dugmice i gombice i tracice - nista sto bebce moze da otkine i proguta.

Kolica bi trebalo da imaju sto vece tockove - mnogo znaci kada ih vozis preko dzombi na trotoaru ili preko trave. Najbolja varijanta je da ako mozes da nadjes kolica u paketu sa sedistem / nosiljkom za kola. To se zove Travel System i ovde je jako popularno. To se sediste iz kola veoma lako premesta na kolica, a sama kolica mogu da budu i lezeca i sedeca i pogodno za decu do tri godine.

Komoda je sasvim OK. Ne mora da bude iz neke preskupe decije kolekcije - svaka komoda se moze iskoristiti za decije stvari i kao stanica za presvlacenje. Potrebno je samo naci podlogu (nesto kao dusek) za presvlacene - koji moze da se zakaci za komodu. Ne znam kao se to tacno zove - nesto kao changing pad - prilicno je jeftino i traje dosta dugo.

Bebce kada je jako malo i dok mu ne otpadne pupcana vrpca ne kupas u kadi vec ga samo brises mokrim sundjerom ili peskirom. Kasnije, bilo koje korito ili kadica moze da posluzi - posto ga i tako moras pridrzavati dok ga kupas. Kada beba bude mogla da sedi (negde oko sestog meseca tek), kupas ga u kadi. Ako hoces udobniju varijantu - postoje kade koje se naduvaju (kao za plazu) i smeste u regularnu kadu - pa dete moze da uziva brckajuci se.
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član

Post od Lily-an »

Macence, Dea,
oh, mnogo vam hvala na ovako korisnim i iscrpnim tekstovima!Znala sam da ima gro stvari koje, zapravo, ne znam.Takođe, osećam da sam potrošila sebe, u međuvremenu, tragajući da dođem do pozitivnog ishoda intervencije, pa nikako ne želim da omanem na, uslovno , rečeno "malim" stvarima, koje se navodno podrazumevaju, ili "doći se same"..ja sam jedan kontrol frik, :wink: koji bi da bude temeljan u svemu, ali i pokušavam da sve ne preraste u frustraciju, već naprotiv, u zadovoljstvo oko priprema.Malo se bojim, mogu li sve sama, ...sada mogu da listam po netu, ali kasnije???kada dođe beba??Sumnjam..
Iznele ste mnoštvo detalja, eto, samo oko krevetca, npr. osvrnuću se na mogućnost spuštanja stranice na krevetiću- što sam videla, to me naravno oduševilo, ali eto, nisam u prvi mah razmišljala o mogućnosti da to bude i rizično ...Takođe, previdela sam visinu ogradice, pa zar krevetić nije u startu planiran za bebu do 3godine, a time ne bi mogla da preraste tu visinu, do ovog uzrasta?
Posteljinica, kadica,muzički satić... da, da, baš ste lepo opisale, i dale mi domaći zadatak da pročitam , još jednom, natenane, a bogme i da mm baci okce, koji sve usvaja kao neka žena :wink: !?
..shvatila sam da su veliki točkovi bitni kod kolica, zbog rotiranja...itd...U trilemi sam da li ih u startu kupiti, sa varijantom 2u1, 3u1, šta već imaju kolica, te time doći do sedišta za auto,torba i sl. što se istovremeno koristi i za iznošenje bebe iz bolnice, zar ne?čemu nosiljka za bebe, bukvalno za samo taj jedan dan?Da li sam u pravu?ali, te sedalice za auto nemaju sve istu poziciju tela i glave, može li tek rođena beba biti u takvom položaju, pa i za tako kratko vreme? Npr, prilikom izlaska iz bolnice, ili za vreme prvih, obaveznih kontrola?Konkretno one koje su "po meni" adekvatne nemaju zaštitu nad glavom, a moju bebu čeka zima, dok one druge imaju tu nazovi natstrešnicu, ali su nekako prilično visokog uzglavlja??

ja imam hormonski poremećaj, koji može, a ne mora biti od uticaja na mogućnost dojenja, ali, ne smem da isključim mogućnost prehranjivanja bebe na flašicu, čak i odmah po rođenju, ali ..dobro, videćemo...

Mnogo vam hvala na javljanju!Moja pitanja i dileme su krajnje površni i svesna sam da se svode na elementarne stvari,usled nemanja iskustva, tačnije nisam u situaciji ni da pitam, kada i ne znam za detalje o kojima ste pisale!
kada nađete vremena, pišite o drugim vašim, neposrednim iskustvima, ...ja imam stečeni sindrom" mogu sve" :oops: ali, ovde se bojim....Uvek se bojim neznanja!
Veliki pozdrav :D
black magic woman
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 07, 2006 2:59 pm

Post od black magic woman »

odlična i korisna tema.....pratićemo je i mi ostale,koje za sada nemamo komentare,ali ćeš nam znatno olakšati neke buduće,lepše dane.... :wink:
isidora
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am

Post od isidora »

Po meni je najbolje da beba makar prvih meseci bude u istoj sobi sa majkom, i zbog sisanja i svega ostalog. Cak iako imamogucnosti da beba bude posebno, veruj mi da je lakse da onako komirana, kad se probudi u sred noci, samo prebacis bebu kod sebe i das joj da sisa.

Ja sam svoju decu kupala i prala u kupatilu i nikad nisam unosila lavore i korita u sobu, to mi je bilo maltretiranje. Dok je beba sasvim mala, perem je nad lavaboom, ispod slavine, a ne iznad kade, jer mi je tako lakse.

Komoda sa garderobom mi je taman visine da na njoj mogu da prepovijam bebu (prvo dete sam prepovijala na bracnom krevetu, koji je nizak za te potrebe pa su mi ledja pucala), samo ispod stavim neki jorgan ili debeli sloj frotirskog prekrivaca, pa preko njega carsaf ili peskir, i na tome. Bebi mekano, a meni visina taman odgovara.

Ja sam svaki put krevetac, odelo i sve ostalo pripremila pre porodjaja, sve spakujem, namestim i cekam. Ovo kazem jer znam da ima onih koji iz sujeverja ili nekih religioznih razloga to sve pripremaju tek kad se porode.

O sredjivanju stana za bebu je nepotrebno razmisljati (ok, normalno mi je da se dete unese u okrecen stan, i sredjen u smislu higijene) ali je nepotrebno jos uvek praviti nekakve izmene, jer je beba mesecima sasvim mala, pa nema potrebe zuriti s tim.

Postajem nestrpljiva i nekako jedva cekam, uzbudjena sam zbog dolaska bebe... I moja deca, i svi nakako treperimo... :)

Inace, trudnoca mi je tako proletela, i tako sam brzo dosla do devetog meseca, da se jos nisam ni navikla da sam trudna, a vec je vreme da se porodim... Kad se porodim necu verovati da je to moja beba... :)
isidora
Aktivan član
Aktivan član

Post od isidora »

Lily-an napisao:Takođe, previdela sam visinu ogradice, pa zar krevetić nije u startu planiran za bebu do 3godine, a time ne bi mogla da preraste tu visinu, do ovog uzrasta?
Prvo dvoje moje dece, a i trece ce spavati u krevecu koji ima jako nisku ogradicu (mozda 30-35cm) i nista im nije falilo. Nisam htela da kupujem novi krevetac, ovo je krevetac u kom sam ja spavala, pa mi je bilo simpaticno da i moja deca u njemu spavaju. I kad porastu, povecanom paznjom sam sprecavala da vire iz kreveca, i da izlaze iz njega kad ja nisam tu.

Sterilizator nisam nikad imala, deca su sisala, a bocice sam prala cetkom, vodom iz cesme.

Odelo se trudim da sto manje kupujem, da sto vise pozajmim (kruzenje bebeceg odela u prirodi :) ) ali vrlo cesto nisam mogla da odolim, jer odelo za bebe, a posebno za devojcice je posebna prica za sebe. To je toliko slatko i lepo i ne mogu da ga ne kupim, i kad znam da ce ga beba obuci svega nekoliko puta.

Ja decje (ni nase) stvari ne otkuvavam, perem belo na 60 a obojeno na 40C i to je sasvim dovoljno. Koristim pampers, ali imam uvek nekoliko pamucnih pelena, zbog sisanja (kad beba sisa, na drugu dojku mleko izbacujem kao iz sprica i mleko leti dijagonalno u drugi cosak sobe), tako da su mi pelene bile vrlo korisne.

I najbitnije je da se beba voli. Sve drugo, moze da se improvizuje. Sve sto nemas, bez toga i moze (verovatno), a samo je ljubav najvaznija.

I, da. I ja imam onaj bebi-alarm (funk). On je bio vrlo koristan, i koristila sam ga dugo, dugo.

Jos jedna korisna stvar (nabavljena u inostranstvu) je i toplomer koji meri temp u uvetu, za sekund, dva. jer kad je dete malo mnogo zivaca sacuvas ako moras da izmeris temp a beba se buni ili je prosto nemirna.
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

O da toplomer i mi imamo jedan bas takav. Pravi je spas kada su bolesni. Jednom mi se stari pokvario pa sam probala sa klasicnim, bilo je plakanja samo takvog a da ne pricam da treba da ne pomera toplomer 3 minuta....
Inace sto se tice kreveca mi smo kupili najobicniji u Ikei. Ima dve visine na koje se podesava dno, jedno dok je beba mala i drugo (dublje) kad dete malo poraste da ne moze da iskoci. Nas krevetac nema tu mogucnost da mu se resetka spusta dole gore, mi smo jednostavno izvadili jednu stranu kreveca, funkcionise super.
U prvih par meseci bebe najbrze rastu, pa prelete garderobu samo tako (imam stvari koje nismo ni obukli). Meni su strasno prakticni bodici za bebe, mnogo vise nego one bluze sto se vezuju (vecina ih je ostala nova). Moje dete je od pocetka mnogo bljuckalo tako da smo imali tonu portiklica (znala je da isprlja i po 20 dnevno) i to mi je investicija koja mi se extra isplatila. Ali svako dete je drugacije.
Aparat za podgrevanje bebi hrane je meni licno bio potpuno nepraktican. Mleko mi je uvek pregrevao (iako sam imala Aventov koji je kao super), tako da sam za pravljenje mleka imala posebnu tehnologiju.
Kopila sam mali termos i tu druzala kljucalu vodu. Flasicu napunim 2/3 hladnom vodom i dodam 1/3 te vrele, dodam formulu, izmuckam i gotovo. Temperatura tacno onakva kakva bebama treba. Jako su mi od koristi bili dozeri za formulu (posudice gde sipate prah) jer kad se probudim onako bunovna jedva ubodem kuhinju a kamoli jos da tad merim i sipam u flasicu.
I mi smo se kupali u kadic u kupatilu. Mojoj devojcici je pupcana vrpca otpala jos u bolnici (posle nekih 3-4 dana). Kupila sam joj raznorazna pomagala (polovna) tipa da podmetnem da ne potone, da kasnije sedi da se ne prevrne....i sl. nista od toga nismo koristili. Jedino nam je super i dan danas koristimo, kao plasticni kacket (onaj prednji deo) koji stavimo na glavu pa kad ispiramo kosu voda ne ide u oci. Ali to ti treba tek kasnije.
macence
Stalni član
Stalni  član

Post od macence »

Lily-an,

Vidis, i ja sam kada sam bila mlada mama (pre nekih 10 godina :wink: ) sve sama trazila i ucila, tj. mm i ja. Isto sam control freak :P i to zesci, po pitanju svega i svacega. Samo da znas, nema povrsnih pitanja, samo odgovori mogu biti glupi i povrsni - pitanja nikako.

Evo nesto i o tim sedistima za kola (car seats). Ja prosto nisam imala izbor hocu ili necu car seat. To je ovde zakon i veoma se revnosno sprovodi, a kazne su bas stroge ako te uhvate da vozis deta koje nije u adekvatnom sedistu. Ovde cak ni taksista nece da te vozi sa bebom do recimo aerodroma, ako nemas car-seat. Iz porodilista nece da te puste kuci ako u kolima nemas vec sve spremno za bebu. Prvo posalju inspekciju sa tatom u garazu da proveri da li je sve instalirano kao valja, pa tek onda pisu otpusnu listu. Ovaj zakon vazi za svu decu od rodjenja do neke desete godine. Zato i postoji vise vrsta sedista za decu.
Sva novorodjencad moraju biti okrenuta suprotno od smera voznje - znaci da gledaju u sediste i moraju biti vezana kaisima koji idu preko ramena, oko struka i izmedju nogu. Beba je tada u nekom polulezecem polozaju - guza dole, a glava i noge nesto podignuti. To je sasvim prirodan polozaj i za novorodjence od dva dana, ne moras da brines. Oni jako vole da su u tom polozaju. Bezbroj puta, kada beba nece da spava i place bez nekog posebnog razloga, pomoglo je to da je stavim u car seat i blago ljuljam ili odemu u nocnu voznju po kraju - zaspe za deset minuta u kolima - garant :wink:.
Deca starija od godinu dana i teza od 12 kg (sve do neke cetvrte godine) se voze u sedistu tako da gledaju napred i sede uspravno i dalje zavezana kaisima preko ramena, oko struka i izmedju nogu. Kasnije se isto to sediste koristi sa normalnim pojasevima koji idu preko ramena i krila. Kada dete preraste ovakvo sediste, koristi samo neki kao podmetac - koji ga malo izdigne, tako da mu pojas ne prelazi preko vrata.

Na trzistu najvise ima sedista za bebe koja su ujedno i korpe-nosiljke i ona se koriste samo godinu dana. Imaju bazu koja se instalira na zadnjem sedistu kola i ne dira se vise. Korpa se veoma lako uglavljuje u tu bazu i opet jednim pritiskom na dugme se izvlaci iz baze i postaje nosiljka, tako da bebu ne moras da budis i vadis iz sedista odmah po izlasku iz kola. Ako se nabavi Travel System, tada car seat (nosiljka) moze isto da se nakaci na kolica. To je bas zgodno kada si u prodavnici ili trznom centru. Za takve korpe mogu da se kupe posebna cebad koja se prevlace preko same korpe, ba bebcetu vire samo okice i nosic - kao da je eskimce. Ovde to mnogi roditelji koriste posto imamo bas gadne i ostre zime sa puno vetra. Druga, jednostavnija varijanta za zimu je dobra vunena kapa koja stiti usi i jedno obicno cebence - malo deblje.
Postoje takozvana konvertibilna sedista koja se mogu koristiti i za novorodjencad do godinu dana (okrenuta naopacke) i za stariju decu do tri - cetiri godine. Takva sedista su glomaznija i ona se citava instaliraju u kola i ne pomeraju odatle - nisu korpe / nosiljke.

Posto ovo u Srbiji nije zakon, samo je tvoj izbor da li ces koristiti sediste za kola ili ne. Moj savet je ipak da ga koristis, ali pravilno. Po statistikama, ovo je najbolji nacin da zastitimo svoju decu od povreda u voznji. Nekad je dovoljno i samo naglo kocenje, pa da dete koji nije vezano pretrpi povrede. Ja licno car-seat (cak i one za vecu decu) redovno unosim i u avion i cesto mi osoblje dozvoli da ga koristim. Samo, car-seat mora uvek biti pravilno pricvrscen za zadlje sediste u kolima pri voznji. Mnogo je opasnije ako se beba vozi u korpi koja nije pricvrscena, nego kada je u narucju. Isto, nikad nemoj ostavljati bebu u korpi na nekoj uzdignutoj povrsini, na primer stolici, sofi ili stolu - suvise cesto su se desavali padovi, posto je dovoljno da bebce samo malo zaljulja korpu. i uvek proveri pre kupovine koliko je siguran model koji kupujes. Bilo je u proslosti modela, cak i od poznatih proizvodjaca, koji su imali nekakve greske - otkacinjale su se drske i slicno - zato OPREZ!

Evo malo literature na ovu temu:
http://www.aap.org/family/Carseatguide.htm

sve najbolje,

macence
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član

Post od Lily-an »

...čituckam i čituckam...Mm će isprintati ove vaše postove.Sve, bre, sažvakano!
Ovo što ste navele je pravi instant, ultra korisni priručnik!uvek volim lična, neposredna iskustva, a kada su različita imam savršenu mogućnost da neka od njih prilagođavam...a vi pišete jasno, logično, korisno!Hvala vam!
Macence,joj,problem je u tome što ja i nisam mlada mama...problemi ..lečenje steriliteta....pa mirenje sa sudbinom od nekoliko godina da neće NIKADA biti bebe, u našem domu, pa opet ulazak u storiju sa pripremom za poslednju - jedinu šansu - donor egg!
no, ja se osećam mladom, sa svim mogućim i nemogućim pratećim nus pojavama...prevremene menopauze....itd, itd,...uf....Druga srećna okolnost je moj mladoliki genetski zapis, te da pored toga što se osećam, hihihihihiii...i izgledam znatno mlađe... :wink: :oops:

Isidora, svakako da je najvažnije da se beba voli!Pre svega ostalog!Ja je volim, da ne kažem da jedva čekam da je vidim....U mojoj glavi ima mnogobrojnih misli................ali, nisu konfuzne , niti podeljene, usled DEIVF...samo sam koncentrisana da to malo biće iznesem na svet, a potom da mu dam najbolje, da bude zadovoljno u životu, voljeno, nisam u grču, čak imam malo lakonskiji stav u pogledu vaspitanja, za razliku od mm, jer, polazim od načina na koji su mene odgajali- a ja sam time zadovoljna.Moj cilj je da deca budu uvek bolja od svojih roditelja, pa videćemo kakav ću ja biti roditelj....
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član

Post od Lily-an »

...još nešto....

Pokušavam da na Bgd tržištu dođem do knjige autora Viki Ajovin"Saveti najbolje prijateljice kroz trudnoću", a u nastavku naslova" Sve što vam doktor nikada neće reći"..Znam da ima srpski prevod, za sada sam je našla samo na on-line varijanti, za naručivanje!Inače, imam dobrih preporuka za baš ovu knjigu!nešto i št o odgovara mom temparamentu: duhovita, komična, a rekli su mi da obiluje korisnim savetima.

Drugarica mi ponudila domaću varijantu: Beba, radost i briga....

I ovo, Dea je spominjala pupčanu vrpcu..to se sve objasni u porodilištu, kako se tretira?Kako tako sićušno biće dodirnuti, a da se ne strepi da se ne pogreši,..nešto?Oko dezinfekcije,tog dela trbuhčića??

..i jedan paranočni strah,
utemeljen na faktičkoj situaciji kod mene: sklonost da se zagrcnem od slatko-kiselog soka voća ili povrća...to ume da mi bude tako dramatično, da se tako koncetrišem da se u tim sekundama ne uspaničim od nemogućnosti da udahnem vazduh, ..mada mi je jedan dr. pojasnio da to nije stvar moje "pribranosti", već pluća spontano odreaguju...A beba?Zacenjivanje?kako će se ona umiriti i pokušati uspostavljanje disanja???Ako ona nema svest o udisaju preko nosa???? :roll: :o

Da li ste išle na vežbice, zbog porođaja?

Da li ste išle na carski rez?Isidora, zašto bi volela ovu opciju, ja je se bojim, a bogme ne znam ni ona spontana da li je moguća, hmmm...mogla sam da uđem u dečije neke veličine, nigde mi kukovi nisu zapinjali...Što bi se reklo, tanka! :wink: I kako se onda meri karlica, prilkom dolaska na porođaj?Može li pre?Ima veze sa bokovima?
Inače, u kontaktu sa jedom ženom iz Holandije, sa fertilityf. forumu, koja je radila u istoj klinici, kao i ja , i ona se, kaže mi, planira da porodi spontano,inače, ima 46, prvi porođaj :roll: I priča priču o tome da nema indikacija za carski, itd...Ne bih da budem nadobudna kod mog dr, koji vodi trudnoću, ali bogme, ja bih ako može epidural i spontani!Moja drugarica, lekar, smatra da ja nisam tip za spontani, već da se mora "zakazati"porođaj, i da već ima indikacija za carski??Kojih?Uski bokovi?Pa?Samo zato što je ivf?Ne znam...Niko ne zna položaj bebe do due date???
..pošto ste na temi već, iskoristila da vas gnjavuckam i o ovome :wink:
isidora
Aktivan član
Aktivan član

Post od isidora »

Lily-an napisao: I ovo, Dea je spominjala pupčanu vrpcu..to se sve objasni u porodilištu, kako se tretira?Kako tako sićušno biće dodirnuti, a da se ne strepi da se ne pogreši,..nešto?Oko dezinfekcije,tog dela trbuhčića??
Ne boj se. Sve ti objasne, pokazu... mojoj deci je pupak otpadao mnogo sporo, posle dvadesetak dana kod obe, tako da sam imala prilike da ga tretiram i tretiram...
Lily-an napisao:Isidora, zašto bi volela ovu opciju, ja je se bojim, a bogme ne znam ni ona spontana da li je moguća, hmmm...
Ne bih volela carski, ali su mi rekli da mi je beba prilicno velika, da ce imati preko 4kg pa se bojim da cu se sva iscepati... Zato sam sad pre za carski, nego za prirodni porodjaj, mada se jos ne zna... :-?
gloria2
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 24, 2008 3:05 pm

Post od gloria2 »

Lily,da ne zaboravim da ti nešto kažem.Ako se sećaš datuma kada si prvi put osetila pokrete svoje bebe,taj datum je tačno polovina trudnoće,to se važi samo za prvu trudnoću.Dodaj tačno četiri meseca i petnaest dana ,i to ti je termin kad ćeš se poroditi.Meni se to poklopilo bukvalno u dan.
Što se tiče priprema oko dolaska bebe,imaćeš ovde sve što ti treba od saveta.Mislim da pre sve opreme,treba da završiš sve gradjevinske radove ,tipa,krečenja,lakiranja parketa i slično,mnogo ranije pre porodjaja,jer je to grejna sezona,pa da bi se izgubio miris farbe.Čim saznaš kog je pola tvoja bebica,smisli boju,pa na posao.
Ako nemaš mašinu za sušenje veša,toplo ti preporučujem da je kupiš,da ne sušiš stvari po stanu,jer će biti zima,a svaki dan po mašina veša za pranje.Imaćeš i mnogo manje stvari za peglanje.Jedna stvar koja će ti biti sigurno potrebna je pumpica za grudi,najbolja je AVENT.Ona će ti biti potrebna i ako imaš mleka,da izmuzeš višak,ili,pak, ako ga nemaš dovoljno,da podstakneš.Jedna moja drugarica nije imala dovoljno mleka,ali je uz pomoć nje ipak dojila svog malog godinu dana,uporedo sa dohranom.Sad je i nedelja dojenja,pa imaš o tome na sajtu.Puno pozdrava za buduću mamu,i uživaj!
Odgovori