Šta buduća mama treba da pripremi svojoj bebi?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

isidora
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am

Re: Šta buduća mama treba da pripremi svojoj bebi?

Post od isidora »

Na zalost, meni se jos nista nije primaklo. :evil:

Juce me je doktor pregledao i rekao da je grlic jos potpuno nespreman (ni cuo, to su njegove reci) i da se sa izazivanjem ceka cak i dve nedelje posle temina. NA to sam se ja rasplakala... :( Rekao mi je da bi on cekao do polovine novembra, ako nista ne krene samo od sebe.

Beba je ok, sve je zrelo i spremno, samo sto porodjaj nije ni blizu. Pregled je bio veoma bolan, inace... :-?

Jbt, zasto nisam Karleusa pa da me samo pitaju koji mi datum odgovara i da me porode bez problema... :-?
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

Pa kad je tebi termin kad treba da cekas jos 4 nedelje?
isidora
Aktivan član
Aktivan član

Post od isidora »

25.10. zvanicno. I nije rekao bas do polovine, nego do 11.11.

To su valjda te dve nedelje koje se posle termina tolerisu. :(
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 8:32 pm

Post od dolce-vita »

Pa, dobro Isidora ima jos do 25.10.Ispravite me ako gresim, ali mislim da se kod nas U srbiji placa 500 evra carski rez na sopstveni zahtev.Jbg :-? Ali, u svakom slucaju, izdrzi jos malo, i uskoro ces uzivati sa svojom bebicom, nemoij da zaboravis da nam napises, kako je sve bilo i iskustva i da li je seka ili bata.Hoces li epiduralno se poroditi?
Dajte mi dete od tri godine da od njega napravim coveka!

Slika
isidora
Aktivan član
Aktivan član

Post od isidora »

Tacno je da ima jos do 25.10. ali ja sam ocekivala, da s obzirom da je treca trudnoca, da ce sve to ici malo brze. Medjutim, sve se ponavlja: i prva dva puta sam prebacila termin za po 7-8 dana, i izazivali su mi porodjaj indukcijom.

Htela sam epiduralno, ali u nasoj bolnici postoji protokol za epidural, ali ne postoji anesteziolog koji to radi, jer onaj sto je radio napustio je posao i otisao u drugi grad.

U drugoj bolnici, u kojoj sam razmisljala da se porodim zbog maticnih celija, ne postoji protokol, nego "dogovor" devizni sa anesteziologom... Tako da su mi sve opcije pod znakom pitanja. Samo da sve ovo prodje, da se agonija zavrsi vec jednom...

:-?
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

Post od dolce-vita »

Znam taj osecaj, meni je pred porodjaj trnula ruka, non stop mi se spavalo, bila sam pospana, malaksala...natekla, bas sam jedva cekala porodjaj, non stop sam isla u toalet :D Reci mi smao, znaci odlucila si se za mticne celije, kakva je procedura, ja razmisljam o tome, samo jos ne razmisljam o drugom detetu, ali 99 posto cemo se odluciti kada za to dodje vreme.

Slika
isidora
Aktivan član
Aktivan član

Post od isidora »

Maticne celije ne mogu da se uzmu u mom mestu, vec moram da idem da se porodim u drugi grad. To me malo dovodi u dilemu, tako da jos nisam nacisto sta da radim. Ovde mi je dr koji me poznaje 100 godina, porodiliste je novo, renovirano, sve sobe su jedno ili dvokrevetne, osoblje je ljubazno i imaju taj bejbi frendli program koji funkcionise besprekorno. Odmah po porodjaju, stave ti bebu na grudi i ona sisa bukvalno u prvih 15-20 min zivota, a to se svi slazu da je mnogo bitno. Meni se sve to mnogo svidja i to me sprecava da tako lako odlucim za te stem celije...

U tom drugom porodilistu gde bih to mogla da izvedem, sve je staro, dotrajalo, daleko mi je od kuce, ne znam nikoga (doktora samo koji mi je paralelno vodio trudnocu), porodiliste je staro, cula sam horor price drugarica koje su se tamo porodile, guzva je, mnogo mama i beba u sobama i td...

Tako da sam prilicno neodlucna.

A, inace, uzela sam taj paket koji treba da se ponese na porodjaj, paket za uzimenje tih stem celija, i procedura je sledeca: Prilikom porodjaja, kad se beba izvadi, odsece se parce pupcane vrpce, spricom se uzme krv iz pupcanika (potpuno je bezbolno i za bebu i za mamu) i ta krv se spakuje u kesu koja je u tom paketu. Tako zapakovano, nosi se u Bg, u tu agenciju koja izvozi tu krv u Svajcarsku, tamo se valjda ispituje ima li dovoljno tih maticnih celija u krvi i ako ceo postupak uspe, placa se oko 1800 Eur. Ako ne uspe, ne placa se (mozda samo taj paket, negde sam cula da je to oko 200E).

Procedura je prilicno prosta, i da je to moguce u mom porodilistu, ne bih imala nikakvu dilemu, ovako sam jos uvek na "kvacilu", ne znam sta cu... :-?
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

Post od dolce-vita »

Moje neko misljenje da su maticne celije mnogo bitnije, naravno, bitan je i tretman, ali to je samo nekoliko dana, u odnosu na to sta dobijas sa maticnim celijama, pogotovo ako ne planiras cetvrto dete.Medjutim, to je samo ono sto ja mislim, naravno, ti si ta koja ipak treba da odlucis.

Kako god da bude, zelim ti sve najbolje, i da sto pre ugledas svoju bebicu :D Javi nam srecne vesti.

Slika
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Nema nam nesto na forumu nasih trudnica, dal to rode jos kruze ili su odavno sletele?
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 21, 2008 11:25 pm

Post od Lily-an »

...izgleda da su rode sletele
nema ni isidore, ni Ejmi...proašo i 18. i 25.oktobar.... :D :D
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

Post od dolce-vita »

Hvala Bogu, nek su im zivi i zdravi,jedva cekam da nam se jave i kazu sta rade bebice, da li su devojcice, ili decaci i itd....

Slika
isidora
Aktivan član
Aktivan član

Post od isidora »

Lily-an napisao:...izgleda da su rode sletele
nema ni isidore, ni Ejmi...proašo i 18. i 25.oktobar.... :D :D
Evo mene: ja sam se sa doktorom dogovorila da mi urade carski, i to u sredu 21. Legla sam u bolnicu u u torak, u sredu ujutru su mi uradili carski, doktor je rekao da smo bili u pravu sto smo radili carski jer je beba zaista bila krupna, a ja sam imala prethodno dva jako teska porodjaja.

Beba je imala 4,5 kg, veliki i lep decak (nije sto je moj, sto bi rekle babe :) ). Dobro smo oboje, bili smo 7 dana u bolnici i konacno mogu da odahnem, moja beskonacna trudnoca je zavrsena.

p.s. Da sam znala koliko je lakse poroditi se carskim, svaki put bih insistirala na njemu. Ne moze da se uporedi. Pa, jbt, nisu ove pevaciceblesave... :-?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Cestitamoooooooooooooo :) josh jedan beban :) divnooooooooo
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Da i ja sam se porodila carskim. Jeste da me je bolelo par dana posle porodjaja kad hocu da ustanem, ali ne zalim. I drugo cu isto tako (ako do njega stignemo).
Isidora cestitam od srca na bebironu. Neka ti je zdrav i ziv jos sto godinica!
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

P.S. ostalo je jos da se javi Ejmi...
Odgovori