Šta buduća mama treba da pripremi svojoj bebi?
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Re: Šta buduća mama treba da pripremi svojoj bebi?
Da, da, Isidora nadam se jos malo pa ces nas obradovati lepim vestima. Inace dal se zna sta stize? Znam da vec imas dve cere....
Ejmi i ti isto, molim te obavesti nas.
Ejmi i ti isto, molim te obavesti nas.
Hvala Dea na odgovoru.
I miuslila sam na ta kolica koja mogu da se okrenu i prema nama i od nas. To nam je bilo opredeljujuce za izbor. Ovde koliko znam imaju samo u dva modela, Pliko swich i Chicco 4me. Kikova izgledaju previse krhko (zato im je tezina 9 kg), a Pliko zasticenije (ali su 12 kg).
Za izmazalicu, ovde je neka fama da ne sme prve dve nedelje da se koristi. Time vec na vezbama i predavanjima za trudnice ispiraju mozak. To je jedna od ovdasnjih dogmi u koje se ne dira pred "strucnim" osobama
. U porodiiste se otprilike krijumcare. I u opste na tim vezbama za trudnice cuje se gomila opravdanja za sve invazivne i potencijalno nepotrebne procedure koje se ovde rutinski primenju pri porodjaju. Ne postavljajte pitanja lekaru oko prokidanja vodenjaka, osim za boju plodove vode. Neki to "vole" da primenjuju, neki ne, ne mesajte mu se u posao, da ga ne nervirate. Vezane ste svo vreme za ctg i rutinski dobijate indukciju, i bensedin je rutinski u infuziji, sve je to jako korisno. Epiziotomija je super, nemoguce je pocepati se dodatno uz nju, vezace vam noge pri tom, prvorotka ne moze drugacije da se porodi... Klistir je super koristan, brijanje takodje. Beba pre nego sto je okupaju i skinu zastitni maz sa koze bi nam bila bljak. Vikanje i grubost prema porodilji je najcesce na mestu, jer babica mora da nas dozove da saradjujemo...To je otprilike spisak, uz zabranu pumpice, preporuku da se bradavice neguju iskljucivo sopstvenim mlekom i cuveni siroki povoj. A mozda su zene i u pravu - ako se i onako nista ne pitamo, bolje da nam malo isperu mozgic da je sve sto ce nam se dogadjati apsolutno svrsishodno. Jedino sto su iz licnog iskustva morale da demistifikuju, bilo je da lezeci polozaj otezava situaciju i da je bolje dohranjivati bebu nego da gladuje (ali naglaseno da to za dohranu govore u teskoj konspirativi)
.
Meni je termin 18., mozda i prebacim, prema trenutnoj situaciji to je moguce. Ja bih to i volela. Ultra zvuk kaze da je mala mrvica samo 2700. Sinoc sam imala bol u dnu stomaka, kao blag menstrualni, malu mucninu i jezu, ali jucerasnji uz i pregled od pre dva dana kazu da se nista ne desava.
Vejiki pozdrav od mrvice i mene!
I miuslila sam na ta kolica koja mogu da se okrenu i prema nama i od nas. To nam je bilo opredeljujuce za izbor. Ovde koliko znam imaju samo u dva modela, Pliko swich i Chicco 4me. Kikova izgledaju previse krhko (zato im je tezina 9 kg), a Pliko zasticenije (ali su 12 kg).
Za izmazalicu, ovde je neka fama da ne sme prve dve nedelje da se koristi. Time vec na vezbama i predavanjima za trudnice ispiraju mozak. To je jedna od ovdasnjih dogmi u koje se ne dira pred "strucnim" osobama

Meni je termin 18., mozda i prebacim, prema trenutnoj situaciji to je moguce. Ja bih to i volela. Ultra zvuk kaze da je mala mrvica samo 2700. Sinoc sam imala bol u dnu stomaka, kao blag menstrualni, malu mucninu i jezu, ali jucerasnji uz i pregled od pre dva dana kazu da se nista ne desava.
Vejiki pozdrav od mrvice i mene!
-
- Stalni član
- Kontakt:
Da ono sto mi je palo na pamet, ako se izmuzate ne treba u pocetku vise od po 5 minuta po siki.
Ja to recimo nisam znala pa sam bila navalila ko luda (jer mleka u pocetku nije bilo, a ja htela po svaku cenu da hranim dete tim). Posle kad je nadoslo, dobila sam mastitis. Mislim da mi je to bilo nesto najgore sto sam u zivotu dozivela. Grudi su bile bukvalno kao kamenje a bol....katastrofa.
Inace mleka nisam imala prvih 10 dana, a prva dva dana nisam bebu hranila sa nicim (ovde kao ne treba da se dohranjuje beba dok mami ne dodje mleko da se ne bi odvikla da sisa). Naravno, vecina zena dobije odmah mleko, pa niko nije racunao koliko ce to dugo kod mene da traje. Jadno moje pilo al je bilo gladno (davala sam joj samo povremeno po malo glukoze). Sva sreca posle mi dosla mama u bolnicu i zacudila se sto je beba tako mirna (a ona jadna izmrcvarena).Pala je za celih 400 gr. na dole
Posle ja uzela formulu i nahranila dete. Sta sve moze da te snadje kad nemas pojma....
Isto mi niko nije rekao ni koliko cesto treba da menjas pelenu, pa joj se bila upalila guza.
Ejmi nemoj da se sekiras za mrvicu. Moja se rodila sa 150 grama vise ,pa spala na 2450 al evo ne mogu da je stignem po kuci...
Ja to recimo nisam znala pa sam bila navalila ko luda (jer mleka u pocetku nije bilo, a ja htela po svaku cenu da hranim dete tim). Posle kad je nadoslo, dobila sam mastitis. Mislim da mi je to bilo nesto najgore sto sam u zivotu dozivela. Grudi su bile bukvalno kao kamenje a bol....katastrofa.
Inace mleka nisam imala prvih 10 dana, a prva dva dana nisam bebu hranila sa nicim (ovde kao ne treba da se dohranjuje beba dok mami ne dodje mleko da se ne bi odvikla da sisa). Naravno, vecina zena dobije odmah mleko, pa niko nije racunao koliko ce to dugo kod mene da traje. Jadno moje pilo al je bilo gladno (davala sam joj samo povremeno po malo glukoze). Sva sreca posle mi dosla mama u bolnicu i zacudila se sto je beba tako mirna (a ona jadna izmrcvarena).Pala je za celih 400 gr. na dole
Posle ja uzela formulu i nahranila dete. Sta sve moze da te snadje kad nemas pojma....
Isto mi niko nije rekao ni koliko cesto treba da menjas pelenu, pa joj se bila upalila guza.
Ejmi nemoj da se sekiras za mrvicu. Moja se rodila sa 150 grama vise ,pa spala na 2450 al evo ne mogu da je stignem po kuci...
Sta znam... nama su rekli da u prvim danima bebi nije potrebno vise od nekoliko kapi mleka, po obroku... Da jo njen zeludac toliko mali, da ni ne moze da stane vise od kap-dve... Posle naravno, treba vise...
Ja sam oba puta, doduse, imala mnogo mleka (ni manjih s... ni vise mleka) da dok eba sisa na jednoj strani, na drugu pod pritiskom izlazi mla i gadja dijagonalno u ugao sobe... Bukvalno! Po dva, tri, cetiri mlaza, kao kad se jako stisne spric.
I moram na toj dojci da drzim pelenu, jer od mleka budemo mokre i beba i ja. Mogla sam kao one dojilje iz proslosti, da dojim celu ulicu beba... Videcemo sad kako ce biti.
Ja sam oba puta, doduse, imala mnogo mleka (ni manjih s... ni vise mleka) da dok eba sisa na jednoj strani, na drugu pod pritiskom izlazi mla i gadja dijagonalno u ugao sobe... Bukvalno! Po dva, tri, cetiri mlaza, kao kad se jako stisne spric.

I moram na toj dojci da drzim pelenu, jer od mleka budemo mokre i beba i ja. Mogla sam kao one dojilje iz proslosti, da dojim celu ulicu beba... Videcemo sad kako ce biti.
-
- Stalni član
- Kontakt:
Da neverovatno je da sve moje prijateljice koje imaju male grudi su imale puno mleka. A ja sa..... jedva za 1 obrok iz treceg izmuzavanja....
Ejmi,možda sam nešto propustila....kažeš 18.?Da li je to sada, u oktobru?Gde planiraš na porođaj?Nisam sigurna, ali velčina iliti "krupnoća" bebe ne bi trebalo da ima veze sa gestacijskom nedeljom planiranog porođaja??Da li je spontano začeće ili ET?Možeš ovde http://www.fertilityfriends.co.uk/compo ... fcalculate da vidiš kada ti je planirani termin, ako nije dan punkcije, onda uzmi dan ciklusa-poslednji dan, koji će ti dati i dan ovulacije,..ako ne znaš. Kod mene se to apsolutno slaže, ali ne verujem da bi se čekala 40.nedelja...No, videćemo..
Uskoro će moja kontrola, pa, eto, iako je rano, planiram da načnem to pitanje sa dr....kako vidi taj moj budući porođaj...prirodni ili...
Da li živiš u Srbiji?Zašto misliš da mora da bude sve tako i toliko neprijatno i neugodno, prilikom porođaja? Da li je to prva trudnoća?Tačno je da vrve porodilišta od primitivizma i prostote, ali , ipak, se nešto menja...Mnogo redukcije u javnom sektoru, mislim na smanjenje zaposlenih itd...Javno mnenje čini svoje, nije valjda baš sve tako "okoštalo" i nazadno
??!!Čini mi se da ne mogu da budu i dalje tako neprijatni, dosta stvari je pod lupom javnosti, postoje valjda neki jbn
propisi, pa ne može da se baš tako divlja nad bespomoćnim ženama???Mislim, i za reči se snosi odgovornost, naravno ne svi, ali ako treba nek se i slome kola na nekim vulgarnim i primitivnim babicama...ja stvarno ne bih podnela ni povišeni glas!!Ako treba i direktna pretnja! Ne bih se kladila da bi bilo baš toliko kuraži i bezobrazluka, kad im se pokažu zubići! Stekla sam utisak da je ovakav ambijent nešto tipičan za "reformisani" NF
Inače, juče gledala na Tv-u, kako izgelda carski rez sa spinalnom anestezijom, dakle žena je budna, sve vreme, i naravno, to je način da zapravo vidi svoj porođaj....Ubila se od plakanja..ne znam šta mi je sve bilo...i došlo...a setila se i jedne priče ..forumske....i sve me nešto ganulo oko toga....
..............Osećam se kao da imam rođendanski poklon, a ne znam šta je, kod mene je , ali ne možeš da otvoriš i vidiš....do sledećeg rođendana....šta je i kako izgleda....tako nekako....

Uskoro će moja kontrola, pa, eto, iako je rano, planiram da načnem to pitanje sa dr....kako vidi taj moj budući porođaj...prirodni ili...
Da li živiš u Srbiji?Zašto misliš da mora da bude sve tako i toliko neprijatno i neugodno, prilikom porođaja? Da li je to prva trudnoća?Tačno je da vrve porodilišta od primitivizma i prostote, ali , ipak, se nešto menja...Mnogo redukcije u javnom sektoru, mislim na smanjenje zaposlenih itd...Javno mnenje čini svoje, nije valjda baš sve tako "okoštalo" i nazadno

Dea, a šta podrazumevaš pod ovim?Pa, koliko često se menja?Od čega to još zavisi?Isto mi niko nije rekao ni koliko cesto treba da menjas pelenu, pa joj se bila upalila guza.
Inače, juče gledala na Tv-u, kako izgelda carski rez sa spinalnom anestezijom, dakle žena je budna, sve vreme, i naravno, to je način da zapravo vidi svoj porođaj....Ubila se od plakanja..ne znam šta mi je sve bilo...i došlo...a setila se i jedne priče ..forumske....i sve me nešto ganulo oko toga....
..............Osećam se kao da imam rođendanski poklon, a ne znam šta je, kod mene je , ali ne možeš da otvoriš i vidiš....do sledećeg rođendana....šta je i kako izgleda....tako nekako....

... opet ja....
Ejmi, Isidora,
šta nosite sa sobom u bolnicu, prilikom odlaska na porođaj, predpostavljam da ste pripremile te sitnice?
Da li su u kesi ili u torbi?Imam info, da sme samo kesa
navodno, iz higijenskih razloga...ako je to tačno, kao što ja čula.
Ne razumem opravdanost ove klasifikacije

Ejmi, Isidora,
šta nosite sa sobom u bolnicu, prilikom odlaska na porođaj, predpostavljam da ste pripremile te sitnice?
Da li su u kesi ili u torbi?Imam info, da sme samo kesa

Ne razumem opravdanost ove klasifikacije

-
- Stalni član
- Kontakt:
Ja sam se porodila sa spinalnom anestezijom, ali je bio carski. Nisam mnogo videla sem onog najbitnijeg, svoje bebe, ali sam bila svo vreme budna i ucestvovala u vicevima anesteziologa. Jedino sto me je posle toga celo vece i noc razbijala glava i bila sam sva naduvena.
Pa bebu bi trebalo presvlaciti na svaka dva tri sata, sto naravno meni niko nije rekao. Ja rekoh plakace kada bude trebalo da se promeni pelena (male bebe to ne rade, a posebno ne sa pampersom) i tako ja s obzirom da sam bila u pocetku vrlo nespretna sa presvlacenjem pustila mnogo duze od 2 sata. Posle bila guza crvena....joj kad se samo setim. Steta sto nisam znala tad ono sto znam sad.
Pa bebu bi trebalo presvlaciti na svaka dva tri sata, sto naravno meni niko nije rekao. Ja rekoh plakace kada bude trebalo da se promeni pelena (male bebe to ne rade, a posebno ne sa pampersom) i tako ja s obzirom da sam bila u pocetku vrlo nespretna sa presvlacenjem pustila mnogo duze od 2 sata. Posle bila guza crvena....joj kad se samo setim. Steta sto nisam znala tad ono sto znam sad.
Posteno, ja jos nista nisam pripremila. Imam utisak da se tek onda necu poroditi jos sto godina, kad bi me cekala pripremljena torbica kod ulaznih vrata... MAda, i ovako k'o da nikad necu. Nikakvih naznaka, nista, nista... jbt, jel jos neko za treci porodjaj cekao bas do termina?Lily-an napisao:... opet ja....![]()
Ejmi, Isidora,

Sta da radim da ubrzam? Aktivna sam, mozda treba da legnem i lezim i cekam?

Bas sam postala razdrazljiva, visemi se smucilo da budem trudna i nesposobna...

-
- Stalni član
- Kontakt:
Nama su ovde (bez zezanja) preporucivali sex na kraju trudnoce. Muski spermici sadrze neki sastojak koji utice na otvaranje grlica. Dakle draga moja prionite dok jos ne dodje nocno budjenje.....
Za ovaj "lek" i ja znam. I primenjujem ga, redovno, ali bezuspesno...Dea napisao:Nama su ovde (bez zezanja) preporucivali sex na kraju trudnoce. Muski spermici sadrze neki sastojak koji utice na otvaranje grlica. Dakle draga moja prionite dok jos ne dodje nocno budjenje.....

Mozda da pojacam "dozu"?
-
- Stalni član
- Kontakt:
Pa ako vam prija pojacaj.
Inace bepci stizu kada su oni spremni, ko nas sisa.
Ja sam se porodila carskim, pa sam gostoljubivost prekratila svojoj ceri za 17 dana (znam da sam bila sebicna ali sam 2 meseca lezala u bolnici i NISAM vise mogla da izdrzim, ali ispalo je da je to bilo dobro zbog njenog kuka).
Inace bepci stizu kada su oni spremni, ko nas sisa.
Ja sam se porodila carskim, pa sam gostoljubivost prekratila svojoj ceri za 17 dana (znam da sam bila sebicna ali sam 2 meseca lezala u bolnici i NISAM vise mogla da izdrzim, ali ispalo je da je to bilo dobro zbog njenog kuka).
Hm, hm...
ko bude otvorio ovu temu, naći će i ono što nije tražio, ali što će mu svakako trebati
elem, u knjižici jednoj o trudnoći( ništa spektakularno, ali dobro dođe i ono što piše) stoji još i ovo
"Kada prođe termin, probajte nečim da se zabavite.Kao npr. seks.Orgazam će dovesti do stvaranja oksitocina, hormona koji uzrokuje kotrankcije.Sperma sadrži prostaglandine, koji će omekšati grlić materice, da porođaj može da počne."
Prema tome, Isidora,pojačaj dozu,
Inače, pored stvarčica za poneti u bolnicu, stoji i: ponesite svoje jastuče-interesantno koliko to može umiriti ženu..(ja znam o čemu se govori...)
i još: gumice za kosu, veš, ulje za masažu, bombone ili lizalice, zbog "davanje snage i energije, kao i kvašenje usana", 2 brushaltera za dojenje, tanak bade mantil, čarape, ...veliki higijenski ulošci, pribor lične higijene, štitnici za bradavice, majice, spavaćice - 1-2 komada, a zatim i ovo:
CD/knjige/ručni ventilator na baterije
... nisam se raspitivala oko ovih stvari, ali baš me zanima kako bi uneli svoje jastuče
u naše bolnice 
ko bude otvorio ovu temu, naći će i ono što nije tražio, ali što će mu svakako trebati

elem, u knjižici jednoj o trudnoći( ništa spektakularno, ali dobro dođe i ono što piše) stoji još i ovo

"Kada prođe termin, probajte nečim da se zabavite.Kao npr. seks.Orgazam će dovesti do stvaranja oksitocina, hormona koji uzrokuje kotrankcije.Sperma sadrži prostaglandine, koji će omekšati grlić materice, da porođaj može da počne."
Prema tome, Isidora,pojačaj dozu,

Inače, pored stvarčica za poneti u bolnicu, stoji i: ponesite svoje jastuče-interesantno koliko to može umiriti ženu..(ja znam o čemu se govori...)

i još: gumice za kosu, veš, ulje za masažu, bombone ili lizalice, zbog "davanje snage i energije, kao i kvašenje usana", 2 brushaltera za dojenje, tanak bade mantil, čarape, ...veliki higijenski ulošci, pribor lične higijene, štitnici za bradavice, majice, spavaćice - 1-2 komada, a zatim i ovo:
CD/knjige/ručni ventilator na baterije

... nisam se raspitivala oko ovih stvari, ali baš me zanima kako bi uneli svoje jastuče

isidora,
Da li si pokusala da masiras grudi, tj. bradavice. Ta masaza oslobadja oksitocin i moze da izazove kontrakcije. Ako je sve u redu, beba u niskom startu spremna da izleti i imas OK od doktora, pokusaj. Masira se jedna dojka oko pet minuta i to pokretima koji imitiraju sisanje odojceta. Zatim se saceka oko 15-20 minuta da se pojavi kontrakcija. Moze da se ponovi i nekoliko puta. Ova metoda uspeva posebno dobro kod prvorotki, nesto slabije kod visestrukih mama, ali posto je svaka zena i svaka trudnoca prica za sebe, mozda ti i uspe.
Lily-an
He,
Ja sam se za tih nekoliko dana u porodilistu pakovala ko da idem mesec dana na odmor
. Prvo koferce sa svim potrebnim i nepotrebnim presvlakama, ukljucujuci naravno i sminku. Pa zar da se porodim bez rumenila i karmina, ajte molim vas. I nemoj da se prevaris kao ja prvi put pa da spakujes devojacke farmerke - nema sanse da udjes u njih odmah (mozda posle nekoliko dana, nedelja - mozda). Neke helanke i tunika su vec bolja varijanta. Baden-mantil je uvek dobrodosao. Deblje carape (soknice) za porodjaj, ako su ti noge hladne, tj. ako si smrzla kao ja. U sali moze da bude po prilicno rashladjeno. Zatim torbica sa svim stvarima koje su bile na spisku (preporuka iz bolnice) tipa presvlaka za bebce kad podje kuci, fotoaparat, extra baterije za foto-aparat, kamera, CD sa omiljenom muzikom. Ja sam jos nosila i nesto sitnica koje zivot znace tipa trake za kosu ili neki mekani rajf - jer nista ne moze da te iznervira i dekoncentrise kao kosa koja se lepi po oznojanom celu. Labello za usne je uvek koristan. I neko mirisljavo ulje - ja obozavam mesavinu mandarine, pomorandze i lavande - meni pomaze kao aromaterapija za opustanje.
Mozda se setim jos neceg.
Sve najbolje,
macence
Da li si pokusala da masiras grudi, tj. bradavice. Ta masaza oslobadja oksitocin i moze da izazove kontrakcije. Ako je sve u redu, beba u niskom startu spremna da izleti i imas OK od doktora, pokusaj. Masira se jedna dojka oko pet minuta i to pokretima koji imitiraju sisanje odojceta. Zatim se saceka oko 15-20 minuta da se pojavi kontrakcija. Moze da se ponovi i nekoliko puta. Ova metoda uspeva posebno dobro kod prvorotki, nesto slabije kod visestrukih mama, ali posto je svaka zena i svaka trudnoca prica za sebe, mozda ti i uspe.
Lily-an
He,
Ja sam se za tih nekoliko dana u porodilistu pakovala ko da idem mesec dana na odmor

Mozda se setim jos neceg.
Sve najbolje,
macence
-
- Stalni član
- Kontakt:
Da, bradavice njih htedoh i ja da pomenem. To i mazenje stomaka su mi poslednja dva meseca trudnoce bili zabranjeni bas zato da ne bi izazvali prevremeni porodjaj.
Primaklo vam se ozbiljno(Isidora, Ejmi), pa da vam pozelim puno puno srece i da dobro prodjete i bebe i vi.
Primaklo vam se ozbiljno(Isidora, Ejmi), pa da vam pozelim puno puno srece i da dobro prodjete i bebe i vi.