Šta buduća mama treba da pripremi svojoj bebi?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Re: Šta buduća mama treba da pripremi svojoj bebi?

Post od Dea »

Mnoge stvari ces nauciti brzo i ne treba da se time opterecujes, to je tzv. majcinski instikt. Ja sam licno prvih mesec dana bila smirenija i pribranija od moje majke koja je odgojila 3 dece (ali boze moj ovo joj je prvo unuce). Prvi put sam pelenu i odelce bebi oblacila pola sata, posle 7 dana islo je ko na traci.
Porodila sam se planiranim carskim rezom. Par nedelja pre porodjaja su mi CT-om izmerili karlicu i videli da od porodjaja prirodnim putem nema nista -iako nemam bas uske kukove tako da spoljni izgled nije merodavan. Beba je lezala karlicno, sa levom nogicom pored glave. Sva sreca da sam se porodila carskim, jer moja cera ima iscasen kuk, i ko zna kako bi sve to proslo da je doslo do prirodnog porodjaja.
Vecina beba se sprema u niski start (glavom na dole) na vreme. Neke se preokrenu u poslednjem trenutku, a neke (kao moja) ostanu ne okrenute. Tu nema nekog pravila.
Isla sam na vezbe za porodjaj ali mi s obzirom na carski nisu trebale. Ali bilo je to simpaticno vreme (dok nisam zavrsila u bolnici dva meseca pre porodjaja) koje smo dragi i ja provodili vezbajuci i misleci na nasu bebu.
Najbolja pumpica za izmuzavanje je definitivno Medela. Ne znam ima li je kod nas na trzistu, ja sam je kupila ovde i istovremeno sam se muzla iz obe sike. to mi je stedelo bar jedno par sati dnevno (moje dete nije htelo da siki nego je pilo mleko kad se ja izmuzem na flasicu - prvih 10 dana ga nije bilo pa se mala lenstina navikla na cucu).
I ja spadam u matore mame, ali me sva sreca genetika sluzi, pa sad jos uz ovakvo malo detence, dobijam na proceni ladno 10 godina manje. ;o)
macence
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Feb 02, 2007 6:17 pm

Post od macence »

Ovde gde zivimo (USA) ima jedan jako lep obicaj koji se zove Baby Shower. To organizuje prijateljica ili prijatelj (ponekad i sef ili sefica, ako nisu namcori) buduce mame i to samo kada se ceka prvo dete. Napravi se zabava i svako od gostiju donese nesto za klopu i pice, a domacica obezbedi prostor ili u svojoj kuci ili na poslu u nekoj sali. Pocasni gosti - buduca mamica u nekom sedmom-osmom mesecu i buduci tatica se ne mesaju u pripremu zabave - njihovo je samo da se pojave i uzivaju. Svako od gostiju donese i neki mali poklon za bebu ili mamu - torbicu za pelene, odelce, cebence, igracku - svakako nesto korisno. Uvek bude super zabava, posto se svi nekako razneze kad se prica o bebama i bebecim temama.
Ja se eto secam svog Baby Shower-a. Super smo se svi skupili, nasi prijatelji su sve organizovali, a ja nisam imala pojma sta je to. Samo nam je prijateljica rekla da dodjemo na obicnu vecericu. Kad ono, skoro svi koje smo tada poznavali (a to je bilo samo godinu dana od naseg dolaska u taj grad)- puna kuca ljudi, dosli da nam pozele srecu sa prvim detetom, ponude pomoc oko organizacije, priprema za bebu i slicno. Ta nasa prijateljica je organizovala neke igre i kvizove - sve sa temom beba. Na primer, ko ce bolje i brze promeniti pelenu i obuci lutku-bebu. Moj muz nije znao ni kako da okrene pampers, a ni ja nisam bila nista bolja. I oko drugih bebecih stvari - pojma nisam imala, a bilo me nesto blam da pitam (mlado, glupo, sta ces).
Taj prvi porodjaj je protekao kao po udzbeniku - puko vodenjak i krenule blage kontrakcije u dva iza ponoci, mi pozvali bolnicu a oni rekli da dodjemo za pola sata. Onda sam ja obavestila familiju u Beogradu - to nije bio direktan prenos, ali onako cesce izvestavanje sa mesta dogadjaja. Ono, mama pita "Lutko moja, sta radis?" a ja "Pa jos se poradjam, eto super je." :) E, tada sam setala hodnicima, trckala, skakala na velikoj gumenoj lopti - secam se bila je zuta - ona lopta za pilates. Muz me je masirao po ledjima, donosio led iz automata - to mi doslo ko sladoled :). U kadu me nisu pustali, zbog vodenjaka, ali sam zato sve kontrakcije izgurala na nogama ili lopti, uz muziku i bilo mi je nekako lakse nego da lezim. Mora da sam im svima u bolnici isla na zivce, ali nije bilo sanse da me nateraju da lezim. Tek kada je krenuo porodjaj, bolovi su postali bas jaki i mislila sam da necu to moci. Bila je tu i jedna medicinska sestra - babica, divna neka zena, blaga i iskusna i ona mi je pomogla vise od doktora. Kada je videla da to samo sto nije, a ja se zgrcila i rastuzila i ne znam kako cu - samo mi je prisla i sapnula da se napnem kao da hocu da kakim. Eto, bas tim recima. To mi niko pre nije objasnio, a i dalje mislim da je to bio najbolji savet koji sam cula. Kada sam to ukapirala, beba je izasla posle dva napona, a bila je krupnija beba - oko 3 600.
Posle je bila komedija - neiskusni roditelji i beba koja sigurno pitala sa kog su Marsa ovi pali. Hocemo da je okupamo, pupak jos nije otpao - pa je kupamo sundjerom, na peskiru. Bebce na krevetu i nas dvoje i dve knjige otvorene i jos jedna slikovnica koje objasnjavaju step by step kako se brise beba sundjerom. Muz cita, a ja radim. Pa dojenje, pojma nisam imala - ali se uvek nadje neko da sve objasni.

macence
isidora
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am

Post od isidora »

macence napisao: U kadu me nisu pustali, zbog vodenjaka, ali sam zato sve kontrakcije izgurala na nogama ili lopti, uz muziku i bilo mi je nekako lakse nego da lezim. Mora da sam im svima u bolnici isla na zivce, ali nije bilo sanse da me nateraju da lezim.

Mene su bukvalno prisiljavali da lezim, a taj polozaj je ubedljivo najneprirodniji... Nije bilo sanse da me puste da stojim: ja ustanem, sestra dodje i vrati me u krevet. Cim izadje, ja opet ustanem, setam ili cucnem, ona se vrati i izgrdi me i vrati u krevet... Ne rzumem kako im nije jasno da bih tako samo sebi olaksala, kao i VC kad hoces da ides, pa mnogo je lakse sedeci ili cuceci, nego lezeci... :-?

U Srbiji jednostavno, ne postoji nacin da olaksaju majci, samo kao da se trude da bude teze...
macence napisao:Kada sam to ukapirala, beba je izasla posle dva napona, a bila je krupnija beba - oko 3 600.
Krupna beba? Je l' se radjaju tamo preko 4kg? Blago tebi, mogu li za par dana da organizujem porodjaj u USA? :(
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 8:32 pm

Post od dolce-vita »

U, ovo organizuje parti sef ili sefica :D :D :D :D U Srbiji moze da se organizuje samo otkaz.Nisam sve procitala ,izvinjavam se ako je neko pomenuo ali ja sam od tetke dobila na poklon kada sam se porodila podlogu za presvlacenje.To je jeko dobra stvar, zato sto kada ste porodjeni niste bas mnogo u mogucnosti da se saginjete.Stavi se na komodu,preko toga peskir i tako se presvlaci beba.Mislim da sada ima dosta prakticnih stvari pocevsi od te podloge, hranilice, mislim da je i kada sa postoljem odlicna stvar, samo je mala i ne moze za kasnije jer kada se porodimo tesko se saginjemo.Hranilicu bih preporucila da kupis kada dete bude zrelo za sedenje ili da je od nekoga pozajmis, ja recimo nisam znala koliko je dobra stvar do pre neki dan kada sam je dobila od komsinice na poklon.Da sam znala kupila bih pre nego ljuljasku koja je bila zanimljiva jedva mesec dana.Kolica zaista treba da budu sto laksa jer mi recimo imamo cam ali su glomazna i ne mogu da udju u svaki autobus...Mada, su i jako izdrzljiva, jer sam trpala dole u mrezicu sta sam stigla i nikad im nista nije bilo.

Kod kuce bi trebalo da imas octanseptik, to treba za pupak, trebalo li da ima patronazna sestra, ali naravno nema, gaze, onaj flaster kojim se gaza lepi jer ako bebu zbog pupka treba voditi u kliniku na obradjivanje, onda to treba posle kupanja da se prska octanseptikom i zalepi gazom.Pavl.mast se podrazumeva, vl.maramice, makazice male za secenje noktiju.Nekoliko onih peskira sa kapuljacom.
Kupkice za bebe.Dve flasice, ako nedaj boze ne budes dojila,cetku za pranje flasica, ja sam sterilisala tako sto sam flasice stavljala na mrezu koja sluzi za pomfrit, znaci stavim serpu punu vode i odozgo mrezu, okrenem otvor i ulazi para pola sata.Koristimo i danas nuk flasice koje su fenomenlane, znala sma da vodu sa ringle stavim u flasicu i nikada nije pukla.

Sve najbolje, uzivaj u najlepsem stanju.
Dajte mi dete od tri godine da od njega napravim coveka!

Slika
missK
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Okt 03, 2009 12:22 pm

Post od missK »

Pozdrav svim trudnicama i mamama. Evo par korisnih saveta od mlade duple mame, razlika izmedju dece je 1,5 god.
Kada sam se porodila prvi put, imali smo gomilu stvari, sto kupljenih, sto onih koje smo dobili na poklon, ogradice, nunalice, zveckice, sterilizatori, dzidza-bizde, milion odelaca, jorgancica i cega sve ne. Sada kada pogledam kako se snalazim sa ovim drugim detetom (ima deset dana) shvatam da mi od svega toga sto imam 90% stvari uopste ne treba. Tako da je moj savet da ne kupujete gluposti samo cete baciti pare. Ono sto je, po mom misljenju, neophodno, su sledece stvari:
Krevetac: nebitno da li je nov ili stari, dusek bi trebalo da je nov. I bilo bi dobro da podignete dno kreveca "na najvise", da bi sacuvale kicmu u tih prvih nekoliko meseci. Dobro je da se stranica kreveta spusta, narocito ako ste metar i sumska jagoda, kao npr ja. Sto se tice posteljine, trebace vam bar tri-cetiri carsava, a korisno je da ispod njega stavite onu kao musemicu, da bi sacuvali dusek od bljuckanja i svega ostalog. Pamucne pelene (tetra) su obavezne, ja je presavijem pa je stavim bebi pod glavu, zbog tog bljuckanja, pa ne moram da menjam posteljinu svaki dan. Dzidza bidze u krevecu, tipa igracke jastucici, plisane lutkice i sl su nepotrebni. Bebi alarm je korisna stvar, ali opet nije neophodna.

Sto se tice bocica, sterilizatora i sl, nemam iskustva posto dojim bebu, ali za starije dete znam da sam iskuvavala cuclice i flasice kad sam pocela da mu uvodim cvrstu hranu, i znam da taj sterilizator nisam ni jednom ukljucila, ovako mi je bilo nekako lakse. Ako dojite, smatram da je neophodno da imate pumpicu, to je po meni jedina od onih malo skupljih stvari koja se stvarno isplati. Pumpica je Avent i kosta oko 50 evra. Imala sam problem sa prekomernim stvaranjem mleka, pa me je ta pumpica spasla od mastitisa, koji sam imala sa prvim detetom, i secam se da sam bas prosla golgotu upravo zbog toga sto nism imala tu pumpicu.

Odelca i stvari za bebu: Benkice oko desetak, tetra pelene, oko 20, svedske pelene, oko 10. Odelca (ona iz jednog dela) isto desetak, najbolja su ona sto se napred zakopcavaju, zgodna su zbog presvlacenja. nekoliko kapica, ali ne onih koje se vezuju ispod brade.

Kupanje: samo voda i merimin bebi sapun, dva-tri peskira, obicna kadica i bokalcic za polivanje. Za obradu pupka ce vam trebati sterilne gaze i povidon jod. Pampers, vlazne maramice i pavloviceva se podrazumevaju. Trebalo bi da imate toplomer, paracetamol i eventualno espumisan kapi protiv grceva.

Znaci, za prvih par meseci vam je ovo sto sam nabrojala sasvim dovoljno. Zaboravila sam kolica, koja bitrebala da budu sto laksa, mi smo se prvi put zeznuli, pa smo boga oca para dali na neka ultra super sonicna kolica sa svim mogucim i nemogucim dodacima koja su bila teska kao tuc, pa smo ubrzo kupili neka kineska kolica na popustu za 10 000 sa sve stolicicom za hranjenje koja je isto super korisna stvar. Sediste za kola nemamo, planiramo da ga kupimo uskoro za starije dete. Sling marma je takodje super. I najvaznije je da se opustite i uzivate u svojoj bebi, a sve ostalo moze da se improvizuje.

Pozdrav!
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

Post od dolce-vita »

Svi smo zaboravili na ono najvaznije, a to je,neko dobre volje da vam pomaze oko bebe;))))))).Za dzidza bidze po krevecu sam se i ja zeznula ko niko, natrpala pun krevetac plisanih budalastina koje samo skupljaju prasinu.A, zidove smo promasili i ispala maslinasto zelena boja :D :D :D :D :D Kad se sad setim te euforije i uzbudjenja, ne krevatc ovamo, tu je promaja, ne tu, to se cuje voda iz kupatila, ne do prozora , duva ce :D :D :D .

Sto se tice kolica tskih ko tuc, mi smo recimo kupili maLo teza kolica ali bogami su se ispaltila izuzetno su kvalitetna, jer iz prodavnice natrpam balon rose, 5 kg brasna , mleko....i nikad im nista nije bilo;).Mada, savetujem laksa kolica jer ako nemate auto za prevoz su sacuvaj boze;).

Najbitnije za poceta, sve je vec nabrojano gore, posteljina, dve tri, pelene pampers, tetra, svedske, octanseptik, gaze, samolpeljive traka, makazice, peskiri sa kapuljacom,meni je recimo merimin sapun isusio kozu detetu, ali to je sve stvar izbora.

Sve najbolje, javiite kad se porodite i da vas savetujemo sta se nosi prvi put kod pedijatra na sistematski :D

Slika
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

Post od dolce-vita »

I, nije na odmet ponoviti, kupujte garderobicu samo koju morate, mi smo dobili jako puno stvarcica jako dobrih, kvalitetnih, ocuvanih, na nekima je bila i etiketa jer moj brat od tetke nije stigao sve ni da iznosi, nema cega nije imao.I, pored toga su nam donosili na babine, ali ja sam i pored svega toga pametnica kupovala majicice, kacketice, farmerke, da sad vise na kraju ne znam sta imam.No, dobro, bice za drugu bebu, ili cemo nekom pokloniti :D Takodje, moj vam je savet, nemojte slicne stvarcice koje dobijete na babine sve raspakivati jer uvek moze da vam posluzi da nekom vi ponesete kao poklon.Deca sve to jako brzo prerastu.

Slika
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Moje drugarice su bile posavetovane ako vec moraju da donose garderobu da kupuju par brojeva vece (recimo 68) 50 I 56 smo bukvalno preleteli svetlosnom brzinom.
Sterilizator onima koji ne doje od srca preporucujem. Operete stavite i odete da se igrate sa svojom bebom.....divota.
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 21, 2008 11:25 pm

Post od Lily-an »

Drage mame :D ,
ajoj, koliko toga ste napisale!Još jednom, hvala, ma, super ste! :D Ih, sve tako..valjda ide...savladavamo jedno po jedno...kakva je mene panika uhvatila usled saznanja-uspelo je, šta ću sada, kada sam t r u d n a!Najpre, ludilo, oko izbora dr, pa testova, prenatal screeninga..sada sam se umirila, valjda tako i ostane! :D :P 8)( Ove smaje stavljam protiv uroka: nešto crveno i naočarice..kuc-kuc!)kada sam već kod tog sujeverja, koje u ovim ivf pričama dozovemo i kada postanemo neverne Tome, pitala bih sledeće:

Da li shodno običajima, ovde u Srbiji, kupujete stvarčice pre ili se čeka baš rođenje bebe??Meni je to malo glupo,ja bih da to sve obezbedim pre, nekako bih bila spokojnija da odem na porođaj, ali sam navukla strah da nešto ne krene naopako, pa ,eto, ... kako svi, k`o velim, ajd i ja ću tako...Ne znam da li razumete...U strahu su velike oči....

Macence, baby shower? Pa, to me podsetilo na epizodu Sex and the city :wink: To je odlična stvar, za razliku od naših tzv. "babina"..koje slede posle porođaja...
Mogla bih da računam na odeću i to dosta moje drugarice, ako bude devojčica :P , jer se ona porodila pre par godina, ali ništa više, jer su deca naših prijatelja već odavno krenula u školu ili vrtić, a bogme imam i drugarice koje se još ni udale nisu...To što se odeće tiče, inače, cela ostala "mehanizacija", to ćemo mi sami...neka.

Dolce-Vita,
bilo bi lepo da ima pomoći,ali ne mogu da računam ..eto mm jedinac..i tako......No, ja planiram da imamm pomoć koju ću da platim oko spremanje kuće, nadam se da će to biti dovoljno, meni će to mnogo značiti, iako mm retko šta da ne zna da uradi...No, to je neka nova priča, videćemo...Možda dobijemo neki post-poriđajni sindrom, u šta ne verujem...nismo nja-nja tipovi...no, nikada se ne zna...
Elem... čim, se beba pokrenula, počela sam da razmišljam o 2 embriona,smrzlice, za koje neki mesec posle porađaja treba da platimo , po sadašnjoj ceni 350€, možda bude i više, za period od 1 godine,...ne znam..otom potom, prvo ovo maleno biće da ugleda svet, ali, polazim od mm, pa ne bih želela da jednog dana i to detence bude samo, bez brata , sestre...ali, da li ću moći...??Videćemo... No sadad kada se preispitujem,pa kada ispada da nemam fizičku pomoć, prilično i o otme razmišljam...

Takođe, vrzma mi se po glavi i ideja o deponavanju matičnih ćelija iz pup. vrpce, za to ima mnogo opravdanih razloga, ali i to košta...oko 1800evra...Sve se to nakarikira u gotovo isto vreme...Mi smo već u debelim minusima, samo za progesteronski gel, kako bi se sprečilo odbacivanje ploda, do 12.nedelje trudnoće dali preko 1000€...nakupilo se, čak i za zapadanjačke plate....Ali, sve što se novcem može rešiti, nije najveći problem, nadam se!

Našla sam krevetiće po ceni od 70-150€..od neke sirove bukve, odluka je da ipak bude drveni krevet, za početak.A i gde bi smo putovali sa tako malo bebom??Najsukplji od njih ima silikonsku zaštitu, samo na gornjoj drvenoj ivici, ne i na rešetkama?Valjda svi tako?
Neću štedeti na dušeku, jer i sami znamo šta znači kvalitet.
I, da rešila da uzmem komodicu, obavezno, iako planiram da na jednoj starinskoj komodi pok. svekrve obavljam i kupanje i previjanje, jer mi je tako široka i komotna, samo stavim podlogu, a nova komodica biće deo bebećeg inventara.Do daljnjeg.Ima po ceni od 11000 - 44 ooo :evil: ???Bezobrazno su različite cene!!!
Sada se samo raspitujem, gledam kada sam u prilici, ali planiramo da se krajem meseca bacimo na krečenje, mm dobio želju da stavi laminat, umesto parketa...pa , ako ..neka mu...i to..nije velika investicija, za tu buduću bebeću malenu sobicu.Nalazi se tik pored spavaće, na 2 koraka, mada će bebac spavati u spavaćoj...ali, dobiće i neki kutak...to je xda bi se ja " devica" :x :wink: :roll: lakše snalazila u nekoj sistematizaciji, koju ja mislim da sam postigla.... :wink: Sada mi služi za goste i odlaganje stvari...presvlačenje...Uhvatiće nas zima pa je uljani radijator u priči.....takođe!

Glorija,
otkud ti matematika od 4m+15 dana??Da znaš da sam se bacila u računanje....hmm. beba ide ispred, po UZV, u odnosu na ivf calculator i Olgin calckulator, meni je to i logično, izabran je i opstao je najbolji embrion, te ništa neobično..najpre nije bilo ni za dan razlike, a sada...2 po UZV, a prema merama beba ide 9 dana u odnosu na calckulator??Kada sve to zbrojim sa prvim pokretima, ispada da se poklapa ta tvoja matematika sa terminom za porođaj :roll: Bebac će biti vodolija :o
Još uvek ne znam pol..nisam ni pitala...možda ću za par nedelja...na sledećoj kontroli...
Isidora,
negde sam čitala da je najpriordniji položaj za porođaj: klečeći, čučeći, sedeći...Gledala sam emisliju, prvi deo Vreme je za bebe, odnosila se na porođaj jedne naše u Štutgartu.Najpre, sve vreme sa njom bila drugarica, a žena je bila na nogama do samog izlaska bebe...snimala drugarica kamerom.Bukvalno i sam izlazak bebice!Ja nisam tip koji bi podneo da me neko tako naredbodavno šalje u krevet!kada će dopreti ti vihori i do naših dr, a tek do med. sestara?Ili samo misle koji će parfem i koliku "čast" :evil: dobiti??Uh, ludim zbog toga, a poznajem neke osobe koje su preobrazile u hodajuće evriće!!!! :evil:
missK, tek sam saznala za Sling nosiljke, deluju mi vrlo ok, nadam se da nisu preskupe, ne bi trebalo... :roll:

Strelizator, obavezno, iskreno, posle mašine za pranje sudova, ne znam što bi se maltila sa flajkicama..Chicoih ima i za 3 500din.
Tako.....drage moje...
Znam da bebi nije potreban laminat :wink: ali, eto...mi bi da našu stvarnost kao dodatno ulepšamo...pa i po cenu da se malo finansijski zagrcenemo...
kada bi samo znale koliko čekam Nov. praznike...volela ih i ranije, ali sada....kada sam trudna, u iščekivanju, ....ma, i u Deda Mraza verujem, ali stvarno :wink: :D
Ejmi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 25, 2008 9:00 pm

Post od Ejmi »

Super tema.
Pozdrav mamama i trudijevkama :P !
Mene je prilicno sludelo to pravljenje spiskova i planiranje, ali ide nekako. U stvari, glavna nevolja je sto se mi silom prilika tek sada useljavamo, a prostor je malecki. Pa ima puno radova, planiranja i ogranicenja. Kupatilo ima stajacu kadu pa smo orjentisani na bebi kadice sa postoljima. One su jaako male i ne znam sta cemo za kasnije. Lift - pitanje je da li mogu da stanu kolica bez sklapanja :o ... Ukratko, nagrabusili smo, puna glava.
Sto se tice duseka za bebu, ono o cemu nismo razmisljali je njegova visina, tj. debljina. Pa sam bila prilicno sokirana kada sam uvidela da sam izabrala jedan jako visok dusek, gde ce brzo otpasti gornji polozaj u krevecu kao opcija. Obratite paznju i na ovo, cini mi se da je neprakticna varijanta.
Ne mogu da nadjem normalno cebence. Imamo jorgancic iz posteljine i jedno bucmasto, duplo mikrofiberasto cebe. Izbor se svodi na takve pretopljavajuce dzize ili na potpuno tanke prostirkice (ako izuzmemo markirane prodavnice). Secam se mojih tanjih vunenih bebi-cebica, na vidiku nista slicno. Cime se pokriva beka za jesenje dane, i kakvo(i kojih dimenzija) cebence za kolica?
Sterilizatori - da li je neko video u Bg sterilizator od bpo free plastike? Ova uzbuna oko stetnog sastojka plastike napravila mi je dodatne dileme. Odlucila sam se za staklene Nuk flasice. Pronasla sam i bpo free pumpicu, takodje Nuk, pojma nemam kako ce se pokazati. Avent je zato otpao, Medele ovde nema, koliko znam. Ali ne mogu da resim pitanje sterilizatora. Kiko ima jedan prostran, ispod 4000 din, ali nije bpo free. Da li i takva skroz tvrda plastika ispusta bpo kada se greje na preko 40 stepeni, ko ce ga znati. Ja bih ipak ovo da izbegnem.
Toplomeri bez kontaktni koje sam videla su preko 100e. Kao alternativu uzeli smo duda-digitalni toplomer, nadam se da ce biti od koristi.
Kolica, mi smo se zalepili za ona sto mogu da se okrenu prema roditelju, pa se izbor time znatno suzio. Kikova 4me su oko 9kg, ali deluju bas slabacko. Peg-perego imaju na zalost 12 kg, mislim da ce ona biti nas izbor. Navetu za njih ne prodaju posebno, samo trio, a auto sediste nam nije potrebno. Znam da se naveta brzo preraste, ali mi zimska beba izgleda nedovoljno zasticeno bez nje. Navetica od koristi ili ne?
Da li je neka od vas mama zamrzavala kolostrum? Na vezbama nam preporucuju da to uradimo, jer posle moze da posluzi kao lekic, u slucaju da se beba prehladi. E, sad, niko ne objasnjava kako i u sta to da izvedemo u porodilistu. Mame sa kojima sam pricala, kojima je nadoslo mleko odmah u porodilistu, izmazale su se na zalost na pelenicu, i nisu cuvale to mleko. Meni je zao, ako budem imala mleka u porodilistu, da ga bacam. Kakva posuda se koristi za te svrhe, i kako da ostane sterilna do tamo? Ima Avent neke posude, ali su verovatno ogromne za te prve kolicine, plus nisu pojedinacno pakovane, pa im treba sterilizacija (cime se opet vracamo na pricu o plastici i iskuvavanju :roll: ). Dakle, verovatno neprakticno za porodiliste. Nasla na nekom hrv. sajtu da mame zamrzavaju mleko u posudama za urin, jer su dostupne, jeftine i sterilne. :( Nesto nemam poverenja ni u te posude, ni u njihovo zamrzavanje, a posto u bolnici ne sme pumpica, ne znam ni kako bi se to izvelo, uske su te posude. Neka druga ideja ili iskustvo na ovu temu?
Priznajem, bas sam tremaros, ne toliko za porodjaj, nego za ono posle :oops: . Ja ne pamtim ni kada sam videla sasvim malu bebu, i bas mi nedostaje neko iskustvo uzivo. Jedva cekam da probijemo led i da se malo uhodamo. Sada mi je sasvim maglovito sta ce nam se pokazati kao potrebno, a sta smo ispromasivali. Steta sto bebe ne dolaze sa uputstvom za upotrebu :) .
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Dolaze Ejmi, videces to vec posle nedelju dana. Za dosta stvari se postarala priroda sama.
Sto se tice majcinog mleka ne preporucuju se staklene flasice, posude, jer neutralisu neki sastojak (sad sam zaboravila sta). Mi smo pregurali sa pola staklenih pola plasticnih flasica i sasvim smo ok. Ne treba preterano da razmisljas o svemu tome.
Dusek ce ti biti ok, sve dok beba ne bude sedela sama, sto je ok, posle ces jednostavno spustiti dno...
Za kolica smo koristili jorgancic 80x80, a jos bolja alternativa je odgovarajuci dzak za kolica. (mi smo imali jedan i za sediste za kola).
Ako kupis dobar jorgancic, on je generalno ok za sva godisnja doba. Za mene su licno dzakovi za spavanje zakon i jorgan koristimo samo dok ne zaspe a onda odmah u dzak. Tako ja nocu uspevam da spavam, a ne da pokrivam (a cim zahladni i otkrije se odmah sutra curi nos).
Bitno ti je da je dete okrenuto u kolicima prema tebi samo dok je bas malo. Posle mu je i tekako potrebno da gleda u nesto drugo, jer smo mi dosadni (onda ce da se okrece u kolicima). Podji od toga da je i tebi neprijatno ako u vozu sedis suprotno od pravca kretanja. Najbolja su ona kolica koja mogu da se okrenu na obe strane (ne znam dal toga imak od nas na trzistu, ali mislim da ima).
Toplomer duda je tako tako, u svakom slucaju sluzi.
A sto ne sme pumpica u porodiliste? Kod nas svaka bolnica ima svoje pumpe, a ja sam i pored toga nosila svoju jer mi je bilo udobnije da se muzem u svom krevetu nego da idem u posebnu prostoriju za to.
Mislim da su te sterilne urin posudice ok. Ti i onako mleko neces kuvati nego lagano zagrevati ( a mozes i u necem drugom da zagrejes - najbolje porcelan). Majcino mleko ne treba dugo da bude zamrznuto, a u frizideru ne treba da bude duze od 24h.
isidora
Aktivan član
Aktivan član

Post od isidora »

Dea napisao: A sto ne sme pumpica u porodiliste? Kod nas svaka bolnica ima svoje pumpe, a ja sam i pored toga nosila svoju jer mi je bilo udobnije da se muzem u svom krevetu nego da idem u posebnu prostoriju za to.
Ovde jos vazi pravilo "sve pomocu stapa i kanapa" pa ako bas insistiras da imas pumpicu, nece ti je bas zabraniti, ali ce se truditi da ti ne pomognu, da te gledaju kao da se pravis blesava i namerno im teras inat. Ovde jednostavno, svest nije jos na tom nivou, da ako moze jednostavno, uradi jednostavno, a ne komplikovano...

Ovde jos uvek insistiraju na onim sirokim povojima za bebe, pa sva deca izgledaju kao rascerecena pelenom izmedju nogu...

Ja svojoj deci nisam stavljala "siroko povijanje" jer mi je to bilo maltretiranje deteta, i obe imaju odlicne kukove, iako su mi svaki put drzali predavanja "pa zasto tako, pa kako tako, pa vi ne znate u sta se upustate ..."
:-?
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Ovde se svi cude kad pomenem siroko povijanje. Niko to ne radi, a bogme svi normalno hodaju. UZ kukova se radi sa 3 meseca, pa ako ima problema koriguje se pravim stvarima...
isidora
Aktivan član
Aktivan član

Post od isidora »

Dea napisao:Ovde se svi cude kad pomenem siroko povijanje. Niko to ne radi, a bogme svi normalno hodaju. UZ kukova se radi sa 3 meseca, pa ako ima problema koriguje se pravim stvarima...
Pa normalno. Po meni, ako postoji problem sa kukovima, to ne moze da se resi sirokim povijanjem, a ako su kukovi ok, zasto bi, pobogu, maltretirao dete raskrecavanjem nogu? :o

Jbt, svaki put kad neko na tome insistira kazem "ajde da probamo tebi da to stavimo"...
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 21, 2008 11:25 pm

Post od Lily-an »

Isidora, :wink: Jedno pitanjce :wink: Hihii..A, ti si još ovde? :wink: :oops:

I za tebe, uskoro : :D 8) :P

Stvarno to sa povijanjem :o je bzv..kao i onaj ....položaj "unatraške" :roll:
Pozz svim mamama kao i budućim :D
Odgovori