spontani pobacaj / mised
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
spontani pobacaj / mised
nažalost, iako nikada nisam ni pomislila da ću biti u ovoj situaciji ( kao i većina nas ), i meni se "desio" spontani...
Imam 32 god. i nakon godinu i po dana pokušavanja u junu smo dočekali toliko željenu trudnoću. Imali smo nekoliko nedelja sreće dok nismo saznali za spontani. Naime, u 12 nedelji, na ultrazvuku konstantovano je da je plod uginuo u 9 nedelji a ja nisam imala nikakve simptome..niti sam krvarila, niti imala temparaturu, muku..ništa...missed abortion ili kod nas "popularan" kao mised...
do tada je sve bilo više nego dobro, u 8. nedelji utvrđen uredan srčani ritam i razvoj ploda. Svi nalazi su do tada bili uredni, nije bilo prethodnih trudnoća, prekida trudnoće ili spontanih...
doduše imala sam hematom ( utvrđen kada sam ostala u drugom stanju ) kojeg više nije bilo u 8. nedelji kada sam radila ultrazvuk.
u svakom slučaju, urađena kiretaža u Narodnom frontu i patohistološka dijagnoza je :
RESIDUA GRAVIDITATIS : FRAGMENTI DELOM NEKROTIČNE DECIDUE I HORIONSKE RESICE.
Kako mi je objasnio Dr. Milošević ovo je razlog 80 % spontanih slučajeva kod nas !!!!!
jednostavnim rečima ( kako sam ja razumela ) , došlo je do izumiranja horionskih resica, posteljica nije preuzela ulogu održavanja ploda od jajnika i plod je uginuo. Ovo je organski, na svu sreću nema genetskih poremećaja.
Praksa nema objašnjenje zbog čega se ovo dešava, i suprug i ja smo zdravi ( urađeni svi mogući testovi ) i na žalost očajni.
Ja molim sve one, koje su na žalost imale iskustvo kao i ja , da mi daju još neku informaciju o svemu ovome...imam milion pitanja a najvažnije je koliki je procenat uspešnih trudnoća posle ovakvog pobačaja ?
hvala unapred svima koji odvoje malo vremena i jave se ....
Imam 32 god. i nakon godinu i po dana pokušavanja u junu smo dočekali toliko željenu trudnoću. Imali smo nekoliko nedelja sreće dok nismo saznali za spontani. Naime, u 12 nedelji, na ultrazvuku konstantovano je da je plod uginuo u 9 nedelji a ja nisam imala nikakve simptome..niti sam krvarila, niti imala temparaturu, muku..ništa...missed abortion ili kod nas "popularan" kao mised...
do tada je sve bilo više nego dobro, u 8. nedelji utvrđen uredan srčani ritam i razvoj ploda. Svi nalazi su do tada bili uredni, nije bilo prethodnih trudnoća, prekida trudnoće ili spontanih...
doduše imala sam hematom ( utvrđen kada sam ostala u drugom stanju ) kojeg više nije bilo u 8. nedelji kada sam radila ultrazvuk.
u svakom slučaju, urađena kiretaža u Narodnom frontu i patohistološka dijagnoza je :
RESIDUA GRAVIDITATIS : FRAGMENTI DELOM NEKROTIČNE DECIDUE I HORIONSKE RESICE.
Kako mi je objasnio Dr. Milošević ovo je razlog 80 % spontanih slučajeva kod nas !!!!!
jednostavnim rečima ( kako sam ja razumela ) , došlo je do izumiranja horionskih resica, posteljica nije preuzela ulogu održavanja ploda od jajnika i plod je uginuo. Ovo je organski, na svu sreću nema genetskih poremećaja.
Praksa nema objašnjenje zbog čega se ovo dešava, i suprug i ja smo zdravi ( urađeni svi mogući testovi ) i na žalost očajni.
Ja molim sve one, koje su na žalost imale iskustvo kao i ja , da mi daju još neku informaciju o svemu ovome...imam milion pitanja a najvažnije je koliki je procenat uspešnih trudnoća posle ovakvog pobačaja ?
hvala unapred svima koji odvoje malo vremena i jave se ....
Evo ako ti nesto znaci ja sam imala spontani,bilo je nesto slicno kao kod tebe.Dve godine posle spontanog sam ostala trudna i rodila zdravog decaka.Nemoj da gubis nadu,sacekaj da prodje barem 6 meseci pa ponovo na posao.Veruj mi,nisi jedina danas svaka treca zena gubi prvu trudnocu.
Vi vrijedite onoliko-koliko ste drugima potrebni!
pozdrav Zoro,
mislim da ces puno korisnih (i ohrabrujucih) informacija pronaci na ovom topiku: http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?p=6472#6472
a u vezi sa neophodnom pauzom izmedju kiretaze i narednog pokusaja trudnoce:
p.s. o korisnosti i svrsishodnosti progesteronske terapije, takodje detaljno, mozes saznati na jednom od pinovanih topika: "O carobnom progesteronu", na prvoj stranici PDF Ginekologija
srecni vam bebeci radovi
i svako dobro, jane_doe
mislim da ces puno korisnih (i ohrabrujucih) informacija pronaci na ovom topiku: http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?p=6472#6472
a u vezi sa neophodnom pauzom izmedju kiretaze i narednog pokusaja trudnoce:
obgyn napisao:Prepostavljam sto se tice Verice, pretpostavljam da je njen ginekolog zelio da sprijeci slijedecu trudnocu odmah nakon spontanog pobacaja i gotovo redovne diatacije i kiretaze, koja se kod nas radi poslije spontanog jer se jos uvijek ne radi medicinski prekid trudnoce.
Njen ginekolog zna kao sto znam i ja, da zene / parovi koji prodju kroz pobacaj ocajno zele da ostanu trudne sto prije i donese na svijet zdravu bebu, i prosto ne mogu da prihvate koliko su ta 3 mjeseca bitna sa oporavak cijelog genitalnog sistema.
p.s. o korisnosti i svrsishodnosti progesteronske terapije, takodje detaljno, mozes saznati na jednom od pinovanih topika: "O carobnom progesteronu", na prvoj stranici PDF Ginekologija
srecni vam bebeci radovi

"I do not feel obliged to believe that the same God who has endowed us with sense, reason, and intellect has intended us to forgot their use." - Galileo Galilei
Znam odlicno kako se osecas i kroz sta prolazis.Ja sam prosle godine ima la missed u 10 nedelji.Jednostavno na redovnom pregledu nije bilo srcane radnje . Tog trenutka se srusio moj svet.Mi smo isto duze pokusavali i napokon kad se desilo ja sam izgubila bebu.
Danas 14 meseci posle tog ruznog dogadjaja ja sam jedna srecna mame jedne male devojcice koja ima dva meseca.Ostala sam neplanirano trudna posle 3 meseca i iznela trudnocu bez problema,bez ikakvih lekova,porodila se prirodno i za sat ipo vremena.
Samo napred i budi jaka jer ti to sigurno mozes i zelis!!!
Pozdrav
Danas 14 meseci posle tog ruznog dogadjaja ja sam jedna srecna mame jedne male devojcice koja ima dva meseca.Ostala sam neplanirano trudna posle 3 meseca i iznela trudnocu bez problema,bez ikakvih lekova,porodila se prirodno i za sat ipo vremena.
Samo napred i budi jaka jer ti to sigurno mozes i zelis!!!
Pozdrav
Pošto je ovo tema za spontani pobačaj,nadam se da neće smetati da postavim pitanje vezano za isto.
Da li neko može da mi opiše kako izgleda spontani pobačaj u prvom mesecu trudnoće,vezano između dve menstruacije?
Imala sam neopisiv osećaj da sam trudna,sa svim simtomima,bol u dojkama,mučnina i sve ostalo,kao i u prvoj trudnoći i trajalo mi je dva ipo dana ciklus.Već sledeći mesec sam počela obilno da krvarim kao i ranije i da mi ciklus traje po 5 dana,i više nije bilo mučnine i ostalih tegoba.Da zaboravila dsam da napomenem da mi je curilo iz dojki onako vodenasto bela tečnost....zaboravila sam kako se to stručno zove
Molim ako neko zna da mi kaže da li je to bio spontani ili ne.
I hvala svima unapred!
Da li neko može da mi opiše kako izgleda spontani pobačaj u prvom mesecu trudnoće,vezano između dve menstruacije?
Imala sam neopisiv osećaj da sam trudna,sa svim simtomima,bol u dojkama,mučnina i sve ostalo,kao i u prvoj trudnoći i trajalo mi je dva ipo dana ciklus.Već sledeći mesec sam počela obilno da krvarim kao i ranije i da mi ciklus traje po 5 dana,i više nije bilo mučnine i ostalih tegoba.Da zaboravila dsam da napomenem da mi je curilo iz dojki onako vodenasto bela tečnost....zaboravila sam kako se to stručno zove

Molim ako neko zna da mi kaže da li je to bio spontani ili ne.
I hvala svima unapred!
Hvala ti na odgovoru,puno mi je pomoglo da potvrdim neke svoje nedoumice...Hvala jos jednomzora k napisao:ukoliko je bilo između dve menstruacije ( znači, druga menstruacija je bila na vreme, sa kašnjenjem od par dana ), to se zove biohemijska trudnoća.
većina doktora to i ne smatra "pravom" trudnoćom. Takođe nije potrebna kiretaža.
pozzz

Na zalost moracu da vam se pridruzim! Imala sa blightet ovum u decembru 2007. gde su mi doktori rekli-nije nista strasno, blaza varijanta od abortusa. Ja sam to tako i prihvatila. U maju 2008. ostajem ponovo trudna bez problema. Do 10. nedelje sve je bilo u redu.Nakon toga krece braonkasti iscedak,pocinjem da pijem dabroston a sve vreme sam pila mamavit,folnu kiselinu i gvozdje. Sa dabrostonom prestaje braonkasti iscedak. U 15 nedelji sam obilno prokrvarila, zavrsila u frontu. Na ultrazvucnim pregledima sve uredno, beba vitalna, napredna, meni prestalo krvarenje. Otpustaju me kuci dobrog opsteg stanja. U 24 nedelji ponovo braonkasti iscedak, preko noci blaze kontrakcije i ponovo u frontu. Po prijemu u bolnicu kazu mi da sam se otvorila za 1 prst, beba-decak- je dobro,vitalan,dovoljno plodove vode. Dali su mi tokolize preko noci. Ujutru na pregledu, sa objasnjenjem morate u salu, bolje je za vas, ja zavrsavam na porodjajnom stolu. Jako bolno iskustvo. Samo da napomenem da sam isla redovno na sve kontrole i privatno i drzavno i svi testovi su bili dobri kao i ovi posle pobacaja. Pisem ovo jer hocu da kazem devojkama koje su uplasene zbog pobacaja da se potrude da to prevazidju i da zivot ide dalje i da ne sme da se odustane. Bice srece i za nas. Inace imam 27 godina.
[quote="milpeconi"U 24 nedelji ponovo braonkasti iscedak, preko noci blaze kontrakcije i ponovo u frontu. Po prijemu u bolnicu kazu mi da sam se otvorila za 1 prst, beba-decak- je dobro,vitalan,dovoljno plodove vode. Dali su mi tokolize preko noci. Ujutru na pregledu, sa objasnjenjem morate u salu, bolje je za vas, ja zavrsavam na porodjajnom stolu. Jako bolno iskustvo. [/quote]
a beba??!!
a beba??!!

nemam reci.
ja sam imala spontani u 10-oj nedelji u avgustu... mislila sam da tu tugu necu preziveti. zato se vise ne usudjujem da probam. vreme mi prolazi, imam 35 (to bi mi bilo trece dete), suprug bi mnogo voleo, deca takodje, ali ja jednostavno ne smem. mozda je jos rano, mislim na vreme koje je proteklo od tada, ne smem da pomislim sta bih ako mi se opet desi...