spontani pobacaj / mised

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

milpeconi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 19, 2008 9:18 pm

Post od milpeconi »

Znam kroz sta si prosla. Kazes imas dvoje dece.. Znas da je svaka trudnoca drugacija. Jednostavno se desilo. Znam kakav je to stah ali ti imas dva velika razloga da ne odustajes jer znas da mozes da izneses trudnocu do kraja i da rodis zdravu decu. Ja to ne znam ali znam da necu odustati. Moja prijateljica se porodila pre 2 meseca i ima 35 god. Znas da se granica radjanja pomerila i da je puno prvorotki sa preko 30 godina. Tesko je utvrditi razlog pobacaja i ruzno je da ti ovo kazem ali bolje je doziveti to u 10 nedelji nego u 24. Jednostavno manje boli. Nije pocela beba da se mrda, nisi znala kog je pola... Znam da je tesko. Verovatno ti je psihicki jos uvek rano ali nema razloga da ne pokusas. To je na zalost danas postalo normalno. Odmori jos 2,3 meseca i rodi zdravu bebicu. Jel si radila neke analize posle toga? Sve zene koje su to dozivele su uplasene, zato i citamo ove forume ali lakse je kada porazgovaras sa nekim ko je to doziveo i kada cujes da je posle toga rodila bebu. Bitno je da covek psihicki ostane zdrav i pozitivan.
isidora
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am

Post od isidora »

milpeconi napisao:Tesko je utvrditi razlog pobacaja i ruzno je da ti ovo kazem ali bolje je doziveti to u 10 nedelji nego u 24.

ma, ovo ni ne poredim. negde u periodu kad se meni to desilo, mojoj poznanici se desio slucaj da je u sedmom mesecu rodila decaka koji zbog mnogo male tezine nije mogao da prezivi... a zaplakao je i ziveo je jedan dan...:( tad sam rekla sebi da ja nemam pravo da budem tuzna.

milpeconi napisao:Jel si radila neke analize posle toga?

osim onih koje se podrazumevaju posle kiretaze, nista vise. kod lekara idem samo po novu kolicinu pilula Yasmin. :-?
trenutno sam prestala sa pilulama jer sam podlegla suprugovom nagovaranju, ali se jos uvek ne usudjujem, sad ja insistiram da koristimo kondom, ili vec nesto... :-?
milpeconi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 19, 2008 9:18 pm

Post od milpeconi »

uradi ti kolposkopiju, cervikalni, vaginalni, papa, hlamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu da bi se proverila. Urin i krvnu sliku i pocni sa vecim unosom vitamina i nemas problema. ne desava se to svaki put. ne mozes da zaboravis sta ti se desilo ali bi ti bilo lakse da rodis malu bebicu. ako imas uslova ja bi pokusala da sam na tvom mestu. trebas to da shvatis da se desilo slucajno i da se nece ponoviti. pa meni doktori govore bice sve u redu a danas sam na svu moju muku isla na spaljivanje ranice. ne poznajem te ali imam neki osecaj da ce ti sve biti u redu. ti si zdrava samo psihicki da budes spremna. neka ti nova godina donese novu srecu.
byby
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 26, 2009 12:20 pm

Re: spontani pobacaj / mised

Post od byby »

Imala sam mised u 9 nedelji. Krenulo je sve dobro, mada je malo sporije napredovao plod, a onda blago braon krvarenje, nema srcane funkcije vise, i posle tri dana pracenja, i mnogo suza, uradjena mi je kiretaza. I posle nedelju dana blago braon krvarim, ali to je valjda normalno. I sada se cesto zaplacem, iako do ovog teskog dogadjaja nisam plakala ni u teskim situacijama. Moj suprug i ja smo se puno potresli i sad se sto pre nadamo bebi, ali me brine sto ovako lako zaplacem i ocito sam pod blagim stresom. Suprug pokusava da bude pozitivniji, a i ja sam svesna da uskoro moram da se trgnem. Stalno razmisljam da sam mogla jos nesto da ucinim. Ali i doktori me ubedjuju u suprotno, a i u svoju doktorku imam puno poverenja.
isidora
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am

Post od isidora »

byby napisao:Imala sam mised u 9 nedelji. Krenulo je sve dobro, mada je malo sporije napredovao plod, a onda blago braon krvarenje, nema srcane funkcije vise, i posle tri dana pracenja, i mnogo suza, uradjena mi je kiretaza. I posle nedelju dana blago braon krvarim, ali to je valjda normalno. I sada se cesto zaplacem,
Normalno je da vam je tesko, oboma, posebno Vama.

Ja sam imala missed u avgustu prosle godine i proplakala sam mesece, cak i sad kad sam ponovo trudna ja s vremena na vreme racunam kolika bi ta beba bila, da li je bila decak ili devojcica, kako, zasto... inace sam potpuno zdrava, i imala sam pre toga dve najnormalnije trudnoce, nikad nisam imala kiretazu do tada, sve je bilo u redu na jednom pregledu, malo sitniji plod, a sledece nedelje, "nenormalan oblik ploda" i missed... Nisam ni htela ponovo da budem trudna, toliko sam bila tazocarana.. Bila sam ljuta na ceo svet, mrzela sam sebe, druge ljude, druge trudnice, nervirala me je moja porodica (??!!), bila sam nervozna, svadljiva... ma, uzas jedan.

Potpuno mi je jasno kroz sta prolazis, i verujem da je jako tesko. Vremenom ces se naviknuti (nemam bolji izraz od ovog) na taj dogadjaj, i okupiraces se drugim stvarima.

Srecno sa drugom bebom, i drzi se.
nada.t
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 26, 2009 1:58 pm

Post od nada.t »

Ne znam zašto sam osetila potrebu da se javim ovim povodom, jer pretražujem neke druge stvari na forumu. Ja sam izgubila bebu u 36 nedelji trudnoće. Prva trudnoća. Pukla je posteljica, uradjen je hitan carski rez, ali je beba nakon dva dana umrla. Trudnoća je bila rizična zbog mojih godina (tada 39, sada 40) i zbog dva mioma, za koje, medjutim svi kažu da nisu uzrok, niti su pravili problema u trudnoći. Šta je uzrok, niko ne zna, jer su svi testovi na viruse, hlamidije, ureaplazme itd. bili negativni. Zbog mioma i činjenice da nakon nekoliko meseci ne mogu da ostanem trudna, preporučena mi je laparaskopija mioma, o čemu takodje ja treba da donesem odluku jer su i tu mišljenja podeljena. Da li treba da kažem da očajnički želim dete. Ali ja ne smem da izgubim nadu, i dalje se borim i nadam. Zbog toga svima koje su imale spontani, mada znam da je to slaba uteha, hoću da kažem da postoji i gore od toga. Moja prijateljica je imala dva spontana i jednu vanmateričnu trudnoću, i rodila dvoje žive i zdrave dece. I ja često padam u krize, razmišljam o tome što mi se desilo. I stalno se pitam, ako je moralo, što nije bar ranije. A desilo se kad su svi govorili da opasnost više ne postoji. Zato, glavu gore i kad god padnete u bedak, setite se mog slučaja, i da ja još uvek verujem da ću posle svih teških dana doživeti tu radost.
Petar Milojkovic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Avg 17, 2009 11:10 pm

Post od Petar Milojkovic »

Moja buduća žena ima 30 godina, nikada nije rađala, niti bila kod ginekologa do skora.
Pokušali smo da napravimo bebu i uspelo nam je isprve. Bili smo na more nakon toga i po povratku sa mora smo išli na pregled. Utvrđena je trudnoća. Zadnji ciklus je imala 16.juna, a trudnoća zvanično je utvrđena 06.avgusta (7.nedelja) po povratku sa mora (plod 0.6cm). Sve je bilo u redu, nije imala krvarenje niti mučnine, čak se i bolje osećala nego kad nije bila trudna. Međutim nakon toga, na ponovnoj kontroli (17.avgusta) utvrđeno je da plod nije vitalan (u međuvremenu je napredovao - 2cm) i urađena je kiretaža. Posle kiretaže je pila antibiotike, a oskudno krvarenje je počelo 2-3 dana nakon kiretaže u trajanju od 3-4 dana i onda je pila kapi methylergometrin. Javila se na kontrolu nakon 10 dana (27.avg) i doktorka koja je radila kiretažu je rekla da se vidi da ima ostatak i rekla da se javi opet za 10 dana ili hitno ako dobije bolove ili temperaturu.
Potražili smo drugo mišljenje i doktor je rekao da je moguće da to nije ostatak ploda već zida materice i prepisao tablete Primolut - Nor da ih pije od 16. do 25. dana nakon kiretaže, tj. pre ciklusa koji treba da se javi 30 dana nakon kiretaže. Onda će dobiti jaču i bolniju menstruaciju i 99% je siguran da će taj ostatak biti izbačen i na taj način ćemo izbeći reviziju, tj, još jednu kiretažu.
Moja žena se oseća za sada dobro, nema bolove ni krvarenja, ne pije nikakve lekove, čekamo vreme da počne sa primolut-om.

Doktor je napisao dijagnozu:
Status post missed ab.
Residua in obs

ObGyn, interesuje me i vaše mišljenje, ali i mišljenje svakoga ko je stručan ili je imao slična iskustva. I šta znači Residua in obs. Da li i drugi doktor misli da je to ipak ostatak ploda ili deo zida materice i da li je to uopšte bitno (da li će lakše da se izbaci plod ili deo zida)? Kakvi su rizici zbog odmah neurađene revizije i čekanja na redovnu menstruaciju i da li je to dobar izbor?

Unapred hvala
byby
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 26, 2009 12:20 pm

Post od byby »

Hvala svima na recima podrske!
U ovim trenucima puno znaci podeliti misljenje sa onima koji su imali slicno, tesko, iskustvo. Mislim da se o ovoj temi ne govori dovoljno, u napred, ni u zdravstvu, ni u medijima, vec tek onda kada je za mnogo toga kasno. Danas se o mnogo cemu puno zna, ali, po mom misljenju, ne dovoljno o komplikacijama u trudnoci, koje se na zalost u danasnje vreme cesto desavaju.
Cini mi se da se svakog dana osecam sve jacom, ali kad god se setim svog bolnog iskustva, a to je jos uvek, puno puta na dan, ta misao mi presece mozak.
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

Nisam sigurna da sam bas na pravoj temi, ali da ne otvaram novu.
Imam 39 godina, jedno dete 2,5 godine. NIsam sem prethodne trudnoce nikada ranije bila trudna, nikakvi spontani, abortusi i sl.
Imali smo odnos 8 dana u mesecu, a ovulacija se bez ikakve najave desila 10 dana (koristim spravicu Persona kao kontracepciju ona pokazuje uz pomoc hormona iz mokrace plodne i neplodne dane). Da li se spravica pokvarila ili se desilo ne znam ni ja sta, dakle umesto da pokazuje par dana pre ovulacije plodne dane, jednostavno se tog 10 dana pojavio znak za ovulaciju. Od tad sam pocela da sumnjam da postoji mogucnost da sam ostala trudna (slicno sam ostala trudna prvi put). Uradila sam test iz krvi 13 dana posle ovulacije i dr. je rekla da je pokazan blagi rast sto ukazuje na ranu trudnocu. 19 dana posle ovulacije (29 dan ciklusa) sam bila kod dr. na UZ, ali nije se nista videlo (verovatno previse rano). U svakom slucaju dr. je rekla da racunam da sam trudna i zakazala mi nov termin u 8 nedelji. Danas mi je 34 dan ciklusa (24 od ovulacije), jutros sam se probudila i kada sam se obrisala na papiru je bilo krvi(bas crvene), kao kad dobijete menstruaciju. Posle je par papira bilo cisto, pa onda malo tamnija krv. Sad ima na ulosku onako nesto malo te tamnije krvi. Dakle, u prvoj trudnoci mi se desilo da se u doba ocekivane menstruacije pojavilo par kapljica krvi (ne ovoliko kao sad) i to je bilo vezivanje ploda za posteljicu. Ali to je po medicinskim knjigama trebalo da se desi pre nedelju dana.
Sve ovo me ne bi toliko uzbudjivalo da nije nedelja, dragi na putu a ja sama kuci sa detetom.
Bolova nekih narocitih nemam, osecam pritisak u predelu jajnika i tiste me krsta bas kao i kad dobijem. Ali ovog meseca sam imala strasne grceve u vreme ovulacije i regularne PMS bolove u vreme PMSa.
Kako da znam dal imam razloga za brigu(kad nisam ni 100% sigurna da sam trudna) i kada da odem kod dr?
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 8:32 pm

Post od dolce-vita »

Dea,

Pa, jesi li uradila test iz krvi, on ti je najpouzadniji.Ja kada sam ostala u drugom stanju , radila sam hcg i pkkazao je isto tako blagi porast, medjutim, nisma mogla da docekam da idem lekaru , vec sam uradila taj test koji mi je pokazao trudnocu.
Dajte mi dete od tri godine da od njega napravim coveka!

Slika
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 8:32 pm

Post od dolce-vita »

E, sad sam videla da jesi, prvi put sam preletela post. Mislim da je on dosta pouzdan, kao i test koji se radi sa urinom.Ostaje ti da cekas jos malo, a javila sam se i povodom krvi, ja saam imala tamniju krv dva tri puta u toku nekoliko meseci za vreme trudnoce,par kapi, bas u vreme kad sam trebala da dobijem, i tada sam dobila terapiju ginipralom.
Dajte mi dete od tri godine da od njega napravim coveka!

Slika
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Pa ne znam ovo mi lici na menstruaciju ali nije tako obilno(doduse slicno je kolicini koju imam prvi dan). Uradicu jos jednom sutra test iz urina. Ako je pozitivan onda cu kod lekara, ako nije, nemam zasto. Mada znam da cak ni menstruacija ne znaci da nisam trudna. U medjuvremenu mi se stomak jako naduo i sada me bole moja crevca (sto mi se isto desava kad dobijem). Tako da mi je trenutno muka. Bolova drugih i dalje nemam.
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Krvarenje se nastavilo i stvarno lici na menstruaciju. Nocas je bilo obilnije nego juce, danas je isto ona kolicina kao kad imam. Nemam nikakvih bolova (ne racunam bolove u stomaku koji poticu od mojih creva, jer mi sinoc nije bilo dobro i povracala sam) niti imam odliv.
Htela sam da uradim test da vidim sta ce on da pokaze, ali kada sam zvala dr. sestra koja se javila na telefon mi je rekla da rezultati uz krvarenje nece biti pouzdani i da sacekam da krvarenje prodje pa da tek onda uradim test. Termin kod dr. imam 5. januara, prosto nisam pametna sta da radim (ovde je u cetvrtak bozic i sve je do ponedeljka zatvoreno).
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Dakle krvarenje mogu stvarno da okarakterisem kao menstruaciju. Trajalo je 7 dana kao i uvek, jacina kao i uvek, 4 dan pauza kao i uvek. Sad stvarno ne znam sta da mislim. Nego posto imam termin kod lekara tek sledece nedelje, mislila sam da uradim sad test. Ono sto me muci je sto mi je juce bilo lose, pa sam morala da popijem dva kortizona. Dal to moze da utice na rezultat testa?
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Evo da zavrsim svoj monolog. Radila sam jutros test, pokazao je negativan rezultat. Isto tako moja spravica Persona pokazala je jutros novu ovulaciju. Mislim da iz ovoga mogu 99,9 % da zakljucim da trudnoce nema. Ostaje mi zagonetka kako je test iz krvi pokazao trudnocu.
Na samom testu koji sam radila jutros, pise da neki lekovi mogu da pokazu lazno pozitivan test. Medjutim pre testiranja iz krvi nisam skoro nista od lekova ni koristila.
Odgovori