Donacija jajnih celija/ povisen FSH/ smanjenja rezerva jaja

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
nabla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 3:16 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od nabla »

Lily-an napisao: MM je A, a to znači li AA ili AO...šansa da bude O je velika...
Liki, gresis..upravo obrnuto

Evo jedan klasican zadatak iz kombinatorike:

varijanta 1) AA + 00= A0 (A grupa), A0 (A grupa), 0A (A grupa), 0A (A grupa)...dakle, u ovom slucaju ne postoje teoretske sanse da dete ima 0-tu grupu (0 je recesivan, pa u kombinaciji s drugim razlicitim alelom, on se ne ispoljava)

varijanta 2) A0 + 00= A0, A0, 00, 00....ove je fifti:fifti

I meni se ova donatorka nekako vise dopada, neki osecaj, 'ebem li ga...ne umem da objasnim :D Imam neki dobar filing u vezi nje!

Mini, nesto se desava :)
-ja'75,
-2 rana spontana
-max fsh 15; MTHFR heterozigot; 46,xx,17ps+ (mozaicizam broja kopija p53 gena), sve ostalo OK
-1 prirodni ICSI (Jevremova), beta=0
-1 IUI (Ivanovici), no results
-1 stim. IVF (Ivanovici), beta=0
nabla
Aktivan član
Aktivan član

Post od nabla »

eh, Rh negativna :-?

odoh da proguglam....
-ja'75,
-2 rana spontana
-max fsh 15; MTHFR heterozigot; 46,xx,17ps+ (mozaicizam broja kopija p53 gena), sve ostalo OK
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 21, 2008 11:25 pm

Post od Lily-an »

...Nabla,
može i dete da bude Rh pozitivno...ali, ne mora....ovde se java problem antitela...može, a ne mora...posle amnoioc. koju ja neću raditi trudnica mora primi interuterino krv...pa, rohan injekcija, pre porođaja...kontrola tokom trudnoće, na antitela...čim se spomenu antitela...meni to dosta...drugarica ima taj problem...nekakav...znam da nije ništa jednostavno...bmg!!!
Jutro pametnije od večeri?!
nabla
Aktivan član
Aktivan član

Post od nabla »

http://www.sart.org/Guide_DonorOocyteTherapy.html

Serious compromise of a baby’s health can occur when an Rh-negative woman is carrying an Rh-positive fetus. With modern obstetrical treatment, such complications are uncommon, but they still exist. There are two ways an Rh-negative woman can have an Rh-positive baby. One is if the father of the baby is Rh positive, and the baby inherited Rh positivity from the father. The other way this can happen is if an Rh-negative woman receives an oocyte from a donor who is Rh positive, and the genetic makeup of the oocyte confers Rh positivity on the resulting fetus. Thus, practically speaking, the main situation in which the blood type of the egg donor can pose increased risk for the recipient is when both the recipient and her husband are Rh negative.

Izgleda da je problem samo ako je donor Rh pozitivna a primaoc Rh negativna. Kod vas je obrnuto.

Sto se tice nasledjivanja Rh negativnog faktora:

Rh (or the D antigen) is inherited on one locus (on the short arm of the first chromosome, 1p36.2-p34) with two alleles, of which Rh+ is dominant and Rh- recessive. The gene codes for a polypeptide on the red cell membrane. Rh- individuals (dd genotype) do not produce this antigen, and may be sensitized to Rh+ blood.

Kao i tip krvne grupe kojeg odredjuje dominantiji gen, tako i u slucaju da tvoj muz ima na oba alela gen za Rh pozitivnost, ne postoje teoretske sanse da dete nasledi negativan Rh. Jedino u slucaju da je tvoj muz heterozigot, odnosno da pored gena za pozitivan Rh ima i gen za negativan Rh...tada su sanse da dete pokupi Rh- 50%.
-ja'75,
-2 rana spontana
nabla
Aktivan član
Aktivan član

Post od nabla »

Ne znam jel sam bila jasna....

Rh poz je dominantije od Rh neg, pa u kombinaciji uvek daju +

..tako da su bas, bas slim sanse da dete bude Rh negativno.
Proveri Rh faktor njegove familije...ako niko u blizoj (jos bolje i daljoj) familiji nije imao Rh neg faktor, onda je TM najverovatnije "Rh+Rh+"
-ja'75,
-2 rana spontana
nabla
Aktivan član
Aktivan član

Post od nabla »

Lily-an napisao:...trudnica mora primi interuterino krv...pa, rohan injekcija, pre porođaja...kontrola tokom trudnoće, na antitela...čim se spomenu antitela...meni to dosta...drugarica ima taj problem...nekakav...znam da nije ništa jednostavno...bmg!!!
Zato sto je tvoja drugarica Rh negativna....proveri!!!

U pravu si, jutro je pametnije od veceri (samo sto mene nece biti ujutro- heheheheeheh :lol: ).....ne odbacuj ovu ponudu samo zbog Rh faktora. Ne bi ti oni nudili da postoje sanse za komplikacije. I mene si na prvu loptu zbunila s tim Rh faktorom, al sad kad sam izguglala setih se da je to inace problem samo kad je trudnica negativna, ne i obrnuto!!!

Koliko zena zna koju krv. grupu ima njihov muz, a kamoli koji je Rh faktor? Nikad ni jednoj trudnici nisu čekirali muza :lol: , a koliko njih je upravo u slicnoj situaciji: žena Rh pozitivna, muž Rh negativan....
-ja'75,
-2 rana spontana
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član

Post od Lily-an »

idi na pp.
Mini
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Avg 27, 2007 5:07 pm

Post od Mini »

Lili , lili - ne moze bez drame... Ne brini bre. Ne bi ti oni ponudili nesto gde bi bio medicinski rizik... Nemoj da frkises...
Ostajes trudna 100%. Ja sam pratila anekdotski - na ff... Svi koji su radili sa proven donorom ostali trudni...

Nina izostavih te sinoc u postu, ne u prvom koji sam izgubila... Ajd posalji mi pp kako se ti na kraju rasturi s prvim muzem. Ja nesto hocu ovo da raspetljam i dosta mi ovih emotivnih klackalica... te danas te volim, sutra te ne volim itd... Nadam se da se kkljukas s vitaminima... i pripremas za novi pokusaj... Ala je to kod nas skupo... U Ceskoj je oko 1000 evra sa sopstvenim jajcima + meds.

Danas nema skole opet... Stala bre cela Engleska zbog 20 cm snega... Nema vozova, autobusa ... lepo odspavati, jedino sto me ne plate jer radim na kontrakt...

LILI - ajd - pristani i lepo se smiri pa uzivaj.... Prolece donosi novu nadu i novi pocetak... Bices ti trudna in no time.... Navijamo...
ANIBLA
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 2:28 pm

Post od ANIBLA »

Lily, uf zaboravih sta sam htela da kazem :D ! Salim se, nije bas dotle doslo, u svakom slucaju hvala na savetima. Ukucaj na guglu:"nasledjivanje krvnih grupa" i masiraj mozdane vijuge :D ! Sto se Rh faktora tice, koliko se ja secam(hihihi), on se nasledjuje dominantno tako da nemas frke posto si Rh+ a i tm. Srecnooo!
Za Nablinu statistiku: rodjena sam iste godine kad i gore pomenuta RH+ gospodja(poznate jos i po studentskim demonstracijama :lol: ); FSH je iznosio 47,8(1995) kada mi je konstatovana prerana mnp; sada sam neprekidno pod th pa ne znam koliki bi bio bez iste, a poslednje merenje bez th sam radila 2003 (FSH=110). I da znas da sam morala da preturam po "arhivi" :roll: !
BMW, poslacu ti pp. Pozdrav svima.
mayica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 22, 2009 9:59 pm

Post od mayica »

Mini, počela sam sa mlečom i vitaminima. Pijem B komplex i e vitamin. Da li bih trebala još nešto??? Na akupunkturu nikako da se nakanem da krenem, ali trebala bih uskoro.
Nešto sam lenja... Treba i kod ginekologa, pa da snimam grudi itd.
Ako tako treba da se završi sa MM nek se završi. Mada, verujem da je to sve teško kroz šta ti prolaziš... Ali ako ćeš sama da se boriš za sve to onda ne vredi. Ako je pravi ostaće, neće otiće, ako ne ko ga ....
Pozdrav ljubim sve...
Mini
Aktivan član
Aktivan član

Post od Mini »

Mayice - Dobro je to za pocetak majice - dosadice ti vitamini...Doci ce vreme kad ces da zvecis od njih... Ja imam krs jedan, pa nekad pijem nekad ne pijem...

Juicy - ima li kod vas snega? Mora da se smejete na ove nase nevolje od 20 cm snega...

Kuvala lepu supicu od paradajza sa jajetom... Uh sto je dobro ispala... Nesto sam prestala da jedem, pa velim sama sebi...ne ide tako...
Glava mi puna... samo nesto mozgam... i bas mi sve vrvi

Ajd cuvajte se... Valja da pogledam sta da radim sutra...

Ljubac...
jucyfruit
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 5:41 pm

Post od jucyfruit »

Hej Mini, mi snijega na izvoz..evo danas opet pada...Kazu u Londonu nemaju uopste vozila za ciscenje snijega ??? E bas vas je onda iznenadilo...
Hej narode, sto nam se trudnice ne javljaju, je li ko od vas u kontaktu sa njima...hej Ivana, Jeso..niste nas zaboravile ??? :o
ANIBLA
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 2:28 pm

Post od ANIBLA »

IMAM PITANJE i MOLIM za odgovor (ako neko zna): Koja je starosna granica(po nasem zakonu) za donatorsku oplodnju i da li se odnosi na oba supruznika?Hvala unapred.
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član

Post od Lily-an »

ANIBLA napisao:IMAM PITANJE i MOLIM za odgovor (ako neko zna): Koja je starosna granica(po nasem zakonu) za donatorsku oplodnju i da li se odnosi na oba supruznika?Hvala unapred.
1.Srbija nema Zakon o donaciji reprod. materijala :x ;
2.Evropske zemlje...Češka, Rusija rade kod žena najviše do 50.godine života!
3.Možda je odgovor na tvoje pitanje u Pravilniku Gak-a, kojim je delom obuhvaćena i donatorske oplodnja...pod uslovom da je istim ovaj segment regulisan.
4.U praksi zemalja koje rade don. oplodnju nema limita u odnosu na muškog partnera.
5.Kontaktiraj ministarstvo, Etički komitet, ...
Mini
Aktivan član
Aktivan član

Post od Mini »

Altra Vita radila donaciju jednoj Engleskinji sa 62 godine. Reprofit radio jednoj Amerikanki sa 55 - dobila trojke...

Lili - jesi se smirila malo?

Kako celo drustvo?
Odgovori