Donacija jajnih celija/ povisen FSH/ smanjenja rezerva jaja

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
nina68
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Okt 11, 2008 4:17 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od nina68 »

Lily, to sve zvuci prilicno idealno, mislim visina, tezina, godine. Dobices zdravo dete, a to je ipak najvaznije. Ceka te jos toliko toga, a nijedna donorka nece ti u svemu odgovarati. Mozda treba da preseces.
Mini, pitas me za muza, kako podnosi stres. On jako puno radi i ima tu sposobnost da se zaboravi u poslu. Valjda je tako lakse. Drugo, uvek mu je vazno da ja ne histerisem, iako mi cesto dodje i kad zna da ja dobro podnosim i on bude ok. Zasad je tako, mozda ce nova razocarenja i njega uciniti ogorcenim i nadrndanim, zasad se dobro drzi. Ponekad pricamo o tome kad se nakupi strepnji , ali ne precesto i to ume da smori. Moj prvi muz je bio vise nalik tvom, plus bolestan, plus alkos. Bojim se da sa njim ne mozes postici sta zelis. Sa prvim muzem sam stalno bila u nekakvom rastajanju, kao i vi, a on je stalno time i manipulisao jer je stan bio njegov i znao je da nemam gde. Trebalo je samo malo hrabrosti da se ta agonija prekine i brzo mi se osmeh vratio na lice. Ako te vise zanima o tome pitaj me na pp, da ne davim druge, mogla bih satima o tome.
Nekako, ovog puta celom postupku prilazimo rezervisano, bez onoliko zara kao prosli put. Planiramo more nakon svega kao da nece ni uspeti.
Valjda je tako lakse.
Nabla, zaboravila sam da si kod Goce. Meni se tu dopada sto nema visinske pripreme sa kontraceptivima kao u Jevremovoj. Sigurno i odgovor bude bolji, ali eto kod njih mi je uspelo prvi put pa se ne usudjujem da menjam.
Neko je pitao koliko kosta. Postupak 2000e, a meni za lekove posto primam dosta jos 1300e, plus dodatne analize bar jos 200e.
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 21, 2008 11:25 pm

Post od Lily-an »

Tanja, Nina, hvala vam!!
ja imam problem: koje bi dete bilo krvne grupe, ako se odlučim za drugog donora?
ako je ona O..NULTA, a mm A+...???a ja AB+???
Mislim, ako će se to razlikovati, onda bar da raščistim i lepo planiram da ne ulazim ni u kakve laži i muljanja ..jednog dana sa detetom...Već se spremiti , već sada, i reći pravu i celinu istinu...ja o tome nisam razmišljala..jer nisam ni došla do trudnoće...A, k.grupu uklapaju, nekako..ali, čemu onda mistifikacija, ako će dete imati NULTU, mm AB+, a npr. nikako nije moguće da u tom slučaju dete ima nultu? Šta reći?Ja o tome ne znam ništa! A mail stigao sinoć posle 22H!!!Nisam jednostavno stigla da se raspitam...A i kako bih?Drugarica koja je lekar je van Srbije, poludeh od sms-ovanja sa njom danas..a ipak sam imala i obaveze na poslu..a nije ni transfuzilog, niti genetičar...i to što mi piše.. dok se razumemo...
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član

Post od Lily-an »

...kada nema opcije "izmeni"....
mm je A+...vala ga napisa po 100.put...

onaj prvi je isto A+...
Korisnikov avatar
tanja68
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 18, 2008 5:05 pm

Post od tanja68 »

Joj Lily ne znam sta da ti kazem na to. Ja sam samo sigurna u to da ako je tm A+ znaci da postoji i verovatnoca da dete nasledi krvnu grupu od njega a to mi kao laiku izgleda kao pola pola. Medjutim postoji i neka verovatnoca nasledjivanja krvne grupe od najblizih srodnika i mislim da se to zove Bombaj sindrom, ako ne lupam,a to ti je neka komplikacija teska. Tu onda treba da znas i krvne grupe roditalja tm i donatora. Sve u svemu nista ti pametno nisam rekla a ti osim te opcije izmeni za donatora sa svim ostalim mozes samo da lupas glavu.Pogledaj sve one varijante sto su pominjali tamo na temi nasledjivane krvnih grupa ali cisto sumnjam da ces nesto odredjenije naci. Zao mi je sto ne znam vise.
black magic woman
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 07, 2006 2:59 pm

Post od black magic woman »

Zdravo devojke, evo i mene, nisam jos povukla miris naftalina,ali je tu negde.

Pozdrav novim devojkama,iako bih volela da nas ima sto manje u prvoj,a sto vise u onoj drugoj (mama) grupi.

Zelim uspeh svima koje krecu uskoro u akciju....Nabla,Lilyka...ako ima jos neka,nek odbije na "onu nasu zaboravnost" :wink:

Kod mene nista novo...puno posla,pa sam udarila na rekreaciju,svakodnevna fizicka aktivnost...rane vezbice i odmah se super osecam, a to se i da primetiti na meni :lol:
Odmaram se psihicki od ludnice koja krene sa svakim novim pokusajem.
Sto se tice problema sa gutanjem,u pretposlednjem postupku imala sam taj problem da ni pljuvacku cak nisam mogla da progutam,jela samo nesto corbasto,a i to je jedva prolazilo.Problem je nestao istog dana kada sam saznala rezultat IVF.Cak je i negativan rezultat doneo olaksanje, da sam pocela opet normalno da gutam.Posto sam shvatila da je sve bilo na psihickoj bazi,poslednjeg puta se uopste nisam opterecivala,te nije bilo ni te vrste problema.

Lily, ne znam sta bih rekla na tvoju dilemu o krvnoj grupi,mislim da bi dete imalo krvnu grupu tm,jer donor ima O,ali nisam bas sigurna, a i sta je to bitno.

Ono sto bih ja uradila,da se za svaki slucaj obezbedis od eventualnih geneticki naslednih bolesti ,bilo bi da kad se budes poradjala (Boze zdravlja za 9 meseci) iz pupcane vrpce bebe obavezno uzmes maticne celije i pohranis ih u banku u Holandiji na 20 godina.Inace to se od skora radi kod nas,ne znam tacno u kojoj bolnici,mislim u Frontu.

To cu ja svakako uraditi kada dodje i to moje vreme.

Pozdrav svima.
Korisnikov avatar
tanja68
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 18, 2008 5:05 pm

Post od tanja68 »

Lily pa ja sad tamo na kr. grupama videh da A i O obavezno daju A krvnu grupu, Mozda su ti zato i oni dali takvog donatora. :wink: Ej, i opasno sam lupila malopre nije Bombaj sindrom nego fenotip :oops: Izgleda da mozes ipak da budes mirna. :P
nabla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 3:16 am

Post od nabla »

Lily,
Evo ti za pocetak ovaj link (u te kombinatorike ne bejah se dubljivala :lol: )
http://anthro.palomar.edu/blood/Bombay_pheno.htm

Meni ova nova donatorka deluje OK, bez obzira na krvnu grupu. I to sto je tako mlada i ima dvoje dece....ima dobra jajca :lol:
Endo ti je fenomenalan... :P
Lily-an napisao:Nabla,
imam amandman na onu tvoju statistiku...matematiku...Ajd, drugi put...

Gukni!
Lily-an napisao: a, suporterka je , ako se dobro sećam, evo, vežbam... :wink: :lol: :o :roll: i Dragana Petrović...
...rekoh slonče... :wink: :lol:
Ahhh, :oops:

Ali, ipak si zabrljala :lol: , Gloria nam nije fsh-ovka (nja-nja-nja-nja-nja) fali mi smajlickojiplazijezik :lol:

Nina, ne sumnjaj u tvoj odabir...super je to ekipa :wink: Da ja nemam ovih problema i ja bih ih odabrala. Sto se tice cene, ne znam sta me ceka :oops: . Nisam pitala, ali otprilike je to ta cena, oko 2000 eur tehnicki deo + lekici. Videcemo kad za to dodje vreme.

A kako se Goca odlucila? Pa pre laparo je konstatovala da je sve OK a vec dve godine nema nove trudnoce i tako...sad posle laparo je rekla od marta na IVF! Valjda joj je trebalo malo da vidi sta se tu prirodno kod mene desava....
-ja'75,
-2 rana spontana
-max fsh 15; MTHFR heterozigot; 46,xx,17ps+ (mozaicizam broja kopija p53 gena), sve ostalo OK
-1 prirodni ICSI (Jevremova), beta=0
-1 IUI (Ivanovici), no results
-1 stim. IVF (Ivanovici), beta=0
nabla
Aktivan član
Aktivan član

Post od nabla »

Lilika, te krvne grupe nisu bas tako jednostavne...baci pogled

"Kao što sve već sigurno znate svaka osoba ima 46 hromozoma, 23 je nasledila od majke a 23 od oca (pa se kaže i da čovek ima 23 para hromozoma). Na jednom od tih hromozoma koji smo nasledili od majke nalazi se i "gen za krv.grupu". NA istom takvom hromozomu koji nasleđujemo od oca nalazi se isto "gen za krvnu grupu". Znači i od oca i od majke se nasleđuje po jedan "gen za krv.grupu". Postoje 3 oblika ovog gena (stručno aleli), to su A, B i O (nulta).
Ukoliko osoba ima alele AA ili AO kaže se da ima A krvnu grupu. Slično, osoba sa alelima BB ili BO ima B krvnu grupu. Ukoliko individua od jednog roditelja nasledi A alel a od drugog B alel imaće AB krvnu grupu. Da bi neko imao O krvnu grupu mora i od oca i od majke da nasledi po O alel. Imajući ovo u vidu sledeće kombinacije krvnih grupa su moguće:

roditelj 1 A krv.grupa (AA ili AO)
roditelj 2 A krv.grupa (AA ili AO)

deca: AA, AO ili OO

roditelj 1 B krv.grupa (BB ili BO)
roditelj 2 B krv.grupa (BB ili BO)

deca: BB, BO ili OO

roditelj 2 B krv.grupa (BB ili BO)

deca: AB, BO, AO, OO

roditelj 2 O krv.grupa (OO)

deca: AO, OO

roditelj 1 B krv.grupa (BB ili BO)

deca: BO, OO

roditelj 1 O krv.grupa (OO)

deca: OO"

Ovako brzinski, kapiram da dete moze biti ili 0-ta ili A, s tim sto je veca sansa da bude A grupa
-ja'75,
-2 rana spontana
-max fsh 15; MTHFR heterozigot; 46,xx,17ps+ (mozaicizam broja kopija p53 gena), sve ostalo OK
jucyfruit
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 5:41 pm

Post od jucyfruit »

Cao svima iz Toronta, konacno okupanog suncem :))
Nemam nista pametno :wink: da kazem samo da vas pozdravim i pozelim srecu svima koje uskoro krecu u postupak (al' si ga nablo sakrila ja isto jedva primjetih hihih), Lilka sretno, sve ce biti super , osjecam :)
Cekamo Jovana..samo sto nije :lol:
Jeso, Ivana, gdje ste, kako trudnicki dani?
Mini sreco, samo hrabro...
Pozdrav i svim ostalima, uvijek se bojim da cu nekog izostaviti ako krenem da nabrajam..ali sve vas citam i saljem pozitivne vibracije..
Feniks se konacno uzdigao :D :D :D
gloria2
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 24, 2008 3:05 pm

Post od gloria2 »

Lilika ne brini ništa za krvnu grupu.Najbolja varijanta je da je donorka O krvna grupa jer se isključuju bilo kakvi imuno problemi u vezi krvnih ćelija.Kombinacije ti je sve izložila Nabla,naša pametnica,živa enciklopedija.To je i kombinacija mene i mog muža: ja O,on A ,a njih dve obe A.Ova tvoja ima već dva dečaka,a mlada,pa to je idealno.Pa i tvoj endometrijum je sada mlad i sveže nabujao.Biće ovo plodno proleće,osećam to.Pozdrav svima. :lol:
mayica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 22, 2009 9:59 pm

Post od mayica »

Mini, gde si ne javljaš se?
Šta je sa dotičnim? U kakvim ste odnosima?
Lily, pa to su slatki problemi, želim ti sreću!!!
Pozdrav devojkama.... :D :D :D
nabla
Aktivan član
Aktivan član

Post od nabla »

black magic woman napisao:Zdravo devojke, evo i mene, nisam jos povukla miris naftalina,ali je tu negde.
Nisi, al za malo :lol:

Kakvi su tvoji naredni planovi?
gloria2 napisao:Nabla,naša pametnica,živa enciklopedija
Nabla se samo poigrala s cika Googlom :lol:

Nego, daj objasni kad kazes
Najbolja varijanta je da je donorka O krvna grupa jer se isključuju bilo kakvi imuno problemi u vezi krvnih ćelija
...na sta si mislila?

Jucy, lepo te je videti okruzenu s toliko smajlica :lol:
-ja'75,
-2 rana spontana
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član

Post od Lily-an »

Nabla,
u pravu si! Nisam imala pojma da ni malo nije jednostavno ovo sa k.grupama....
To je disciplina koja obuhvata:logiku, kombinatoruku, verovatnoću...zapravo, i ono što sam znala o k. grupama...skroz bilo pogrešno...

Postoji više sistema računanja k.g.praktično najrasprostranjeniji je AOB sistem.
Drugi donor je nulta, što znači OO.
MM je A, a to znači li AA ili AO...šansa da bude O je velika...u tom slučaju dete sa nultom ne može da primi npr. ni moju , ni muževljevu krv....Da, u životu se dešava nekoliko krupnih stvari....ali, čine ga sitnice....Dete ne može da primi krv roditelja?Pa, malo neobično!A, radi se navodno uklapanje...Dok ja mogu svaku krvnu grupu, sa nultom samo tu-svoju k.grupu!
Moja kg je 3% u svetu....evo, još jednog rariteta!!!
Ako bi mm bio AA, onda bi moglo biti dete sa A kg!Ako...
U onom pregledu, koji si postavila , fali kombinacija sa mojom k. grupom...nema je, izostavio autor :x
Ono što pspominje Glorija...nulta krvna grupa ne sadrži proteine ni B, ni A tipa, već je kao "neutralana"...zato je može svako primiti, ali te osobe, samo svoju nultu k.grupu!
kod prvog donora je A
, znači AA ili AO.....ista takva kombinacija može biti i kod mog muža....rekoh...i u ovoj kombinaciji...kada izkombinujete...šanse za nultu postoje...naročito ako su oboje AO....te dete može imati, npr. opet nultu!!! na istom...Mada je verovatnoća u drugom slučaju da bude A...samo matematička veravatnoća...

Kada sve to znam...pa povežem sa mojom situacijom...polusestra iz drugog braka...posle toliko godina...meni lepo dođe, da prelomim bilo kako...zašto?
Pa setite se ko zna za moju odluku o donaciji? ...i G , al bogme i K...imam neku tapiju na njihovo ćutanje? nemam, naravno...
Evo sudbine, opet...baš ovih dana...žena koja mi je bila kontakt sa spajanje sa G...saznam da ima dete iz prvog braka...rekla sam vam da nismo bile extra bliske....i ...evo situacije...Zakasnili za potpuno usvojenje...dete ima više od 18 godina...Znači, očuh ne može, a hoće...mali ne želi da zna za pravog oca, koji i ne želi da ga prizna...a hoće očuh...I, šta sada? Tužba svih, i to deteta: majke, oca, očuha...Jedini zakonom priznati put...Nema na "majke, mi"...ja sam ili nisam...pa malo laganja na sudu...A, sud ne sme na osnovu priznanja doneti presudu..osim....ako....drugi ne osporava...pa , ni tada...Zašto sve ovo?
Klinac je našao devojčicu, ona je videla njegov izvod...tamo precrtano ime...evo, kompleksa..iako beskrajno voli i majku i očuha...ali , kako doći do "čistog papira"....i, ova priča se aktivira baš u ovom času, ha?
zašto je to dobro ...ili loše?
možda ući čistog srca..ne udenuti poštaru u uši, ali i ne muljati sa uklapanjem?
Eto ti ga pa sad novo pitanje....
Mini
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Avg 27, 2007 5:07 pm

Post od Mini »

E pa bila sam poslala jedan veliki post a on nestao.... Kako to...

Kratka verzija sledi....

Lili - to sa krvnim grupama ima veze jedino ako neces reci detetu o poreklu... Inace citala sam da ti daju injekciju da ne bi doslo do komplikacija... mislim pred porod da se daje i to je to... Citala na ff da dosta riba ne dobije istu krvnu grupu i posto vecina planiraju reci o poreklu ...to im nije bio problem...

Lili - zaboravih da kazem super je sto je proven donor...Pristani.... To je jedna stvar za koju se ja kajem...sto nisam insistirala na proven donoru... Ali mislim da klniike uvek krenu sa unproven pa ako je vise pokusaja onda daju proven... Ja bih to uzela kao dobar omen.... go for it girl... Ispasce sve super... Osecam stice cyber kumce.... :wink: :lol:

Juicy - super sto si nam vesela..

Vreme - mozda je sve to psiho-somatski...
Majice - je sil li pocela sa terapijom , vitaminima itd..

Nabla - enciklopedija nasa... Pasce jednaa prolecna bebica... Probaj sa anti-oksidantima...

Ovde kod nas sneg... u mojoj kuci sve nereseno... ima nekih poteza povuci potegni... MM malo omeknuo ali verovatno zato sto sam pitala da se odseli... Nemam pojma... Engleskinja pisala i rekla da je on veoma punitive prema meni i da totalno zanemaruje moje zelje i potrebe itd... On se konacno slozio ali rekao da nije imao nameru da bude takav itd... Uglavnom plasi se zbog crap sperme i da bi ga novi neuspeh dotukao i da je kasno i boji se za buducnost itd... i zao mu je propustenog vremena sto nismo umeli biti srecni i besan je na sebe itd... I nije siguran da moze da prestane sa alkoholom i cigarama.... P a nemam pojma sta sad da mislim ali ne moze se dugo ovako...~boli me nesto glava....

Ajd ljubim vas sve...

Ps ova moja Engleskinja sad u Brnu, muz joj ima aritificial heart valve, a ona nema jajnike i pola stomaka i bore se ljudi... Dobila 10 jaja sto je super za Reprofit posto oni obicno naberu 6 -7. Also proven donor LILI>>> vidis razlike!!!!

Lili - isto trazi kad budes tamo da ti daju gestone i heparin...
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član

Post od Lily-an »

..odem ja na mail...
kao da ću tamo naći ko zna šta novo....ali, odoh...i zamislite ovaj drugi donor je Rh NEGATIVNA! O- Kako to nisam odmah uočila...bila fokusirana na oznaku k. grupe....
Znači, rogan injekcija...mogućnost menjanje krvi bebi....mm je pozitivan rezus faktor, ja takođe...kako sada negativan faktor?? Trudnoća je moguća i ovoj kombinaciji, ali pod ovim okolnostima...ovde...u situaciji kada se radi o donaciji...ne razumem zašto bih išla na ovu inkopatibilnost...

treba da joj odgovorim,,......a ja ni pogledala one ugovore....aplikacije.....no, to je valjda ok...Svejedno, nisam naučila ni kredit da potpisujem po principu "tipskog" ugovaranja...Što nikome i ne savetujem....

:o :roll:

Mini,
mislim da je tm , ovog puta, bio stvarno iskren...samo to nije dovoljno, na žalost...
BMW,
ali, kakvo ludilo?
za to sam ja zadužena? :wink:
Nemoj da te nema tako dugo!
:P
Džusika,
eh, ma šta još ima novoga kod tebe....samo sunce?Hmmm,....Sumnjiva si ...
Odoh i ja malo da zujim po kući...uvek mi dr napravi iznenađenje...rekla je da neće pre marta da mi šalje...ja se opustim, a ono...paf...Da i ovo prelomim, pa valjda sam zaslužila negde...Ko je spomenuo more? Da planira, kao navodno, misleći da neće uspeti? Ako ne uspe?
Pa, ja ga planiram i ako uspe!!!!
Kolegenica bila 7. mesecu trudnoće, preko okeana....sa bebom manje od 1 godine na Krfu....Dajte,uspeće i ići ćemo na more.....
Odgovori