Donacija jajnih celija/ povisen FSH/ smanjenja rezerva jaja

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Ivana70
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Avg 18, 2006 11:29 am

Post od Ivana70 »

_luna_ napisao:Danas odradjena i beta,0 ko vrata.
Zao mi je Luna sto se -- i potvrdio :(
Antitela uticu na uspesnost nidacije ali to je jedan od perifernih faktora uspesnosti ivf-a. Tvoj problem nisu antitela nego to sto lose reagujes na stimulacije te ti se napravi samo 1 max. 2 embriona. To znatno umanjuje sanse za uspeh. Ne razumem zasto ovaj problem poredis sa donacijom u Pragu, nisam ukapirala taj deo?
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 21, 2008 11:25 pm

Post od Lily-an »

Vala, ako ga ne ponovim bar dva puta....

Samo se nadam da je Nabla otišla na taj odmooorrrr! Nabla, skoro si pozvala Sanjalicu, Vagu i dr.devojke, bar da se postroje da znamo da su žive i zdrave, hajde, makar da ti vidimo nik!!! :roll: 8) :roll:

Ivana, meni, zapravo nedostaje direktni kontakt sa mojim dobročiniteljem...Čovek je na drugom kraju Rusije, trenutno...užasno mi je neprijatno da ga zovem...a on prepustio to drugim licima...jedni savršeno odrađuju svoj deo posla...a, drugi :o :( ??? Eto, tek da ne bude sve idealno...tako ću gledati na stvari...i rešavati problem kako mislim da je najbolje...došao je u Srbiju čovek kojeg je on zadužio za kontakt sa nama...Nema tamo srba, u kompaniji baš, u administrativi, pogodnih za kontakt....sa nama...Ovaj je do sada insistirao na vaučeru, pa sad odjednom na poslovnoj vizi...malo mi je muka...nikako da krenem da završavam druge poslove...
Rusi naglašavaju da nema početka tretmana ako ima cisti/ MINI/, mioma, adenomioma, polipa...htela da uradim , ovde, jedan kontolni UZ, tek da putujuem mirna, da ne bude tamo neprijatnih iznenađenja...ali, za sada nisam u stanju fizički da to stignem da obavim...napor mi je čak i duže da govorim! Traže da im odnesem potvrdu dr. opšte prakse da nema kontraidikacija za trudnoću: npr, alergija, operacija, i sl. Takav im je protokol, ja im to moram prezentirati!Ali,šta ja da im odnesem? Evo, pitam vas???Bila kod dr. dobih na latinici, bez ijedne reči na latinskom, npr. dodatno, kada već koristi srpski? Jedino logično, ali i ispravno je overa ovlašćenog tumača za ruski , eventualno engleski??? Pokušaću ovih dana da to u adekvatnoj formi i sadržaju pribavim od mog gin?!? Događa mi se da rasipam vreme, ovako još rovita, na istu stvar više puta!!!!
No, dobro, evo jedne lepe vesti- danas preuzeli avio karte, " sa svem imigracionim obrascima" la-la-la-la A, let nam je ku-ku...po više sati presedanja Moskva - St.Peter.

Luna, šta tebi reći? Ajd, gledaj ovako, razočaranje jer si polagala nadu u sopstvena jc....Moglo se znati...kažeš niko od dr nije hteo da radi...ali, bar si i to pokušala, a u Pronatalu ćeš očekivati ni manje ni više od onoga što čeka Jucy, Ivanu, mene...Pri tom, šansa za donaciju - uspešnu, je mnogo veća od pokušaja sa tvojim jc?Je li tako?
Jucy, ne boj se tog prvog ciklusa, ...preživećemo ga...mada, stvarno ne mogu imati predstavu kako će se ponašati organizam, posle tako duge pauze... meni su i ranije bili bolni ciklusi...ali, daj, reci, da li ti prija ta hormonska supstitucija...ja očekujem da meni bude dobro, uz progesteron, a posle i estrogen...Videćemo...Naravno, čekam da javiš merenje sa UZ-a! Oktobar...intenzivna dinamika...
:P :lol:
Ješo, cigare...ti si moja savest, a tek Draga...ni pomisliti...pa, izdržavam...priznajem...dešava se da ih se ne setim satima...To ne bih pomislila da je moguće, ranije!
Šta li se dešava sa Filippom? Ni glasa, šta dalje bi sa njom i Reprofitom?!
Ku noć, svima, spavanjac i odmor, pre ponoći!!!!
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član

Post od Lily-an »

Ivana70 napisao:Nego Lily, jesi li se javila onima za odvikavanje od duhana?

ha-hahahahhahahaaaaaaaa

Njet! Evo, pisala o preziru prema duhanu..................Ide mi lakše, no što sam mislila...ne lažiram!! :roll: :P :lol: :D
jesa71
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Mar 02, 2008 10:11 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od jesa71 »

Ivana70 napisao:
Antitela uticu na uspesnost nidacije ali to je jedan od perifernih faktora uspesnosti ivf-a. Tvoj problem nisu antitela nego to sto lose reagujes na stimulacije te ti se napravi samo 1 max. 2 embriona. To znatno umanjuje sanse za uspeh. Ne razumem zasto ovaj problem poredis sa donacijom u Pragu, nisam ukapirala taj deo?
Moram da se nadovezem...Postoje dokazi da antikardiolipinska antitela remete nidaciju,kako mi je imunolog objasnio-na nivou stvaranja 'primitivnog' krvotoka ploda...
Tiroidalna antitela nemaju veze sa nidacijom ali ukazuju na poremecaj u radu stitne zlezde koji bi mogao biti odgovoran za plodnost!I Hasimoto i Bazedova se mogu prepoznati dok su jos u povoju...Dodacu samo da imam drugaricu kojoj Ivanovici ne zele da rade stimulisani IVF upravo zbog Hasimota koji je otkriven preko ANA pa zatim i tiroidalnih antitela...
U svakom slucaju vredi poraditi na tome...a za donaciju ne bi trebalo da bude problema.
Ko zna,mozda se sad i Nabla javi,ovo je njen teren!

A sto se cigareta tice...nisam se bas plasirala da nekome popujem...ali stvarno nije lose kad ti se smuce pa ih onako 'spontano' ostavis...
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član

Post od Lily-an »

Danas sebi dala mirovanje, u kući, da skupim snagu za popodnevne aktivnosti...ne znam kada ću ni neku elemntarnu kupovinu da obavim...

Ivana, šta da ti kažem, nije ti teško predpostaviti čije ime koristim za password , svuda za pristup?

No, kako se meni primiče ....Evo, ja bih iznela neke svoje trileme, pred odlazak.
Prvi konsultativni pregled uključuje obavezni UZ, upoznavanje sa ranijim nalazima koje im dostavljam, preporučene testove i preglede, prema njihovim sugestijama, razgovor o donoru: kažu- određivanje kriterijuma i želje žene primaoca- bračnog para. Oni rade i sa poznatim donorima, tu podižu granicu iznad 30.god. za ženu-donora, ali to je , ako sam dobro shvatila, samo ako im se dovede donor...Nadalje navode da u 80% slučajeva se parovi opredeljuju za anonimne donore, nema fotografija i sl.

1.Da li ja, za svaki slučaj, da ponesem neku fotografiju?Zajedničku, samo svoju? Mini, Ivana, vi ste slale photo?
2.U Avi je princip da će nas primiti i raditi transfer isti lekar!. Ko će još, po kom kriterijumu, birati ženu - donora? Samo jedan dr?Sa kojim ćemo se sresti? Inače, nama je zakazano u 14h?! Shvatila sam da klinika radi skoro non-stop...Koliko će trajati taj naš boravak, za koje vreme će se sve obaviti?
3. Da li da ostavim za Avu da MM radi spermogram/ to je moguće, ukoliko im ne donsem noviji nalaz/ MM je , kao i ja, i dalje pod gripom...iako zvečimo od vitamina...kakav će mu biti nalaz? Meni se čini, bolje da to uradim tamo?!
4.Mogu ja da spomenem i heparin, buskopan...folnu kiselinu...itd. za bolju implantaciju... ali, ne preostaje mi ništa drugo, do da se držim njihovih instrukcija, zar ne?
5.folnu kis,. i ja uzimam, ima li efekta kod donacije...ne znam...Inače, odlučila da mm ne dajem, našla tekst da može kod muškaraca dovesti do karcinoma prostate...Ne znam, on ima gentesku predispoziciju...nisam htela da to uvodim, na svoju ruku...ako oni kažu, uzimaće...
6.Jedan ili dva embriona? Oni idu na jedan, eventualno dva? Kako obezbeđuju uspešnost od 60% sa jednim?Ko će o tome odlučiti?Šta bi bilo bolje?Navode da pitaju pacijenta za odobrenje, za transfer dva embrija?Šta bih ja tu mogla prelomiti? Ima vremena za ovo, ali sigurno će biti reči i o tome.
7. Vakcina protiv gripa...da ili ne? Pitaću ih!
8.Na šta da utrošimo vreme u tom razgovoru, još, mimo pregleda?Sve imam bojazan, propustiću nešto...kažu da usklađuju sa krvnom grupom...Pokušavaju...Da li je to neophodno, da li insistirati na istoj kg, na račun fenotipskih karakteristika? Koliko je to uopšte od značaja za implantaciju?
9.Inače, oni navode da nema početka terapije, bez uravnotežene tiroide...kod mene je to u granicama vrednosti, mada na donjoj granici!Znači, nije nebitno, za donaciju? Radila sam ANA test, VDRL test...To je sve u redu, mada, nisam stigla od ove boleštine da se raspitam kod drugarice, šta sam time dobila, konkretno, šta mi to značI?
10. Imam Se 10, to je gornja granica prema nalazu ove klinike...ipak, ima neke upalice...
Šta vi mislite, na šta bih trebalo da se fokusiram, obratim pažnju? Čime bi se vi rukovodile? Imate li neki savet? A, kome bih ja, inače, mogla da se obratim i razgovaram o ovome? Imam prijatelje lekare, ali svi oni nisu iz potrebnih specijalnosti, tako da mi se čini da mi ovde imamo više spoznaja o biti i suštini ove naše priče?Sem toga, tu su naša - vaša lična iskustva, po meni, nezamenljiva u odnosu na bezobalno teoretisanje?
11.U mom slučaju, postoji nekoliko ljudi koji znaju da tamo idem radi donacije jc? Jucy, Mini, vi niste govorile o ovome??Luna, kakav je tvoj stav?

Eto, značilo bi mi da čujem vaše mišljenje...ne samo devojaka u postupku donacije , već i vas FSh-voki, jer vi niste opterećene potpuno izvesnom donacijom! Dakle??? Hvala vam!
:D :roll:
Ivana70
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ivana70 »

Odgovoricu ti kasnije, moram nesto da zavrsim.
Ja sam poslednji Microginon uzela u subotu i nakon 3 dana je trebalo da dobijem, ali evo jos uvek nista :-? Sada me to zabrinjava, sta mislite?
Ivana70
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ivana70 »

Lily,
- donatorka se bira prema tvojim kriterijumima i / ili karakteristikama. Treba da bude iste krvne grupe kao ti (ali i ne mora: znaci ako si ti AB, mogu da dojdu u obzir i one sa A i one sa B, ali ako si A, onda mora A - kapiras?) Ja sam npr AB+ sto olaksava i ubrzava nalazenje donatorke. Sve zavisi i od zemlje i zakona. Npr u Spaniji ne mozes da utices na izbor nego oni biraju na osnovu boje ociju, visine, krvne grupe i to je to, dok u Americi "narucujes" donatorku iz kataloga, pa cak mozes i da je upoznas ako hoces. U Ceskoj je opet nesto drugo, a ne znam kako je u Rusiji.. to moras njih da pitas.

- nije lose priloziti fotke, to mozes i mailom
- mislim da je bolje da tamoradite spermogram, ali recite da je imao grip jer to moze da trenutno umanji rezultate
- sto se tice lekova, ja ne bih nista uzimala na svoju ruku i apsolutno sam protiv te medicine tipa svako od nas po nesto nacuje, sazna, protumaci na ovaj ili onaj nacin, pa onda zamislja da je doktor i sam sebi i drugima prepisuje tretmane (imam takvu jednu u familiji, inace ona je medicinska sestra a zamislja da je doktor nauka) :lol: :lol:
- 1 embrion je malo, ja bih insistirala da se vrate 2
- mi nismo pricali detalje ivf tretmana jer smatramo da se to drugih ne tice i da je cak i neumesno objasnjavati sve te tehnicke detalje. Ides na vantelesni tretman jer na drugi nacin ne mozes da dobijes dete i to je to.. Ne zaboravi da se ljudi cesto i uplase od onoga sta cuju jer ne razumeju, pa kad jos krenes u detalje jc, oplodnja itd... :lol: :lol: :o mogu da zazale sto su te nesto pitali :D :D
- za ove imunoloske nalaze ne mogu da te posavetujem jer meni je to bilo ok mad su mi rekli da mi je odbrambeni sistem malo povecan ali to se valjda stabilizuje ovim kortikosteroidima
- po meni su najvaznije 2 stvari: 1) da se max. opustis i prepustis celoj "avanturi" sa puno pozitivne energije 2) vrlo vazno je da verujes tim ljudima i strucnjacima za koje si se opredelila, vi i Ava ste sada poslovni partneri u kome ste ti i tm klijenti koji su bas njih izabrali!! Ako imas neke sumnje u njih i njihov nacin rada to u startu moras da preseces, pogotovo sto nemas nikakvih razloga da bi ih sumnjicila!
Petar1970
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 08, 2008 5:15 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Petar1970 »

Molim Vas ako bi neko bio ljubazan da pogleda topik na ginekologiji pod nazivom- IVF bez hormonalne stimulacije? Vidim da ovde ima upucenih osoba i lekara pa vas molim za odgovor . Hvala unapred
petar
filippa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 07, 2008 12:33 pm

Dali cete reci detetu?

Post od filippa »

Da je dete zaceto donacijom jc dali cete mu to reci? Ja ne. Ne zato sto poddrzavam laz, vec mislim da mu to nece znaciti, jer i onako nece moci saznati ko je donor.
Mini
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Avg 27, 2007 5:07 pm

Post od Mini »

Lily - ja ditto sve sto je Ivana rekla.

Filipa - to je poprilicno contentous issue - reci ili ne reci. Onako ko' hamletovski - be or not to be.

Ja nisam nikom rekla da idem na donaciju. Rekla sam mojoj best drugarici davno pre da sam se stavila na listu,ali sam se od tada usutala i za zadnji tretman sam rekla da sam imala pobacaj ali oni svi misle da je to bilo prirodnim putem, tako da sam ih ostavila u tom ubedjenju. Jedna druga osoba kojoj sam bila rekla da ustvari idem na donaciju, izgleda da je to primila na jedno uvo, a izislo na drugo, tako da od sada nikom nista ne govorim vise.

Kakav je konsenzus ostalih koji idu na donaciju, da li cete reci ili ne. Ja vidim da je ne reci tako tempting, a s druge strane najgora varijanta je da to izleti nekom jednog dana u nekom argumentu i onda ce impact biti devastating. Ne znam da li je laz dobra za dete. Vidim i dobre i lose strane ... Ustvari nisam s ovim bas nacisto.
Ivana70
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ivana70 »

Jos nisam dobila :x :x :x
Koliko ste vi (koje ste uzimale ove antibejbi pilule) cekale nakon poslednje da dobijete?
Ivana70
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ivana70 »

Po pitanju reci ili ne, mi smo za sada u opciji ne reci, tj mm je apsolutno protiv jer smatra ovo sa donacijom tehnickom stvari, necim sto nije vredno rasprava ni pomena. i misli da bi to moglo samo negativno i konfuzno da utice na dete kada bi mu se takve price pricale (eto kao to je tvoja mama ali i nije bas skroz.. :-? :o ) On misli da to sto bih ja nosila i rodila dete ima mnogo vise znacaja, cak veruje kako ta razmena materije apsolutno daje nesto moje tom bicu :P
Mislim to je bas slatko i lepo od njega i drago mi je da tako vidi stvari, ali meni je to samo u domenu romantike i strasno mi prija. E, sad, da budem iskrena, ja to malo drugacije dozivljavam i ne mislim da neka razmena krvi i materije moze mnogo da promeni, ja sam vise tip koji veruje u razvoj osobe kroz vaspitanje i uticaj okoline nego u gensku osnovu.. vreme ce da pokaze :)
Plasi me mogucnost da dete tako nesto sazna na neki (ne znam koji nacin) i ta opcija me tera na razmisljanje da ipak na neki cool nacin treba objasniti i vise ne polemisati oko toga.. ne znam; nisam pametna :-? I naravno, oboje trebaju da se sloze oko jedne ili druge opcije..
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član

Re: Dali cete reci detetu?

Post od Lily-an »

filippa napisao:Da je dete zaceto donacijom jc dali cete mu to reci? Ja ne. Ne zato sto poddrzavam laz, vec mislim da mu to nece znaciti, jer i onako nece moci saznati ko je donor.
Hej, Filippa, pa gde si ti nama?

Reći ili ne detetu? Nemam o tome , još, jasan stav.Prvo, deteta još uvek nema...Ima vremena, za odlučiti. Iskreno, ja uopšte ne gledam na donaciju dramatično, samo želim da uspe, da se rodi zdrava beba. Govorimo o fen. karakteristikima....između mog brata, mog oca, sa jedne i mene sa druge strane skoro da nema fizičkih sličnosti. Boja očiju- različita u sva tri slučaja! Celog života živim sa još mnogo drugih različitosti, kao potpuno normalnim i prihvatljivim.Naravno, nema se ni šta dovoditi u sumnju...
Ima nešto ajvara? Za društvo sa foruma?

:wink: Daj,Filippa, pa šta se kod tebe radi?
Ivana70
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ivana70 »

Lily-an napisao:Ivana, šta da ti kažem, nije ti teško predpostaviti čije ime koristim za password , svuda za pristup?
Hahahah, e ovo sam tek sada zapazila :P 8) 8)
Hajde Lily, ljubim te i samo coooooooooll!! :wink:
Ivana70
Aktivan član
Aktivan član

Re: Dali cete reci detetu?

Post od Ivana70 »

Lily-an napisao: Reći ili ne detetu? Nemam o tome , još, jasan stav.Prvo, deteta još uvek nema...Ima vremena, za odlučiti.
Sad se nesto setih price jednog mog druga kako su mu se baba i deda posvadjali oko toga sta ce da rade sa parama koje bi dobili na lotou, a para nigde... ok, malo je glupo poredjenje, ali pade mi na pamet :roll: :D
Odgovori