Danas sebi dala mirovanje, u kući, da skupim snagu za popodnevne aktivnosti...ne znam kada ću ni neku elemntarnu kupovinu da obavim...
Ivana, šta da ti kažem, nije ti teško predpostaviti čije ime koristim za password , svuda za pristup?
No, kako se meni primiče ....Evo, ja bih iznela neke svoje trileme, pred odlazak.
Prvi konsultativni pregled uključuje obavezni UZ, upoznavanje sa ranijim nalazima koje im dostavljam, preporučene testove i preglede, prema njihovim sugestijama, razgovor o donoru: kažu- određivanje kriterijuma i želje žene primaoca- bračnog para. Oni rade i sa poznatim donorima, tu podižu granicu iznad 30.god. za ženu-donora, ali to je , ako sam dobro shvatila, samo ako im se dovede donor...Nadalje navode da u 80% slučajeva se parovi opredeljuju za anonimne donore, nema fotografija i sl.
1.Da li ja, za svaki slučaj, da ponesem neku fotografiju?Zajedničku, samo svoju? Mini, Ivana, vi ste slale photo?
2.U Avi je princip da će nas primiti i raditi transfer isti lekar!. Ko će još, po kom kriterijumu, birati ženu - donora? Samo jedan dr?Sa kojim ćemo se sresti? Inače, nama je zakazano u 14h?! Shvatila sam da klinika radi skoro non-stop...Koliko će trajati taj naš boravak, za koje vreme će se sve obaviti?
3. Da li da ostavim za Avu da MM radi spermogram/ to je moguće, ukoliko im ne donsem noviji nalaz/ MM je , kao i ja, i dalje pod gripom...iako zvečimo od vitamina...kakav će mu biti nalaz? Meni se čini, bolje da to uradim tamo?!
4.Mogu ja da spomenem i heparin, buskopan...folnu kiselinu...itd. za bolju implantaciju... ali, ne preostaje mi ništa drugo, do da se držim njihovih instrukcija, zar ne?
5.folnu kis,. i ja uzimam, ima li efekta kod donacije...ne znam...Inače, odlučila da mm ne dajem, našla tekst da može kod muškaraca dovesti do karcinoma prostate...Ne znam, on ima gentesku predispoziciju...nisam htela da to uvodim, na svoju ruku...ako oni kažu, uzimaće...
6.Jedan ili dva embriona? Oni idu na jedan, eventualno dva? Kako obezbeđuju uspešnost od 60% sa jednim?Ko će o tome odlučiti?Šta bi bilo bolje?Navode da pitaju pacijenta za odobrenje, za transfer dva embrija?Šta bih ja tu mogla prelomiti? Ima vremena za ovo, ali sigurno će biti reči i o tome.
7. Vakcina protiv gripa...da ili ne? Pitaću ih!
8.Na šta da utrošimo vreme u tom razgovoru, još, mimo pregleda?Sve imam bojazan, propustiću nešto...kažu da usklađuju sa krvnom grupom...Pokušavaju...Da li je to neophodno, da li insistirati na istoj kg, na račun fenotipskih karakteristika? Koliko je to uopšte od značaja za implantaciju?
9.Inače, oni navode da nema početka terapije, bez uravnotežene tiroide...kod mene je to u granicama vrednosti, mada na donjoj granici!Znači, nije nebitno, za donaciju? Radila sam ANA test, VDRL test...To je sve u redu, mada, nisam stigla od ove boleštine da se raspitam kod drugarice, šta sam time dobila, konkretno, šta mi to značI?
10. Imam Se 10, to je gornja granica prema nalazu ove klinike...ipak, ima neke upalice...
Šta vi mislite, na šta bih trebalo da se fokusiram, obratim pažnju? Čime bi se vi rukovodile? Imate li neki savet? A, kome bih ja, inače, mogla da se obratim i razgovaram o ovome? Imam prijatelje lekare, ali svi oni nisu iz potrebnih specijalnosti, tako da mi se čini da mi ovde imamo više spoznaja o biti i suštini ove naše priče?Sem toga, tu su naša - vaša lična iskustva, po meni, nezamenljiva u odnosu na bezobalno teoretisanje?
11.U mom slučaju, postoji nekoliko ljudi koji znaju da tamo idem radi donacije jc? Jucy, Mini, vi niste govorile o ovome??Luna, kakav je tvoj stav?
Eto, značilo bi mi da čujem vaše mišljenje...ne samo devojaka u postupku donacije , već i vas FSh-voki, jer vi niste opterećene potpuno izvesnom donacijom! Dakle??? Hvala vam!