ulcerozni kolitis
Re: ulcerozni kolitis
Pozdrav svima! Imam 30 godina a pre 9 godina mi je dijagnostikovan hronicni ulcerozni kolitis i proktitis i od tada se egzacerbacije smenjuju sa remisijama zavisno od mnogih okolnosti. Pijem vec godinama Salofalk tablete,s tim da sam presla na Salofalk granule nedavno ,koje sam nabavila u Nemackoj,a par puta mi je lekar uveo kortikosteride cak je razmisljao i citostaticima u tezim fazama. Nisam preterano opterecena bolescu,i ne vodim racuna o ishrani-tacnije jedem sve za sta znam da nece izazvati nekakve grceve i sl. Preporuceno mi je da zivim -kao u blagoslovenom stanju(bez stresova ) mada je to nemoguce u danasnje vreme a vecina ljudi oko mene ustvari ne razume o kakvoj je bolesti rec. Ne ocekujem razumevanje,ali smatram da je UK ustavri socijalni problem,jer npr. bilo je dana kada sam na poslu provela ceo dan u toaletu,a to privatnik-poslodavac ne razume,niti cete zbog toga dobiti nekakvo bolovanje. Verujem da mnogi od vas imaju slican problem. Svakih godina dana i dalje idem na kolonoskopije ciji se nalaz obicno razlikuje,zavisno od stanja,jasno. Pritom u toku lecenja sam imala jednu trudnocu koja je ,kako je lekar rekao,malo uticala na sam tok bolesti,i osecala sam se bolje,a remisija od tada traje-vec dve i po godine,od mog porodjaja.Inace ne verujem u alternativnu medicinu,niti sam ikada probala neke biljke,cajeve i sl. Sada sam u remisiji ,i nadam se da ce tako i ostai. Pozdrav od Tamare !
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Feb 03, 2011 1:12 pm
zdravo svima. ja sam novi na ovom forumu,pa se malo slabije snalazim,razumite me. u martu 2010. dijagnostikovan mi je ulcerozni kolitis,pregled (kolonoskopiju) sam radio u kraljevu na preporuku nekih lekara. radjeno mi je bez anestezije i do 35 cm,dalje nije isao. prepisana mi je dijeta a od terapije salofalk cepici i salofalk tablete 3x2 od 500mg + orvazil 10 dana. tada sam imao 83 kg. cini mi se da su prave tegobe tek tada krenule,naime ubrzo sam omrsao 13 kila i od tada se drzim oko 70kg. isao sam na redovne kontrole i uvek bude malo bolje pa se pogorsa i sve tako. nisam mogao da povezem vise od 10ak 15 dana da mi bude dobro,a to kada kazem "dobro" znaci 4-5 stolica dnevno (naravno retkih,sa povremenim primesama krvi i sluzi). sredinom juna u terapiju mi ukljucuju pronison 20 mg ujutru. mislio sam da ce to pomoci ali slaba vajda...
13.12.2010. radjena mi je druga kolonoskopija i doktor nije bio zadovoljan kako sam ja reagovao na terapiju i dao mi uput za gastroenterolosku ambulantu na KBC Zvezdara. tamo su mi radili i gastroskopiju i pasazu tankih creva i kolonoskopiju sa blagom anestezijom (nista nisam osetio) i lezao sam tamo 8 dana i primao infuzije dexazon,orvagil i folan a navecer hidrokortizonsku klizmu. nakon 2 dana odmah sam osetio znatno pobojsanje! pusten sam kuci i pijem pronizon 60mg pa smanjujem za 10 mg na svakih 7 dana+ imuran 1ujutru i 2 uvece+salofalk klizme (pola klizme) svako drugo vece. osecam se odlicno i nadam se da ce biti jos bolje i da ce tako i ostati. kada zavrsim sa pronisonom prelazim na asakol i to bi trebao biti jedini lek koji cu da koristim. KBC Zvezdara NAJBOLJI (doktor vlada Gligorijevic,Njegica Jojic,Dr Bojic i svi ostali) - vratili mi nadu u zivot!!!

-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Sep 13, 2007 4:29 pm
Welcome to the club.
moze li mi neko reci--ima li problema ili pomaze termalna voda- tj.kako utice na kolitis?
Desavalo mi se da mi se pojavi problem neke druge vrste-kao npr iridociklitis ili nesto drugo posle kupanja u termalnom bazenu a pokusavam time da pomognem za reumatske tegobe a mozda mi to i odmaze-kod kolitisa ili prouzrokuje neku alergiju-sto kazu da je iridociklitis-na alergiskoj osnovi???-
Desavalo mi se da mi se pojavi problem neke druge vrste-kao npr iridociklitis ili nesto drugo posle kupanja u termalnom bazenu a pokusavam time da pomognem za reumatske tegobe a mozda mi to i odmaze-kod kolitisa ili prouzrokuje neku alergiju-sto kazu da je iridociklitis-na alergiskoj osnovi???-
ima li neko uopste ko je izlecio kolitis ili ti vise ne posecuju ovaj sajt?????
Evo nekoga kome su 2006 dali dijagnozu UK. Tri dana strasnog krvarenja. Bolnica. Lecenje 5ASA godinu dana, a nakon toga kazu mogu bez lekova. Oporavila se, ugojila, cak pila kafu, bila srecna. Doduse u periodu od 2006 do 2010 imala sam dve upale pluca. U oktobru 2010 kasalj i lecenje hemomicinom. Nakon toga krenuli problemi sa stomakom. Neformirana stolica, pretakanje u stomaku, gasovi, ludnica. Gastroenterolog Njegica Jojic nakon pregledanih nalaza iz bolnice D. Misovic kaze ne moze se reci da imam UK jer nikada nije radjena totalna kolonoskopija i nakon uradjene kolonoskopije mikaze vi
nemate UK. Popijte orvazil i probiotik 2 sedmice. Meni stanje isto. Sama sam odnela stolicu na analizu inadjena je kandida u velikom broju. Da ne duzim , drugi gastroenterolog nakon gledanja nalaza kolonoskopije kaze nije mi jasno kako je uvazena koleginica rekla da nema te UK , vreme ce pokazati uostalom,napise dijagnozu proktitis, terapija nije potrebna. Sada cu da idem kod treceg gastroenterologa. Nalaz na oklultno krvarenje pozitivan. Fekalni kalprotektin 124,3. p-ANCA i ASCA cekam da budu gotovi. Kandidijazu lecila 3 nedelje antimikoticima.
Strasno je da na ovom forumu mozete naci ljude koji su sto se tice UK, a i drugih bolesti mnogo vise informisani i dace vam sigurne smernice koje ustvari trebaju lekari da nam daju.
nemate UK. Popijte orvazil i probiotik 2 sedmice. Meni stanje isto. Sama sam odnela stolicu na analizu inadjena je kandida u velikom broju. Da ne duzim , drugi gastroenterolog nakon gledanja nalaza kolonoskopije kaze nije mi jasno kako je uvazena koleginica rekla da nema te UK , vreme ce pokazati uostalom,napise dijagnozu proktitis, terapija nije potrebna. Sada cu da idem kod treceg gastroenterologa. Nalaz na oklultno krvarenje pozitivan. Fekalni kalprotektin 124,3. p-ANCA i ASCA cekam da budu gotovi. Kandidijazu lecila 3 nedelje antimikoticima.
Strasno je da na ovom forumu mozete naci ljude koji su sto se tice UK, a i drugih bolesti mnogo vise informisani i dace vam sigurne smernice koje ustvari trebaju lekari da nam daju.
kad se malo bolje raspitas i pogledas po netu... videces da se NIKO nije izlecio od UC-a.... niti ovde kod nas, niti na zapadu.... jbgvasa napisao:ima li neko uopste ko je izlecio kolitis ili ti vise ne posecuju ovaj sajt?????

pa zasto ja pijem salozopirin vec 6 meseci--iskreno-malo se bolje osecam sto se stomaka tice al uz to sam na antidepresivima i bromazepamu al tegobe sa nervozom i malaksaloscu ne prolaze sasvim--moze li biti od helikobakterije koju imam 8 puta vise od normalnog----pre svega sam pio terapiju trojnu 2 puta al mi bas posle toga pocelo biti lose-malaksalost i nedostatak vazduha-i nisam mogao da se smirim--iz stomaka mi je dolazio nemir koji i sada osecam--par dana pa malo prodje pa tako---??????
HVALA na svakom savetu
HVALA na svakom savetu
Zdravo svima! Pre svega, zelim da kazem svima koji imaju bilo kakve nedoumice oko izbora lekara i sl., da je moja zdusna preporuka Dr. Goran Nikolic iz KBC Bezanijska kosa. Kod mene je sve pocelo pre 5 godina, mesec dana posle porodjaja... Proliv je trajao mesec i po dana, nosila sam na analizu (naravno, nije bilo bakterija) i nastavila da ga ignorisem, dok se nisu pojavili krv i sluz. Bila sam u bolnici 3 dana, obavili su sve preglede i konstatovan je UC. Dobila sam 5-asu i sve se normalizovalo bukvalno u roku od nedelju dana. Svih ovih godina sam u remisiji, idem godisnje na kolonoskopiju, radim laboratoriju, sama doziram lek... Za sada je sve u redu, povremeno se samo pojavljuju polipi. Naravno, uzrok nastanka nisu mogli da kazu, pretpostavka je da je porodjaj (koji je bio izuzetno tezak) bio inicijator. Ja sam ubedjena da je razlog taj sto sam naglo ostavila cigarete (po prvi put nakon 17 godina konzumacije i izuzetne zavisnosti - sada imam 36 godina), jer se proliv pojavio posle 3 dana, a ostavljanje cigareta je bilo, blago receno, PAKLENO! Odmah sutradan sam nastavila da pusim... Navescu vam deo teksta koji sam pronasla na jednom od sajtova: Pojava bolesti česta je kod bivših pušača. Prestanak pušenja može uzrokovati redukciju zaštitne sluznice kolona. Kada se ovo dogodi, bakterije koje prirodno nastanjuju unutrašnjost debelog crijeva mogu napasti crijevo i uzrokovati reakciju imunološkog sustava. Iz nepoznatih razloga ovo uzrokuje oštećenja sluznice (ulceracije) na jednom ili više mjesta. Ponovno uzimanje nikotina kroz nikotinske flastere ili pušenje može produžiti trajanje remisije iako su prednosti u odnosu na ostale rizike koje ovo donosi upitne. Zelela bih da prokomentarisu svi koji su imali iskustvo u vezi spoja cigareta i UC, ali ISKLJUCIVO pusaci ili bivsi pusaci (jer ce nepusaci samo da pametuju i kritikuju
- ne ljutite se, ali tako je). Pozdrav svima!

Bivsi sam pusac. Duvan sam ostavila zbog hronicnog bronhitisa. Cesto sam kaljala i iskasljavala. Nakon prestanka pusenja negde sam procitala da bivsi pusaci cesto obolevaju od bolesti creva i da nije objasnjeno na koji nacin nikotin zastitno deluje na sluzokozu creva. To je bilo pre nekih tridesetak godina. Toga sam se setila 2006 godine. Moram reci da sam imala simptome koji su nagovestavali da se nesto desava. Tada sam jos zivela u Bosni. RAdila sam i neke preglede i sve je bilo ok. Periodi zatvora i proliva su se smenjivali. Ratna desavnja, izbeglistvo, gubitak najmilijih, problemi. Stomak mi nije padao na pamet. Pre teskog krvarenja opet je bilo nagovestaja . JAk svrab i peckanje prilikom pranja. Opet sam se obracala lekarima i niko nije pomisljao da me posalje gastroenterologu. Svi su to povezivali sa hranom i time da sam jela doosta ljuto.
2006 odjednom krvarenje i tako tri dana. Nakon lecenja u bolnici D. Misovic dijagnoza UK. Lecenje 5 asa. Posle godinu dana doktorica mi je rekla da probam da ne pijem lekove, pa sam tako i uradila. Prosle godine u ooktobru lecila kasalj hemomicinom i onda su krenuli problemi sa stolicom. NEformirana stolica, pretakanje u crevima, gasovi. uzas. Isla na kolonoskopiju ali sada u bolnicu Zvedara. Kolonoskopija kaze nema UK. Problemii dalje traju. Odnela stolicu na analizu i konstatovali su kandidu. LEcila kandidijazu tri sedmice, obisla nekoliko gastroenterologa koji kazu da imam kolitis. Da ih cudi da je doktorica sa Zvezdare rekla da nemam. SAma sam ponovo ukljucila lek za kolitis i probiotike. Nisam zadovoljna odnosom i ponasanjem vecine gastroenterologa koje sam obisla. Ne mislim da treba da saosecaju ali su nezainteresovani i prilicno povrsni. Drago mi je da je neko zadovoljan lekarom. Ja ne mogu da kazem nista lepo o nekom ko razgovara na hodniku sa pacijentom.
2006 odjednom krvarenje i tako tri dana. Nakon lecenja u bolnici D. Misovic dijagnoza UK. Lecenje 5 asa. Posle godinu dana doktorica mi je rekla da probam da ne pijem lekove, pa sam tako i uradila. Prosle godine u ooktobru lecila kasalj hemomicinom i onda su krenuli problemi sa stolicom. NEformirana stolica, pretakanje u crevima, gasovi. uzas. Isla na kolonoskopiju ali sada u bolnicu Zvedara. Kolonoskopija kaze nema UK. Problemii dalje traju. Odnela stolicu na analizu i konstatovali su kandidu. LEcila kandidijazu tri sedmice, obisla nekoliko gastroenterologa koji kazu da imam kolitis. Da ih cudi da je doktorica sa Zvezdare rekla da nemam. SAma sam ponovo ukljucila lek za kolitis i probiotike. Nisam zadovoljna odnosom i ponasanjem vecine gastroenterologa koje sam obisla. Ne mislim da treba da saosecaju ali su nezainteresovani i prilicno povrsni. Drago mi je da je neko zadovoljan lekarom. Ja ne mogu da kazem nista lepo o nekom ko razgovara na hodniku sa pacijentom.
Cao svima.Nova sam na forumu,iako Vas pratim duzi vremenski period.
Ulcerozni kolitis mi je dijagnostikovan u decembru 2009. iako se bolest pojavila prvi put 2007. u vidu dijareje koja je trajala puna 2 meseca.U novembru 2009.je krenula prava agonija u vidu praznjenja creva i to po 15-20puta na dan(krv i sluz).21.decembra 2009.primljena sam u bolnicu,gde sam provela 16 dana.Trenutno pijem 50mg imurana i 2x2salofalka.Kontrolna kolonoskopija mi je zakazana za 08.06.2011.i naravno nadam se da ce rezultat biti dobar.Remisija traje skoro godinu dana i konacno se osecam fantasticno,i smatram da je tome doprinela promene nacina razmisljanja,i to sto sam konacno shvatila da sam sebi najbitnija i na prvom mestu.Sada se osecam bolje nego kada sam bila potpuno zdrava.Udahnite zivot punim plucima i mislite pozitivno,i naravno sebi budite najbitniji.
Ulcerozni kolitis mi je dijagnostikovan u decembru 2009. iako se bolest pojavila prvi put 2007. u vidu dijareje koja je trajala puna 2 meseca.U novembru 2009.je krenula prava agonija u vidu praznjenja creva i to po 15-20puta na dan(krv i sluz).21.decembra 2009.primljena sam u bolnicu,gde sam provela 16 dana.Trenutno pijem 50mg imurana i 2x2salofalka.Kontrolna kolonoskopija mi je zakazana za 08.06.2011.i naravno nadam se da ce rezultat biti dobar.Remisija traje skoro godinu dana i konacno se osecam fantasticno,i smatram da je tome doprinela promene nacina razmisljanja,i to sto sam konacno shvatila da sam sebi najbitnija i na prvom mestu.Sada se osecam bolje nego kada sam bila potpuno zdrava.Udahnite zivot punim plucima i mislite pozitivno,i naravno sebi budite najbitniji.
Vendy, ja takodje znam da je optimizam najbolji pratilac u zivotu a pogotovo u situacijama kada je covek bolestan, samo ne znam kako ste postigli da promenite nacin razmisljanja. Ja znam da niko nikome ne moze pomoci i da smo sa svojim problemima svi sami, ali kako postici promenu nacina misljenja? Kako ne biti osetljiv, kako se izboriti sa strahom, kako? Kako ste to uspeli? Drago mi je da ste uspeli u tome i sve najbolje.
Cao Gocilija.Znam da je tesko promeniti sebe,svoje navike,zivot,ali u pitanju je snaga volje,i to koliko covek zaista zeli da se promeni,covek zna da drugog ne moze da promeni,ali sebe sigurno moze ako zeli.Ceo svoj zivot sam se ustrucavala da ljudima kazem ono sto mi smeta,sve sam gutala i drzala u sebi.Mozda nisam imala ni dovoljno samopuzdanja.Na sve sam gledala crno,bojala se buducnosti,imala raznih strahova i dozivela mnogo stresa,pustila da zivot prolazi pored mene.Posledice se danas i te kako vide(UC),negde je moralo da pukne.A danas,hvala dragom Bogu,stvari prihvatam kakve jesu,ono sto mora biti to ce se i dogoditi,na ono sto ne mogu da uticem prihvatam to tako i idem dalje i naravno sa puno optimizma.Sada je moj zivot u mojim rukama i ne dozvoljavam nikom da utice na moje odluke.Naravno bilo je potrebno raditi puno na sebe,i jos uvek ucim da se menjam na bolje(ali bolje po samu sebe) Preporucila bih Vam da procitate knjige Moc je u vama od Lujze Hej i Zakon privlacnosti od Rhonda Byrne, i ponesto primenite na sebi.Zelim Vam puno uspeha.Pozdrav
Da li neko zna da li je moguce da se bolest (simptomi bolesti) vise nikada ne vrati? Pozdrav!
Ja poznajem devojku koja je imala UC od svoje 10-15god.Sada ima 25god i samo ponekad joj se pojavi po malo sluzi u stolici.I to je sve.