ulcerozni kolitis

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Jef Costello
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 13, 2007 4:29 pm

Re: ulcerozni kolitis

Post od Jef Costello »

Da li je neko imao iskustva sa Asacolom. Ja sam prvi put počeo da ga pijem pre tri meseca
i čak mi se stanje pogorsalo od kada sam poceo da ga uzimam, mada bi on treba da bude bolji, efikasniji isl. lek od
5asa, mada im je sastav isti.
Ranije sam uzimao 5asa i poboljsanje se primecivalo posle nedelju/dve, sa Asacolom to se ne desava, cak naprotiv...
kada sam rekao to doktoru, on mi je rekao da mu se skoro požalio jos jedan pacijent sa sličnim iskustvom,
medjutim i dalje mi prepisuje Asacol samo u pojacanoj dozi....
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:05 pm

Post od MACHINE »

Ko te leci???

5ASA ili mesalamin je svuda aktivna susptanca prve linije lekova koji su nesteroidni antiinflamatorici. Razlika je samo u omotacu. Sta to konktretno znaci. Znaci da Salofalk recimo ima kiseli omotac odnosno da se otapa na nizem PH nivou. Ako ti je sadrzaj creva kiseliji, sto i nije ksroz normalno, Salofalk sa Eudragit S omotacem ce se lakse otapati. Asacol ima bazni omotac, Eudragit L akrilicna smola i otapa se na visem PH nivou. Dakle, zavisi kako se koji redistribuira i to je sve indivdualno. Najbolje za tebe je da predjes na Pentasa (americki, koji je u mikrogranulama etilceuloze jer on kod svih deluje, i rekao bih da je najuniverzalniji ali su potrebne vece doze npr. 4x2 500mg pa spustati do 3x2). Ako imas brzu peristaltiku bolje je uzimati manje a cesce doze nego vece a redje.
Jef Costello
Novi član
Novi član

Post od Jef Costello »

Zna li neko gde u Beogradu moze da se uradi kolonoskopija privatno,
ne mogu da nadjem sajt Intertima-a, da li oni jos uvek rade tj. oni
doktori koje smo ovde spominjali?
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:05 pm

Post od MACHINE »

Intertim ces naci u ulici koja sa Slavije ide na sam hram, Svetosavska, skroz gore, levo...prekoputa je i privatna laboratorija.

http://intertim.mojlekar.net/
blazzza
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Okt 02, 2010 1:11 am

Post od blazzza »

Pozdrav svima na forumu, moje ime je Ivica. Pre izvesnog vremena mi je pronadjen UC, pa sam izmedju ostalog naišao i na ovaj forum i ovu temu, i detaljno je pročitao od početka, pre nego sam napisao ovaj post.

Zamolio bih, ako neko od lekara može da odvoji pola sata svog vremena da pročita ovo, pa da mi odgovori.

Tok razvijanja bolesti je išao ovako otprilike:
U julu mesecu ove godine sam počeo da primećujem tragove krvi na toalet papiru, na šta nisam mnogo obraćao pažnju – pretpostavljao sam da je neki hemoroid. Kasnije, u početkom meseca avgusta, tragovi krvi su počeli da se povećavaju, pa sam na svoju ruku kupio mast i supozitorije 'FAKTU', iskoristio oba, i naravno, ništa bolje nije bilo. Čak štaviše, stanje se pogoršalo, tako što su mi stolice postale učestalije, i bile znatno tečnije. Krajem avgusta sam se javio lekaru, koji me je poslao hirurgu. Hirurg mi je prostim pregledom (kažiprstom) potvrdio da su hemoroidi, i dao terapiju, rekao da se javim na kontrolu za 10 dana.
Naravno, ništa bolje nije bilo ni kad sam se javio na kontrolu (u stvari se stanje stalno pogoršavalo, i količina krvi se povećavala – ne na toalet papiru, nego je bila krv umesto stolice).

Slika

10.09.2010. sam se javio gastroenterologu, koji mi je odmah dao dijagnozu:

Slika

i dao da uradim laboratoriju (krv i urin), mikrobiologiju i rektoskopiju.

Laboratorija je bila dobra, na mikrobiologiji su izolovali Candidu albicans 50 kolonija (normalno do 20), a RS nalaz (od 16.septembra) je bio sledeći:

Slika

17.09.2010. Javio sam se internisti, promenjena mi je terapija, rečeno mi je da sačekam PHN (otprilike dve nedelje):

Slika

30.09.2010. stigli su rezultati sa patologije – tada mi je i utvrdjen UC:

Slika

01.10.2010. data mi je nova dijagnoza i terapija (i zakazana kolonoskopija za 02.11.2010.):

Slika Slika

29.10.2010. sam ponovo kontrolisao krv i urin, i ne znam kakvi su rezultati, pošto ih je lekar samo letimično pogledao, a 02.11.2010. sam uradio kolonoskopiju:

Slika

E sad, posle kolonoskopije, dva lekara sa istog odeljenja (gastoenterologije) su mi dala dva potpuno različita mišljenja:
- prvi mi je rekao da ja više nisam za posao (radim u Vojsci inače), odnosno da sa ovom bolešću – ovakvom kakva je sada, ne mogu da radim, već da će morati da se nadje neko ''drugo'' rešenje.
- dok mi je drugi rekao da se vratim na posao (da nastavim sa terapijom), i da sam 100% sposoban.

Ono što mene zanima je:
- Koja je i da li postoji mogućnost da UC preraste u kancer debelog creva? I ako može, koji bi bili okidači za tako nešto? (obzirom da mi je doktor koji je radio kolonoskopiju rekao da je cela kolona zahvaćena UC-om) Sve 'stručnjake' koje sam pitao i razgovarao sa njima mi pričaju nešto izokola
- Da li je hrana najuticajnija na stanje bolesti? (i poboljšanja i pogoršanja)
- Kome da se obratim za način ishrane? (u ovoj temi ovde ima izuzetno različitih stavova i načina koji se, čini mi se – dijametralno razlikuju)
- Da li sa ovom bolešću mogu da se bavim fizičkim aktivnostima? (trčanjem, sklekovima, zgibovima.... pošto su mi u opisu radnog mesta – odnosno moram da se bavim njima)
bobolu
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 20, 2010 10:02 pm

Post od bobolu »

Pozdrav
Iz iste smo branse, i takodje imam iste probleme koje su mi dijagnostikovane pocetkom ove godine. Radio sam pregled na privatnoj klinici kod dr. Lukacevica u Beogradu. (inace je bio nacelnik gastroeterologije) na VMA, sada u penziji, vazi za najveceg strucanjaka u toj oblasti.
Sve sto te interesuje pisi mi na mejl [email protected]
Korisnikov avatar
Ikar
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Feb 19, 2008 12:00 pm

Post od Ikar »

Nisam lekar, ali sam bolovao od UK pa ti mogu reći nešto iz mog znanja i iskustva:

- UK povećava rizik od raka debelog creva, i to najčešće posle 7-10 godina od dijagnostikovanja. Ali nemoj da te to uplaši, UK je hronična bolest a po zvaničnim medicinskim podacima hronični bolesnici duže žive. Zato što više brinu o svom zdravlju. Međutim, kod povezanosti UK i raka debelog creva postoji jedan veliki problem - hrana koja odgovara kod UK (meso, jaja, beli hleb...) nikako nije preporučljiva kao preventiva raku debelog creva. Problem je u vlaknima kojih u toj hrani nema, a nedostatak vlakana u ishrani je glavni uzročnik raka debelog creva. Rešenje je sledeće: jesti hranu siromašnu vlaknima dok god ne izađeš iz akutne faze kolitisa, pa onda postepeno ubacivati jednu po jednu biljnu namirnicu. Ja sam 2000-te ležao na VMA i tamo su mi dali sledeći jelovnik:

VMA DIJETA KOD ULCEROZNOG KOLITISA I KRONOVE BOLESTI

Ishrana treba da bude bogata belančevinama, vitaminima i mineralima, a siromašna mastima.

Hranu kuvati, dinstati i spremati na roštilju (električnom). Ne treba pržiti i pohovati, ne jesti konzervirane namirnice (mada je bolje jesti konzervirano nego zaleđeno), masne prerađevine, suhomesnate proizvode i jake začine, kao što su ren, biber, paprika (ljuta), luk i sirće..

Obroci treba da su manji a češći.

Zabranjuje se upotreba alkohola, crne kafe i cigara.

Izbegavati veća fizička naprezanja i stresne situacije.

Zbog individualne osetljivosti, neophodno je da bolesnik sam testira podnošljivost pojedinih namirnica.

Dnevni obrok treba da sadrži sledeće vrste namirnica:
1. Mleko – u akutnoj fazi bolesti izostaviti mleko i mlečne proizvode, a zatim postepeno uvoditi nemasni mladi sir, kiselo mleko, jogurt, a sveže mleko vrlo oprezno.

2. Jaja – kuvana, rovita i u raznim jelima. Nije dozvoljeno prženo.

3. Meso – mršavo juneće, pileće (bez kožice) i sveža riba.

4. Povrće – krompir u svim oblicima (samo ne pržen), kuvana ili dinstana šargarepa, spanać, blitva, cvet karfiola, cvekla, paradajz dobro sazreo i oljušten, grašak pasirani (izbaciti ljuske)

5. Voće – u akutnoj fazi isključivo termički obrađeno (kompot, pire ili pečeno), a zatim, u zavisnosti od faze oporavka, uvoditi sveže voće – strugane jabuke, dobro sazrele banane i sveže ceđene voćne sokove, ali ih ne uzimati na prazan stomak.

6. Testa i pirinač – pogodna su krompir testa, špageti, makaroni i slično. Nisu dozvoljena pržena kisela testa.

7. Hleb – najbolje je jesti tost ili hleb pečen dan ranije.

8. Masnoće – koristiti ulje, ali se ne sme zagrevati bez vode.

- Hrana je veoma bitna, ali je isto toliko bitno i tvoje psihičko stanje. Ulcerozni kolitis je psihosomatska bolest i od ključne je važnosti da budeš što smireniji. Ako si dobro pročitao sve postove na ovoj temi znaš o čemu pričam, pa ne bih da se ponavljam.

- Za dijetu se obrati nekom dobrom nutricionisti. Odneseš mu dijagnozu specijaliste i on ti prema tome napravi dijetu. Ipak, iz mog iskustva znam da je najveći problem sa ovom bolešću NEZNANJE. Ovo je retka bolest pa nemoj da te čudi što ti lekari daju suprotna mišljenja. Možda ni nutricionista neće uspeti da ti da dobru dijetu, ali obavezno ga konsultuj. Da ne bi bio totalno nepismen po pitanju ove bolesti i ishrane evo ti nekih tekstova na temu UK i uopšte zdravlja. Nešto sam ja pisao ali većinom je skidano sa stručnih sajtova ili prepisivano iz knjiga. Neki stavovi o načinu lečenja su u suprotnosti ali vredi proučiti. Takođe ovde imaš nekoliko knjiga u kojima se pominje UK i njegovo lečenje. Rado bih ti poslao i knjigu - Hrana, vaš čudesni lek - od Džin Karper, ali je nemam u elektronskom obliku pa ti toplo preporučujem da je kupiš, ima odličan tekst o preventivi raka debelog creva.

http://rapidshare.com/files/433720974/I ... litisu.rar

- Dok si u akutnoj fazi zaboravi na sve fizičke aktivnosti. Traži bolovanje dok god ne prođe proliv, makar trajao mesecima. Sedi kući, šetaj po parkovima, bavi se lepim stvarima, izbegavaj sve što te nervira i čitaj ovo što sam ti poslao.

I za kraj, zapamti - MORAŠ PROMENITI način razmišljanja, način života, način ishrane. Nema zezanja sa ovom bolešću, prvo je pobedi pa se onda vrati sklekovima, zgibovima, trčanjem... To je naređenje :)
- Volja i akcija, to je jedini život -
Jovan Dučić
blazzza
Novi član
Novi član

Post od blazzza »

Hvala na odgovoru, nadam se da ce sve biti kako treba....
Posto se maksimalno trudim da ispostujem ono sto mi lekari savetuju. A i ovo sto procitam na netu - trudim se da izvucem neku logiku.... :wink:
blazzza
Novi član
Novi član

Post od blazzza »

Odlična kolekcija veoma korisnih tekstova

Kod: Obeleži sve

http://rapidshare.com/#!download|170cg2|433720974|Ikar_o_kolitisu.rar|6814
Hvala Ikar
Korisnikov avatar
Ikar
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Feb 19, 2008 12:00 pm

Post od Ikar »

Nema na čemu. Drago mi je što mogu da budem od pomoći :) .
- Volja i akcija, to je jedini život -
Jovan Dučić
TAMARRA
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 06, 2010 1:34 pm

Post od TAMARRA »

Pozdrav svima! Imam 30 godina a pre 9 godina mi je dijagnostikovan hronicni ulcerozni kolitis i proktitis i od tada se egzacerbacije smenjuju sa remisijama zavisno od mnogih okolnosti. Pijem vec godinama Salofalk tablete,s tim da sam presla na Salofalk granule nedavno ,koje sam nabavila u Nemackoj,a par puta mi je lekar uveo kortikosteride cak je razmisljao i citostaticima u tezim fazama. Nisam preterano opterecena bolescu,i ne vodim racuna o ishrani-tacnije jedem sve za sta znam da nece izazvati nekakve grceve i sl. Preporuceno mi je da zivim -kao u blagoslovenom stanju(bez stresova ) mada je to nemoguce u danasnje vreme a vecina ljudi oko mene ustvari ne razume o kakvoj je bolesti rec. Ne ocekujem razumevanje,ali smatram da je UK ustavri socijalni problem,jer npr. bilo je dana kada sam na poslu provela ceo dan u toaletu,a to privatnik-poslodavac ne razume,niti cete zbog toga dobiti nekakvo bolovanje. Verujem da mnogi od vas imaju slican problem. Svakih godina dana i dalje idem na kolonoskopije ciji se nalaz obicno razlikuje,zavisno od stanja,jasno. Pritom u toku lecenja sam imala jednu trudnocu koja je ,kako je lekar rekao,malo uticala na sam tok bolesti,i osecala sam se bolje,a remisija od tada traje-vec dve i po godine,od mog porodjaja.Inace ne verujem u alternativnu medicinu,niti sam ikada probala neke biljke,cajeve i sl. Sada sam u remisiji ,i nadam se da ce tako i ostai. Pozdrav od Tamare !
edvard hajd
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 03, 2011 1:12 pm

Post od edvard hajd »

zdravo svima. ja sam novi na ovom forumu,pa se malo slabije snalazim,razumite me. u martu 2010. dijagnostikovan mi je ulcerozni kolitis,pregled (kolonoskopiju) sam radio u kraljevu na preporuku nekih lekara. radjeno mi je bez anestezije i do 35 cm,dalje nije isao. prepisana mi je dijeta a od terapije salofalk cepici i salofalk tablete 3x2 od 500mg + orvazil 10 dana. tada sam imao 83 kg. cini mi se da su prave tegobe tek tada krenule,naime ubrzo sam omrsao 13 kila i od tada se drzim oko 70kg. isao sam na redovne kontrole i uvek bude malo bolje pa se pogorsa i sve tako. nisam mogao da povezem vise od 10ak 15 dana da mi bude dobro,a to kada kazem "dobro" znaci 4-5 stolica dnevno (naravno retkih,sa povremenim primesama krvi i sluzi). sredinom juna u terapiju mi ukljucuju pronison 20 mg ujutru. mislio sam da ce to pomoci ali slaba vajda... :cry: 13.12.2010. radjena mi je druga kolonoskopija i doktor nije bio zadovoljan kako sam ja reagovao na terapiju i dao mi uput za gastroenterolosku ambulantu na KBC Zvezdara. tamo su mi radili i gastroskopiju i pasazu tankih creva i kolonoskopiju sa blagom anestezijom (nista nisam osetio) i lezao sam tamo 8 dana i primao infuzije dexazon,orvagil i folan a navecer hidrokortizonsku klizmu. nakon 2 dana odmah sam osetio znatno pobojsanje! pusten sam kuci i pijem pronizon 60mg pa smanjujem za 10 mg na svakih 7 dana+ imuran 1ujutru i 2 uvece+salofalk klizme (pola klizme) svako drugo vece. osecam se odlicno i nadam se da ce biti jos bolje i da ce tako i ostati. kada zavrsim sa pronisonom prelazim na asakol i to bi trebao biti jedini lek koji cu da koristim. KBC Zvezdara NAJBOLJI (doktor vlada Gligorijevic,Njegica Jojic,Dr Bojic i svi ostali) - vratili mi nadu u zivot!!!
Jef Costello
Novi član
Novi član

Post od Jef Costello »

Welcome to the club.
vasa
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm

Post od vasa »

moze li mi neko reci--ima li problema ili pomaze termalna voda- tj.kako utice na kolitis?
Desavalo mi se da mi se pojavi problem neke druge vrste-kao npr iridociklitis ili nesto drugo posle kupanja u termalnom bazenu a pokusavam time da pomognem za reumatske tegobe a mozda mi to i odmaze-kod kolitisa ili prouzrokuje neku alergiju-sto kazu da je iridociklitis-na alergiskoj osnovi???-
vasa
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm

Post od vasa »

ima li neko uopste ko je izlecio kolitis ili ti vise ne posecuju ovaj sajt?????
Odgovori