E pozz i od mene drugari "sapatnici"
Pre nekih mesec i po dana sam bio hospitalizovan u kbc B.Kosa na ispitivanju iz razloga sto sam imao po 2-3 prolivaste stolice dnevno nekih godinu dana unazad.Napisacu ovde neke detalje iz otpusne liste pa mi mozda neko moze vise reci sta mi je zaparavo, posto doktori koji su me pregledali i nisu bas nesto pricljivi...
ZAVRSNE DIJAGNOZE:
K 51. Colitis chr. ulcerosa vms. Anemia sideropenica. Hernia ventriculi hiatus oesophagi. Polypus ventriculi regio cardiae obs. Gastrobulbitis chr. Cysta corticalis renis lat.sin.
U krvnoj slici blaga mikrocitna anemija (Hgb na prijemu: 117 g/l, MCV: 74) bez sekundarne trombocitoze i leukocitoze. Parametri metabolizma gvozdja govore u prilog sideropenije..Osnovne lab. analize u granicama referentnih vrednosti.
Endoskopskom eksploracijom suznice gastroduodenuma registrovani su znbaca hijatusne hernije i hronicnog gastrobulbitisa,i manji incipijentni polip kardije, uzete sbiopsije iz sluznice zeluca,duodenuma,pslato na PH analizu.
Kolonoskopskim pregeledom koji je uradjen do lijenalne fleksure uocene su promene u rektumu,sigmi,i descedensu karakteristicne za ulc. kolitis,uzete su multiple biopsije,poslato na PH analizu.
Predlog terapije: 1.koliticna dijeta,2. salofalk tbl 500mg 3x2, 3.Orvagyl tbl 3x400 mg 10m dana,pa nastaviti bulardi caps1x1 dve nedelje,4. vitamin AD guttae 10 dnevno,5.Heferol caps 2x1 2 meseca.
Po smirivanjiu tegoba uraditi totalnu kolonoskopiju.
Rez sa biopsije.
Gornja endoskopija:Jednjak prolazan,mukoza uredna,bez jasnih variksa. eG prelaz na 39cm,uz hiatus herniju,radi cega stalno podrigivanje koje ometa pregled.Kardija:prolazan,susp. incip. polip u poziciji 6-7 h velicine 3mm. Zeludac pravilan,srednja kolicina zelenkastog sadrzaja. Vidljiva mukoza od kardije do pilorusa lako hiperemicna,bez jasnih ulceracija.duodenum b.o Uzete biopsije za PH:1. bocica duodenum,2. bocica antrum,3. susp.inicp.polip kardije.
Kolonoskopija: Inspekcija b.o RT b.o DG:HHV. Gastrobulbitis chr. Polypus cardiae incip. Uradjen je pregled do nivoa lijelane fleksure uz nesto losiju pripremu. U rektumu fokalno lako hiperemicna mukoza,u sigmi postepeno izrazenije kongestije mukoze,uz gubitak sudovne sare,postepeno erodirana mukoza bez jasnih ulceracija.U proksimalnoj sigmi i descedensu izrazenija kongestija mukoze,uz izrazenije erozije,lako krvari mukoza pri dodiru klesta. Uzete biopsije za PH.1. bocica proksimalna sigma i descedens, 2. sigma,3. rektum.DG: Colitis chr.ulreosa vms.
BIOPS. DEBELOG CREVA
I,II,III- Colitis chronica non spec.
BIOPS. ZELUCA
I- Duondenitis chr non specificae
II- Gastritis chr. antralis,aktivnost (+), metaplazija intestinalis (-), limfni folikuli (-),Hb. pylori(++).
III-Polypus hyperplasticus
Uzimao sam ovu terapiju nekih mesec dana i posle dugih godinu i vise doziveo sam da vidim potpuno normalno formiranu stolicu,i mojoj sreci nije bilo kraja ali su mi bas negde u to vreme nestali lekovi a na kontrolu sam morao da sacekam nekih 10-ak dana i vratila mi se skroz prolivasta stolica
Bio sam neki dan na toj kontroli i dr mi je prepisala
Salazopyrin tbl 500mg 3x2,Nexium 20mg 2x1,Klacid 500mg 2x1,Amoksicilin 500mg 2x1
Poslednja tri leka uzimati istovremeno tokom 7 dana zatim Probiotik kaps 1x1 7 dana
Nadam se da ce mi ova nova terapija pomoci kao predhodna mada mi nije naj-jasnije zasto su je promenili ako je bila uspesna???
I jos jednom bih zamolio da mi oprostite na ovolikom postu,ali eto napisao sam ga u slucaju da neko ima slicne ili iste simpotome pa da pomognemo jedni drugima nekim savetom.
Unapred hvala!