Pitanje za ljude obolele od Kronove bolesti i UC

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
son_of_desert
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Nov 01, 2009 1:33 am

Re: Pitanje za ljude obolele od Kronove bolesti i UC

Post od son_of_desert »

ha ha ha extra i ja evo od operacije kao zmaj! :)
Aleksandar
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

Kod mene sinoc bilo bljuc bljuc, danas nema bolova ali zato stomak do zuba. Sva sreca imam termin kod Gastro za sat dva...
Inace bila sam zapanjena kada sam na svojim rezultatima krvi (od petka) videla da mi je CRP 4 (prvi put posle hiljadu godina u regularnim granicama). Wow to odavno nisam imala!
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Ja samo da pozelim svima koji svracaju na ovu temu puno zdravlja u 2010!
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 06, 2010 2:52 pm

Post od Stejsi »

Hvala..i tebi takođe sve naj u 2010 godini.. :wink:
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Re:

Post od Stejsi »

..Cao Dea..ja sam novi član..ne znam da li si dobila moju poruku.. još se ovde snalazim.. kako si?.. pročitala sam sve vaše komentare,u svakome sam pronašla malo sebe,sad ne znam dal mi je lakše ili teže..da li me primate u društvo? :( ..Pozzz veliki...
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Stejsi »

Ovde još jedan novi član :-? :( Pročitala sam sve komentare i našla među njima puno toga što nisam znala o Kronu.A za šta se uzima alfa1-antitripsin, calprotectin...? ja pored krvne slike uzimam samo CRP i FERITIN a ni to neznam za šta je?
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:05 pm

Post od MACHINE »

Pogledaj PP.

Za sada: CRP je reaktivni protein koji je povisen pri upalama, a odnosi se na visak eksrecije C proteina u plazmi. Feritin je protein koji nosi gvozdje i obicno je smanjen kod upale creva. a1-at je glikoprotein koji je van reference kod IBDovaca (Kron i ulcerozni) a calprotectin recimo iz stolice je jedan od najboljih markera upale trakta, i ne samo amrker vec govori i o jacini upale. Imas mnogo toga o tome sto sam ranije pisao. Za sve sto te zanima pisi na [email protected]
Kvjetka napisao:Ovde još jedan novi član :-? :( Pročitala sam sve komentare i našla među njima puno toga što nisam znala o Kronu.A za šta se uzima alfa1-antitripsin, calprotectin...? ja pored krvne slike uzimam samo CRP i FERITIN a ni to neznam za šta je?
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Stejsi »

Hvala ti to nisam znala meni je Feritin 29.67 a CRP 0.8....Ali da ti približim ukratko moj slučaj :roll: Sve je počelo pre 8-9 godina pre operacije kad sam počela da imam bolove u predelu karlice,trbuha,groznice bez temperature ,malaksalost,anemija,prolivi...i uvek završavala kod ginekologa,neurologa,fizijatra,gastroenterologa,kardiologa i svuda zaključak da sam zdrava...rađena su mi razna snimanja,analize ma užas...interesantno da nikome nije palo na pamet da mi urade kolonoskopiju a sondu sam gutala 3 puta i rektoskopiju2 puta... bolest se pogoršavala a bolovi su znali da budu tako žestoki ko da me neko živu seče.prestala sam da idem kod dr. pila lekove za bolove...a wc mi je postao noćna mora :evil: .I na kraju pre 3 godine sam završila u urgentnom sa žestokim bolovima zbog kao upale slepog creva,ali istina je bila skroz drugačija :cry: odmah mi je urađena Hemicolectomia.Prva Klinička Dg-neo coecci što je značilo da sumnjaju na kancer,ali nalazi patohistologije su Dg-Morbus Crohn intensiti coli et appendicis.Bila sam psihički na dnu...Da nisam bila to veče operisana verovatno bi završila sa sepsom ili zavezanim crevima...doživotno ću biti zahvalna Dr. Palanačkom i timu što su mi produžili život!Ali posle toga opet opet muka i maltretiranje po dr.neverovatno koliko nisu upućeni u kronovu bolest, tek toliko koliko ima u knjigama.Ali onda sam slučajno u jednom časopisu pronašla članak Dr.Dina Tarabara i odmah zakazala pregled,urađena mi je kolonoskopija,analize....dobila sam terapiju i sve odgovore koje su me mučile vezane za Kronovu bolest.Od tada se ne odvajam od dr.DINA.On je najbolji gastroenterolog pogotovo za Kron a uz to i čovek velikog srca što je danas teško naći i svima bi ga preporučila!Sada uzimam od terapije -Imuran,Rudakol,Probiotik ali pre toga sam bila 3 meseca na Budosanu,Omeprolu,Alfa d3,Imuranu.Držimo za sada pod kontrolom bolest,ali vidim da mi se opet vraća :( polako sa svim njenim simptomima.Žao mi je što nisam duže bila u remisiji,ali stresovi :evil: su uradili svoje. Sad vidim da je to pokretač naše bolesti nije ni hrana toliko opasna...
E BAŠ SAM SE ISPOVEDILA :lol:Mada mi je lakše nekako što vas imam,ovo baš i nisu teme za ljude oko nas...
pozzz svima :D
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član

Post od MACHINE »

Dino je super, ja sam bio kod njega, cak se ponekad i dopisujemo...koiko ti je godina?
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Stejsi »

Da! Dr. Dino je naj stvarno!imam 36 godina
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Re:

Post od Stejsi »

Jel opasno uzimati Imuran više godina bez prestanka?Kakvu štetu pravi?I još jedno pitanje.-Jel smem da uzimam Q10?Kažu da daje snagu i pojačava imunitet....Osećam se ko isceđena krpa...
bogiz
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 25, 2008 2:27 am

Post od bogiz »

Mislim da se on uzima maksimum 3 godine, nisam bas siguran. Ja ga koristim oko 5 meseci, 100mg dnevno. Gde nabavljas imuran posto nigde nisam mogao da ga nadjem, receno mi je da se vise ne uvozi, pa sad koristim imuprin.
Trebalo bi da je ok q10, ja koristim omega 3 povremeno, kupicu i q10, nikako da se setim.
Za sada sam ok, rezultati su dobri, imam oko 80-82kg na 184cm, samo da potraje. Jedem sve, pijem sve i svasta. Mada, podmukao je kron, tako de se ne opustam previse.
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Jedem sve, pijem sve i svasta. Mada, podmukao je kron, tako de se ne opustam previse.

Uze mi rec iz usta. Doduse mene u poslednje vreme strasno muci naduvenost iako namirnice koje naduvavaju ne koristim vec godinama.
Ja sam pila Azathioprin dve godine, znam da on moze da se pije i duze....
Omega 3 su dobre, mada ih ja iskreno se trudim da ih uzimam kroz hranu a ne kroz tablete.
Dobar je za krona jos Kurkuma zacin, Weichrauch ili ti Timijan. Ja sam ove poslednje kao tablete pila dugo i bilo mi je od njih bolje....
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član

Post od MACHINE »

MOze do 2 3 godine.
hunter
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Nov 17, 2008 1:46 am
Lokacija: Lugar i PSIHOLOG ANALITICKE ORIJENTACIJE VODJEN LJUBAVLJU KRENU' U BESPUCE OHHHHH ZMEJEVI, ZMAJEVI!
Kontakt:

Post od hunter »

Evo jedno ozbiljno pitanje:
Moze li mi neko definisati tacnu razliku izmedju Kronove bolesti i Ulceroznog kolitisa!? Ocekujem ovih dana nalaze jedne 12 yrs devojcice, koja boluje najverovatnije od Kronove, a zivi preko bare. Ja sam preziveo i prezdravio UC pre 15 yrs, a volio b i pomoci i ovoj malenoj.
Zato za pocetak da mi neko definise razliku izmedju te dve dijagnoze!
Odgovori