Pitanje za ljude obolele od Kronove bolesti i UC

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

Danas se hvala bogu vise ne pojavljuje. Stolice i nisu bile bas toliko ucestale. Dve popodne/uvece, sutradan ujutru i poslepodne. Bila je bas svetla (tj. normalna) krv i bilo je dosta. Ostajao je sirok trag na wc solji (znaci ne samo par kapljica) a i bogme na papiru. U svakom slucaju i ja sam prvo pomislila na neki hemoroid ali mora da je neki unutrasnji. Nisam stigla od frke (dete mi je bolesno) da pozovem svog lekara. Znam neozbiljna sam!
Inace imam i neki dosta tup bol u stomaku. Bila sam se preplasila da nije nesto ozbiljnije zbog toga sto sam u utorak nosila cerku (koja ima vec 11,5 kg) bogme solidan deo puta (bila je bolesna i nije htela da hoda). Ali u pravu si Emi onda ne bi bila svetla krv....
Korto Malteze
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 20, 2009 4:21 am

Post od Korto Malteze »

Dea, ja sam par puta imao svetlu krv posle praznjenja, nekada bude bas dosta krvarenja i na papiru i na solji. Upravo svetla krv i rekli su mi da je to od hemoroida. Tako da ti je to najverovatnije od niih, ali to ne znaci da ne treba da povedes racuna i o tome, jer nekada krvarenje moze da bude preobilno, pa ako se jos neki put ponovi, bolje vidi kod lekara za svaki slucaj sta bi trebalo da preduzmes. Inace, hvala za uporedni opis nasih i nemackih lekara.
bogiz
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 25, 2008 2:27 am

Post od bogiz »

Ovih dana sam sam radio kolonoskopiju ( imam kronovu bolest ) i pasazu creva.
Kolonoskopijom mi je potvrdjen kron na terminalnom ileumu, ali na prethodnom pregledu sam imao i petehije na debelom crevu , na sigmi i transferzumu, sad ih nema, pa mi je cudno kako se to povuklo. Ako neko moze da protumaci.
Sto se tice pasaze. imam suzenje na par mesta, nista kriticno, najvece je na terminalnom ileumu, ali i tu nije bas veliko da mora operacija jos...nemam nadimanja, bolove u stomaku i tako...suzenja mogu malo da se smanje terapijom, ali kad tad ce morati operacija....jedino ne, ako ne budem imao vise nikad upalu..
Sto se tice operacije, zanima me, je l moze odstranivanje dela tankog creva, stenoza, da se radi laparaskopski, a ne klasicno..ako neko zna.
poz
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

MIslim da se ovakve OP jos uvek rade samo klasicno.
Korisnikov avatar
mamacita
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jan 16, 2007 2:02 pm

Post od mamacita »

:-? Da li je neko od vas radio IRIGOGRAFIJU?,ako jeste kako izgleda,jel boli kao kolonoskopija, koliko je podnosljiva ?Volela bih neko da mi objasni sve o ovom pregledu u detalje,zato sto me ocekuje,a bojim se :(
Slika
blue wawes
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 24, 2008 7:36 pm

Post od blue wawes »

Bogiz počni da misliš da nikada nećeš na operaciju, da će tvoja upala ostati tu gde jeste ili se čak i povući, negde delimično, negde potpuno da će terapija i pravilna ishrana i tvoj pozitivni stav učiniti svoje!
Mamacita, irigografija uopšte nije bolna i nema razloga za strah jer se puni crevo barijumom, a to ne boli jer prolazi samo tečnost, ne crevo od aparata kao kod kolonoskopije. Priprema je takva da se dan pre pije sredstvo za čišćenje i jede tečno.Nemam vremena da pišem detaljno, ali stvarno niko se nije žalio da je nešto posebno bilo teško.
Korisnikov avatar
mamacita
Aktivan član
Aktivan član

Post od mamacita »

[Mamacita, irigografija uopšte nije bolna i nema razloga za strah jer se puni crevo barijumom, a to ne boli jer prolazi samo tečnost, ne crevo od aparata kao kod kolonoskopije. Priprema je takva da se dan pre pije sredstvo za čišćenje i jede tečno.Nemam vremena da pišem detaljno, ali stvarno niko se nije žalio da je nešto posebno bilo teško.[/quote] hvala ti na brzom odgovoru :wink:
Slika
Korisnikov avatar
mamacita
Aktivan član
Aktivan član

Post od mamacita »

hvala ti na brzom odgovoru :wink:[/quote]
Slika
blue_bear412
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 16, 2008 4:04 pm

Post od blue_bear412 »

zamolila bih vas za vas savet i misljenje dok ne stignem do odgovarajuceg lekara...
evo ja vec para dana imam neku kao nervozu stomaka i blagu nadutost, ujutro posle kafe idem na wc malo mi je meksa stolica i puna sam gasova ...nisam imala nikakve dijareje, krvi i sluzi do sada...samo mi se javlja po nekada bol dole u stomaku na jednom istom mestu(gin i urin kazu nije)
zanima me da li je neko pre nego sto je otkrio krona imao slicne tegobe ili je to vise ibs...znam da je sad to tako tesko reci, ali dok stignem do gastro da li mate neki rezim ishrane da preporucite ili laicki savet
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:05 pm

Post od MACHINE »

Ma kakav IBD, verovatno je IBS. IBD gotovo uvek prati krv, sluz ili gnoj...
Ejmi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 25, 2008 9:00 pm

Post od Ejmi »

Gde su mi devojke, da vas pozdravim!
Ja sam jedna jako pospana trudnica, pa me mrzi i racunar da vadim. Imala sam jedan povisen rezultat secera, ali je sledeci bio dobar, pa sam osim stresa, za sada izbegla dalje procedure. Stomak me povremeno boli, a ono jezenje i hladnoce koje sam i ranije imala sada imam svaki dan. Pojma nemam sa cim da povezem, a niko to verovatno ni ne moze da razresi, ali me sve to prilicno drzi u horizontali. Kako ste mi vi?
Pozdrav za sve!
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

E Ejmi, bas sam pre neki dan mislila na tebe. Kazu da je trudnicama uvek hladno, medjutim meni je celu trudnocu bilo hladno i imala sam taj osecaj kao i ti. hvala bogu nisam popila celu trudnocu ni jedan jedini lek. Priroda se sama pobrine oko svega.
Meni je prosle nedelje bilo lose. Sad sam u BGD-u pa moji malo brinu o maloj a ja za sad uzivam....
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Pardon htedoh reci da kazu da je trudnicima uvek toplo....
blue wawes
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 24, 2008 7:36 pm

Post od blue wawes »

Zdravo :D
baš sam mislila što vas nema posebno Ejmi da čujemo kako je. Predpostavila sam da je to zato što trudnice misle na druge i lepše stvari. Ejmi još malo pa će leto, zagrejaćete se vas dvoje još kako kad počnu vrućine. Sada je i ovo vreme skroz bez veze. Inače ja nisam loše čak sam i dobro u dužim periodima osim kad me ne strefi nešto kao juče na poslu, precepila sam se jer sam pomislila da je možda mojom nepažnjom nastao veliki problem. Prva misao mi je bila da nisam ja... onda mi je trebalo nekoliko sekundi sa shvatim da je moj deo posla urađen sasvim korektno, ali reakcija me stigla tek danas u obliku seckanja po crevcima...Mirna mi je savest pa će i ovo da prođe brzo nadam se.Vežbam skoro svaki dan opuštam se tako i to mi mnogo pomaže. Kisss i držite se :wink:
Reakcionarka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 27, 2009 1:46 pm

bezveze

Post od Reakcionarka »

Ja imam 18 godina i doktor sumnja da sam mozda zaradila Krona... Bas super, sad na pocetku zivota da mi se tako nesto desi... Ali, ne treba se predavati bolesti, ako to uradite, vec ste izgubili borbu... Mozda ce moja borba da traje ceo moj zivot, koliko god on trajao, ali opusteno... Zasto bih se opterecivala nekim djubretom i dozvoljavala mu da me odredjuje i kontrolise? Ne umanjujem ozbiljnost situacije, ali necu ni da dozvolim da me teske misli stalno pritiskaju... :D
jaka i odlucna, vasa Reakcionarka
Odgovori