hepatitis C

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
gabol001
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 08, 2009 11:03 am

Re: Pozz svima, uz pitanjce

Post od gabol001 »

vecca napisao:Pozdravljam sve,
Gabol, mi smo negde vrlo slicni po stanju u kome smo se nalazili na pocetku terapije. Ne bih zelela da te obeshrabrim nit stogod slicno, moja terapija na zalost, nije pokazala rezultat. Dobro, mozda je unekoliko usporila proces...ne znam.
Vecco, zanima me jedna stvar u vezi ovog citata.
Da li možeš da mi malo više napišeš o tome šta se desilo u tvojoj terapiji. Da li si ti u startu imala lošiju krvnu sliku pa si zbog toga dobijala manje doze kao ja, i da li je to bio razlog da terapija ne uspe jer nije bila dovoljno jaka, ili je u pitanju druga mogućnost da ti se tokom terapije pogoršala krvna slika i da je to bio razlog za prekidanje.
Molim te stvarno me interesuje kako je to prošlo kod tebe!!
Puno pozdrava, Gabol001
gabol001
Novi član
Novi član

Re: Pozz svima, uz pitanjce

Post od gabol001 »

vecca napisao:Pozdravljam sve,
Gabol, mi smo negde vrlo slicni po stanju u kome smo se nalazili na pocetku terapije. Ne bih zelela da te obeshrabrim nit stogod slicno, moja terapija na zalost, nije pokazala rezultat. Dobro, mozda je unekoliko usporila proces...ne znam.
Vecco, zanima me jedna stvar u vezi ovog citata.
Da li možeš da mi malo više napišeš o tome šta se desilo u tvojoj terapiji. Da li si ti u startu imala lošiju krvnu sliku pa si zbog toga dobijala manje doze kao ja, i da li je to bio razlog da terapija ne uspe jer nije bila dovoljno jaka, ili je u pitanju druga mogućnost da ti se tokom terapije pogoršala krvna slika i da je to bio razlog za prekidanje.
Molim te stvarno me interesuje kako je to prošlo kod tebe!!
Puno pozdrava, Gabol001
blekika69
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 22, 2008 11:17 pm

Post od blekika69 »

Ljudi, pozdrav!
da li znate ako se radi analiza krvi Elisa testom na Hbs Ag i HCV . koliko od kontakta treba da prođe da bi rezultat bio pouzdan?
vecca
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 7:54 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od vecca »

Gabol,

nisam htela da plasim ljude na forumu svojom tuznom pricom, vecina ne zeli da cuje tudje (lose) iskustvo plaseci se da je i to prelazna bolest.
Nije, verujte mi. Pretpostavljam da se niko ne prijavljuje na forum zbog "medenih kolaca" pa bi stoga medjusobna podrska i saveti (pre terapije, za vreme terapije, u cekanju na terapiju i nakon terapije) trebali svima biti od koristi.

Da ne bude nesporazuma, terapija je za mene bila neuspesna, no to ne znaci da sam otpisana. U svakom smislu. No, to je druga prica.

Pretpostavljam da svi znate, terapija ne zavrsava uspesno uvek, najmanje "srece" imaju oni sa genotipom 1. Moj organizam prosto ne odgovara na terapiju interferonom, da ne filozofiram previse.

Anyway, imam 54 godine, pojma nemam kako sam zaradila virus, ali posle svega sto sam u medjuvremenu saznala o samoj bolesti i vracanja filma x puta ne bi li se setila rizicnih situacija, jedino sto sam skontala jeste to da je sad potpuno nevazno na koji nacin sam virus zaradila. Mislim da je to bilo davno, transfuzijom.
Kako sam na kraju krajeva saznala to je posebna prica, prica o nasem zdravstvu, lekarima, pa i nama samima, tj o meni.
Sve je pocelo svrabom i umorom, sve cesce i upadljivije, dok na kraju tog mudrijaskog dijagnostikovanja (tri lekara su preskocili proceduru a ja ispala neopevana glupaca) pa pogresnog lecenja ne odoh na biopsiju. E, u bolnici se ipak postuje protokol i eto meni radosti - par milioncica HCV-a. Vec tada su mi trombociti pali na 75 (godinu dana ranije 115), ali nista se lekari ne uzbudjuju, pa ja sam u bolnici zbog biopsije!!!
Kad je pukla tikva salju se rezultati odmah na infektivnu, na komisiju. Ja jos uvek nemam pojma ni da postoji komisija, ni cime se leci, koliko je skupa terapija, ama nista. Pojma nemam da je donja granica trombocita 100 i da nema sanse da mi se odobri. To saznam u medjuvremenu, upravo na forumu, cekajuci odluku komisije 3 meseca. Odbijena, naravno.

E onda krece akcijasenje sa dijetom, surutkom, B12 vitaminom koji navodno stimulise proizvodnju trombocita (bla, bla, bla)....na bolovanje odem bez pardona.
Sad kad cujem od tebe da si i pre terapije bio u "manjku" sa trombocitima, pitam se po ko zna koji put, koliko unazad sam ja imala trombocitopeniju. Tu smo cini mi se slicni. Da li je trombocitopenija posledica dugogodisnjeg i ko zna kad probudjenog virusa ili ne, ili samo malo, ili....ne znam. Ma ne znaju ni lekari, pa jednostavno prihvate to kao cinjenicu, a jedan je od najvaznijih faktora za terapiju, odnosno eventualni prekid terapije.
Otprilike od februara do maja sam jedva nekako nabudzila vise od 100 trombocita (105) te mi je komisija odobrila terapiju, uz jetricu u stanju fibroze 3, AST 116, ALT 100, gama GT 164, AP 475. Inace krvna slika sasvim pristojna, osim nesrecnih trombocita.
Tako ja slavno pocnem sa 2 pune doze Pegasys-a i ribavirina (adekvatno tezini). Nije to fizicki bilo tako strasno, ali trombociti se srozase brzinom svetlosti. Ostale krvne vrednosti mi nisu pale nikad ispod tolerantnih vrednosti. Hemoglobin, eritrociti, neutrofili nisu pravili probleme.
Posle dve pune doze, smanjeno je sve na pola i tako sam terala sa polovinom terapije 3 meseca, trombocitima oko 30-40, bese i 29 jedne nedelje.
Sledi PCR prolazno vreme na 3 meseca. Rezultat pozitivan. Terapija se prekida. Taj protokol je bas u to vreme poceo da se primenjuje.
To je bila "sazeta" prica I deo, II deo nije tako zanimljiv, osim po raznim koznim problemima, depresiji, napadima besa, opadanju kose, oteklim zglobovima .....kao sto rekoh, nista zanimljivo:-(((((
Posle mesec dana odmora, zvali su me da primim ostatak pripadajuce terapije, ako zelim. Navodno je ipak pokokano par miliona virusa, pa ajd da im ga damo, da unesemo nemir u njihove redove!
II deo je zavrsen 31.decembra.
To bese kraj sto se tice terapije.
Od tada nisam NIKAKVU analizu radila! Doktori su se naime namerili da mi rade nekakav test funkcionalnosti jetre ukljucujuci opste stanje, kolor dopler, gastroskopiju i skreaning krvnih sudova oko jetre, uzimanje pola litre krvi.
Nikako da docekam da me pozovu, upravo danas se uputih k njima da ih podsetim da jos postojim, inace odoh kod Delica.
Setise se tek kad su culi da sam dosla, pa zbrzise da u cetvrtak pocnemo taj cirkus, potrajace nedelju dve....tja, ako nista drugo znace se koliko sam nazadovala/napredovala/stagnirala.
Pa sta ces, zdruzis se s bolescu, poneki je i zavole, nema sanse da se pravis lud.
Jesam li preterala?
vecca
Novi član
Novi član

Terapija

Post od vecca »

Gabol,

nisam htela da plasim ljude na forumu svojom tuznom pricom, vecina ne zeli da cuje tudje (lose) iskustvo plaseci se da je i to prelazna bolest.
Nije, verujte mi. Pretpostavljam da se niko ne prijavljuje na forum zbog "medenih kolaca" pa bi stoga medjusobna podrska i saveti (pre terapije, za vreme terapije, u cekanju na terapiju i nakon terapije) trebali svima biti od koristi.

Da ne bude nesporazuma, terapija je za mene bila neuspesna, no to ne znaci da sam otpisana. U svakom smislu. No, to je druga prica.

Pretpostavljam da svi znate, terapija ne zavrsava uspesno uvek, najmanje "srece" imaju oni sa genotipom 1. Moj organizam prosto ne odgovara na terapiju interferonom, da ne filozofiram previse.

Anyway, imam 54 godine, pojma nemam kako sam zaradila virus, ali posle svega sto sam u medjuvremenu saznala o samoj bolesti i vracanja filma x puta ne bi li se setila rizicnih situacija, jedino sto sam skontala jeste to da je sad potpuno nevazno na koji nacin sam virus zaradila. Mislim da je to bilo davno, transfuzijom.
Kako sam na kraju krajeva saznala to je posebna prica, prica o nasem zdravstvu, lekarima, pa i nama samima, tj o meni.
Sve je pocelo svrabom i umorom, sve cesce i upadljivije, dok na kraju tog mudrijaskog dijagnostikovanja (tri lekara su preskocili proceduru a ja ispala neopevana glupaca) pa pogresnog lecenja ne odoh na biopsiju. E, u bolnici se ipak postuje protokol i eto meni radosti - par milioncica HCV-a. Vec tada su mi trombociti pali na 75 (godinu dana ranije 115), ali nista se lekari ne uzbudjuju, pa ja sam u bolnici zbog biopsije!!!
Kad je pukla tikva salju se rezultati odmah na infektivnu, na komisiju. Ja jos uvek nemam pojma ni da postoji komisija, ni cime se leci, koliko je skupa terapija, ama nista. Pojma nemam da je donja granica trombocita 100 i da nema sanse da mi se odobri. To saznam u medjuvremenu, upravo na forumu, cekajuci odluku komisije 3 meseca. Odbijena, naravno.

E onda krece akcijasenje sa dijetom, surutkom, B12 vitaminom koji navodno stimulise proizvodnju trombocita (bla, bla, bla)....na bolovanje odem bez pardona.
Sad kad cujem od tebe da si i pre terapije bio u "manjku" sa trombocitima, pitam se po ko zna koji put, koliko unazad sam ja imala trombocitopeniju. Tu smo cini mi se slicni. Da li je trombocitopenija posledica dugogodisnjeg i ko zna kad probudjenog virusa ili ne, ili samo malo, ili....ne znam. Ma ne znaju ni lekari, pa jednostavno prihvate to kao cinjenicu, a jedan je od najvaznijih faktora za terapiju, odnosno eventualni prekid terapije.
Otprilike od februara do maja sam jedva nekako nabudzila vise od 100 trombocita (105) te mi je komisija odobrila terapiju, uz jetricu u stanju fibroze 3, AST 116, ALT 100, gama GT 164, AP 475. Inace krvna slika sasvim pristojna, osim nesrecnih trombocita.
Tako ja slavno pocnem sa 2 pune doze Pegasys-a i ribavirina (adekvatno tezini). Nije to fizicki bilo tako strasno, ali trombociti se srozase brzinom svetlosti. Ostale krvne vrednosti mi nisu pale nikad ispod tolerantnih vrednosti. Hemoglobin, eritrociti, neutrofili nisu pravili probleme.
Posle dve pune doze, smanjeno je sve na pola i tako sam terala sa polovinom terapije 3 meseca, trombocitima oko 30-40, bese i 29 jedne nedelje.
Sledi PCR prolazno vreme na 3 meseca. Rezultat pozitivan. Terapija se prekida. Taj protokol je bas u to vreme poceo da se primenjuje.
To je bila "sazeta" prica I deo, II deo nije tako zanimljiv, osim po raznim koznim problemima, depresiji, napadima besa, opadanju kose, oteklim zglobovima .....kao sto rekoh, nista zanimljivo:-(((((
Posle mesec dana odmora, zvali su me da primim ostatak pripadajuce terapije, ako zelim. Navodno je ipak pokokano par miliona virusa, pa ajd da im ga damo, da unesemo nemir u njihove redove!
II deo je zavrsen 31.decembra.
To bese kraj sto se tice terapije.
Od tada nisam NIKAKVU analizu radila! Doktori su se naime namerili da mi rade nekakav test funkcionalnosti jetre ukljucujuci opste stanje, kolor dopler, gastroskopiju i skreaning krvnih sudova oko jetre, uzimanje pola litre krvi.
Nikako da docekam da me pozovu, upravo danas se uputih k njima da ih podsetim da jos postojim, inace odoh kod Delica.
Setise se tek kad su culi da sam dosla, pa zbrzise da u cetvrtak pocnemo taj cirkus, potrajace nedelju dve....tja, ako nista drugo znace se koliko sam nazadovala/napredovala/stagnirala.
Pa sta ces, zdruzis se s bolescu, poneki je i zavole, nema sanse da se pravis lud.
Jesam li preterala?
vecca
Novi član
Novi član

Duplirane poruke

Post od vecca »

Ovde se komanda za pregled poruke pretvorila u komandu slanje, stoga stalno duple poruke!
vecca
Novi član
Novi član

Post od vecca »

Pa jeste, zadnju nisam proveravala, zato i nema duplikata.
zena
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 06, 2009 10:27 pm

Post od zena »

Da li je moguce da je lekarima toliko tesko da nas bar informisu ako ne mogu da pomognu.......
Sve sto sam saznala o hepatitu C bilo je na internetu pa cak i za taj PCR test koji sam na kraju svome sinu uradila samoinicijativno. Kada sam dr. Delicu pomenula taj test (on mi naravno nije ni rekao da to postoji nego da ce samo da prate transiminaze), on mi je rekao da je to skupo i da za te pare mogu da kupim frizider.......POBOGU!!!!!!!!!! samo sam pitala gde mogu da uradim sinu taj test, nisam trazila od njega da mi ga plati!!!!!!!!!!......i jos sve to uz komentar....frizider ce da vam traje bar 20-30 godina.......a moj sin??????? koliko ce on po vasoj proceni da "mi traje"?????
Na zalost ili srecu unazad vec imam jako lose iskustvo sa nasim zdravstvom pa sam vec unapred znala da je ovo samo nasa borba...Bogu hvala pa je PCR test pokazao da on nema virusa....ali i da je bio pozitivan svakako se ne bi predali.
Svima vam od srca zelim puno snage da u svemu tome istrajete i uspete!
Pozdrav
gabol001
Novi član
Novi član

Post od gabol001 »

zena napisao:Da li je moguce da je lekarima toliko tesko da nas bar informisu ako ne mogu da pomognu.......
Sve sto sam saznala o hepatitu C bilo je na internetu pa cak i za taj PCR test koji sam na kraju svome sinu uradila samoinicijativno. Kada sam dr. Delicu pomenula taj test (on mi naravno nije ni rekao da to postoji nego da ce samo da prate transiminaze), on mi je rekao da je to skupo i da za te pare mogu da kupim frizider.......POBOGU!!!!!!!!!! samo sam pitala gde mogu da uradim sinu taj test, nisam trazila od njega da mi ga plati!!!!!!!!!!......i jos sve to uz komentar....frizider ce da vam traje bar 20-30 godina.......a moj sin??????? koliko ce on po vasoj proceni da "mi traje"?????
Na zalost ili srecu unazad vec imam jako lose iskustvo sa nasim zdravstvom pa sam vec unapred znala da je ovo samo nasa borba...Bogu hvala pa je PCR test pokazao da on nema virusa....ali i da je bio pozitivan svakako se ne bi predali.
Pozdrav
Prosto sam začuđen takvom reakcijom jednog doktora i stvarno nemam reči. Ja lično sa Delićem nemam takvih ni sličnih iskustava, premda je istina da čovek neke stvari mora da ga pita (i da zna šta treba da ga pita) da bi dobio pravi odgovor. No dobro, kao što sam već i napisao, veoma mi je drago zbog Vašeg sina i Vas što se ipak sve to tako lepo završilo. Nadam se da ćete ubrzo preboleti sve ove probleme koje su Vas zadesili i da ćete sve ovo prihvatiti kao jedno veliko iskustvo u životu, na žalost ovog puta ne baš prijatno.
Pozdrav,
Gabol001
gabol001
Novi član
Novi član

Post od gabol001 »

zena napisao:Da li je moguce da je lekarima toliko tesko da nas bar informisu ako ne mogu da pomognu.......
Pozdrav
Prosto sam začuđen takvom reakcijom jednog doktora i stvarno nemam reči. Ja lično sa Delićem nemam takvih ni sličnih iskustava, premda je istina da čovek neke stvari mora da ga pita (i da zna šta treba da ga pita) da bi dobio pravi odgovor. No dobro, kao što sam već i napisao, veoma mi je drago zbog Vašeg sina i Vas što se ipak sve to tako lepo završilo. Nadam se da ćete ubrzo preboleti sve ove probleme koje su Vas zadesili i da ćete sve ovo prihvatiti kao jedno veliko iskustvo u životu, na žalost ovog puta ne baš prijatno.
Pozdrav,
Gabol001
gabol001
Novi član
Novi član

Za Veccu

Post od gabol001 »

Vecco,
na žalost i loša iskustva su ipak neka iskustva koja su veoma bitna i za onog koji ih je proživeo ili ih još uvek živi, a i za onog koga iz bilo kog razloga upravo ta iskustva interesuju i voleo bi da što više bude upoznat sa njima. Tvoja iskustva mi stvarno mnogo znače ali prevashodno mi je veoma žao što si ti morala na taj način da ih iskusiš i osetiš na sebi.
U pravu si da postoje dosta sličnosti između tebe i mene što se tiče krvnih i ostalih nalaza, ali ima i nekih razlika (što je i normalno).
Ja sam isto kao i ti razočaran našim zdravstvom, jer prvenstveno mislim da je ono i krivo što mi se sve ovo desilo, ali kao što sam i naveo u mom prvom postu gde sam se predstavio, bez konkretnih dokaza ne mogu nikoga nizašta da optužujem.
Verovatno je kod tebe duže vremena virus bio prisutan u organizmu a ti to naravno nisi ni znala, tako da je on već uspeo da napravi određen odnos snaga tako da si počela da osećaš i svrab i umor i ostale stvari. To kod mene nije bio slučaj jer (opet citiram moj post) ja nisam imao a i dalje nemam (eto čak ni sad za vreme terapije) nikakav poznati simptom koji bi ukazivao na to da imam virus hepatitisa C.
Pogledao sam rezultate koje si navela da si imala pre početka terapije i odmah mi je jedna stvar upala u oči. Ne znam da li si tačno napisala da ti je AST bio 116 a ALT 100 ili si slučajno permutovala te vrednosti. Ako je u slučaju ovo prvo, onda je to bio nepovoljniji odnos snaga između AST i ALT jer to mi je objasnila moja lekarka opšte prakse da nije baš dobro da je AST veći od ALT bez obzira koliko su oni povišeni od svojih referentnih vrednosti. Ne znam da li si znala za ovaj podatak?
Moji rezultati za komisiju su bili sledeći: AST 47, ALT 82, GGT 60, AP 78, Bilirubin 16, Leukociti i hemoglobin normalni i naravno trombociti 101. U analizama koje su mi rađene u bolnici na dan početka terapije, malo su mi skočili AST (na 77) i ALT (na 135) ali sve ostalo je bilo isto.
Posle treće injekcije (3x90 mcg od početka) nalazi su: AST 32; ALT 57; Bilirubin 14,2; Trombociti 90, Leukociti 2,1 a hemoglobin 119. Shodno tome, Delić mi je smanjio Ribavirin sa 2+0+3 na 2+0+2. Za nedelju dana radim nove nalaze pa ću videti.
Koliko sam shvatio iz tvog posta ti si na terapiji bila 6 meseci + ta pauza od mesec dana zbog loše prve PCR analize. Dakle ti imaš genotip 2 ili 3, da li sam u pravu? Dobro je da su lekari ipak odlučili da ti završe terapiju do kraja ali nije mi jasno zašto ti nisu odmah uradili PCR pa da se vidi kakvo je stanje. Stvarno čudno. Možda je ipak nastavak terapije imao svojih pozitivnih efekata. Ako ti nije problem, napiši nešto detaljnije o tome.
Malo sam detaljnije porazgovarao sa mojom lekarkom opšte prakse o svemu ovome. Kad sam je pitao šta bi mogla da mi preporuči kako bi mi se popravila krvna slika (prvenstveno trombociti) i kad sam joj spomenuo da sam čuo za lek Neupogen koji služi baš u te svrhe, ona mi je odgovorila da to nikako ne bih smeo da uzimam. To se daje samo u krajnjim slučajevima kad trombociti toliko padnu (ispod 30) da je to već kritično. U mom slučaju sve što bi trebalo da radim je upravo ono što i inače radim. Zdrava hrana, zdrav život, šetnje, dosta vitamina C, izbaciti nitrate i nitrite i ostale konzervanse itd... Sve to ja već poodavno praktikujem kod sebe tako da tu nemam nikakav problem i nadam se da će to dati svoje pozitivne efekte u daljem toku terapije.
Ni u kom slučaju nisi preterala ni u čemu u svom odgovoru. Veoma mi je drago što si bila tako detaljna u tome a takođe bih voleo i da saznam i ostale stvari koje bi mogle biti od koristi ne samo meni već i ostalima koji prate sve ovo. Takođe budi slobodna da me pitaš sve što god ti padne na pamet jer i ja verovatno mogu i tebi da pružim neke nove informacije a koje bi opet bile korisne i za čitavu zajednicu.
Do sledećeg odgovora,
Pozdrav,
Gabol001
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am

Post od Jesen stize dunjo moja »

blekika69 napisao:Ljudi, pozdrav!
da li znate ako se radi analiza krvi Elisa testom na Hbs Ag i HCV . koliko od kontakta treba da prođe da bi rezultat bio pouzdan?
Treba da prodje period inkubacije.... a za hepatitise obicno savetuju da se radi posle 6 meseci od poslednjeg rizicnog kontakta.
Meni i dalje nije jasno da li se u akutnoj fazi mogu javiti anti tela u organizmu, znaci ono covek se muci od tegoba (posebno aktuna faza HBV) a test krvi bude negativan :roll:

Po mojoj logici je tako ali po lekarskoj...
Bye bye little lady
blekika69
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 22, 2008 11:17 pm

Post od blekika69 »

Onda mi ništa ne preostaje nego da čekam. Radila sam HBsAg anti HCV i anti HIV sve je to negativno posle tri nedelje od mog trapavog uboda.Hvala Jesen stiže.
aida7b
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Nov 08, 2006 3:43 pm

Post od aida7b »

gde u beogradu moze da se uradi testiranje krvi pcr metodom na hepatitis b?
hvala unapred,
pozdrav
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am

Post od Jesen stize dunjo moja »

Probaj Hexalab ili neku 'jacu' privatnu laboratoriju... koja radi PCR uopste.
Bye bye little lady
Odgovori