Gastroskopija
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Avg 07, 2006 7:14 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Gastroskopija
Ovako, imam tegobe sa zelucem, ali ne bih sad o tome da gnjavim, i trebao bih da odem na skopiju. Mene interesuju iskustva nekih od vas koji su bili na tom pregledu. Da li nesto boli ili je samo neprijatno? Koliko je tesko da se izdrzi? Koliko traje? Cuo sam i da veoma retko moze da se zavrsi i smrtnim ishodom zbog neke kako su mi rekli tahikardije (ako sam dobro skontao). Da li je to istina i ako jeste kakve veze srce ima sa GITom? Pisite sta god znate, sve me zanima.
Nista nije nemoguce.
Re: Gastroskopija
Da je prijatno, nije. Ne boli. Posebno je neprijatno za one koji su vise "gadljivi" tj za one kod kojih je lako izazvati nagon na povracanje. Da je za prilican broj oboljenja gornjeg gastro-trakta neophodna, jeste. Da ne mogu da je zamene neke druge, manje invazivne metode, ne mogu.ilia napisao:Ovako, imam tegobe sa zelucem, ali ne bih sad o tome da gnjavim, i trebao bih da odem na skopiju. Mene interesuju iskustva nekih od vas koji su bili na tom pregledu. Da li nesto boli ili je samo neprijatno? Koliko je tesko da se izdrzi? Koliko traje? Cuo sam i da veoma retko moze da se zavrsi i smrtnim ishodom zbog neke kako su mi rekli tahikardije (ako sam dobro skontao). Da li je to istina i ako jeste kakve veze srce ima sa GITom? Pisite sta god znate, sve me zanima.
Traje 15-ak minuta cak i krace, ukoliko je sve u redu. Ukoliko nije, trajanje zavisi od intervencije koja se sprovodi/biopsija, sklerozacija krvnih sudova i sl./.
To za fibrilaciju sa smrtnim ishodom je tacno ali u takvom procentu i kod takvih predispozicija, da o tome ne bi trebalo ni da razmisljate! Sada se intervencija radi rutinski, uz prethodno misljenje kardiologa, tako da je takva opcija svedena na minimum-minimuma! A ima veze srce sa gastroskopijom preko tamo nekih nerava, nekog vagusa i td. ali to za vas uopste nije bitno! Bez sekiranja, nema potrebe!
Sem malo neprijatnosti, sve ce biti u redu!
Cujemo se nakon pregleda.
Srecna nova!
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Feb 18, 2006 1:19 am
Radila sam je jedno tri cetiri puta. Ko sto rece Dragan prijatno nije, ali nije toliko ni strasno. Lakse je ako imaju sprej koji ti poprskaju u grlo pa taj refleks dok sonda prolazi kroz zdrelo umrtve. No, u odnosu na kolonoskopiju gastroskopija je pesma....a mene ceka jedna bas za mesec dana.... :cry:
Moze kolono i u opstoj, bez "cry"Milicapilica napisao:Radila sam je jedno tri cetiri puta. Ko sto rece Dragan prijatno nije, ali nije toliko ni strasno. Lakse je ako imaju sprej koji ti poprskaju u grlo pa taj refleks dok sonda prolazi kroz zdrelo umrtve. No, u odnosu na kolonoskopiju gastroskopija je pesma....a mene ceka jedna bas za mesec dana....

Radio sam gastroskopiju u Merkuru u Vrnjackoj Banji pre 2 meseca.
Trajalo je oko 2 minuta,mislim na sam pregled radi dijagnoze...Jedino sto imas jeste nagon ka povracanju i to vise puta u toku pregleda...
Sve drugo je apsolutna pesma i veruj mi na rec,ako sam ja to mogao da izdrzim,moze svako...
Tvoj problem u svemu tome je samo disanje,i to mozes i na nos i na usta,pa uskladi kako ti bude lakse...
Samo napred i nemoj da te plasi to sto citas na netu,bez brige
Trajalo je oko 2 minuta,mislim na sam pregled radi dijagnoze...Jedino sto imas jeste nagon ka povracanju i to vise puta u toku pregleda...
Sve drugo je apsolutna pesma i veruj mi na rec,ako sam ja to mogao da izdrzim,moze svako...
Tvoj problem u svemu tome je samo disanje,i to mozes i na nos i na usta,pa uskladi kako ti bude lakse...
Samo napred i nemoj da te plasi to sto citas na netu,bez brige

Radila sam je u septembru, prošle god. i ustanovljena erozija želudca i helikopilori bakterija.S obzirom na to da i dalje imam probleme sa želudcem, posebno u zadnje vrijeme, izgleda da ću je , na žalost, morati ponovno raditi.
Tvoj pregled će vjerovatno biti lakši, jer meni nije dat sprej, a rađen je i biopsijom, test na helikop.
Izdržala sam, ali jedva, jer sam vrlo gadljiva i sklona podrigivanju, koje se tu intenzivno javlja.Zbog tog svega, nikako da se odlučim na sljedeću, koja mi je, koja mi je neminovna.
Sretno!
Tvoj pregled će vjerovatno biti lakši, jer meni nije dat sprej, a rađen je i biopsijom, test na helikop.
Izdržala sam, ali jedva, jer sam vrlo gadljiva i sklona podrigivanju, koje se tu intenzivno javlja.Zbog tog svega, nikako da se odlučim na sljedeću, koja mi je, koja mi je neminovna.
Sretno!

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 9:15 pm
Jao boze sad mi vec postaje neprijatno ovo je vec treca oblast medicine gde se ja javljam sa svojim problemima
mislice ljudi da mi nista nevalja. Al sta ja tu mogu...
Ilia ja sam takodje bila na gastroskopiji i evo malo utehe, u sred pregleda se pokvario televizorcic na kom je doktorica pratila "direktan prenos" utakmice mojih mnooogobrojnih helikobakterija u zeludcu. I onda sam ja tako lezala i cekala dok je neki cikica prckao po zicama pozadi....
I ja sam kukala da mi uprskaju sprej, kao kod zubara i nista... malo je neprijatno dok to gura ali ne boli. Ja imam uzasan nagon za povracanje pa sam se pola pregleda naprezala bas jako i pokusavala da gutam pa me je bosle bolelo grlo kolko sam uzaludno grcila grlo. A posle sam samo duboko disala i iz petinih zila se trudila da se opustim i onda nije nista, bas nista.
Dobila gomilu nekih lekova,nesecam se bas kojim redom sam ih pila ali znam da je bio Controloc, Orvagil, Fromilid i Famotidin i Cisap posle + buskopan za bolove.... popila ih, za godinu dana trebala opet na gastroskopiju ali nisam otisla... Imala sam preko 50 tih helikobakterija i uzasne tegobe i bolove ali posle tih silnih lekova koje sam bas dugo pila prestalo je... Znam da sam taj Controloc pila 6 meseci, pamtim jer ima onako bas lepu cenu
I eto tako ja na svoju ruku odlucila da ne odem na tu kontrolu... Nista me neboli pa.... valjda ce tako i ostati.
U svakod slucaju idi na tu gastroskopiju, potrpi tih 10 minuta i bices posle srecan sto si to uradio. Malo ces samo teze pricati i gutati jer sve utrne od spreja ali nije to nista... Ja sam popila jedan famotidin kad sam stigla kuci jer mi je bilo jako muka, odspavala malo i kad sam se probudila bila kao nova...
Eto toliko...nadam se da sam malo pomogla... pozdrav i srecno

Ilia ja sam takodje bila na gastroskopiji i evo malo utehe, u sred pregleda se pokvario televizorcic na kom je doktorica pratila "direktan prenos" utakmice mojih mnooogobrojnih helikobakterija u zeludcu. I onda sam ja tako lezala i cekala dok je neki cikica prckao po zicama pozadi....
I ja sam kukala da mi uprskaju sprej, kao kod zubara i nista... malo je neprijatno dok to gura ali ne boli. Ja imam uzasan nagon za povracanje pa sam se pola pregleda naprezala bas jako i pokusavala da gutam pa me je bosle bolelo grlo kolko sam uzaludno grcila grlo. A posle sam samo duboko disala i iz petinih zila se trudila da se opustim i onda nije nista, bas nista.
Dobila gomilu nekih lekova,nesecam se bas kojim redom sam ih pila ali znam da je bio Controloc, Orvagil, Fromilid i Famotidin i Cisap posle + buskopan za bolove.... popila ih, za godinu dana trebala opet na gastroskopiju ali nisam otisla... Imala sam preko 50 tih helikobakterija i uzasne tegobe i bolove ali posle tih silnih lekova koje sam bas dugo pila prestalo je... Znam da sam taj Controloc pila 6 meseci, pamtim jer ima onako bas lepu cenu

I eto tako ja na svoju ruku odlucila da ne odem na tu kontrolu... Nista me neboli pa.... valjda ce tako i ostati.
U svakod slucaju idi na tu gastroskopiju, potrpi tih 10 minuta i bices posle srecan sto si to uradio. Malo ces samo teze pricati i gutati jer sve utrne od spreja ali nije to nista... Ja sam popila jedan famotidin kad sam stigla kuci jer mi je bilo jako muka, odspavala malo i kad sam se probudila bila kao nova...
Eto toliko...nadam se da sam malo pomogla... pozdrav i srecno
Bubice, Controloc jeste skup ali za sada nema boljeg, pa sta je tu je!
Sto se kontrolne gastroskopije tice, ako nemate tegoba i ako nije bilo krvarenja ili veceg broja erozija u zelucu, ne morate je opet raditi.
Jedino sto vam predlazem je Helico-izdisajni test da se vidi da li je sa tim zavrseno ili je potrebno ponoviti terapiju./to da ne biste dosli za par meseci ili godina u slicnu situaciju/.
Sto se kontrolne gastroskopije tice, ako nemate tegoba i ako nije bilo krvarenja ili veceg broja erozija u zelucu, ne morate je opet raditi.
Jedino sto vam predlazem je Helico-izdisajni test da se vidi da li je sa tim zavrseno ili je potrebno ponoviti terapiju./to da ne biste dosli za par meseci ili godina u slicnu situaciju/.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 9:15 pm
Ako mislite na krvarenje u zaludcu tad kad sam bila na gastroskopiji... da bilo ga je,doktorica je samo vikala uh uh uh dok je gledala u ekran... rekla mi je da imam rane koliko je vec bio izjeden od kiseline i valjda tih bakterija...
Ali sada stvarno nemam nikakvih tegoba, u izuzetnim prilikama samo zna da me muci kiselina ili da zaboli malo ako se nesto bas jako iznerviram ali inace iz cista mira da zaboli kao pre toga nema...
Ali sada stvarno nemam nikakvih tegoba, u izuzetnim prilikama samo zna da me muci kiselina ili da zaboli malo ako se nesto bas jako iznerviram ali inace iz cista mira da zaboli kao pre toga nema...
- zmaj76
- Stalni član
- Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 10:25 pm
Meni je u oktobru 2007 rađena gastroskopija, privatno,nakon dugogodišnjeg lečenja u kbc-u samo na osnovu UZ pregleda,tada(gastroskop.)je postavljena Dg:GERB A/B,hiatus haernia sliding,gastroptosis et elongatio ventriculi,gastroduodenitis HBP(-) ,reflux biliaris,inače u distalnom delu sluznica hiperemična i edematozna,sa nekoliko površnih erozija koje ne krvare,želudac ptotiran,elongiran sa dosta hipers.sadržaja i refluktovane žuči,u antrumu sluznica hiperemična,šarolika i lako neravna,pilorus ekscentrično postavljen,zjapi,prolazan,sluznica duodenalnog bulbusa hiperemična...Th: famotidin tabl 40 mg, motilium, espumisan, ursofalk,omeprol...ne sve odjednom,ali to sam pila,prestala na svoju ruku jer mi je bilo gore a nikako da nađem vremena (snage) da odem na kontrolu
INTERESUJE ME:MOŽE LI UOPŠTE OVO DA SE IZLEČI?
AKO DA ,KAKO?
DA NIJE MOJA TH POGREŠNA?
SVAKAKO ĆU SL.NED.OTIĆI NA KONTROLU,SAMO MI TREBA DODATNI STRUČNI SAVET I MIŠLJENJE!
HVALA UNAPRED!

INTERESUJE ME:MOŽE LI UOPŠTE OVO DA SE IZLEČI?
AKO DA ,KAKO?
DA NIJE MOJA TH POGREŠNA?
SVAKAKO ĆU SL.NED.OTIĆI NA KONTROLU,SAMO MI TREBA DODATNI STRUČNI SAVET I MIŠLJENJE!
HVALA UNAPRED!

Draga Ljubice Bubice, ja sam već radila gastroskopiju u 9 mjesecu, prošle god., kod nas u Sarajevu, ne daju nikakav sprej, sve ide na živo.Još jedna otežavajuća okolnost je što imam sužen kanal, otežano gutanje i kad pijem i jedem, a kamoli kad gutam sonde.Trenutno imam i upalu sinusa, pa je sve još teže.
Controlok nisam nikada pila, samo trojnu terapiju sa Pantorom, zbog Helikopylori, i sada pijem Ulcosan, mada kaže moja dr. tek neki dan da je Controlok puno bolji, a mogla se toga i ranije sjetiti.
Controlok nisam nikada pila, samo trojnu terapiju sa Pantorom, zbog Helikopylori, i sada pijem Ulcosan, mada kaže moja dr. tek neki dan da je Controlok puno bolji, a mogla se toga i ranije sjetiti.