Gastroskopija

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

ajles
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Jan 13, 2008 7:16 pm

Post od ajles »

Hvala, u svemu ovome što me snašlo, sreća mi je zaista potrebna.
Nadam se da će biti sreće, da nalaz bude ok!
Shamar
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 29, 2008 12:39 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Shamar »

Pozdrav svima!Ovde sam po prvi put i to iy sličnog razloga kao i ostali.
I aj sam radio gastroskopiju pre godinu i po dana i mogu reći da se nisam lepo proveo.I ja sam gadljive prirode i celog života se davim kad progutam običnu pilulu tako da nije bilo lako.Mislim da je sve stvar kontorle koju moraš da uspostaviš.Na žalost,doktorka koja mi je to radila bila je izuzetno nervozna te je posao htela na brzaka da odradi.Prvi put sam joj istrgao sondu iz ruke i svoji usta rekavši joj da ne žuri jer en mogu da se skoncetrišem na disanje jer sam već počeo da povraćam.Ma jok ona je nastavila po svome tako da gotovo naredna tri minuta sam izdržao bez vazduha daveći se u svojoj povraćenoj masi.Konačno prestao sam da saradjujem i istrgao sondu.
Na žalost, izgleda da ću morati opet.Neću pričati o mojim problemima sa stomakom.Moj veoma šaljivi i neozbiljni gastroenterolog mi je predložio skopiju sa biopsiojom zbog identifikacije helokobakterije.Drugi mi kažu da je garant u pitanju želudačna kila.

MOje pitanje je - Može li se želudačna kila otkriti na neki drugi način sem skopijom? Možda, rendgen sa gutanjem barijuma ili šta već,
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Naravno da moze da se postavi dijagnoza hiatus hernije pomocu kontrastnog snimanja zeluca barijumom.Invazivni test na H.pylori se moze izbeci tako sto ce se raditi ureaza izdisajni test,mada gastrskopija sa biopsijom predstavlja zlatni standard jer ako postoji hiatus hernija H.pylori pozitivna postoji i mogucnost da imate i neki stepen refluxa (ne znam na sta se sve zalite) pa je gastroskopija najbolja da se procene eventualne refluxne lezije i stepen eventualne Barretove metaplazije.
ajles
Stalni član
Stalni  član

Post od ajles »

Da, zaista je veoma važno disanje pri gastroskopskom pregledu.Ja sam se sama izvukla i na porodu i na gastroskopiji, samo zahvaljujuću pravilnom disanju.Naravno, još je važnije ponašanje dr., dosta je što te već sam pregled izmući i uznemiri, pa još treba i dr., da sve radi na brzinu.Ni moja dr., baš nije bila nježna, ni puno uviđajna,ali eto, nekako sam izgurala.Nagona za povraćanje je bilo dosta, ali sva sreća, zbog ispravnog disanja, nije bilo neželjenjih efekata.
I meni je biopsijom rađen test na helikopylori (kako sam već pisala, kod nas ni ne rade taj helikoizdisajni, već samo iz krvi ili biopsiju, koja je rijetka, ali mene zapade ) i mogu reći da sam danima osjećala nelagodu i težinu u tom predjelu.
Po preporuci g. Draganavma, danas sam radila test na okultno krvarenje stolice i nadam se da će nalaz biti negativan.
ajles
Stalni član
Stalni  član

Post od ajles »

draganvma napisao:Nemam saznanja o navedenim preparatima. Sto se analize tice, dajete uzorak stolice na analizu, bez ikakvih skopija.

Poštovani Draganevma, nalaz na okultno krvarenje stolice ( benzidin ), je negativan.
Što se tiče helikoizdisajnog testa, još nisam pronašla da neka poliklinika u Sarajevu radi taj test.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

To za sada znaci da nema manifestnog krvarenja iz gastrotrakta ali ne znaci da Th nije potrebna. Kada budete imali Helico-nalaz, javite se. Ako bude +, potrebna je Th za Helico. Ako bude -, onda verovatno Th za hronicni gastritis.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
ajles
Stalni član
Stalni  član

Post od ajles »

Mnogo hvala na objašnjenju, puno mi znači.
Pod Th, da li ste mislili putem gastroskopskog pregleda ili na neki drugi način?

Srdačan pozdrav i još jednom, puno hvala!
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Ma ne! Terapija per os/lekovi za oralnu primenu/.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
ajles
Stalni član
Stalni  član

Post od ajles »

Sory, od silnih dijagnoza, pretraga, nalaza, terapija, malo sam u brzini, zamjenila termine!
Hvala i pozdrav!
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Bez brige! :wink:
misulence
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 05, 2007 10:39 am

Post od misulence »

Mogu li da dobijem adrese i telefone proverenih ordinacija gde se moze uraditi gastorskopija i naravno okvirne cene, ako neko zna. Po bolnicama se suludo ceka, sve je na zakazivanje, anajgore je sto prvo zakazu pregled (razgovor) pa onda gastroskopiju, pa se to oduzi na najmanje dva meseca. Hvala vam unapred.
ellle
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 05, 2008 7:10 pm

Post od ellle »

Mene zanima sledece:gde ja u NS-u mogu naci dobrog Gastroenterologa posto kod drzavnog lekara ni u ludilu necu ici(tri meseca sam cekala gastroskopiju koju su mi zakazali na neki drzavni praznik, i jos nisam uspela da izdrzim jer imam osecaj da se gusim od onog creva)Sta ja da radim ako ne mogu da uradim gastroskopiju, jel se na neki drugi nacin moze to uraditi?
ajles
Stalni član
Stalni  član

Post od ajles »

Poštovani draganevma, nakon izvjesnog vremena, ponovno vam se javljam za mišljenje i pomoć.
Naime, od mog zadnjeg javljanja, nadam se da se sječate o kojim problemima sam vam pisala, desilo se sljedeće.Dva mjeseca sam pila Paraprotex, preparat o kojem sam vam već pisala i koji čisti organizam od gljivica, parazita, bakterija...,i bila 3 - 4 mjeseca mirna, a sada se problemi opet vračaju.Istina, kada sam počinjala sa Paraprotexom, dr. iz Calivite mi je savjetovala da ga pijem barem nekoliko mjeseci, a ja sam pila samo 2, tadašnje finansijske mogučnosti su mi tako nalagale.Kada su mi se nedavno ponovno javili moji problemi, dr. mi je tražila ponovne nalaze kolpokulture i oni su jš lošiji nego prije.U prvom nalazu izolovano je 35% candide, u drugom 20%, a u trečem 50%.Takođe, nalazi ALT, AST I Amilaza, koji su mi prije bili povišeni, sada su još veći, pa AST iznosi 45, ALT - 70, a amilaza - 140.Da vam napomenem da su mi na ultrazvuku abdomena, otkrili hemangiom na jetri od 31 mm, ali mi je tad dr. radiolog rekao da je sve ok, i da nema razloga nikakvoj brizi, iako su nalazi ovakvi, kakvi su.Na moj zahtjev, zakazana mi je magnetna rezonansa za 01 septembar.
Zbog svih ovih nalaza, moja dr. me upučuju gastroenterologu.
Molim vaše mišljenje o svemu ovome i šta je riješenje svih ovih mojih, već dugotrajnih problema.
Srdačan pozdrav i unaprijed hvala!

P.S. S nestrpljenjem očekujem vaš odgovor.
ajles
Stalni član
Stalni  član

Post od ajles »

Molim nekog doktora da mi odgovori na moje prethodno pitanje, s obzirom da mi se dr draganvma ne javlja.
Unaprijed hvala.
ajles
Stalni član
Stalni  član

Post od ajles »

Molim neku stručnu osobu ili nekoga koje već iskusio ove moje probleme da mi odgovori na moje muke i probleme, u gornja dva maila navedene.
Odgovori