Gastroskopija

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

tacak
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 23, 2007 7:54 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tacak »

molim VAs ne zamerite mi sto se javljam na sve ove sajtove ali zelism misljenje sto veceg broja ljudi .
kako se gasroskopija radi kod dece da li ima te anestezije ili ne .
kako se umiri dete koje inace nemirno, gadljivo i ima problem sa neuroliske strane tj ima takozvanu migrenu ili kako se kaze ciklicno povracanje .
hvala unapred
borba
alexel
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 09, 2007 11:29 am

Gastroskopija - peace of cake

Post od alexel »

Radio sam gastroskopiju ove godine u Septembru, a bio sam veoma skeptican i tesko sam se natjerao da konacno odem. Probleme sa helicobacterom imam vec oko 7 godina (dakle od 15-e godine), a ove godine sam se konacno natjerao da odradim i tu "groznu" gastroskopiju.

Samo da vam svima kazem da pregled nije toliko strasan kao sto sam mislio i kao sto sam procitao dosta puta (sto me je jos vise prepalo)... Stvarno je svaki strah bio neopravdan. Pregled jeste neugodan ali je apsolutno bezbolan. Inace sam gadljiv, vjecito imam osjecaj knedle u grlu, dovoljno mi je da stavim prst na jezik da pokrenem efekat povracanja, ali na gastroskopiji zaista nisam imao problema. Poslednji put prije pregleda sam jeo dan prije u 16h (samo sam pio vodu do navece - ali ne puno) tako da na gastroskopiji nisam imao nista u sebi sto bi povratio.

U ostalom pregled traje 3 minute, mozete disati i na nos i na usta, podrigujete cesto u toku pregleda i stvarno se brzo zavrsi... Nije najprijatniji trenutak u mom zivotu, ali nije toliko strasan kao sto sam mislio da ce biti...

O korisnosti pregleda ste vjerovatno vec citali.
tacak
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 23, 2007 7:54 pm

Post od tacak »

hvala puno na podrsci, i pozdrav
borba
kobac
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 13, 2008 11:49 am

Post od kobac »

m.goga
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 26, 2008 11:40 am

gastroskopija

Post od m.goga »

Ja sam nova na ovom forumu ali za losa iskustva sa HB mogu veci da vec imam dosta iskustva. Nakon velikih problema sa zeludcem prije godinu dana otisla sam da napravil test na HB putem krvi i naravno bio je pozitivan. Usljedila je terapija sa antibioticima i ostalim ljekovina i navodno to je trebalo da mi eliminise osjecaj nesnosne nadutosti, pritiska u predjelu zeludca, kiseline i barem 2 puta mjesecno mucnine koja bi zavrsila glavoboljom i povracanjem. Ljetos sam otisla na gastroskopiju misleci da u najmanju ruku imam gastritis uzrokovan HB i ucestalim sresom, kada mi je doktorica na moje iznenadjenje rekla da je sluzokoza neostecenja, ruzicasta a od gastritisa nema niti G. Vidim da mnogi spominju biopsiju pa me zanima da li je uredjenga gastroskopija ''nevazeca'' ukoliko je ne prati biopsija i mogu li joj vjerovati.Doktorica je samo napisala RANISAN po potrebi i nije htjela dati antibiotike i terapiju jer navodno po novom sistemu ''ukoliko HB ne skodi pacijentu ne treba je antibiotski tretirati''. Ja i dalje imam iste simptome i bukvalo ih ne lijecim ali se bojim sta ako ta HB ipak napravi nesto ozbiljnije. Koji su manje invanzivni ljekovi a da su uspjesni.
terijer
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 21, 2008 2:06 pm

Post od terijer »

GASTROSKOPIJA NIJE BOLNA SAMO MALO NEPRIJATNA. NEMA RAZLOGA DA SE BILO KO PLASI
immortal_empress
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Nov 30, 2008 11:51 am
Kontakt:

Post od immortal_empress »

potpuno se slažem da gastroskopija nije nista bolno...ja sam sad u petak bila prvi put,bila sam nervozna,al je sve dobro proslo.Samo se treba pravilo disati i slusati upute doktora.Usput su mi napravili i biopsiju,uopce nisam skuzila kada,znaci da se netreba nicega bojati.Nista ne boli!
Ivan_Bg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jan 04, 2009 6:07 pm

Post od Ivan_Bg »

Radio sam gastroskopiju pre manje od mesec dana kod dr.Lukacevica gastroenterologa sa VMA, koji mi je tom prilikom rekao da su svi moji simptomi koje imam a to su otezano gutanje, osecaj zastajanja zalogaja u jednjaku, gorusica i sl. posledica mojih psihosaomatskih tegoba. Izgleda da je u pitanju bio samo moj strah prouzrokovan cancerofobiom koju imam od smrti oca, koji je umro od raka pankreasa pre dve god.

S obzirom da ne zelim da ponovim ocevu gresku, koji je u poslednjih nekoliko godina zivota izbegavao lekare jer je u proslosti imao previse kontakata sa njima (bolovao je od astme i cesto odlazio u bolnice zbog napada) i time stekao averziju prema njima, interesuje me na koliko vremenski je potrebno da se rade pregledi gastroskopije (preventivno).

Unapred zahvalan
Little monster
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Sep 07, 2008 8:35 pm

Post od Little monster »

Pozdrav svima na ovom forumu. Ja se javljam zbog mm. On ima probleme sa stomakom. Zeludac mu izgleda ne radi kako treba. Cesto mu se u zadnje vreme dah neprijatno oseti bez obzira sto je oprao zube ili stavio zvaku u usta. Taj dah je neko vreme regulisao sa gelusil-lac tabletama ali sad ni to ne pomaze. Pa nas interesuje neki dobar gastroenterolog u Novom Sadu kod kod bismo mogli da odemo na pregled. Vidim da vecina ide na VMA. Ako imate iskustva sa nekim iz NS-a bili bismo vam zahvalni da nam kazete kod koga je najbolje otici ili kod koga nikako ne treba ici. Unapred hvala na odgovorima.
sukili
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 13, 2009 2:05 pm

Post od sukili »

zdravo svima! Moja majka je dobila uput da uradi rtg gastroduodenuma i eho abdomena.Pa je zanima sta je to i kako se to radi?Hvala!
srmi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 29, 2008 1:15 pm

Post od srmi »

Pozdrav svima, molim nekoga da me uputi sta činiti po sledećem:
Moja supruga je zbog problema sa stomakom bila na gastroskopiji, nakon čega se javila na kontrolu sa gotovim nalazima biopsije. Nakon pregleda dobila je nalaz u kome piše:

"U prilogu EGD; Gastritis antritis chr; Hiatus hernia, Reflux biliaris duodenogastrica.
PH; Gastritis antritis chr. H. pylori ++

Th: Controloc tbl.a 40 mgr 2x1 30 minuta pre jela 7 dana
Fromilid tbl.a 500 mgr 2x1 7 dana
Sinacilin caps.a 500 mgr 2x2 7 dana

Nakon trojne terapije nastaviti:
Controloc tbl.a 40 mgr 1x1 ujutro 30 minuta pre jela 4 nedelje
Motilium tbl.a 10 mgr 3x1 30 minuta pre jela 4 nedelje"

Naime, dok je pila prvu terapiju u trajanju od 7 dana, njoj se stanje poboljšalo, prestala su nadimanja, kiselina i ostalo, ali joj se nakon početka korišćenja drugog dela terapije controlocom i motiliumom stanje opet pogoršalo. Ponovo je počelo nadimanje i ima bolove u gornjem delu trbuha (ispod grudne kosti), pa molim nekoga ko može da mi odgovori da li da nastavi sa ovim drugim delom terapije ili da je prekine do odlaska kod doktora, jer za svaki odlazak mora se zakazati termin tako da će to potrajati dok dođe na red, naročito što njen doktor radi samo sredom.
joldicka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 01, 2006 2:04 am

Post od joldicka »

Evo i ja treba da zakazem ovaj grozni pregled, ali kako su svi preziveli, prezivecu i ja. Neko gore je pitao za gastroentrologa u NS, ja sam danas bila kod dr. Dragana Stamenkovica i covek je bio skroz raspolozen da me saslusa i kaze svoje misljenje, ali konacni sud dace gastroskopija, imam bolove u predelu zeludca i izpod desnog rebranog luka vec godinu dana, na svakih mesec dva po 5-6 dana, prepisivali mi svasta da pijem ali tegobe ne prestaju i sada nemam kud nego na "sondu" :oops:
joldicka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 01, 2006 2:04 am

Post od joldicka »

I da, zaboravih, da li je biopsija sluznice redovka kod gastroskopije ili se radi samo kod odredjenih slucajeva, malo sam se zabrinula sto pise gastroskopija i biopsija (kada kazu biopsija odmah pomislim na ne daj Boze :cry: )
srmi
Novi član
Novi član

Post od srmi »

joldicka napisao:I da, zaboravih, da li je biopsija sluznice redovka kod gastroskopije ili se radi samo kod odredjenih slucajeva, malo sam se zabrinula sto pise gastroskopija i biopsija (kada kazu biopsija odmah pomislim na ne daj Boze :cry: )
Sto se tice biopsije sluznice kod gastroskopije moja supruga je to radila (vidi prethodne dve poruke) i kaže da ništa nije osetila, a uzimanjem uzorka otkriveno je postojanje helicobakterija, te je i terapija data u skladu sa tim. Znači nemaš čega da se bojiš, a naročito da razmišljaš o "ne daj Bože", već je doktor tražio biopsiju sluznice najverovatnije da bi utvdio postojanje bakterija.
P.S. I ja sam radio gastroskopiju i veruj mi da nije strašno kako neki pokušavaju to da prikažu. Nije prijatno, ali traje jako kratko i bezbolno je.
srmi
Novi član
Novi član

Post od srmi »

joldicka napisao:I da, zaboravih, da li je biopsija sluznice redovka kod gastroskopije ili se radi samo kod odredjenih slucajeva, malo sam se zabrinula sto pise gastroskopija i biopsija (kada kazu biopsija odmah pomislim na ne daj Boze :cry: )
Sto se tice biopsije sluznice kod gastroskopije moja supruga je to radila (vidi prethodne dve poruke) i kaže da ništa nije osetila, a uzimanjem uzorka otkriveno je postojanje helicobakterija, te je i terapija data u skladu sa tim. Znači nemaš čega da se bojiš, a naročito da razmišljaš o "ne daj Bože", već je doktor tražio biopsiju sluznice najverovatnije da bi utvdio postojanje bakterija.
P.S. I ja sam radio gastroskopiju i veruj mi da nije strašno kako neki pokušavaju to da prikažu. Nije prijatno, ali traje jako kratko i bezbolno je.
Odgovori