TRUDNOĆA I DIJABETES

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
JDragana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Sep 22, 2008 10:46 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: TRUDNOĆA I DIJABETES

Post od JDragana »

Cestitam Jelo na cerkici :)
dnm3576
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 23, 2010 9:56 pm

trudnoća i dijabetes

Post od dnm3576 »

Ja sam rodila 2 devojčice. Prvu trudnoću nisam planirala. Ostala sam "slučajno" trudna. Pre toga bila sam sam svoj lekar. Kasa sam saznala da sam trudna, svake tri nedelje sam išla u GAK Višegradsku, ostajala po par dana i išla kući. Ništa specijalno mi nisu radili, sem svakodnevnih profila. Svako jutro se ide kod interniste koji određuje dozu za taj dan, ali ja ih se nisam baš pridržavala. Neko bi rekao hrabro ili ludo, ali Npr. Tada sam primala 3x Aktrapid i uveče Insulatard. Uz njihove konsultacije trebalo je da ujutru dajem Inulatard, u podne Aktrapid, pa opet Insulatard i slično. Meni je to zvučalo suludo. Bilo, kako bilo, ja sam trudnoći izgurala do kraja. Rodila preslatku devojčicu koja sad već ima punih 11. godina. Posle samo 13 meseci, rodila sam još jednu devojčiu. Tada uopšte nisam išla u bolnicu (GAK Višegradsku), osim, normalno što me je moj ginekolog ambulantno redovno kontrolisao, a šećere sam sam kontrolisala, devet meseci, svakodnevno, radila profile i tu trudnoću izgurala do kraja. ITa, druga devojčica, sada ima punih 10. godina. Oba puta sam se prirodno porodila, ne na carski rez. Bile su samo malo krupnije, nego deca majki koje nemaju šećer. Obe su dobile ocenu 9 na rođenju. One su moje blago. Savetujem svakoj devojci, ženi, koja ima šećer da ne razmišlja mnogo ko će ih kontrolisati, jer mislim da uz disciplinu, mogu i same da se kontrolišu, baš kao i ja oba puta. Ja već 22 godine imam šećer i verujte mi, rodila bih i treće dete, ništa lepše. Znam neke koje su se i sa mnogo, mnogo komplikacija odlučile na ovaj korak. Želim sreću svim budućim i sadašnim majkama koje imaju šećer.
Sanella
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 17, 2011 11:36 am

Dijabetes i trudnoca

Post od Sanella »

Cao ja sam novi clan tek sam videla ovaj forum, mnogo je koristan ako ti treba informacija. Ustvari imam 30 godina i dijabetes od 14. godine sam na insulinu. kao tinejdzerka sam jela sve zivo i u 22 debelo zaglavila bolnice ustvari imala sam srece jer nema posledice. Sa 24 sam dobila kcerku imala sam rizicnu trudnocu koju sam vodila u Narodnom Frontu u BG. A sad me interesuje da li je moguce imati jos dece sa mojom nazovimo bolescu jer obozavam decu i volela bih imati bar jos jedno. Ja sam iz Loznice, moj secer je ok, redovno ga kontrolisem i dobro boznajem, unapred hvala. :roll:
Zli doktor
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 19, 2010 7:04 pm

Re: Dijabetes i trudnoca

Post od Zli doktor »

Sanella napisao:Cao ja sam novi clan tek sam videla ovaj forum, mnogo je koristan ako ti treba informacija. Ustvari imam 30 godina i dijabetes od 14. godine sam na insulinu. kao tinejdzerka sam jela sve zivo i u 22 debelo zaglavila bolnice ustvari imala sam srece jer nema posledice. Sa 24 sam dobila kcerku imala sam rizicnu trudnocu koju sam vodila u Narodnom Frontu u BG. A sad me interesuje da li je moguce imati jos dece sa mojom nazovimo bolescu jer obozavam decu i volela bih imati bar jos jedno. Ja sam iz Loznice, moj secer je ok, redovno ga kontrolisem i dobro boznajem, unapred hvala. :roll:
Samo napred, trudnoća će opet biti rizična, ali mislim da uz redovnu kontrolu imate sve uslove da trudnoću iznesete do kraja i da dobijete zdravo dete... Pre nego što se odlučite za taj korak ne bi bilo loše da prođete jedan detaljan sistematski pregled i obavite razgovor sa svojim endokrinologom. I naravno kontrolišite trudnoću u nekom većem centru... (Može NF opet...) :lol:
Srećno...
Sanella
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 17, 2011 11:36 am

Post od Sanella »

Hvala na podrsci ali ja se vise plasim toga da mi dete ne bi imalo dijabet. ja mislim da bi mi to bila veca kazna nego da se meni desi nesto lose, i volela bih da cujem iskustva slicnih om a da imaju zdravu decu...... :( unapred hvala. :roll:
s a n j a 86
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Feb 23, 2009 8:54 pm

Post od s a n j a 86 »

Da li Lantus moze da se koristi za vreme trudnoce ili mora da se zameni Insulatardom? I ako se zameni, da li je stetna kombinacija analoga i humanih insulina, mislim na Novorapid i Insulatard?

Da li trudnice imaju pravo na 150 traka mesecno samo za vreme trudnoce ili i za vreme dojenja?

Unapred hvala na odgovorima.
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Diabeta »

Znam prijateljice koje nisu menjale terapiju.
Na 150 traka imaš pravo i u periodu dojenja.
Pozdrav :)
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Odgovori