TRUDNOĆA I DIJABETES

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Diabeta »

Mi smo se već istelefonisali, pa da se ne ponavljam :D :P
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
minalja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 22, 2009 2:12 pm

Post od minalja »

Nisma imala secer prije trudnoce i ali kako je ovdje po redu tako dosla kontrola secera u trudnoci obicno se radi izmjedu 28-30 sedmice,ustala sma normalno i otisla na kontrolu,ponjela limun i dobila zasecerenu vodu popila sma i lezala u sobi cistal casopise jer su mi rekli da moram mirovati.Prosla su 2h i izmjeren mi je secer bio je 16,babica me gleda cudno,pocinju pitanja,ali otisla sma doma kao da se nije nista desilo,jer to 16 meni je bilo normalno nisam znala nista o seceru. :oops:
Zove me dokot.i da domah dojem na kliniku ali nista bila sma na praksi,otisla sma sutradan i pocinje moji trudnicki dani sa secerom.Poslje 2tjedna dobila sma inzulin,nucili su me kako da sebi djame,i kako ce sve ici,dobila sma i slatke bombone ako osjecam da pada secer.Plakala sma taj dan ko nikad nisma se smila ubosti,moj prvo jutro je bio neobino,dorucak an stolu i inzulin u ruci,ali sreca muz je pravio svako jutro za mene dorucak i stavio na sto budio me.....Secer sam drzala pod kont.bilo je sve uredno,dobra trudnoca,beba normane velicine,planirali su inducirani ali nisam se slozila bia sam tek u 36tjednu,zeljela sma da smao pocne nasto je moj dok.rekao samo ako mi secre bude uredan,kao i do tad.Bilo je sve uredu,poceo je porod prisrodno,puko vodenjak i ja setajuci otisla u bolnicu rodial sam za 3h.Tem.mi rasla,tlak se povisio ali izdrazala sma sve to.Rodjen je moj sin najljespe nesto sto sam vidjelai sve uredno,imao je 3950kg i 50cm normano.
Secer se vratio sve uredno,poslej 1god.radial sam balans uredan je bio odlucim se za jos jednu trudnocu,trudili semo se nekih 6mjeseci,trudnoca uredna,secer normalan,bez inzulina,zadnje sedmice mi se povisi a posto je vec bilo vrijeme da se porodim,odlucili smo za inducirani,posceo je sa gelom u 12h a u 18h ugledal sam svoju malu srecu öijepu kcerkicu duge kosice.teska je 3765,51.5cm.....Njen secer je padao,pa joj je bila potrebana dohrana,dobijala je adaptirano i secer normalan.
Marina Gilezan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 07, 2009 12:41 pm

Dijabet i trudnoća

Post od Marina Gilezan »

Slatke moje, ja sam nova na ovom sajtu i jako se radijem dok čitam ove vaše vesti! Razlog što sam među vama je isti kao i većini, a to je što još uvek ne mogu da zatrudnim tj već godinu i po a već sam ušla u 40. Šećer imam 23 godine, operisana oba oka, sve one ..patie, mada ništa u nekom drastičnom obliku. Kada sam 2000te htela da pređem na pumpu, prof Zamaklar mi je rekla da nisam tip za pumpu!? A dugo me je jurila da je prihvatim! E, sad kad su mi u Frontu rekli da ću bez pumpe teško ostati trudna i da su male šanse da održim trudnoću, ja je nemam! Nedavni HSG je pokazao da mi je jedan jajovod zapušen, što i nije tako strašno, jer jedan je prohodan pa se začeće može obaviti. Procedura je da se ide prvo na insemenaciju, pa onda na vantelesnu, koju ćemo platiti jer sam prešla starosnu granicu za budžet. Eto, sve sam vam rekla, a sad vas molim da mi kažete da li znate kolike su mi šanse da održim trudnoću i bez pumpe? Pošto je preskupa,a hitno mi treba da li znate nekog ko bi ustupio svoju pumpu na godinu dana ili prodao već polovnu? Nešto moram učiniti, jer mi vreme curi, u godinama sam kad je svaki mesec važan kao godina. Ne znam kad će soc. nabaviti nove i kad bi ih dobila, da li se refundiraju itd. Još jednom, veliki pozdrav za sve najslađe majke na svetu.
slatkica-cro
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 24, 2009 4:01 pm

Post od slatkica-cro »

Na nasem forumu ima puno djevojaka koje su izdrzale trudnocu bez pumpe samo na penovima i rodile zdravu djecu. Imaju isto raznih komplikacija i dugog dijabetickog staza jedina prednost su godine, sve su bile do 30g. Ne znam gdje se vi lijecite u Srbiji, mogu slobodno reci da mi imamo jednu kliniku U Zg gdje se uspjesno lijece trudnice dijabeticarke u suradnji sa klinikom za dijabetes, pa ti mogu poslat na private ako te zanima
anmari
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 09, 2009 2:08 pm

Post od anmari »

Ja imam dijabetes već 28 godina sada mi je 32 godine,nemam nikakvih komplikacija većih,samo neproliferativnu retinopatiju.Imam troje djece,dva sina i kćer.Prvo sam rodila sa 22 godine,drugo sa 25,a treće prije 3 mjeseca.Trudnoću sam vodila u Zagrebu u klinici za dijabetes u Petrovoj,kod profesora Đelmiša,za kojeg mogu reći da je pravi specijalista za vođenje dijabetičkih trudnoća.

Niti u jednoj trudnoći nisam bila na inzulinskoj pumpi,jer nisam htjela biti stalno prikvačena na nešto,jako dobro sam funkcionirala bez nje,jer nije ni pumpa tako jednostavna za uporabu,ipak treba tu puno edukacije,jer šta će ti pumpa ako je pravilno ne koristiš......ja sam ipak za penove.

Također moram napomenuti da je samo zadnja trudnoća bila planirana,jer sam jako želila curicu i dobila ju,prva dva poroda vaginalna,sve prošlo u redu,drugi sin imao 4.600kg,a rodila ga za čas,s prvim sam se namučila a bio je težak 3 450kg,oba dva dugački 57.
Perfektno zdravi,samo sa laganim hipoglikemijama nakon rođenja.

Curicu sam rodila na carski rez jer sam morala zbog retinopatije(puno ljepše iskustvo sa vaginalnih poroda).
Isto bez komplikacija iako su šećeri malo divljali zadnja dva mjeseca,porodila sam se 20ak dana ranije i imala je 4060kg i 52 cm.Sunce moje slatko.....

Od inzulina sam koristila humalog i humulin N u prve dve trudnoće,a u zadnjoj umjesto humulina N,uzimala sam levemir.

Ja sam bila jako smirena u trudnoćama,kada bi na aparatiću vidjela 11 ili 12,to me nije uzbuđivalo dala bi si korekcijsku dozu i uživala......

Svim budućim slatkim mamama budite hrabre,održavajte šećere u granicama normale,vadite često hbA1C i uživajte u trudnoći.....
Ako netko ima kakva pitanja neka slobodno pita...... :D
anmari
Novi član
Novi član

Post od anmari »

Draga Marina,sama znaš da su pumpe jako skupe,a potrošni materijal za nju koji uključuje katetere,spremnike,baterije su također nemoguće skupi.Ovdje u Hrvatskoj pravo na pumpu i besplatna pomagala imaju samo djeca mlađa od 18 godina,eventualno trudnice,ali samo ako nikako nemogu regulirati šećer.Jako je komplicirano i iziskuje puno živaca i strpljenja dok se to ne sredi,zato se više manje svi odlučuju za terapiju penkalama.
Vjeruj mi ja neznam niti jednu dijabetičarku koja je rodila a da je bila na pumpi i sve su one rodile predivnu i zdravu dječicu.
Manje je važno u obliku čega ćeš primati inzulin,najbitnije je da prije trudnoće ti sa svojim doktorima prepoznaš koji ti inzulin najviše odgovara,kakva ti je prehrana potrebna s obzirom na količinu inzulina,na tjelesnu aktivnost i način tvog života...
Također treba napraviti prije trudnoće ginekološki pregled,pregled kod okuliste te sanirati sve promjena ako ih ima,pregled kod neurologa da se u trudnoću uđe sa što manje problema.
I vjeruj mi najvažnije je da šećeri ne budu visoki,poželjnija je lagana hipo nego hiper.recimo ja sam u trudnoći super funkcionirakla i sa šećerima 2,2 i pol,jer mi je tijelo bilo naviknuto na relativno uzak raspon šećera od 2 do 6.Naravno da je znao i skočiti ali bi ga onda spuštala sa korekcijskim dozama.

Zato nemoj se bojati trudnoće,niti čekati na inzulinsku pumpu jer nekima ni ona nije naj naj rješenje,ona radi ali ti si ta koja mora manipulirati s njome,ako se to ne nauči onda nikakva korist od nje.Isto moraš mjerit šećer,korigirat doze i pazit što jedeš,samo šta se nemoraš bockat,a to je nama dijabetičarima najmanji problem,

Sve dok su šećeri relativno dobri možeš se nadati trudnoći i porodu bez komplikacija... :wink:
Marina Gilezan
Novi član
Novi član

trudnoća i dijabetes

Post od Marina Gilezan »

Cure, kao što rekoh već, zapanjena sam i oduševljena vašim uspesima! Dakle, ima vas koje ste održale trudnoću i bez pumpe! Ipak, moram uzeti u obzir i to da ste sve bile mlađe od mene kad ste zatrudnele, pa ste bile plodnije. Kako po prirodi nisam kukavica, neću se ni sad predati. Išla sam danas na Internu B da mi napišu predlog za pumpu. Sledeće nedelje bi trebalo da idem na komisiju. Do srede-četvrtka ću valjda znati na čemu sam.
A što se hipoglikemija tiče, uvek mislila da su one opasnije nego hiperglikemije. Ja sam, inače, sklona niskim šećerima a to povlači i reaktivne hiperglikemije (mada već par godina nisu tako izražene), pa su mi zbog tih oscilacija stradale oči. Toga se i najviše plašim u trudnoći. Isto tako, puna sam deponija na stomaku i kukovima i sigurno mi one prave silne hipoglikemije. Eto još jednog razloga za brigu. Jel neko imao taj problem. Ne rekoh, na Novorapidu sam i Levemiru već 10 god. Mixtard, pre toga,me je uništio.
Ginekološki nalaz je pokazao da mi je jedan jajovod zapušen, znači 50 % smanjenih šansi ali i sa jednim se može. Doktorka neže da ga otpušava jer je to intervencija a šećer bi mogao da uspori zarastanje rane, pa...
Marina Gilezan
Novi član
Novi član

Post od Marina Gilezan »

Draga, Anmari ti si mi prva odgovorila na moje javljanje i ja sam ti jako zahvalna na tome. Čudo je i divno kako si uspela da se sačuvaš tako dugo bez komplikacija. Svaka ti čast! ja sam šećer dobila u 17oj i u dvadesetim sam ludovala, kao da sam najzdravija osoba na svetu. Uz sve to imam i epilepsiju (pti mal, izuzetno slabe napade, u poslednjih par godina samo pred buđenje). Oni nemaju veze sa šećerom, sem što ih dobijam ako sam često u hipo. Dakle, ja sam bila vrlo nedisciplinovana i, zamalo, nisam oslepela. Ali, sva sreća u poslednjem trenutku sam se dovela u red. Od 2000. Hb1c mi je sve bolji od 9 se spuštao sve manje, ali vrti se oko 8. U januaru je bio 7.5. rekli su mi da nesme da prelazi 7.1 da bih mogla da zatrudnim. Opet, nadam se da će sve biti u redu. Ja sam već imala jedan spontani u 21.godini. Neplanirana trudnoća, u periodu kad mi je žećer bio skroz neregulisan. Eto šta ja mlad organizam! Nemoj da misliš da se osećam matoro, ali jajne ćelije mi govore tik - tak. Ti si carica kad si se odlučila da rodiš troje. Majka hrabrost! Pozdrav za tebe i svu tvoju dečicu.
anmari
Novi član
Novi član

Post od anmari »

Pošto tako jako želiš dobiti inzulinsku pumpu,ja se nadam toplo da će ti je odobriti,ali i ako je ne dobiješ nemoj odustati,čovjek je rođen da se bori dok je živ,pa i ako nedaj Bože nešto krene po zlu makar ti neće biti žao šta si pokušala.
Ja sam tokom trudnoće imala puno hipoglikemija,nisam nikada izgubila svijest,a a jako malo hiperglikemija nakon toga.Par puta sam samo dizala šećer sa slatkišima jer sam bila u panici i nakon toga bi naravno bio hiper.Zato uvijek treba šećer dizati sa recimo voćem,nekim prirodnim sokovima ili mlijekom i kruhom naravno u umjerenim količinama.
Kombinacija inzulina ti je super novorapid i levemir,neznam jel kod vas dozvoljen za korištenje u trudnoći,kod nas u hr. je prošao studiju i levemir i lantus.....
Što se tiče zaraščivanja rana isto je i sa nama dijabetičarima i sa "zdravim" ljudima pod uvjetom da je šećer u normali.
hba1c bi trebao biti do 7,što niže to bolje...

Stvarno se nadam da ćeš ubrzo ostati trudna,da će ti uspjeti trudnoća,a kasnije je sve na tebi da budeš disciplinirana i sve bude ok.a i mi ostali slatki smo ovdje da ti pomognemo,koliko tko zna....samo se nemoj sikirati,nije kraj svijeta ako imaš 40 godina,znam da je tu dijabetes i ostali problemi,ali vjeruj mi ništa nije nemoguće..... :D
lily76
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 23, 2007 11:52 am

Post od lily76 »

Ja se pridružujem čestitkama sa zakašnjenjem,i Ludjakinji i JDragani, uvek mi bude drago kada neko uspe u toj teškoj borbi.
Ja sam uspela da zatrudnim,obradovala se,ustalila vrednosti šećera,dobila sve rezultate prvih analiza,odlične,uživala,maštala...i samo odjednom,bez upozorenja i povoda prokrvarila u 7.nedelji.
Bilo mi je strašno,najteže mi je bilo zbog ćerke koja je danima bila van sebe zbog bebe koja će da dođe.
Lekari nisu imali nikakvo posebno objašnjenje, osim šećera koji su divljali čak i sa mnogo jedinica insulina i jako malo hrane.
Rekli su da mogu pokušati ponovo za 3 meseca,čini mi se da sada još više to želim...
Sigurno je jedno:odmah treba uključiti Progesteron terapiju.
Javiću kad budem imala šta.
Nauči gledati sitnice da bi mogao živeti večno.
anmari
Novi član
Novi član

Post od anmari »

puno žena u zadnje vrijeme ima spontani pobačaj,one sa dijabetesom ,ali isto tako i one bez njega,tako da nemoramo svaki put kriviti dijabetes.Ja znam curu dijabetičarku koja je ušla u trudnoću sa jako nereguliranim dijabetesom i održala trudnoću do kraja bez ikakvih problema,dok je ova druga prokrvarila u obe trudnoće i izgubila plod,a šećeri su bili iznimno kontrolirani.
Možda je tako jednostavno moralo biti.Ja to uvijek pripisujem nekoj sudbini.

No bez obzira,nemoj da te to obeshrabri
SRETNO i da ti se nikada više ne ponovi tako nešto.
radoznala jela
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 17, 2008 11:46 am

Post od radoznala jela »

Draga Marina, ja sam pre 10 dana ležala u bolnici radi regulacije dijabetesa, pošto sam trudna. u istoj sobi je ležala i trudnica koja ima dijabetes tip 2, na početku trudnoće šećeri su joj bili dvocifreni.Verovatno je šećer bio neregulisan i pre trudnoće, npr jednom joj je izmerena vrednost 13 ujutro.Takođe ima policistične jajnike, cistu zbog koje zamalo da bude izbačena iz programa vantelesne. Iako su lekari govorili da su šanse nikakve, ona je zatrudnela nakon vantelesne oplodnje. U bolnicu je došla u 5-oj nedelji i regulisan joj je šećer.Silne godine se bori sa neplodnošču. Nema pravila. Danas žene itekako rađaju u četrdesetim, a i nkada su. Moj slučaj, koji je mnogo jednostavnij, ne čini me mirnijom trudnicom.Stalno sam pod nekim pritiskom. Puno pozdravljam i ljubim sve hrabre mame, trudnice i buduće trudnice. Svaka čast na motivaciji.
Marina Gilezan
Novi član
Novi član

Post od Marina Gilezan »

Drage moje, nisam duže vreme bila na forumu, ni na netu jer sam završavala administraciju oko insulinske pumpe i još neke analize kod lekara. Socijalno mi je KONAČNO odobrilo pumpu, mada je bilo povuci-potegni. Sad ne znam kako će ići dalje, ali bitno je da sam na spisku i da su mi danas na, folikulometriji, rekli da imam folikul 13,5 na levom što je odlična vest, jer mi je desni ionako zapušen! Što se tiče primera koji ste navodile, znam i ja da i zdrave žene sve češće ne izguraju trudnoću ili ne mogu da zatrudne, a i to da je kod nas sve uglavnom predvidivo. Ipak samo uglavnom!
Kad sam se javila prvi put, stvarno sam bila prestrašena i haotična. Trebalo mi je da vidim i čujem iskustva drugih dijabetičarki. U međuvremenu sam složila kockice, shvatila u kom pravcu treba razmišljati i delati a i pomoglo mi je ono što sam pročitala na forumu. Strah je zdrav ali ne smem da dozvolim da me blokira, onda od bebe neće biti ništa. Osim toga kažu da bebe osećaju sve što osećaju i majke. Zato, Jelo molim te, probaj da se opustiš, jer sam sigurna da bebac oseća tvoju napetost.
Definitivno da i sudbina malo umeša svoje prste u celu ovu priču. Molim se i nadam da će ,alo biti naklonjenija svima nama, jer nam i pored naše dobre volje i jake želje biti potrebno i malo sreće. Toga nikad nije naodmet. Pozdrav svim mamama, trudnicama i onoma koje će, nadam se, uskoro postati.
jellenica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 11, 2008 9:21 pm

Post od jellenica »

Zdravo svima,
nova sam na ovom forumu i sad kada sam sve ovo iscitala malo mi je lakse....naime trudna sam u 26 nedelji trudnoce, i dobila sam secer. Naime za mesec dana sam se previse ugojila i doktrorka je posumnjala na secer, i radila sam test i naravno povisen je
Jako sam uplasena, jer mi se ovo prvi put desava a i jedva sam ostala trudna i to insemenacijom i sad sam bas u velikom strahu . Na strogoj sam dijeti do petka,kad budem isla da vadim ponovo secer i da vidimo sta ce biti dalje.
Interesuje me kakve sve posledice mogu biti po bebu? I sta ako ova dijeta ne uspe i neuspem secer da smanjim, da li za onda ovaj period moglo nesto bebi da bude,ili neznam ni ja sta??
Bilo bi lepo kada bi mi neko napisao i jos neku dijetu(koju je koristi) :)
unapred vam hvala i svim buducim mamicama sa dijabetesom zelim puno srece i da sve bude uredu
Ejmi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 25, 2008 9:00 pm

Post od Ejmi »

Pozdrav jellenice. Meni je gestacijski dijabetis utvrdjen jos u prvom trimestru, sto je gore. Dobro je sto si pod lekarskom kontrolom, oni ce pratiti situaciju i time smanjiti mogucnost da se ostvari neka nepovoljnost. Trudnica se prati, lekovi za dijabetis se ne daju u trudnoci, a ako za to bude potrebe daje se insulin koji ce regulisati secer.
Vazno je da beba odgovara uzrastu, jer ovo moze da dovede do tzv. dzina na staklenim nogama - da beba preterano raste, sto unutrasnji organi ne mogu da isprate. Ali, to se nece dogoditi posto nisi prepustena sebi nego si pod lekarskim nadzorom. Takodje, trudnica sa dijabetisom je podloznija infekcijama. Trebalo bi da ti uskoro urade ultrazvuk bebinog srca, bar ovde je takva praksa.
Pazi na ugljene hidrate maksimalno. Meni su rekli - jedno parce crnog hleba uz obrok. Ne pohovano i przeno. Koristi salate, bar je sada sezona, povrce (ne mahunarke), ribu, belo meso, malo maslinovog ulja. Moras da pazis i na masnoce, koristi mlecne proizvode sa smanjenim procentom mlecne masti i ne dodaj masnoce u jelo (osim maslinovog u salatu).
Odgovori