TRUDNOĆA I DIJABETES

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Diabeta

Odgovori
Ludjakinja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 12:01 pm

Post od Ludjakinja »

Imam pitanje...da li je obavezno poroditi se carskim rezom?

mm radi u klinickom i dosta znam teoretski,ali ne znam bas iz licnih iskustava.

Tako da mi je svaka informacija jako znacajna...

I da li su simptomi rane trudnoce isti kao i kod zdravih zena ili ima neke razlike?

Hvala...
MostlyHarmless
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 03, 2007 10:55 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od MostlyHarmless »

mislim da da, mene su porodili carskim iako nisam imala drugih problema osim secera. Mislim da to nema veze sa velicinom bebe (moja je bila normalna, cak i sitnija, 3050 gr) vec zato sto je tesko regulisati odnos glukoze i insulina u infuziji tokom porodjaja, posebno ako se neplanirano oduzi. Sta ako porodilja padne u hipo tokom napona isl....
bolje carski :D
lily76
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 23, 2007 11:52 am

Post od lily76 »

Porođaj na carski nije obavezan,ali je uglavnom praksa.Ukoliko majka ne bi imala nikakve komplikacije usled dugogodišnjeg diabeta,a beba normalne veličine,svo vreme trudnoće šećeri idealni,mogao bi ići normalan porođaj.Ja znam jednu dijabetičarku koja se normalno porodila,ali to je usamljen slučaj.Krvni sudovi moraju da budu POTPUNO zdravi.Što se tiče simptoma u prvim nedeljama trudnoće;potpuno su isti kao kod "običnih" trudnica.Rezime čitave priče i najsigurnija stvar da će sve dobro proći su šećeri do 7.Kad dođe do toga,i bog pomaže.
Nauči gledati sitnice da bi mogao živeti večno.
milena pg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 21, 2007 4:33 pm

Post od milena pg »

Ja sam dijabetes dobila u 12 godini,pazila sam se ishranom koliko sam mogla,jer znajući kakve sve komplikacije nosi ova bolest dala sam sve od sebe jer sam željela da kad se udam rodim zdravu bebu.
U 23-oj godini sam prvi put ostala trudna i naravno rodila zdravog dječaka,ali sam ga zbog njegove kilaže od 4.340gr. i dužine od 60 cm morala roditi 22 dana prije termina i to carskim putem (povećana kilaža i veličina bebe su normalne u jednoj dijabetičnoj trudnoći).
Ali sada ja bih za nekih god ili god.ipo mom rodila seku ili batu ali znajući koje komlikacije nosi ova bolest (što naravno sa prvom trudnoćom i nisam baš bila toliko upućena, znala sam samo da zbog visokog šećera beba može rasti i dobijati na kilaži više nego što je to normalno u tom trenutku,znači nisam znala da se beba može roditi sa komplikacijama veliko srce,nerazvijena pluća,nerazvijanje na vrijeme moždanih ćelija itd) vjerujete mi da mi se zato teško odlučiti i ako želim žarko roditi još jednu malu bebu.
lily76
Novi član
Novi član

Post od lily76 »

Moja situacija je potpuno ista,takođe prvo dete u 24-oj godini,pre skoro 8 god.Jednaka mi je frka kao i tebi i u potpunosti te rezumem,a iznad svega želim bebu.Ja sam donela odluku u glavi,idem na tu drugu trudnoću,ako uopšte ostanem trudna.Kontroliši HbA1c,to je bitno,svi to prvo pitaju.
Ludjakinja
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ludjakinja »

A kazite mi koje se analize rade pre trudnoce i koliko to dugo traje?
Ja mislim da moj HbA1c i nije savrsen i ne znam kako da ga dovedem u red... :roll:
Slika
milena pg
Novi član
Novi član

Post od milena pg »

HbA1c ti mora biti kao kod osobe koja nije dijabetičar, visoki šećer u tako ranoj trudnoći može ostaviti posledice na bebu,jer za razvijanje tih osnovnih vitalnih organa su potrebne normalne vrijednosti sećera, posledice visokog šećera na plod ostavljaju (uvećani srčani mišići i samo srce, uvećani bubrezi,slezina,jetra,slabo se razvijaju moždane ćelije)zato i bebu majke dijabetičara nazivaju DŽIN NA STAKLENIM NOGAMA.
A da bi HbA1c dovela u normalu moraš se baviti fizičkom aktivnošću i smanjiti unos hrane ali ovo pod uslovom da ti je doza insulina odgovara.
Ja sam se svega ovog pridržavala i rodila sam zdravog dječaka, a vrijednosti HbA1c prije nego sam ostala trudna su bile 4,0 zatim u trećem mjesecu 4,3 u šestom 5,2 i u devetom 5,8 (mada jako velike vrijednosti šećera kod žena koje čekaju bebu počinju da rastu u 6 mjesecu, ali se ja nisam dala i sto je vrlo vazno u toku trudnoće žena se ne smije ugojiti više od 11 kg. ja se ugojila 10,5 kg ali sam se u cijeloj trudnoći pazila, a prvih 3 mjeseca vrijednosti šećera su izuzetno niske .
Ako želiš zdravu trudnoću i zdravu bebu nemoj ostajati trudna dok ne regulišeš šećer .
PS. To ti je moj savjet
Eto se ja ispisah :lol:
milena pg
Novi član
Novi član

Post od milena pg »

zaboravih da dodam da od prevelike doze insulina u trudnoći beba raste a ne zbog velikog šećera, jer insulin utiče na rast bebe i na rast ovih organa što sam gore navela.
Zato ako šećer nije dobro regulisan povećava se doza insulina a time beba i raste, tačnije samo se pumpa, što u najgorim slučajevima beba je velika ali joj pluća i ostali organi nisu spremni za izlazak van materice i ta beba završava u inkubatoru.
lily76
Novi član
Novi član

Post od lily76 »

Analize koje bi obavezno trebalo uraditi,sem pomenutog HbA1c je svakako jedan ozbiljan pregled očnog dna,kompletna krvna slika sa lipidnim statusom,ginekološki pregled i svi brisevi,PAPA test i test na hlamidiju.Treba srediti sve stare plombe i pokvarene zube,neurološki pregled...i mislim da bi to bilo to.Možda vam se čini mnogo ili skupo,ali verujte da svaka od gore pomenutih stvari jeste JAKO bitna i ako nije u redu može vam zadavati glavobolje u trudnoći,najblaže rečeno.Što se tiče vrednosti šećera to je nešto sa čim se svi mi borimo,nije idealno ni kod mene,daleko od toga,ali trudim se.Redovna samokontrola je jako ,jako bitna-merenje bar 3x dnevno.Nisi rekla na kom si insulinu(ako si na insulinu)meni su daleko bolji rezultati na analozima na kojima sam 6 meseci(Novorapid i Levemir)nego pre na Insulatardu i Actrapidu.Fizička aktivnost ni meni nije jača strana,ali kad se primoram da vežbam,šetam,idem na aerobik,bude mi mnogo bolje.Na kraju ovog mog ekspozea još samo da dodam jednu poslednju,ali ne i manje bitnu stvar za uspeh-BUDI POZITIVNA;DRUŽI SE SA POZITIVNIM LJUDIMA;MISLI POZITIVNO!!!
Ludjakinja
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ludjakinja »

Hvala na savetima puuuuuno,stvarno nisam znala gde da ih dobijem,a smatram da mi dijabeticari imamo vise iskustva nego dr,pa sam htela savet iz licnog iskustva.

Na insulinu sam (Levemir i NovoRapid),ali ne znam zasto jednostavno nije mi dobro regulisam.Mozda zato sto sam suvise psihicki preokupirana time sto neostajem trudna.Na pocetku sam bila iole regulisana,ali kako vreme prolazi bez uspeha,jednostavno padam u depresiju i samim tim ni secer ne moze da bude kako valja.

Sto se svih tih nabrojanih pregleda tice,jedino sto nisam radila je test na Hlamidiju,koju planiram da uradim ovih dana posto u spermogramu mm je nadjen veci br leukocita.Ostalo mi je sve ok,oci,krvna slika(samo su mi za nijansu poviseni trigliceridi i holesterola),ali dr mi nije nista rekla povodom toga,stavise rekla je da sam odlucno.

Ginekoloski...Papa II grupa,a Candida je prisutna mada i za to su mi rekli da je to prateca pojava kod dijabeticara,ali koja neutice na plodnost.Naravno lecim je.... :roll:

Sad valjda ostaje da cekam i da se nadam.... :D
Slika
frosi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 27, 2007 1:39 am

Post od frosi »

zdravo ja sam nova i zelim da znam dali losa regulacija secera moze pridoneti spontan abortus
lily76
Novi član
Novi član

Post od lily76 »

Visoki šećeri mogu da budu razlog abortusa,definitivno,ali i nerazvijenosti organa bebe,od kojih se neke ne uvide odmah.
frosi
Novi član
Novi član

Post od frosi »

lily fvala na odgovoru ja sam ostala dez broblem trudna ali je neuspesno zavrsila mozda zato sto nije bila planirana iHbA1 mi je bio visok 10 ali i imalasam toxoplazmu i dor.je rekao da toxsoplazma je vise uticala na spontan nego secer
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Iako nisam zensko, je li, ipak moram da dodam da je npr. Hba1C na nivou od 10 jako visoko cak i za osobu koja ne planira da bude trudna, te da na to treba misliti unaprijed da, iako ne bi doslo do nezeljenog abortusa, dijete ne bi imalo neke fizicke poremecaje kao posljedicu.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
frosi
Novi član
Novi član

Post od frosi »

hvala bojjo znam da mi je HbA bio visok ali kako sam ja tebe razumela da visok HbA ne bi nastetio na bebe i ne e uzrok abortusa
izvini ali ja sam iz makedonije i nisam bas dobro protumacila
Odgovori