Nov sam u svemu ovome

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Diabeta

Korisnikov avatar
Ostoja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 02, 2008 4:17 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Nov sam u svemu ovome

Post od Ostoja »

pozdrav svima na forumu,zovem se Nikola i dijabeticar sam od novembra 2007.god. Dnevno mi secer varira od 4 - 8,5 pa me interesuje misljenje nekog ko je strucan o ovoj mojoj situaciji. Inace od insulina koristim Actrapid 10,8,6 i Insulatard 18J. Tip Dijabetesa 1.imam 29 godina.Hvala
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Glikemije su ti super, ne znam šta te zanima. Ja bih pevala da variram samo tako malo :D
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ostoja, molim te da koristiš opciju "odgovori", a ne da svaki put otvaraš novu temu. OK? :wink: Obrisaću tvoju novu temu i evo ubacujem šta si napisao.
Ostoja napisao:Kada sam saznao da sam dijabeticar secer naste mi se kretao oko 11mmol, a posle hrane i do 17mmol. pocetnik sam u ovome i veoma me interesuju saveti od nekog ko je profesionalac, a dijabeticar. kako reagovati momentalno kada izmerim SUK da je recimo 9.6mmol, jednom mi se desilo. Merim secer u krvi stalno i pratim, bavim se sportom rekreativno, vozim kajak skoro svaki dan.
Korisnikov avatar
Ostoja
Novi član
Novi član

Post od Ostoja »

Interesuje me vase misljenje o mojim obrocima.Do sada jedino sto sam mogao da iskontrolisem u ishrani je kolicina hleba koju jedem. Trudim se da jedem iskljucivo razeni hleb i to dva parceta. Jedem sve sem slatkog i svinjskog mesa, koju hramu smem da jedem u vecim kolicinama?
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Osnovno što podiže glikemiju su ugljeni hidrati. Bilo bi dobro da za početak "pročešljaš" sajt u mom potpisu. Videćeš i kako da doziraš insulin prema potrebi i sl. Za sve što ti potom bude bilo nejasno, tu smo :wink:
Korisnikov avatar
Ostoja
Novi član
Novi član

Post od Ostoja »

Sajt je super...
Nasao sam mnogo toga sto me je interesovalo...
Hvala...
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Hvala puno, drago mi je da ti je od koristi. Kada savladaš bazne stvari, onda ćemo ovde "u sitna crevca" :D
Korisnikov avatar
Ostoja
Novi član
Novi član

Post od Ostoja »

Procitao sam u nekoj od tema da je postavljeno pitanje za koje nisam procitao odgovor koje glasi STA RADITI AKO TI JE SUK 13mmol A TREBA DA JEDES?. To me vrlo interesuje... Pozdrav...
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

1. "Stručno" objašnjenje:
Da bi tačno znao šta da radiš, trebalo bi da ti se izračuna tvoj indeks insulinske osetljivosti, tj. da znaš koliko ti 1 jedinica Actrapida snižava šećer (otprilike kod odraslih je to za 2-2.5 mmol).
Potom, treba da znaš koliko grama ugljenih hidrata sadrži tvoj obrok i koliko ti insulina treba za 12-15 gr ugljenih hidrata.
Onda sabereš broj jedinica koji ti je potreban za korekciju glikemije i broj jedinica potreban za obrok i to je ono što ćeš sebi dati.
Zvuči komplikovano, ali je u osnovi čista matematika. Kada savladaš sve termine i kada budeš mogao sam da procenjuješ sadržaj obroka, biće mnogo lakše.

2. "Uprošćeno" objašnjenje: ako ti je šećer 13, a treba da jedeš:
a) dodaš 2 jedinice i jedeš sve kao i obično
b) daš istu dozu kao i obično, ali jedeš manje hleba (ili krompira, pirinča, testa...)
c) daš istu dozu kao i obično, jedeš sve kao obično, ali posle obroka navališ na neku fizičku aktivnost

P.S. Kukaj ako sam te zbunila :D Meni je lako kada sve znam, ali nisam sigurna da li umem lepo da prenesem :D
Korisnikov avatar
Ostoja
Novi član
Novi član

Post od Ostoja »

AJOOOOOJ.
Ma ja neznam koliko kalorija sta nosi tj. koja hrana. pomozi mi samo to da savladam i ja sam covek na konju.
juce sam imao SUK posle rucka 2 sata 9 mmol, pojeo sam malo vise graska sa piletinom i domaceg hleba, kontam da je to puno. Radio sam sklekove pola sata (oko 300 sklekova uradjenih) i nakon toga mi je secer bio 5,3mmol. Nisam uvek raspolozen za sport. Jos jednom... pomozo mi da savladam kalorije+dzule+jedinice+namirnice... vec sam lud
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Hej, hej, polako... :D Nije strašno što ti je šećer bio 9, niti moraš da radiš baš slekove... možda ti je dovoljno da šetaš pola sata-sat ili napraviš bicikom neki krug. Bitno je da pokreneš cirkulaciju insulina koji si dao.
Osim toga, grašak spada u grupu "Povrće B" i malo duže će ti držati glikemiju nego povrće iz grupe A.
Ne znam da li si čitao ovu stranicu na sajtu, gde piše koliko koja hrana ima ug. hidrata i kako se računaju ugljeno-hidratne (šećerne) jedinice:
http://www.diabeta.net/index.php?option ... &Itemid=57
Korisnikov avatar
Ostoja
Novi član
Novi član

Post od Ostoja »

:o ajme, pa ja se nista ne pridrzavam, treba mi vremena da ovo savladam, i sprovedem u delo. Visok sam 178cm i imam 80 kg.De mi napravi jedan obrok za primer (rucak).Pozdrav
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Ostoja, ja znam da si ti novi ali rucak nije veliko pitanje - treba da jedes normalno, ono sto volis. Majstorluk je namjestiti dozu inzulina za taj rucak.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
Korisnikov avatar
Ostoja
Novi član
Novi član

Post od Ostoja »

jedno pitanje... rekoh na pocetku da se bavim sportom. od kako je doslo lepo vreme svaki dan vozim kajak rekreativno po 45 minuta. u pocetku sam naveo da mi nekad secer u krvi 2 sata posle klope bude 9mmol, ja se frapiram kad to vidim... doze preporucene od doktora su mi bile actrapid 10,8,6, medjutim ja sam povecao pre rucka na 10j actrapida svaki dan, a veceru na 8j samo onaj dan kad netreniram. interesuju me posledice tog povecavanja doze insulina... tripujem se da ih ima, medjutim 10,10,6j. actrapida mi odghovara kad treniram, a kad netreniram 10,10,8. insulatard 18.j nisam pomerao jer se budim sa dobrim secerom. Pitanje za BojJa-u i Dijabetu... Najjaci ste... Unapred zahvalan za odgovor...
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Uradio si pravu stvar, bravo! :D To je ono što intenzivirana terapija omogućuje - da prilagodiš sebi doze insulina u odnosu na hranu i fizičku aktivnost. Svaki normalan lekar će ti dati odrešene ruke u rasponu od +/-2-4 jedinice za svaku dozu. U međuvremenu učiš i napreduješ, upoznaješ svoj organizam, reaguješ... Potom stekneš potpuno poverenje u sebe, a i lekar u tebe. Tek ako stvari krenu mnogo naopako, onda mu se javiš i kažeš "do sad sam mogao sam, a sada pomagajte" :D
Odgovori