Nov sam u svemu ovome

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Korisnikov avatar
Ostoja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 02, 2008 4:17 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Ostoja »

zaboravih da vam kazem jos jednu promenu... svako jutro dajem insulin u 7,30h, i doruckujem momacki u 8,00h uz vec datih 10 j. actrapida... da bih odrzao glikemiju na najvecoj normali, a da bih izdrzaj do rucka koji obavljam u 14,00h moram dva puta da uzinam u 10,00h pojedem jedan sendvic i u 12,00 vecu jabuku i onda je sve super... puno obroka zar ne...
ali secer mi je super...
imate li neko drugo resenje... ili se slazete samnom...a da mi dorucak ostane obilan... POZDRAV!!!!
Korisnikov avatar
Ostoja
Novi član
Novi član

Post od Ostoja »

Pozdrav dijabeticari!!!... Posto sam se smorio od milion uzina... resio sam da vam se javim... citajuci postove od Dijabete i pogotovo od BojJo-a poceo sam da experimentisem... da bih smanjio potrebu za milion obroka tj. uzina,poceo sam da pred svaku uzinu uzimam 2 jedinice Actrapida i da uzinam dovoljno da mogu da izdrzim do sledeceg obroka, ( samo jenom da uzinam ), za sada mi je secer mnogo dobar, testiram se oko desetak dana, bockam se 6 puta dnevno i smanjio sam doze dorucak 8 j Actrapida, uzina 2j, rucak 10j, uzina 2j, i vecera 6 ili 8j u zavisnosti od treninga... ako u necemu gresim molim vas da me upozorite da se nebih izvrnuo... bockanje nije problem, samo me interesuje me samo dobar SUK!!!!.... HVALA....Unapred... :)
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Bravo majstore! :D
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Korisnikov avatar
Ostoja
Novi član
Novi član

Post od Ostoja »

pozdrav Dijabeta... upravo sam kontaktirao jednu doktoricu veterana kako bih joj rekao svoj experiment i ona mi je rekla da se nebi slozila sa mojim experimentom jer insulin koji koristim tj. Actrapid je brzodelujuci insulin koji pokriva SUK 6 sati i da su jedinice pred uzinu nepotrebne i bez svrhe jer insulin koji sam dao pred rucak jos uvek ima dejstvo i za vreme uzine i da netreba da dajem pred uzinu 2jed. Ako se ja najedem a dam za rucak vise jedinica posle dva sata upadnem u hipo i tresem se ko ludak i znojim se i dok ne pojedem nesto ubijam... ako dam manje jedinica i isto se najedem secer mi bude 8-9 mmol. onda za uzinu jedem vrlo malo i tanko (malte ne nista) i to mi nije dovoljno... lose se osecam... dokrtorica me je vrlo poremetila... sta da radim... sa ovom terapijom koju sam sam sebi odredio mi je super sa dodatnim jedinicama pred uzinu i bez ikakvog zezanja secer mi se krece 2 sata nakon bilo koje klope 4-6 mmol i to neprelazi... Pomagaj Dijabeta, ako ima nekih losih posledica na doze insulina koje sam poceo da uzimam na savoju ruku tj 6 puta dnevno... upozori me molim te... imam veliko poverenja kod Vas... VELIK POZDRAV...
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ja bih tu tvoju doktoricu u penziju, ako ćeš pravo da ti kažem. TI živiš SVOJ dijabetes, i TEBI tako kako si primetio najviše odgovara! Umesto da te pohvali što si zainteesovan za svoje dobro zdravlje i daa ti pozitivne smernice, ona te ukopava u startu!
A, to da Actrapid traje 6 sati su priče za malu decu, to ti je rekao i BoJJo.

Biće ti lakše kada se budeš prebacio na insulinske analoge, tj. Novorapid i Lantus ili Levemir, ali to će potrajati jer si još uvek "nov". Sa tim insulinima se ljudi bockaju i 7-8 puta dnevno. Upravo to kako ti radiš, po malo pred svaki obrok. Ja ti skidam kapu za inicijativu da promeniš svoj život na bolje, ali ja nisam lekar :D
Korisnikov avatar
Ostoja
Novi član
Novi član

Post od Ostoja »

a sta su insulinski analozi, i sta oni znace... sta je onda actrapid... u cemu bi mi olaksali ti drugi insulini kao sto su ti sto si mi navela... ako bi mi oni olaksali nesto ja odo sutra po njih kod doktorice... ja sto naumim to i dobijem... ima da se ori seo dom zdravlja dok mi ne daju ono sto trazim...
vec i lekarska komisija od mene dobija stresove... kad zaurlam sve potpisuju... haaa...haaa, ali ja to tako stvarno s njima zavrsavam jer nemoguce su bezobrazni... cak zavrsavam i duple recepte za pomagala i insulin da da me negledaju svaki mesec... ovako stres dobijaju od mene svaka 2 meseca, verovatno im to mnogo znaci da me negledaju... :D POZZZ...
Korisnikov avatar
Ostoja
Novi član
Novi član

Post od Ostoja »

a doktorica je inace bakuta u penziji koja jos uvek radi...
izgleda da treba jos malo da volontira pa u penziju da ode...
meni bre treba neka mlada i savremena doktorica... lecim se unovom sadu a tamo su sve bakutaneri...
sta je znacilo mojoj doktorici kada mi je na samom pocetku rekla da za pocetak moramo da poctnemo sa Actrapidon - Insulatardom... da li su oni krš... uputi me... POZZZ....
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ihaj, da je meni u udruženju jedan takav, gde bi nam bio kraj! :D :lol:

Insulinski analozi su "malo poboljšani" humani insulini. Novorapid je poboljšan Actrapid, a Lantus ili Levemir je mnooogo poboljšan Insulatard.
Novorapid startuje brže i traje kraće od Actrapida i super je za tu našu intenziviranu terapiju, a ima podelu pena na 1 jedinicu (tako da možeš dati i 1, 3, 5... jedinica).
Lantus i Levemir su dugodelujući insulini i imaju "ravno" dejstvo, znači nema perioda kada oni deluju brže i stoga se zovu "bazalni" insulini, da bi ti održali dobre šećere između obroka i tokom noći. Dejstvo je 18-20 sati, zavisi kako kod koga. Na papiru bi trebalo da se daju jednom dnevno (jer se rekamiraju kao 24-časovni insulini), ali mnogi ljudi ih dele na dve doze jer su primetili da im više odgovara.
Po našem pravilniku moraš biti minimum 6 meseci na Actrapidu i Insulatardu, da imaš 3 hipoglikemije u poslednjih 6 meseci koje ti je overio lekar i HbA1c veći od 7.5%, pa tek onda možeš preći na ove nove insuline.
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ostoja napisao:sta je znacilo mojoj doktorici kada mi je na samom pocetku rekla da za pocetak moramo da poctnemo sa Actrapidon - Insulatardom... da li su oni krš... uputi me... POZZZ....
Nisu krš, ali po tim glupim propisima, mora da počne sa njima. Posle će polako da te prevodi na ove nove.
Ma, bitno je da si ti shvatio pravi princip u startu, a ona ne može da se odvoji od višedecenijskog koloseka, kojeg su mnogi napustili. Mogkli bismo kao poklo da je pošaljemo na neki kongres, da se edukuje :D
Eh, danas sam došla iz NS, da sam znala, pa da se vidimo... :wink:
Korisnikov avatar
Ostoja
Novi član
Novi član

Post od Ostoja »

ja ni ne kontam sta je HbA1c, samo znam sta je suk, aceton, keton...
gde mi pise ta jedinica HbA1c i koliko je normalno imati je...
kako da znam koliko mi je sad HbA1c... seceri su mi potpuno normalni bogu hvala...
da li HbA1c ima veze sa secerom i a li mi je HbA1c normalan ako mi je secer normalan?... koliko pitanja... Sory... ja sam samo pocetnik i sve me interesuje kao majmunce. POZZZZ....
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Majmunče, :D HbA1c iliti glikolizirani hemoglobin je nalaz iz krvi i daje ti rezultat o prosečnoj vrednosti šećera u poslednja 3 meseca.
Idealno je da bude ispod 7%.
Eto, to će ti verovatno biti jedan od parametara na nekoj od sledećih kontrola, pa će ti uraditi i tu analizu.
Korisnikov avatar
Ostoja
Novi član
Novi član

Post od Ostoja »

Dijabeta... gde si... Nauci me da jedem slatkise... POZDRAV
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Ostoja, koliko ja svatih tebi je stalo do neke mlade doktorice :lol: Tu se barem slazemo 100% :wink:
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

:D :D :D
Pa da! A tek ona što bi umela da te nauči o slatkišima - čudo jedno! :wink: :D
Lepo, uzmeš kašičicu i tanjirić i ručkaš! Šta tu ima da se uči? :D
Korisnikov avatar
Ostoja
Novi član
Novi član

Post od Ostoja »

dajte mi neki peimer makar... neki balans slatko-insulin... koliko jedunica da zveknem pre solidnog parceta vocne torte... ili dve stangle milke... POZZZ... a sto se tice doktorica... PA KO VOLI BAKUTANERE... da mi dodele neku mladu doktoricu secer bi mi totalno poludeo... a onda se smirio... puste zelje...
Odgovori