Nov sam u svemu ovome

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Filos
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 12:06 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Filos »

Diabeta, ja u ovom momentu imam recepte za 6-7 supa i čorbi, petnaestak jela, 6-7 pita i 6-7 vrsta kolača i torti, nekoliko voćnih salata.

Ne znam da li je to dovoljno! Sve je sa svim nutritivnim vrednostima i izračunatim glikemijskim indeksima celog jela, a imam i bazu podataka za mnoštvo namirnica (sa svim ovom podacima) koja bi verovatno isto svima bila od koristi, jer bi onda lako mogli da preračunaju ono što sami prave. Podaci za namirnice su sa interneta, sa dva sajta koja mi izgledaju izuzetno dobra: http://www.dietandfitnesstoday.com/ i http://www.nutritiondata.com/, a upoređivala sam ih sa našim sajtovima i još mnoštvom drugih pa mi se ova dva čine najpotpunija i najtačnija (iako, moram priznati, svega ima...).

Ukoliko vam ovo izgleda dovoljno možemo nešto da uradimo po tom pitanju, a možemo i da ih okačimo na diabeta.net ili da ovde otvorimo temu "Recepti". S obzirom da smo sin i ja u svetu diabetesa od oktobra prošle godine recepata ima samo toliko a vremenom će ih biti više.

Pozdrav!
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Recepti su vaši, stoga predlažem da odlučite kako ćemo ih prezentovati. Može na diabeta.net, naravno, ali da ga lepo osmislimo :wink:

Inače, preporučujemo časopis "Kuhinjica", zato što su i tamo svi recepti sa svim neophodnim podacima. Osim toga, sve lepo skuvaju na TV-u, pa onda objave na papiru :wink: Znam deo njihove ekipe i stvarno su stručnjaci.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Korisnikov avatar
Ostoja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 02, 2008 4:17 pm

Post od Ostoja »

A pa mnogo cenim ovo sve, kao poruceno kod mene u temi... Svaka Cast I Mnogooooo HVAALLLLAAAA!!!!!!
VELIKI POZDRAV... Secer mi je odlican... :D :D :D
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Secer mi je odlican... :D :D :D
To je prava stvar! :D Malo mi, malo ti i eto dobrih rezulatata :wink:
Filos
Aktivan član
Aktivan član

Post od Filos »

Recepti su vaši, stoga predlažem da odlučite kako ćemo ih prezentovati. Može na diabeta.net, naravno, ali da ga lepo osmislimo
Diabeta, malo sam razmišljala o ovome i volela bih da ovi moji recepti, koji su sasvim obični i svakodnevni i lako se spremaju, budu lako dostupni svima a mislim da je to, ipak, na internetu. Možda kasnije, ako se pojavi neko interesovanje da se i odštampa, ali za sada mi se čini da je bolje ovako. Mislim da bi bilo dobro da se uz to postavi i ova naša baza podataka (za sada to nije klasična baza već je sve u Excel-u) koja bi onda svima omogućila da ono što sami spremaju mogu lako i brzo da preračunaju. Posle par meseci se većina toga popamti i onda je sve lakše pa ne mora uvek da se gleda u tabelu.

Uostalom mislim da ćemo se videti na vašem partiju pa mogu tamo da vam pokažem kako to sve izgleda i da se dogovorimo.

Pozdrav!

Za sada sam recept za našu rođendansku tortu okačila ovde kao posebnu temu i vidim da ga gledaju... :P
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Hvala tebi na tolikom trudu i što želiš da ih podeliš sa nama. Internet jeste pravo rešenje... Dogovorićemo se sve, nije nikakav problem. Na žalost bojim se da nećemo moći te recepte da ubacimo i u SMS Nutri, jer je vrlo nesigurno da će neko baš po tvom receptu praviti. Smislićemo nešto kada se budemo videle...
A recept za tortu ne da čitaju, nego vidiš da ih ni nema mnogo na forumu... Mora da su u svojim kuhinjicama i spremaju... i njamaju :D :lol:
Filos
Aktivan član
Aktivan član

Post od Filos »

Nadam se :P . Stvarno je bila odlična...
Korisnikov avatar
Ostoja
Novi član
Novi član

Post od Ostoja »

Idem za koji dan na redovan pregled na polikliniku... pa me interesuje... da li da sam trazim od doktorice prelazak na ove nove insuline Novorapid i Levemir i da li cemi ih dati... Pozdrav...
:wink:
Ocu kusur necu zvaku
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Moraš da zadovoljiš 2 uslova:
1. Da si na humanim insulinima minimum 6 meseci
2. Da su ti rezultati glikemija loši
Godfather
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Okt 11, 2008 11:54 pm

Post od Godfather »

Pozdrav svima
Ja sam totalno nov u ovome, i na forumu, a i dijabetes mi je otkriven pre 2 meseca. I naravno imam brdo pitanja, mada dosta odgovora sam pronasao na sajtu
Cesto mi trnu prsti na nogama. Bavim se sportom rekreativno, a i preko dana se dosta krecem. Da li je to posledica dijabetesa? I kako to da otklonim? Hvala u napred
zordana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 10, 2008 8:54 am

Post od zordana »

Budi pozdravljen Godfather! Meni su otkrili dijabetes pre pet godina. Tip 2. Zavisi koliko si dugo imao dijabetes a da to nisi znao. Koji tip dijabetesa imas? Kolika je bila vrednost secera kad su ti otkrili? Da li si radio test Hba1C? To je prosek vrednosti secera u zadnja 3 meseca. To su sve bitne stvari da bi znao da li ti noge trnu od posledica dijabetesa. Ali, najpouzdanije je da uzmes uput i odes na pregled krvnih sudova. Tako ces znati pouzdano. Gde se lecis? Ko ti je lekar? Bas sam te napala sa pitanjima, sorry :oops:
Godfather
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Okt 11, 2008 11:54 pm

Post od Godfather »

Cao Zordana
Imam tip 1, a po nekoj mojoj slobodnoj proceni i po simptomima, dijabetes sam imao najvise mesec dana pre nego sto su mi otkrili. Kad je otkriven nivo glikemije je bio 25.8, i bas mi je bilo lose. Imam uput 1.decembra da radim taj Hba1C. Lekar mi je Teodora Beljic. Da li je to uobicajeno za dijabetes? Inace vrednosti mi se krecu najvise do 7 ili 8, i ponekad sa skokovima na 13, 14 ali to je bas retko.
Pozz!! :D
Filos
Aktivan član
Aktivan član

Post od Filos »

Zar te nisu smestili u bolnicu kada su ti otkrili dijabetes tip 1? To je uobičajena procedura kod "novootkrivenog" dijabetesa. Hospitalizacija je obavezna i hitna. Moj sin je imao šećer 17 i nisu mu dozvolili da sačeka ni od petka do ponedeljka za smeštaj u bolnicu. Tamo su onda urađene sve potrebne analize.
Koliko imaš godina?
Posetite "ČAROBNU KUHINJU" na http://www.carobna-kuhinja.com/
zordana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 10, 2008 8:54 am

Post od zordana »

Cao Godfather! Ne mogu da tvrdim ali mi je prosto neverovatno da ovako brzo dobijes trnjenje u nogama kao posledicu dijabetesa. Ali da ne bi nagadjali najbolje je da to proveris kod specijaliste. Kazes da ti je secer bio preko 25 kad su ti ga otkrili a da si pre toga mesec dana osecao simptome. Ono sto je veoma gadno kod secera je to sto se nesto oseti tek kad je jako visok. Mozes godinama da imas secer od 10 do 15 i da bas nista ne osecas. Ni zedj, ni umor niti bilo koji druge simptom. Zato ti jos jednom savetujem da se obratis specijalisti. Drzim ti fige da ti Hba1C bude ok! Srdacan pozdrav!
Korisnikov avatar
Ostoja
Novi član
Novi član

Post od Ostoja »

Ma nemora da znaci, meni nije dobro ni kad mi je 10mmol osecam se mnogo bolesno, a to mi se desi samo kad preteram u klopi... Cuvajte se i srecno... :D :D :D
Ocu kusur necu zvaku
Odgovori