Nov sam u svemu ovome
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
-
- Saradnik
- Postovi: 2318
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Beograd
- Kontakt:
Da bi znao koliko će ti trebati inuslina za slatkiše, moraćeš malo da provežbaš i poradiš na tome. Ne bih se odmah zaletala sa parčetinom torte i pola čokolade da sam na tvom mestu.
Ajde probaj prvo sa jednom štanglom bez dodatnog insulina, da vidiš koliko će te (i da li će te) dići. Naravno, to jedeš odmah posle npr. ručka, nikako kao užinu.
Ajde probaj prvo sa jednom štanglom bez dodatnog insulina, da vidiš koliko će te (i da li će te) dići. Naravno, to jedeš odmah posle npr. ručka, nikako kao užinu.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
-
- Saradnik
- Postovi: 2318
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Beograd
- Kontakt:
Dobro si skontao
Nije ideja da jedeš slatko koliko i kad god ti se hoće, jer onda ulaziš u začarani krug ubrizgavanja dodatnog insulina svako malo, a to nije dobro.
Prava stvar je rasporediti istu dozu na pravi način, a to si već uradio. Ovamo smanjiš, ali onamo posle dodaš i tome slično.
Za slatkiše važi pravilo "prava količina u pravo vreme"

Prava stvar je rasporediti istu dozu na pravi način, a to si već uradio. Ovamo smanjiš, ali onamo posle dodaš i tome slično.
Za slatkiše važi pravilo "prava količina u pravo vreme"

Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Pocetnik
Cao, ja sam Marijana i pocetnik u svemu ovome.Dijabeticar sam od novembra 2006.godine. Trebalo mi je vremena da se naviknem, student, drugi grad, daleko od kuce pa jos i ovo. Ali koliko sam ja ukapirala bitna je samokontrola. Ja sam od pocetka na novorapidu 3x4jedinice pred obroke i lantus 12jedinica u 21h. Poslednji HbA1c bio mi je 4,6%, a prethodni 5%,6%,4,8%... Mene zanima postoji li kakva razlika izmedju lantusa i levemira, osim farmaceutske kuce koja ih proizvodi? Naravno opustim se i ja ponekad
a ovde sam procitala i neke super recepte. Savet svima, dobra organizacija i to je to. Sve pohvale za sajt, dosta korisnih stvari sam ovde saznala.

-
- Saradnik
- Postovi: 2318
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Beograd
- Kontakt:
Pridružujem se Filosu na pohvalama i dobrodošlici, a sada da ti odgovorim...
Prvo je jedna farmaceutska kuća napravila Lantus. Nakon dve godine je druga napravila Levemir. Konkurencija - da, ali i neke razlike u samom sastavu i delovanju.
U suštini i Lantus i Levemir su osmišljeni kao "mirni, ravni" insulini, odnosno nemaju velike skokove i padove u delovanju. Ono što je većina korisnika primetila je da im Lantus duže deluje od Levemira. Sa druge strane, Levemir sprečava pojavu gojaznosti. Sve u svemu, rezultati su individualni... nekom prija Lantus, nekom Levemir.
Pošto su tebi šećeri superiška, ne bih ja ništa menjala

Prvo je jedna farmaceutska kuća napravila Lantus. Nakon dve godine je druga napravila Levemir. Konkurencija - da, ali i neke razlike u samom sastavu i delovanju.
U suštini i Lantus i Levemir su osmišljeni kao "mirni, ravni" insulini, odnosno nemaju velike skokove i padove u delovanju. Ono što je većina korisnika primetila je da im Lantus duže deluje od Levemira. Sa druge strane, Levemir sprečava pojavu gojaznosti. Sve u svemu, rezultati su individualni... nekom prija Lantus, nekom Levemir.
Pošto su tebi šećeri superiška, ne bih ja ništa menjala

Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
-
- Aktivan član
- Postovi: 171
- Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 12:06 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Beograd
Majaaa evo ti recept sa količinama za PREVRNUTI KOLAC SA JABUKAMA!
Oljuštiš i isečeš na deblje listove oko 2 kg jabuka, tako da ih isečenih bude 1.350g. Rasporediš ih po dnu pleha tako da budu u debljem sloju. Staviš u vruću rernu da omeknu i počnu božanstveno da mirišu. Kad ih izvadiš iz rerne preliješ ih testom koje se pravi ovako: umutiš penasto tri žumanca sa 150g DIAMELA i 3 kašike vruće vode, onda dodaš 80g ovsenog brašna, 40g kokosovog i 40g mlevenih lešnika ili oraha ili badema i 1/4 praška za pecivo. Na kraju dodaš sneg od 3 belanca, preliješ preko jabuka i staviš da se peče dok se testo po ivicama ne odvoji od pleha.
Kad je pečen kolač izvadiš iz rerne, ostaviš ga da se prohladi a zatim ga izvneš na poslužavnik naopako, tako da ti jabuke budu gore. Kada se skroz ohladi premažeš ga sa tri umućena šlaga lajt C. Ja koristim pleh 40 x 20 cm.
100g ovakvog kolača ima 126Kcal, 20g UH, 2.7g P, 3.9g M, 2.4g vlakana i glikemijski indeks 32.
Uživaj!
Oljuštiš i isečeš na deblje listove oko 2 kg jabuka, tako da ih isečenih bude 1.350g. Rasporediš ih po dnu pleha tako da budu u debljem sloju. Staviš u vruću rernu da omeknu i počnu božanstveno da mirišu. Kad ih izvadiš iz rerne preliješ ih testom koje se pravi ovako: umutiš penasto tri žumanca sa 150g DIAMELA i 3 kašike vruće vode, onda dodaš 80g ovsenog brašna, 40g kokosovog i 40g mlevenih lešnika ili oraha ili badema i 1/4 praška za pecivo. Na kraju dodaš sneg od 3 belanca, preliješ preko jabuka i staviš da se peče dok se testo po ivicama ne odvoji od pleha.
Kad je pečen kolač izvadiš iz rerne, ostaviš ga da se prohladi a zatim ga izvneš na poslužavnik naopako, tako da ti jabuke budu gore. Kada se skroz ohladi premažeš ga sa tri umućena šlaga lajt C. Ja koristim pleh 40 x 20 cm.
100g ovakvog kolača ima 126Kcal, 20g UH, 2.7g P, 3.9g M, 2.4g vlakana i glikemijski indeks 32.
Uživaj!
-
- Saradnik
- Postovi: 2318
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Beograd
- Kontakt:
Ijaoooo... fantazija
Ovo ćemo copy-paste na diabeta.net ukoliko se Filos slaže

Ovo ćemo copy-paste na diabeta.net ukoliko se Filos slaže

Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
-
- Saradnik
- Postovi: 2318
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Beograd
- Kontakt:
Ako ima za jedan lep kuvarčić, onda da ga objavimo 

Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
-
- Aktivan član
- Postovi: 171
- Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 12:06 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Beograd
Biće, biće ...
Za sva jela koja spremam, a koja se ne razlikuju puno od onoga kako sam ih ranije spremala imam sve nutritivne podatke pa je to, verujem, zgodno za dobar uvid u, prvenstveno, količinu UH a onda i svega ostalog. Mislim da bi to moglo svima da bude od koristi...
Mom sinu je sutra 20. rođendan pa se danas pravi torta od banana i jagoda, a recept stiže sutra...
Pozdrav svima!

Za sva jela koja spremam, a koja se ne razlikuju puno od onoga kako sam ih ranije spremala imam sve nutritivne podatke pa je to, verujem, zgodno za dobar uvid u, prvenstveno, količinu UH a onda i svega ostalog. Mislim da bi to moglo svima da bude od koristi...
Mom sinu je sutra 20. rođendan pa se danas pravi torta od banana i jagoda, a recept stiže sutra...

Pozdrav svima!
-
- Saradnik
- Postovi: 2318
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Beograd
- Kontakt:
To, to! Zato kažem da napravimo u papirnom obliku... jer vi ste jedna od retkih koja je sve te podatke za recepte izračunala, a to nam je od neprocenjive pomoći!
Srećan rođeni dan i lep provod želim!!!

Srećan rođeni dan i lep provod želim!!!

Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net