Nov sam u svemu ovome

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Diabeta »

Da bi znao koliko će ti trebati inuslina za slatkiše, moraćeš malo da provežbaš i poradiš na tome. Ne bih se odmah zaletala sa parčetinom torte i pola čokolade da sam na tvom mestu.
Ajde probaj prvo sa jednom štanglom bez dodatnog insulina, da vidiš koliko će te (i da li će te) dići. Naravno, to jedeš odmah posle npr. ručka, nikako kao užinu.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Korisnikov avatar
Ostoja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 02, 2008 4:17 pm

Post od Ostoja »

kazi mi zasto nebih trebao da jedem za uzinu slatko...
da li je to preventiva...
ili koliko ja kontam ako jedem posle rucka sporije ulazi u krv, a ako jedem za uzinu direkt ide u krv... kako da reagujem sa insulinima... ja to sve vec sprovodim... :P :P :P
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Dobro si skontao :D Nije ideja da jedeš slatko koliko i kad god ti se hoće, jer onda ulaziš u začarani krug ubrizgavanja dodatnog insulina svako malo, a to nije dobro.
Prava stvar je rasporediti istu dozu na pravi način, a to si već uradio. Ovamo smanjiš, ali onamo posle dodaš i tome slično.
Za slatkiše važi pravilo "prava količina u pravo vreme" :wink:
Korisnikov avatar
Ostoja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 02, 2008 4:17 pm

Post od Ostoja »

:) A pa da... U zacareni krug necemo da ulazimo... toliko nismo zagrizli...
Velik Pozdrav... :)
Majaaaa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 24, 2008 7:05 pm

Pocetnik

Post od Majaaaa »

Cao, ja sam Marijana i pocetnik u svemu ovome.Dijabeticar sam od novembra 2006.godine. Trebalo mi je vremena da se naviknem, student, drugi grad, daleko od kuce pa jos i ovo. Ali koliko sam ja ukapirala bitna je samokontrola. Ja sam od pocetka na novorapidu 3x4jedinice pred obroke i lantus 12jedinica u 21h. Poslednji HbA1c bio mi je 4,6%, a prethodni 5%,6%,4,8%... Mene zanima postoji li kakva razlika izmedju lantusa i levemira, osim farmaceutske kuce koja ih proizvodi? Naravno opustim se i ja ponekad :) a ovde sam procitala i neke super recepte. Savet svima, dobra organizacija i to je to. Sve pohvale za sajt, dosta korisnih stvari sam ovde saznala.
Filos
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 12:06 pm

Post od Filos »

Majaaaa dobro došla!

Verujem da ćeš ovde naći odgovor na svako svoje pitanje, a vidim da si za sada super... odavno ovde nisam videla takve vrednosti HbA1C... Svaka čast!
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Pridružujem se Filosu na pohvalama i dobrodošlici, a sada da ti odgovorim... :D
Prvo je jedna farmaceutska kuća napravila Lantus. Nakon dve godine je druga napravila Levemir. Konkurencija - da, ali i neke razlike u samom sastavu i delovanju.
U suštini i Lantus i Levemir su osmišljeni kao "mirni, ravni" insulini, odnosno nemaju velike skokove i padove u delovanju. Ono što je većina korisnika primetila je da im Lantus duže deluje od Levemira. Sa druge strane, Levemir sprečava pojavu gojaznosti. Sve u svemu, rezultati su individualni... nekom prija Lantus, nekom Levemir.
Pošto su tebi šećeri superiška, ne bih ja ništa menjala :wink:
Majaaaa
Novi član
Novi član

Post od Majaaaa »

Hvala na informaciji :)
Sada mi jedino ostaje da konacno probam PREVRNUTI KOLAC SA JABUKAMA :D
zanima me da li mogu da se uclanim u neko drustvo dijabeticara ili sl. Stvrano bih volele da da dam svoj doprinos.
CaoOOOO
Filos
Aktivan član
Aktivan član

Post od Filos »

Majaaa evo ti recept sa količinama za PREVRNUTI KOLAC SA JABUKAMA!

Oljuštiš i isečeš na deblje listove oko 2 kg jabuka, tako da ih isečenih bude 1.350g. Rasporediš ih po dnu pleha tako da budu u debljem sloju. Staviš u vruću rernu da omeknu i počnu božanstveno da mirišu. Kad ih izvadiš iz rerne preliješ ih testom koje se pravi ovako: umutiš penasto tri žumanca sa 150g DIAMELA i 3 kašike vruće vode, onda dodaš 80g ovsenog brašna, 40g kokosovog i 40g mlevenih lešnika ili oraha ili badema i 1/4 praška za pecivo. Na kraju dodaš sneg od 3 belanca, preliješ preko jabuka i staviš da se peče dok se testo po ivicama ne odvoji od pleha.
Kad je pečen kolač izvadiš iz rerne, ostaviš ga da se prohladi a zatim ga izvneš na poslužavnik naopako, tako da ti jabuke budu gore. Kada se skroz ohladi premažeš ga sa tri umućena šlaga lajt C. Ja koristim pleh 40 x 20 cm.

100g ovakvog kolača ima 126Kcal, 20g UH, 2.7g P, 3.9g M, 2.4g vlakana i glikemijski indeks 32.

Uživaj!
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ijaoooo... fantazija :P
Ovo ćemo copy-paste na diabeta.net ukoliko se Filos slaže :D
Majaaaa
Novi član
Novi član

Post od Majaaaa »

Hvala Filos!!!!!
Probacu, pa javljam kako je ispalo. :D :D :D :D :D
Filos
Aktivan član
Aktivan član

Post od Filos »

Pa naravno da se slažem... ima toga još! :lol:
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ako ima za jedan lep kuvarčić, onda da ga objavimo :D
Filos
Aktivan član
Aktivan član

Post od Filos »

Biće, biće ... :D

Za sva jela koja spremam, a koja se ne razlikuju puno od onoga kako sam ih ranije spremala imam sve nutritivne podatke pa je to, verujem, zgodno za dobar uvid u, prvenstveno, količinu UH a onda i svega ostalog. Mislim da bi to moglo svima da bude od koristi...

Mom sinu je sutra 20. rođendan pa se danas pravi torta od banana i jagoda, a recept stiže sutra... :P

Pozdrav svima!
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

To, to! Zato kažem da napravimo u papirnom obliku... jer vi ste jedna od retkih koja je sve te podatke za recepte izračunala, a to nam je od neprocenjive pomoći! :D
Srećan rođeni dan i lep provod želim!!! :D
Odgovori