Pa chitamo mnogo o toj zitarici koja se i josh zove NAUT i kazu da skida shecer a i jako je bogata svim i svachim shto je, organizmu potrebno.Neshto cu pastovati a i mozete u google ukucati Naut ili leblebija i videt ce te vishe informacija i slikovitih
ve češće naučnici tvrde da zdravlje najbolje čuva takozvana mediteranska kuhinja, bazirana na ribi (najčešće na roštilju), maslinovom ulju, paradajzu, začinskim travama (origano, ruzmarin), testeninama i (crnom) vinu. Na ovom mestu donosićemo recepte iz mediteranskog basena: dalmatinske, italijanske, grčke, francuske...
Leblebije s mesom (glavno jelo)
(Specijalitet tuniske kuhinje)
Sastojci: 500 gr mesa isečenog na kockice, dve kašike margarina, leblebija, kašika koncentrata od paradajza, crni luk, so i voda.
Meso i iseckani luk prepržiti na margarinu. Dodati koncentrat od paradajza i šest šolja vode. Dodati leblebije koje su namočene u vodi preko noći. Sve kuvati na umerenoj vatri dok meso i leblebije ne omekšaju. Posoliti pre nego što se skine s vatre i odmah poslužiti.
GRICKALICA, ILI...
Leblebija naut
Leblebija je povrtna kultura koja se najviše uzgaja u Makedoniji i Dalmatinskoj zagori.
Leblebija je mahunasta belančevinasta biljka i visokovredna namirnica za ljudsku prehranu. NJeno seme, slično semenu soje ili sušenom zrnu graška, svetlosmeđe je boje, a koristi se kao varivo ili kao dodatak ostalom povrću za pripremanje vrlo ukusnih jela. Nedozrelo seme ljušti se iz mahuna i priprema kao mladi pasulj ili grašak. U istočnim zemljama leblebiju melju u brašno i od njega peku izvrsna peciva, ili je u određenoj razmeri (10 - 20 odsto) mešaju s pšeničnim brašnom i peku poseban i vrlo tražen hleb. Najpopularniji orijentalni specijalitet od leblebije su propržene semenke, koje se grickaju kao kokice ili semenke bundeve i suncokreta.
Ako se to može nazvati prednošću, onda leblebija ima jednu prednost pred pasuljem i graškom, izuzev boba. Naime, pržena i samlevena odlična je zamena za kafu; neki tvrde da je čak bolja od boba, te se češće uzgaja više zbog prženja i mlevenja nego zbog pripremanja za jelo kao povrće.
Biohemijski sastav leblebije sličan je ostalim mahunarkama. Osušeno zrno sadrži 17,4 - 23,3 odsto belančevina, 53,5 - 63,6 odsto ugljenih hidrata, 4,1 - 5,5 procenata biljnog ulja 3,3 - 5,5 odsto celuloze i 3,2 - 3,4 odsto mineralnih materija.
Mlade mahune leblebije nisu preporučljive za jelo, jer vegetativna masa (stabljika, lišće, pa prema tome i mahuna) ima visok sadržaj jabučne i oksalne kiseline, što može izazvati ozbiljne poremećaje u organizmu.
jasbi i ja je vec upotrebljavamo i ima pozitivnih rezultata.Probajte nece te se pokajati

Ima da se kupe kao grickalice malo zapechene kao kikiriki u prodavnicama zdrave hrane.
A chichoku? Gore sam vam pastovala proshle godine sam upotrebljavala i jedva chekam kad ce opet biti na pijacama.Znam ljude koi su se skinuli sa insulina jeduci samo chichoku.I to sirovu narendaju i onako svezu njam i ukusno je kao koren od kupusa a mozesh je i peci kao krompiric mada bolje sveza ima insulina u sebi.
Toliko od mene za sad
POzdrav
I probajte nemate shta izgubiti ne boli

.jasbi i ja ce mo josh malo pa na ispashu samo qq valjda nas nece muzti
