Roaccutan!

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai

Odgovori
Jeanne
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Dec 09, 2006 2:46 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Jeanne »

Prvo veliki pozdrav svima! Sva podeljena iskustva su od neprocenjivog znacaja za one koji razmisljaju o upotrebi ovog leka kao i za one koji ga koriste.
Zelim da iznesem svoju pricu posto se ona u jednoj stavki razlikuje od ostalih i da postavim neka pitanja, volela bih da se javi i neko od doktora...
U pubertetu sam imala bubuljice kao i svi mi, ali to nije predstavljalo veci problem. Sada imam 23 godine i vec nesto vise od 3 godine se intenzivno lecim od akni. Napomenucu da sam akne dobila godinu dana pre pocetka lecenja, ali nije bilo tako drasticno i mislila sam da uz pomoc kvalitetne kozmetike mogu sama da ih se resim. Medjutim, sitacija se samo pogorsala i morala sam kod lekara.

Moj problem se razlikuje od tome sto mi akne izbijaju ne na licu, vec u predelu stidnih dlacica, a povremeno i debelog mesa pa cak i oko anusa. Nije potrebno da pominjem koliko to grozno izgleda, da je bolno i mucno i koliko jedna mlada pa uz to i zenska osoba moze imati muka oko toga.
Sve psihicke krize sam vec pregurala; imala sam decka koji me je razumeo i podrzavao u odlucnosti da se toga resim. Spisak svih krema, losiona, antibiotika ne moram ni da nabrajam. Dugotrajno nista nije resilo problem, a neki od preparata su dovodili i do pogorsanja. Lecila sam se u Dzordza V., zatim u Studentskoj, i na kraju sam poslednjih godinu dana u Avalskoj gde mi ni bolne intrvencije nisu trajno resile problem. Isla sam i u solarijum i na elektroforezu, ali nista. Doktorka je predlozila roakutan, za koji sam od ranije znala, ali sam zelela prvo sve da probam. Krv sam kontrolisala i zdrava sam, tako da je dato zeleno svetlo, sada samo trazim nekoga ko moze da mi prepise recept, jer oni u Avalskoj ne mogu.

Ono sto mene zanima jeste, da li je iko cuo za slican problem ili je imao u svojoj lekarskoj praksi, i koliko se uspesno pokazalo lecenje roakutanom, kada se radi o aknama na ovako specificnom mestu? Dodacu i to da su mi se pocele javljati u manjem obimu i u kosi, po ramenima, a na licu imam bubuljice cije stanje zavisi od ciklusa...
Drugo pitanje, iako se o tome vec govorilo, jeste: da li je minimum posle terapije u kome devojka ne sme da ostane u drugom stanju 1-3 meseca kako je meni receno, ili pune 2godine kako sam procitala ovde i da li je definitivno sigurno da posle tog perioda prethodno lecenje nema posledica na zdavlje deteta?

Puno pozdrava svima, citacemo se jos, jer cu se najverovatnije pridruziti vasem jatu u ovoj borbi :-)
mirja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Maj 26, 2005 6:31 pm

roaccutan

Post od mirja »

Jeanne napisao:Prvo veliki pozdrav svima! Sva podeljena iskustva su od neprocenjivog znacaja za one koji razmisljaju o upotrebi ovog leka kao i za one koji ga koriste.
Zelim da iznesem svoju pricu posto se ona u jednoj stavki razlikuje od ostalih i da postavim neka pitanja, volela bih da se javi i neko od doktora...
U pubertetu sam imala bubuljice kao i svi mi, ali to nije predstavljalo veci problem. Sada imam 23 godine i vec nesto vise od 3 godine se intenzivno lecim od akni. Napomenucu da sam akne dobila godinu dana pre pocetka lecenja, ali nije bilo tako drasticno i mislila sam da uz pomoc kvalitetne kozmetike mogu sama da ih se resim. Medjutim, sitacija se samo pogorsala i morala sam kod lekara.

Moj problem se razlikuje od tome sto mi akne izbijaju ne na licu, vec u predelu stidnih dlacica, a povremeno i debelog mesa pa cak i oko anusa. Nije potrebno da pominjem koliko to grozno izgleda, da je bolno i mucno i koliko jedna mlada pa uz to i zenska osoba moze imati muka oko toga.
Sve psihicke krize sam vec pregurala; imala sam decka koji me je razumeo i podrzavao u odlucnosti da se toga resim. Spisak svih krema, losiona, antibiotika ne moram ni da nabrajam. Dugotrajno nista nije resilo problem, a neki od preparata su dovodili i do pogorsanja. Lecila sam se u Dzordza V., zatim u Studentskoj, i na kraju sam poslednjih godinu dana u Avalskoj gde mi ni bolne intrvencije nisu trajno resile problem. Isla sam i u solarijum i na elektroforezu, ali nista. Doktorka je predlozila roakutan, za koji sam od ranije znala, ali sam zelela prvo sve da probam. Krv sam kontrolisala i zdrava sam, tako da je dato zeleno svetlo, sada samo trazim nekoga ko moze da mi prepise recept, jer oni u Avalskoj ne mogu.

Ono sto mene zanima jeste, da li je iko cuo za slican problem ili je imao u svojoj lekarskoj praksi, i koliko se uspesno pokazalo lecenje roakutanom, kada se radi o aknama na ovako specificnom mestu? Dodacu i to da su mi se pocele javljati u manjem obimu i u kosi, po ramenima, a na licu imam bubuljice cije stanje zavisi od ciklusa...
Drugo pitanje, iako se o tome vec govorilo, jeste: da li je minimum posle terapije u kome devojka ne sme da ostane u drugom stanju 1-3 meseca kako je meni receno, ili pune 2godine kako sam procitala ovde i da li je definitivno sigurno da posle tog perioda prethodno lecenje nema posledica na zdavlje deteta?

Puno pozdrava svima, citacemo se jos, jer cu se najverovatnije pridruziti vasem jatu u ovoj borbi :-)
:wink: Posle terapije roaccutanom mora da prodje 6 meseci da bih mogla da planiras trudnocu, tako bar ovde u Svedskoj kazu svedski dermatolozi tj najmanje 6 meseci, Pozdrav :wink:
nisam_luda
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 29, 2006 12:50 am

Post od nisam_luda »

krajnje je nebitno na kom delu tela se akne nalaze
ipak bih ti savetovala da sacekas te dve godine do trudnoce, sto je sigurno-sigurno
mirja
Aktivan član
Aktivan član

Post od mirja »

nisam_luda napisao:krajnje je nebitno na kom delu tela se akne nalaze
ipak bih ti savetovala da sacekas te dve godine do trudnoce, sto je sigurno-sigurno
:wink: Neslazem se sa tobom! Jako je bitno na kome se delu tela akne nalaze.Iz mog licnog iskustva sa lica MNOGO brze nestaju nego sa napr. ledja ili nekog drugog dela tela. Kao drugo nigde nepise da mora da se ceka 2 godine za planiranu trudnocu, 6 meseci je sasvim dovoljno! :wink:
nisam_luda
Aktivan član
Aktivan član

Post od nisam_luda »

Ono sto mene zanima jeste, da li je iko cuo za slican problem ili je imao u svojoj lekarskoj praksi, i koliko se uspesno pokazalo lecenje roakutanom, kada se radi o aknama na ovako specificnom mestu?

devojka je tako definisala pitanje, sto znaci da je odgovor da roaccutane deluje na akne bez obzira na kom delu tela se one nalazile.
ti ne moras ni najmanje da se slazes sa mnom a to ‚‚nigde ne pise‚‚ je veoma diskutabilno. da li je bolje sacekati dve godine i imati zdravo i normalno dete ili zuriti pa odmah posle 6 meseci zatrudneti i doneti na svet dete sa ostecenjem mozga i slicno? :o
nisam_luda
Aktivan član
Aktivan član

Post od nisam_luda »

dr. gorana je takodje ovde napisala da treba sacekati 2 godine a vi uostalom radite kako zelite :roll:
fic1984hr
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Nov 26, 2005 4:58 pm

Post od fic1984hr »

Svakako treba sacekati 2 godine...ne treba se time igrati i riskirati.

Roaccutan lijeci akne na bilo kojem dijelu tijela, a istina je da brze odlaze sa lica nego sa ledja.

Ako se lijeci tezak oblik akni na ledjima, vrlo vjerojatno je da ce se terapija morati ponoviti. (tako kazu)

Ne znam koliko ste imali prilike cuti ili vidjeti o tome kako su kod nas u Globusu (dvotjednik) pisali o "Lijekovima koji mogu ubiti".
Digli su frku oko roaccutana. Od 14 lijekova, on je bio na 13. mjestu.
I s tim Roaccutanom su isli na radio-reklamu kao udarnu vijest: "Lijek protiv akni za mlade moze ubiti i slicno"...
E sad kad cujete to na reklami koja traje 10-15 sekundi, sta obican covjek koji nema s tim problema moze misliti o tom?!?!
makarije
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 28, 2006 6:02 pm

Post od makarije »

I ja mogu da potvrdim, na licnom primjeru, da sa lica odlaze mnooogo brze nego sa ledja.
Jeanne
Novi član
Novi član

Post od Jeanne »

Hvala na savetima! Drago mi je sto se polemika nastavlja. Svakako da roakutan ima dejstvo na celo telo, s tim sto mi je doktorka rekla da bi mi izlecenje islo mnogo lakse da se akne nalaze na licu, pa sam zato i pitala da li je neko ista cuo o aknama na ovom mestu, jer su mi mnogi lekari rekli da za vreme svoje dugodisnje prakse nisu imali slican slucaj.
I ja mislim da je ipak sigurnije sacekati te dve godine, (meni se ne zuri sa decom, ali opet treba misliti unapred, nikad se ne zna...), mada moram priznati da me jako cudi da su vremenski periodi koji se pominju toliko razliciti, velika je razlika izmedju 3-6 meseci i 2godine kada se uzme u obzir da je uzimanje ovog leka ozbiljna stvar.... Deluje mi neodgovorno od farmaceutskih kuca i lekara to sto ne mogu da se sloze oko toga, i da na kraju vaznu stvar prepuste pacijentima da proizvoljno odluce hoce li cekati dugo ili ne. A da ne pominjem to da ima pacijenata koji i nisu informisani o tome, jer nemaju net, ili nema ko dobro da im kaze.... Porazno.
mirja
Aktivan član
Aktivan član

Post od mirja »

Jeanne napisao:Hvala na savetima! Drago mi je sto se polemika nastavlja. Svakako da roakutan ima dejstvo na celo telo, s tim sto mi je doktorka rekla da bi mi izlecenje islo mnogo lakse da se akne nalaze na licu, pa sam zato i pitala da li je neko ista cuo o aknama na ovom mestu, jer su mi mnogi lekari rekli da za vreme svoje dugodisnje prakse nisu imali slican slucaj.
I ja mislim da je ipak sigurnije sacekati te dve godine, (meni se ne zuri sa decom, ali opet treba misliti unapred, nikad se ne zna...), mada moram priznati da me jako cudi da su vremenski periodi koji se pominju toliko razliciti, velika je razlika izmedju 3-6 meseci i 2godine kada se uzme u obzir da je uzimanje ovog leka ozbiljna stvar.... Deluje mi neodgovorno od farmaceutskih kuca i lekara to sto ne mogu da se sloze oko toga, i da na kraju vaznu stvar prepuste pacijentima da proizvoljno odluce hoce li cekati dugo ili ne. A da ne pominjem to da ima pacijenata koji i nisu informisani o tome, jer nemaju net, ili nema ko dobro da im kaze.... Porazno.
:wink: Koliko ja znam u samoj kutiji roaccutana
postoji upustvo koje treba pazljivo procitati, mislim da se to podrazumeva!
Jeanne
Novi član
Novi član

Post od Jeanne »

:wink: Videcemo kad uzmem svoju prvu sta u njoj pise.
nisam_luda
Aktivan član
Aktivan član

Post od nisam_luda »

ima li ovde jos roakutanaca, sta ste se ucutali? :o :D
mirja
Aktivan član
Aktivan član

roaccutan

Post od mirja »

:oops: Zdravo! Evo mene ja ga jedem a on jede mene! Ako te nesto interesuje pitaj jer ovaj forum polako pocinje da bude monoton a nesto nema u zadnje vreme ni strucnjaka. Pozdrav :wink:
fic1984hr
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Nov 26, 2005 4:58 pm

Post od fic1984hr »

Ja sam uvijek ovdje! :lol:

Da svatko od nas aktivnih napise jedan post dnevno, bilo bi mi malo.
Ne moraju to biti neke zanimljive price, ali cisto da znamo kakva je kod koga situacija i jel ide sta nabolje.

Pratite vise forum na:
www.acne.org
Tamo ima dobrih informacija, pa bi bilo dobro da prenese netko nesto zanimljivo ako pronade.
nisam_luda
Aktivan član
Aktivan član

Post od nisam_luda »

evo danas se proslavlja 50. dan :) na kom ste vi danu? :)
Odgovori