Roaccutan!

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai

Odgovori
nisam_luda
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 29, 2006 12:50 am

Post od nisam_luda »

takodje treba da znas da kafa i caj nemaju nikakvog direktnog uticaja na rezultate krvi, naravno uz roakutan ne treba unositi previse kofeina ali jedna ili dve kafe ili caja na dan ti ne mogu predstavljati neki problem.
na americkim forumima se potencira na unosenju roakutana uz obroke koji sadrze dosta masti, navodno se lek tako bolje apsorbuje.
polako se blizim kraju prvog meseca terapije i ne odricem se kafe, caja, slatkisa, brze hrane i slicno. jedino sto osecam da uopste nemam apetit :) oprilike da jedem samo onda kada moram da pijem lek (3x20mg) i to se jedva nateram da progutam par zalogaja jer u samom uputstvu pise da je dejstvo leka i do 2x vece ukoliko se unosi uz hranu.
iako je preporucena kontrola krvi na svaka dva meseca, po zavrsetku prvog meseca cu ipak na analizu kako bih znala kako stvari stoje, tako da me interesuju tvoji rezultati.
imam jos dva pitanja :o
koju termalnu vodu koristis?
da li kapsule progutas u toku jela ili nakon jela? :roll:
fic1984hr
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Nov 26, 2005 4:58 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od fic1984hr »

Evo ja sam vec na cca 90 danu, znaci vec 3 mjeseca.
I dalje sam vrlo zadovoljan sa svime...
Od nuspojava sto ja primjecujem samo usne.
Jedino, kako sam vec rekao, malo su mi nalazi krvi poviseni, ali kako su neki procijenili, nije tako strasno, samo da ne ide na gore.
Sto se tice apetita, mogu reci da vise jedem nego prije!
Cak sam se nekoliko kila i udebljao!
Termalna voda mi je najbolja Avene.
Kao kremu koristim Uriage.
To je super kombinacija...svaku vecer (jednom na dan perem lice) prvo naspricam termalnom vodom, ostavim da se osusi...onda nanesem kremu na suho lice, onak u tankom sloju i onda jos na to naspricam termalnu vodu i razmazem po licu...i to se tako fino pomijesa i ravnomjerno rasporedi po licu da ujutro puuuno bolje izgleda.
Kad stavim samo kremu, onda mi jos lice ujutro izgleda malo masno, jos nekako i svijetlim...ali ovo je odlicna kombinacija!!!

Ovako, ono najbitnije od nalaza izgleda ovako, pa usporedite sa svojima:

Bilirubin ukupni 31 3-20
Kolesterol 4.7 do 5
Trigliceridi 1.1 do 1.7
AST 47 11-38
ALT 66 12-48
GGT 23 11-55
mango
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 24, 2006 2:19 pm
Kontakt:

POCETNIK SA PITANJIMA

Post od mango »

Pozdrav ljudi!! Prvi put sam na ovom forumu posto sam tek nedavno poceo uzimati roaccutane. Ja sam klasicna prica i zato se nevjerojatno sazivljavam i suosjecam sa mnogima ovde. Ovako,, probleme sa aknama sam poceo imati sa 18 nakon zavrsetka srednje skole koristio sam sve moguce preparate kao clean and clear gelove, cleansere, tonike + proactive, eucerin, eritromicin, neutrogenu itd. itd..i nista... trenutno poboljsanje par dana a onda se odjednom uznoji lice i u roku od par sati nikne nevjerojatan broj akni, sto onih bjelih, sto potkoznih crvenih... to me znalo dovoditi do ocaja jer bez umisljenih pretenzija zaista sam fizicki zgodan decko i mozete misliti koliko me ovaj problem mucio i frustrirao. Najvise radi toga sto bi se stanje znalo popraviti a onda nakon par dana opet lom...tako da nikad nisam znao na cemu sam..
Prehranu sam isto promjenio al sam shvatio da jedna masna pizza ili hamburger ne utjecu znatno na to sve vec da sam problem dolazi iznutra jer mi se lice jako znoji i masti.
Prije par dana sam otisao kod jednog privatnog dermatologa dobre reputacije i on mi je rekao da ako sam sve pokusao onda moram krenuti na nesto agresivnije preporucivsi mi ROACCUTANE upozorivsi me na nuspojave ali isto tako strogo ga preporucujuci. Bez oklijevanja sam pristao jer svi koji imaju ovaj problem par godina znaju koliko sam ocajan u tom smislu
E sad ovako... poceo sam piti tableta (2 puta dnevno po dvije od 10 mg=40) prije sedam dana i u prva tri dana mi se lice nekako naglo ocistilo..dobro mozda je to samo slucajnost pa sam ja psiholoski umislio da je vec od roaccutana, a onda nakon pet dana su mi opet pocele nicati akne...danas je tocno sedmi dan i primjecujem da mi je mozda malo osusio nos i neki predjeli lica na kojima nikada nije ni bilo akni ali tamo gdje je problematicno (brada i na prelazi prema vratu) iako je koza normalna i suva relativno, imam par malih bijelih za koje imam feeling da ce se povecavati,, i uzasno me to frustrira.
Ajd neka me netko s dobrim iskustvom malo ohrabri..jel sedam dana prerano da se ista ustanovi posto ja nemam neka jake simptome suhoce usana i ostalih djelova..
Isto tako sam primjetio da cim mi malo naraste brada onda se taj dio masti i nastanu pristici..doduse to prije koristenja roaccutana...
I konacno, nakon koliko se vide bas konkretni rezultati???
Jao ljudi koliko vidim nema nikoga kome nije pomogao pa se stvarno nadam da je necu biti neka znanstvena iznimka..Hvala i velik pozdrav
fic1984hr
Aktivan član
Aktivan član

Post od fic1984hr »

Evo ja sam tocno na 90 danu...pogledaj vrijeme koje pisem...bio sam malo vani i ne mogu sad spavati!

Moram te malo rastuziti ali i dati podrsku.
Valjda si cuo da na Roaccutanu folazi do "IB"-a, odnosno initial breakout, kako ga zovu na www.acne.org (forum-obavezno pratiti), ili kod nas jednostavno pocetno pogorsanje.
Meni se u pocetku pogorsalo, kao i svima ali sam ja to kod kozmeticarke odrzavao i puuuno mi je to pomoglo.
Mogu ti reci da mi je tek nedavno prestalo izbijati onako jako, tek gdje-koja.
To moras proci i vidjet ces da ljudi kazu da gotovo uvijek dode do pogorsanja prije nego dode do poboljsanja i ostvarenja cilja - da se vise akne ne pojavljuju.
Onda ti ostane druga briga, fleke, mrlje, oziljci...sve skupa za popi*diti!!!

Nisi pogrijesio sto si na Roaccutanu...jednostavno moramo, jer ako nas Roaccutan ne ubije fizicki, akne ce nas dokrajciti psihicki i opet smo na istom.

Malo procitaj sta se koristi dok si na terapiji, ali ako se ne snades, napisat cu ti ponovo da to sve skupa lakse prodes.

Meni je ostalo jos najmanje toliko...jos 90 dana i onda lagano smanjivanje doze.
Nadam se da ce mi i "red marks" uskoro proci i da ce mi lice dobiti prirodnu boju, iako se za to ceka godinu i vise...
Ali definitivno mi je ovaj lijek pomogao...dobivam vec lagano komplimente i uzivam u tom...Jedva cekam da zavrsim terapiju i da vidim rezultate konacno.
Svakim jutrom se nadam da lice sve bolje i bolje izgleda!

Obavezno kontroliraj krv.
Pretrage vrsi svakih mjesec dana jer od vecine dode do povecanja nekih vrijednosti, pa sto se toga tice - bolje sprijeciti nego lijeciti!

Napisi mi na pm koji ti je doktor a za ostatak foruma jos malo detaljnije objasni svoju terpiju...koliko dugo planiras biti na ovoj dozi!?!?
nisam_luda
Aktivan član
Aktivan član

Post od nisam_luda »

preporucujem ti da posetis forum na sajtu www.acne.org ukoliko dobro stojis sa znajem engleskog jezika, tamo mozes naci sve sto ti je potrebno, pa i vise od toga 8) sedam dana je malo da vidis bilo kakvo poboljsanje, na pocetku mozes imati pogorsanje koje moze trajati do kraja drugog meseca... ako te zanima jos nesto, slobodno pitaj 8)
nisam_luda
Aktivan član
Aktivan član

Post od nisam_luda »

fic1984hr, u isto vreme smo pisali poruku :o
insomnia,a? 8)
fic1984hr
Aktivan član
Aktivan član

Post od fic1984hr »

Stvarno smijesno!
:lol:
Mi u 6h ujutro ne spavamo!
Evo...ja se taman probudio za rucak...
A veceras opet isto!
Sta cu kad ne pijem a izlazim...
mango
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od mango »

Hvala vam na svim informacijama.. E sad me opet zbunjuje sto sve moram raditi uz to sto uzimam roccutane..kozmeticarke, kreme i to..Dobro, ujutro i navecer koristim Dove a kasnije cu vjerojatno neku hidratantnu kremu sto neultralniju kako mi je dermatolog rekao...al jos nema potrebe jer kazem vam, danas je 9 dana da ga koristim i koza se samo malkice susi, onako taman da ne bude masna al nista pretjerano.
Da razjasnim, kad sam vidio slike i primjere nekih ljudi shvatio sam da sam ja jos ok s obzirom da mi je celo i obrazi sasvim glatko i cisto podrucje nego ne muci vrazja brada i prelaz prema vratu gdje se stvore uzasni gnojni crveni pristevi. A najgore mi je kad stanem na svijetlo il sunce jer tek se onda vidi koliko mi je koza pristava jer se vide i oni mali potkozni koji se normalno ne primjecuju..
Ne vjerujem da sam imao taj initial breakout jer nema nekog agresivnog napada vec izlaze onako glupasto kao i obicno i to je najgore jer ne znam jel pocelo djelovati ili ne..
Nista eto, preporucite mi neku kremicu il sto jednostavniji (a opet ok)preparat koji mogu naci u hrvatskoj..ustvari neki ritual vezano uz njegu lica dok koristim roaccutane..isto tako...neki prehrambeni savijet sto da izbjegavam da terapija bude jos uspjesnije..
Hvala vam puno i nadam se da kad/ako rijesim ovaj problem..da cu biti napokon savrsen :-) LOL ... al jedno znam, da cu bit tako sretan,sad treba strpljenja,..spreman sam na ne znam kakve nus pojave ako znam da ce mi rjesiti problem akni..
POZDRAV
nisam_luda
Aktivan član
Aktivan član

Post od nisam_luda »

dacu ti savet mada nisam ni sama sigurna koliko je to dobro :) :o ovde su svi pricali o hyfac gelu za umivanje i apaisac kremi, medjutim meni je dermatolog preporucio umivanje neutrogena 2in1 gelom i uz to nikakvu kremu. osim toga povremeno stavim dercome simplex kremu koja je dobra za smanjenje perutanja a obzirom da si musko ne preporucujem ti je, jer je tonirana :) jako dobra je avene termalna voda, nju mozes da poprskas bar 3 puta dnevno, ona smanjuje iritacije i crvenilo.
osim toga, mozes da pijes vitamin e, kako ti ne bi opadala kosa, zatim omegu 3,6,9 koja je dobra za kosti i smanjenje bolova i cink koji ce ti pomoci da ti ne ostanu oziljci od akni.
sto se tice ishrane, to ti niko ne moze dati pravi savet :) jedi sta god hoces a na prvoj kontroli krvi ces videti kako to utice na tvoje zdravlje. ono sto sam primetila je da roaccutane najbolje deluje kada pojedes uz njega tonu fast fooda :) :o
mango
Novi član
Novi član
Kontakt:

paranoic

Post od mango »

Joj ljudi ja sam lud..ne znam jel to od roaccutana ili ne, al uzasno sam nervozan i razdrazljiv...jucer me doslovce uhvatila zuta minuta a glavni razlog je nezadovoljstvo i nestrpljivost radi ucinka..
Koristim Roaccutane skoro 2 tjedna i danas si bas gledam lice kako nisam zadovoljan i bijesan sam sto ne primjecujem neke znakovite promjene na bolje... dobro, znam da je mozda rano (je li??? recite mi svoja iskustva kad je poceo djelovati??!!) al ne mora mi se cudotvorno lice ocistit al bar da vidim da mi se usne suse il nesto..al nista!!!
sto je najbizarnije, prije 3 dana mi se koza pocela ljustiti i sve je kao krenulo nabolje a onda za dva dana opet nista..proklete crvene akne koje peckaju i pretvaraju se u one ruzne bijele... nije mi sad lice toliko drasticno al vrazji dio oko brade i ispod je uvijek kritican,,,
kad mogu ocekivati poboljsanje i jeste li vi u pocetku bili razocarani i imalo dojam da ne djeluje il sam ja te srece da zaista ne djeluje..
dajte nesto, molim vas da se smirim,, izvan sebe sam i tako promjenjiva raspolozenja otkad sam poceo s terapijom,,ma briga me za to samo da mi pomogne
nisam_luda
Aktivan član
Aktivan član

Post od nisam_luda »

ja sam blizu cetrdesetog dana i veruj mi da se jos uvek nista spektakularno nije desilo, mada je sve to individualno. desna strana lica mi se malo ocistila, nakon pocetnog pogorsanja ovo je jos i dobro :D leva strana pocinje polako da se normalizuje :-? celo koje mi je oduvek bilo cisto mi se odjednom sinoc osulo, jedno 10 sitnih komada :evil: tako da ne znam sta da ti kazem, bice bolje a kada - ne zna se 8) :o
i samo da ti napomenem da ti ja bas nisam najbolji primer za ovo, posto tezim savrsenstvu i u svemu preterujem :lol: :lol: :lol:
nisam_luda
Aktivan član
Aktivan član

Post od nisam_luda »

ja sam blizu cetrdesetog dana i veruj mi da se jos uvek nista spektakularno nije desilo, mada je sve to individualno. desna strana lica mi se malo ocistila, nakon pocetnog pogorsanja ovo je jos i dobro :D leva strana pocinje polako da se normalizuje :-? celo koje mi je oduvek bilo cisto mi se odjednom sinoc osulo, jedno 10 sitnih komada :evil: tako da ne znam sta da ti kazem, bice bolje a kada - ne zna se 8) :o
i samo da ti napomenem da ti ja bas nisam najbolji primer za ovo, posto tezim savrsenstvu i u svemu preterujem :lol: :lol: :lol:
makarije
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 28, 2006 6:02 pm

Post od makarije »

@ mango

Strpljenja!
Svi ce ti reci da na pocetku ide pogorsanje (a ti si na pocetku). To se naravno razlikuje od osobe do osobe. I meni su na pocetku prelazile u bijele, ali ce se to smiriti. Poslije drugog mjeseca neces imati nekih narocitih pogorsanja. Ja sam stotinak dana na terapiji i trenutno me nervira neko crvenilo u oblasti koja je problematicna (brada), ali daleko od toga da nisam zadovoljan napretkom. Mogu reci da vec vise od pedeset dana nemam bubuljice koje prelaze u bijele. I one rijetke koje su u nagovjestaju se brzo povlace. Ostaje samo to nekakvo crvenilo, ciji intenzitet varira u toku dana. Neuporedivo sa stanjem od prije terapije. Ponovo zivim punim plucima! 8)
mango
Novi član
Novi član
Kontakt:

+

Post od mango »

hej btw, jel vas nekada od roaccuatana svrbilo lice tamo gdje su akne bile pa se suse...mene pocinje :) cudno
fic1984hr
Aktivan član
Aktivan član

Post od fic1984hr »

makarije napisao:@ mango
Neuporedivo sa stanjem od prije terapije. Ponovo zivim punim plucima! 8)
Isti slucaj za mene...napokon se vratio u zivot...odnosno u normalu!
Odgovori