Roaccutan!

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai

Odgovori
Nemanjaass
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 05, 2011 5:24 pm

Re: Roaccutan!

Post od Nemanjaass »

Hvala shomy na ovim savetima, samo ja idem kod Nje u Sapcu se privatno lecim i nadam se da ce terapija biti skroz uspesna pio sam 1 mesec 40 mg, 2, i 3 pijem 60 mg i sada za koji dan ulazim u cetvrti i rekla je da idemo sa 50 mg, mazalice mi menja svaki mesec mazem drugacije,..aa ishranu mi je rekla da jedem sve normalno sem da ne smem da idem u teretanu, naravno ja slatko i dalje i gazirano i alkohol ne konzumiram uopste i nadam se da cu izdrzati do kraja jer najveci problem mi je da zadrzim samopouzdanje i strpljenje, ali idemo do kraja... i da pitao bih te sta si ti radio sa crvenilom, mada ce mi ona zena reci sta da radim, i koliko je trajao proces kod tebe?? Unapred hvala... i sta si ti radio za crvenilo mada me zanima i ti sta si pio mada ce mi ona zena reci sigurno, i imam dosta poverenja i nade u nju.... :D Cujemo se i dalje obavestavam dalji tok.. :D
Nerwe
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 16, 2011 10:03 pm

Post od Nerwe »

Ja imam problema od pre nekih godinu dana, kao sto sam i napisao u nekom od prethodnih postova. Nikada pre toga nisam imao problema sa bubuljicama, cak ni tokom puberteta. Takodje nisam imao problema sa masnom kozom tj. siguran sam da pre nisam ni imao masnu kozu ali se sve to promenilo kada su mi ovi nazovi dermatolozi prepisali 1001 kremu koje su mi totalno unistile celo. Sto se tice doktorke stvarno nisam imao vremena da je upoznam posto sam samo jednom bio kod nje do sada. Koliko sam shvatio do sada roakutan kao lek je izuzetno delotvoran i veoma se retko vracaju akne i bubuljice posle terapije. Ukoliko se vrate onda je potrebno ponoviti terapiju ali u manjoj meri. Nisam sto posto siguran ali tako sam ja to shvatio citajuci sve ove forume koji postoje. Ukoliko neko pouzdano zna nesto o tome neka me slobodno ispravi.
Sto se tice nege lica tokom terapije, meni je dr prepisala samo pantenol po potrebi, tj. ukoliko mi se koza mnogo susi. I bas mi je naglasila da ne koristim nijedne druge preparate. Mada je sve to individualno. A da moja dijagnoza je acne conglobata
alexns
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 06, 2011 1:36 pm

Post od alexns »

Dragi roakutanci,

citam ove vase postove I ne verujem, ovo je prvi put da se osecam da me neko stvarno razume,pa cak I neko ko je rekao akne moje drugarice stalno su tu, jer se I ja nekada tako osecam, stvarno ne mogu sebe da zamislim bez akni ali to je tako dobar osecaj. Taj povratak samopouzdanja I srece mozemo samo mi da osetimo koji smo toliko patili. Super mi je sto ste svi tu I uvek rado citam svacije probleme a narocito kada neko pise o napredku, naravno

Svima vam zelim puno srece. Onima koji pokleknu ili se uplase ili posustanu sajem svu pozitivnu enerdiju I zelju da izdrze. Mogu samo da zamislim kako je probuditi se, ali ne samo to, nego buditi se, stalno sa cistom kozom…ala cemo da budemo super!!! Samo da sve ovo dobro prode.

Ja ne pricam mnogo o licu jer sam pravo da vam kazem uplasena jako. U ponedeljak je prvo vadenje krvi I prva kontrola, ne znam kakva ce mi biti krvna slika, ali vise od toga cinjenica da moje lice nije izgledalo bolje poslednjih nekoliko godina. Zapravo ne secam se kada je poslednji put bilo ovakvo. Svi pricaju o nekim strasnim pogorsanjima koje ce I mene 100% da strefi ali ne znam sta onda ovo znaci. Ako je lice dorbo prvih mesec dana, sta onda…Jer ima neko savet, komentar, bilo sta???

Ne nadam se mnogo jer znam da je svima bilo strasno, ali eto, ako ima nekakve sanse da ne dode do pogorsanja, da li sam ja onda taj slucaj?

Cudo je ta nada. Mada I sad kad se pogledam na ogledalo odmahnem rukom, jer znam ili ne veryjem da trajno moze da se poboljsa…Ali naravno da kao krajnji rezultat verujem da moze!

Pozdrav svima, drzite se, samo napred I srecno!!!
alexns
Novi član
Novi član

Post od alexns »

Ah da da ne zaboravim – crvenilo je krenulo…ludilo. Ja nisam znala da ovo izgleda ovako, ali to se izgleda bas crveni…
alexns
Novi član
Novi član

Post od alexns »

@ Nerwe

Ja sam nakon prvog uzimanja leka pala na pod u kupatilu od mucnine u stomaku.
Prestala sam da pijem I zbog ogromne alergijske reakcije na Akne oksid fug vos, ili tako nesto. Nako tri dana ponovo sam pocela da pijem.
Bolela me glava 5,6 dana. Zeludac me I danas zaboli na najmanju prazninu u stomaku – moram dobro da vodim racuna o obrocima. Cini mi se da mi se oci suse, ustanem ujutru sa jakim grebanjem u ocnim dupljama pa koristim na svoju ruku vestacke suze – doktorka je rekla da ce mi se to desiti tek drugog meseca te da ce mi ona prepisati iste kapi, tako znam da nisam pogresila…I da mislim da cu I ja poceti da pijem surutku;)
Tako da sta da ti kazem….ako se nesto strasno pogorsa ici kod lekara – ovako, cuti I trpi:)))

Veliki pozdrav!!!:)

p.s. moja dijagnoza su takode acne conglobata
Moschino
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 18, 2011 9:15 pm

Post od Moschino »

Takodje sam koristila roakutan i ispostovala kumulativnu dozu, pila sam ga 8 meseci. Sve je bilo savrseno u toku terapije, ali se sada, 3 meseca nakon poslednje popijene kapsulice pojavljuju sitne bubuljice po celu i tek pokoja, skoro pa nevidljiva, na ostatku lica. Ovakvo stanje nije problem, da se razumemo, milion puta je bolje nego pre roakutana, ali me plasi da je ovo znak da se napasti ponovo vracaju??? Ima li neko iskustva???

Naime, glavno pitanje je da li postoji mogucnost odrzavanja postignutog, tako se npr. uzima nekoliko kapsulica nedeljno u duzem vremenskom periodu i sl??????
Shomy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Avg 27, 2008 4:59 am

Post od Shomy »

Nemanjaass napisao:Hvala shomy na ovim savetima, samo ja idem kod Nje u Sapcu se privatno lecim i nadam se da ce terapija biti skroz uspesna pio sam 1 mesec 40 mg, 2, i 3 pijem 60 mg i sada za koji dan ulazim u cetvrti i rekla je da idemo sa 50 mg, mazalice mi menja svaki mesec mazem drugacije,..aa ishranu mi je rekla da jedem sve normalno sem da ne smem da idem u teretanu, naravno ja slatko i dalje i gazirano i alkohol ne konzumiram uopste i nadam se da cu izdrzati do kraja jer najveci problem mi je da zadrzim samopouzdanje i strpljenje, ali idemo do kraja... i da pitao bih te sta si ti radio sa crvenilom, mada ce mi ona zena reci sta da radim, i koliko je trajao proces kod tebe?? Unapred hvala... i sta si ti radio za crvenilo mada me zanima i ti sta si pio mada ce mi ona zena reci sigurno, i imam dosta poverenja i nade u nju.... :D Cujemo se i dalje obavestavam dalji tok.. :D

I ja sam isao kod nje u Sabac;).Ma jedi sve normalno,smes slatkise,kako pola godine bez slatkisa?:)Pa ja nisam imao nekih problema sa crvenilom.Za hidrataciju sam koristio pantenol i po potrebi jos neke kreme.Pa sta ti daje svakog meseca drugacije?Koliko znam ona obicno prepisuje normaderm,diferin,i prozivode iz efaklar linije.
Roakutan sam pio po nekoj cudnoj semi,
40 mg 15 dana,pa 15 dana pauza,pa ponovio ciklus,pa 6 nedelja 30mg bez pauze,pa 2 nedelje pauza.pa onda opet 30 i na kraju 20mg.Imao sam pogorsanje koje je trajalo oko 3 meseca,smena malo dobro,malo lose.Posle toga su prestale da izlaze,ali su ostavile fleke koje su se povukle do kraja terapije.Posle terapije mi je dala cicatrix krem za oziljke.
Poverenje i nada su ti sasvim opravdani jer je doktorka odlicna;).
Shomy
Aktivan član
Aktivan član

Post od Shomy »

Moschino,
ne postoji takva opcija,li se odrzavanje moze postici adekvatnom negom.Da li korstis nesto od nege?Ja uvek kazem da su i posle terapije potrebne povremene kontrole da bi se izbeglo neko jace pogorsanje.

alexns
postoji mogucnost da do pogorsanja ne dodje,da li si ti taj slucaj tesko je jos uvek reci,ali eto mozda ti se posreci kada nije dosada vec doslo:).
ljubica_
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 14, 2008 2:09 pm

Post od ljubica_ »

@alexns

Draga moja, kao sto vidis crvenilo krece.. Nazalost znaj da tako mora. I cak da na dalje nemas pogorsanja u smislu novih akni, ono ce svakako biti tu i najvise te muciti kako ide lepo vreme. :( Meni je ono bas smetalo, i dosta me plasilo. Ali evo, zato sam sada tu da vas uverim da to prolazi, naravno kao i ostale stvari tokom terapije. Ti koristi neku dobru sminku da to prikrijes i bice sve ok.
Inace sto se uzimanja samog lek tice, zao mi je sto imas problem sa bolovima. Ja sam se jako bojala da do toga ne dodje kad sam pila lek i onda sam kao manijak dobro jela svaki put pre uzimanje kapsule i hvala bogu nisam imala ama bas nikakvih problema sa zeludcem! Ali sam se zato malo i ubucila tokom terapije hehehe :wink: :lol:
Tacno znam da bukvalno sanjaaaaas dan kada ces se ujutru probuditi, pogledati se u ogledalo na dnevnom svetlu i ugledati cisto lice.. Ja sa zivela za taj trenutak bukvalno godinama. I sada apsolutno mogu da kazem da je taj osecaj NEPROCENJIV. Verujte mi da sam zahvalna svaki dan sto je tako. To ce se i tebi i drugima desiti, jedino sto treba je malo vremena i malo strpljenja. Inace i ja sam osecala suvocu u ocima, doduse ne toliko jaku tako da nisam koristila vestacke suze. Dobro je sto si ih kupila u svakom slucaju.

@Moschino

Mislim da ne treba odmah da se brines. Lek u organizmu ostaje 3 meseca posle terapije, i kada prodju ta 3 meseca organizam se privikava na stanje da lek vise nije u organizmu. I tada najcesce dolazi do izlazenja mitesera ili po koje bubuljice. Ja sam se za isto brinula, misleci da su to buduce akne koje ce se vratiti. Cak sam puno istrazivala po internetu i u 90% slucajeva se to dogodilo. Ljudi su masovno panicili, vracali se kod dermatologa, ali posle manje od mesec dana sve je bilo ok. Ameri to zovu post brakout i on je definitivno kratkorocan. I meni se to desavalo i pomisljala sam da nesto nije uredu, medjutim shvatila sam da je to tacno privikavanje organizma na to da lek vise nije u njemu. I sto je Somy rekao, sada posle godinu dana terapje, meni se javljaju poneke bubuljice, vise uzdignuti miteseri pred pms i od stresa. Ali oni vrlo brzo prolaze.
Tako da mislim da kod tebe to nije vracanje, ali ti si tu da pratis situaciju i da reagujes ako je potrbno, mada ja sam skoro sigurna da za to nece biti potrebe. Jedino ako se problem vrati u meri slicnoj kao pre, onda se ponavlja terapija. Nema to uzimanje malo par nedelja ili par dana i slicno. Tako je meni moj dr rekao. Dakle, ne brini, opusti se i videces da ce sve biti uredu.

@mia_81

Meni se kosa dosta bas osusila tokom terapije. Cak je i vise opadala nego pre. Ali sta ces, i to je sastavni deo svega.. Dobro je sto imas lepu i gustu kosu tako da sigurno neces osetiti posledice po zavrsetku terapije. Samo treba imati odgovarajucu negu i nece biti problema. Ali u principu do tog ostecenja mora doci.. E sad u kojoj meri zavisi, i to je individualno kao i sve drugo.
Moschino
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 18, 2011 9:15 pm

Post od Moschino »

@Shomy,

ne koristim nikakvu posebnu negu, umorna sam, veruj mi od raznih stvarcica, sto jednostavnije - to bolje.

@Ljubice_,
Ovo je tako ubedljivo napisano, smirila sam se u momentu, hvalaaaaaa
Nemanjaass
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 05, 2011 5:24 pm

Post od Nemanjaass »

Shomy hvala ti na odgovorima, uskoro idem kod nje za jedno 2 nedelje pa cu komentarisati na temu crvenila ili vec cega verovatno sam ja malo tezi oblik od teb pa zato sibam ove jace doze u svakom slucaju guram do kraja i cujemo se jos u daljem toku terapije.. :D Ostalima bih pozeleo da ne gube nadu jer je i ja ne gubim i samo napred guramo do kraja, sve ce to biti ok.. :D pozz pa se cujemo.. :)
Shomy
Aktivan član
Aktivan član

Post od Shomy »

Moschino,
verujem da si umorna,ali opet konacno si dobila zeljeni efekati:).Mislim da bi u terapiji trebala da imas neki retinoid(airol-koji je malo jaci ili diferin koje je blazi) oni su prakticno roakutan za lokalnu upotrebu.Meni je doktorka rekla da uvek moram neki retinoid da koristim i zaista nisam koristio preko leta i posjavilo mi se dosta mitisera.
Urkee
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Dec 26, 2010 1:52 pm

Post od Urkee »

@Nemanjaass

Ja sam, po rečima lekarka, blaži slučaj pa isto tako pijem 60mg i to na svojih 70kg. Mada ja ne bih rekao da sam baš lak slučaj, posebno jer imam dosta akni i to na svim potencijalnim mestima. Takođe kada se akne spuste na vrat to znači da je problem veliki (tako mi je bar rekla jedna poznata dermatolog/kozmetičarka), a ja imam dosta potkožnih po vratu i one veoma sporo prolaze. Inače može se reći da tu dozu podnosim dobro, mada su mi te blaže nus pojave baš izražene, kao što su odvratno crvenilo, maksimalno ispucale usne i povremeno krvarenje iz nosa. Sa druge strane, nemam nikakvih bolova, oči su mi ok (neko je gore pisao da ima problema, ja sam imao na početku dok sam pio svega 20mg i to me je dosta brinulo, ali je veoma brzo prošlo (kada sam se valjda navikao na lek) tako da sad nemam nikakvih problema).

Inače ja mislim da u terapiji Roaccutan-om nije samo doza bitna, već i doziranje leka kao i vremenski period terapije. Recimo nailazio sam na postove ljudi koji su pili 20mg celu terapiju od 6 meseci što je 3600mg kumulativno i sve im se isčistilo. E sad, sumnjam da bi rešili sve probleme da su pili recimo 2 meseca po 60mg, iako bi kumulativno popili isto. Nek napiše neko upućeniji malo više o ovome.
Iz tog razloga, ja ću insistirati da popijem minimalno 8400mg (što će biti 120mg/kg), mada mislim da bi mi i sa manjom dozom sve otišlo, ali ova kumulativa je valjda bitna zbog sigurnosti da se problem ne vrati. Pored toga insistiraću da lek pijem najmanje 5-5,5 meseci, jer verujem da je to podjednako važno.

Inače dosta se pisalo o neprofesionalnosti dermatologa, pa da kažem da sam ja išao dugo kod privatnog dermatologa iz mog grada, i kada me je prvi put video rekao je ''ti sigurno imaš i akne po leđima''. Ja sam mu rekao da imam, a on ni jednom za ko zna koliko kontrola nije hteo da pogleda leđa, već je ta ''kontrola'' trajala 5 minuta kada bi mi prepisao neke besmislene kreme (jer predhodne naravno nisu davale efekat) i insistirao je da moramo da se vidimo na najviše 15 dana, jer mora da ''prati situaciju'', a jasno je da su mu pare jedini motiv. :evil: Tačno treba kamenovati takav ološ!
Urkee
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Dec 26, 2010 1:52 pm

Post od Urkee »

@Shomy

Koliko sam čitao, većina ljudi nakon terapije nastavlja samo sa nekim neutralnim kremama, recimo Pantenol... retko ko koriti preparate protiv akni. Ja ću verovatno morati sam da odlučim kako i šta ću posle terapije jer mi ove doktorke iz bolnice ne ulivaju neko poverenje, više mi te kontorole kod njih dođu kao neka formalnost, da bih mogao da uzmem recept i da dogovorimo dozu. Ne kažem da su nestručne, ali čini mi se da nemaju velikog iskustva u davanju Roaccutana. Imam kontrolu za par dana, pa ću videti šta i kako, pitaću dal mogu nešto protiv flekica do koristim i verovatno ću da se vratim na Exfoliac jer mi se ipak pokazao kao ok, pa ajde da ne kontriram doktorkama, kad su mi već rekle šta da koristim...

Još da kažem da su mi nus pojave (crvenilo, usne...) nekad više, a nekad manje izražene (u serijama od par dana) i još ne mogu da zaključim razlog, ako on uopšte i postoji.
Nerwe
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 16, 2011 10:03 pm

Post od Nerwe »

Ljudi, jel zna mozda neko od vas da li koriscenje kapi za nos, konkretno Olynth-a, moze da dovede do nekih kontraindikacija u toku terapije roakutanom. Ja koristim kapi za nos vec 4 godina jer imam jako izrazenu devijaciju nosa a zaboravio sam to da napomenem doktorki. Znam da u toku terapije nikako nesmem da pijem tetracikline a sada ne znam da li postoji nesto u sastavu ovih kapi sto moze lose da odreaguje sa roakutanom. Ako je neko nesto zna o tome molio bih ga da napise
Odgovori