Roaccutan!

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai

Odgovori
Korisnikov avatar
mali_tuksi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 08, 2010 8:44 pm

Re: Roaccutan!

Post od mali_tuksi »

Ja mislim da on preferira maksimalnu kumulativnu, zavisno od ozbiljnosti slučaja, meni je maksimalno tj. oko 150 mg/kg
Ja sam bio kod njega u dermatim-u, a on više tamo ne radi, ako mu znaš možda email koji daje pacijentima pošalji mi privatnom porukom da ga pitam za suvoću usana.
life is life !
Magistarka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 06, 2010 12:20 am

Post od Magistarka »

mia_81 napisao:Mali_tuksi ,mozes li mi reci kada ti je tacno pocelo definitivno poboljsanje ,odnosno kada je pocelo da se cisti lice i prestale da izlaze nove akne?Ja sam jako razocarana trenutno svojim stanjem,lek pijem 3 meseca i nedelju dana i izlaze mi nove,i to bolne akne.Nikada mi lice nije bilo ovakvo otkad znam za akne :-? Ja jesam tezi slucaj,ali sam za ovaj period terapije ipak ocekivala vise :(
...Mia ja kaskam za tobom sedmicu sa početkom terapije...Bila sam prije dva dana na kontroli, iako sam inicirala da mi doktorica dozu poveća, do toga nije došlo, naprotiv ona je smanjila :( ...Pila sam naizmjenično 20-30 dnevno a sada kaže 10-20 mg dnevno na svojih 70 kg...Obrazloženje-bolje je i bezopasnije uzimati manje doze duže...nigdje nam se ne žuri, pa tako da sam baš zatečena ali moram slušati :wink: .Inače ja uočavam poboljšanja, ima još posla ovdje i doktorica kaže ali da je zadovoljna tokom. Usta su mi baš suva a i koža na pojedinim mjestima, tako da se baš pitam kako drugi koji su na većim dozama uopšte izlaze na kraj :cry: .Ono što bih mi bilo od koristi da podjelim sa vama , mišljenje je kako vi planirate da se štitite od sunca...meni doktorica nije ništa o tome spomenula a rekla je da tek za 3 mjeseca dođem na kontrolu, do tada će sunce uveliko da sija :wink:, a bojim se da mi ne dođe do nekih komplikacija u vezi sa tim?
Veliki pozdrav za sve...
Shomy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Avg 27, 2008 4:59 am

Post od Shomy »

winkler napisao:
Dragi777 napisao:Evo da se javim,bio sam na kontroli. Meni je doktorka malo promenila kreme,ja sada koristim URIAGE HYSEAC hidro matirajucu kremu ujutru,i melem JOMELOP E uvece. Uriage Hyseac je super krema,vlazi mi kozu i ne sija mi se lice,lepo upije koza :) A melem JOMELOP E mi je isto fantastican,to je inace melem protiv oziljaka i opekotina,i smanjuje upalne procese :)
Koristim ove preparate samo 2 dana a vec vidim blagi boljitak.

E sad,Jel moze neko da mi kaze..ujutru kad ustanete,da li se samo umijete vodom i prebrisete lice peskirom i onda stavite neku kremu..ili koristite neki sapun (npr. Baby,sebamed) ili neki gel za umivanje? Jako me to zanima,posto sam ja koristio neki gel za umivanje,i nije mi prijao kozi..sad cu da ga izbacim iz upotrebe.. Pa da li moze neko da mi preporuci nesto za umivanje,kao npr sto sam gore naveo,a da mu je prijalo i da i dalje koristi.???? :) Hvala unapred.. :*
Preporuka dermatologa je da se koriste sapuni za čišćenje lica, a ne gelovi.Ujutro kad ustanete umijete lice sapunom(može i Sebamed), peškirom osušite(tapkanjem peškirom po licu.Nikako strugati lice peškirom jer tako iritirate kožu koja se inače peruta) i lagano utrljate kremu do potpune apsorpcije u kožu(ne ostavljati da koža sama apsorbuje kremu jer se to neće desiti u potpunosti,zalepiće vam se prljavština,začepiti pore i eto novih akni).

Ne bih se slozio da je preporuka dermatologa sapun,a ne gel.Sebamed sapun je solidan,ali imamo dosta dobrih gelova -eucerin za masniju,la roshe posey za malo manje masnu itd.
Sto se tice krema za zastitu od sunca bitno je samo da se vodi racuna da su nekomedogene,da li ce biti avene,vishy,la roshe nije toliko bitno,a zastitini faktor od 30 je sasvim dooljan,(ovi 50 + i vise nisu mnogo efikasniji).Takodje slobodno mozete boraviti napolju po suncu,sunce je jos uvek slabo,a i kansije nece biti problema ukoliko nanesete zastitu.
(da me neko ne shvati pogresno,ne treba da se suncate,ili ne daj Boze da idete u solarijum,samo umereno i sve je ok :))
winkler
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Sep 11, 2010 5:34 pm

Post od winkler »

Shomy napisao:
winkler napisao:
Dragi777 napisao:Evo da se javim,bio sam na kontroli. Meni je doktorka malo promenila kreme,ja sada koristim URIAGE HYSEAC hidro matirajucu kremu ujutru,i melem JOMELOP E uvece. Uriage Hyseac je super krema,vlazi mi kozu i ne sija mi se lice,lepo upije koza :) A melem JOMELOP E mi je isto fantastican,to je inace melem protiv oziljaka i opekotina,i smanjuje upalne procese :)
Koristim ove preparate samo 2 dana a vec vidim blagi boljitak.

E sad,Jel moze neko da mi kaze..ujutru kad ustanete,da li se samo umijete vodom i prebrisete lice peskirom i onda stavite neku kremu..ili koristite neki sapun (npr. Baby,sebamed) ili neki gel za umivanje? Jako me to zanima,posto sam ja koristio neki gel za umivanje,i nije mi prijao kozi..sad cu da ga izbacim iz upotrebe.. Pa da li moze neko da mi preporuci nesto za umivanje,kao npr sto sam gore naveo,a da mu je prijalo i da i dalje koristi.???? :) Hvala unapred.. :*
Preporuka dermatologa je da se koriste sapuni za čišćenje lica, a ne gelovi.Ujutro kad ustanete umijete lice sapunom(može i Sebamed), peškirom osušite(tapkanjem peškirom po licu.Nikako strugati lice peškirom jer tako iritirate kožu koja se inače peruta) i lagano utrljate kremu do potpune apsorpcije u kožu(ne ostavljati da koža sama apsorbuje kremu jer se to neće desiti u potpunosti,zalepiće vam se prljavština,začepiti pore i eto novih akni).

Ne bih se slozio da je preporuka dermatologa sapun,a ne gel.Sebamed sapun je solidan,ali imamo dosta dobrih gelova -eucerin za masniju,la roshe posey za malo manje masnu itd.
Sto se tice krema za zastitu od sunca bitno je samo da se vodi racuna da su nekomedogene,da li ce biti avene,vishy,la roshe nije toliko bitno,a zastitini faktor od 30 je sasvim dooljan,(ovi 50 + i vise nisu mnogo efikasniji).Takodje slobodno mozete boraviti napolju po suncu,sunce je jos uvek slabo,a i kansije nece biti problema ukoliko nanesete zastitu.
(da me neko ne shvati pogresno,ne treba da se suncate,ili ne daj Boze da idete u solarijum,samo umereno i sve je ok :))
Preporuka dermatologa(bar onih sa kojima sam ja u kontaktu i kod kojih sam se lečio) je sapun.Istina, nikada nisam pitao zašto niti sam dobio odgovor ali moje neko razmišljanja je dodirna površina kojom sapun deluje na lice.Dodirna površina je veća jer sapuni za čišćenje lica ne stvaraju previše mehurastu penu dok gelovi (koristio sam ih dosta) zapenušaju.Stvoreni mehur u kome je insče vazduh onemogućava kompletnost dodira sa površinom kože i uklanjanje viška sebuma.Meni se čini da sapuni više stvaraju kremasti sloj na koži koji bolje čisti.Mene zanima šta misle drugi?
Pitanje:
Da li masnoću sa lica bolje uklanja sapun ili gel za umivanje?
Shomy
Aktivan član
Aktivan član

Post od Shomy »

Hm ne moze se toliko generalizovati,jer imamo dosta kako gelova tako i sapuna,razlicitog sastava.Meni licno sebamedov sapun jako prija u smislu da je blag,da je koza nezna i da krema skoro ne treba,no nazalost ne cisti mi kozu kao neki gelovi.Generalno preporuka je da se ne zadrzava predugo na istom gelu za umivanje zbog rezistencije.Tako da je najbolje potrosis jedan,pa uzes drugi i tako u krug.Te tako mozes kombinovati i gelove i odredjene sapune naizmenicno,Nema neke velike polemike oko gela/sapuna bitno je da dobro ocisti kozu,da tebi licno odgovara i da ne isusi kozu previse.
ljubica_
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 14, 2008 2:09 pm

Post od ljubica_ »

Evo i mene posle duzeg vremena... :D Drago mi je da vidim da su svi dobro, da dobro napredujete i da se sto vise ljudi sada odlucuje za ovaj delotvorni lek. Ja sam terapiju zavrsila u martu prosle godine, dakle od tada je proslo 11 meseci, sto je skoro godinu dana. Kada sam sada svratila na forum shvatila sam kako vreme leti jer je na primer mali_tuksi tek pocinjao terapiju kada sam ja bila pri kraju, a sada ima tri meseca kako je zavrsio terapiju, i mnogo mi je drago sto je sve ok i da je zadovoljan. :) Sto se tice usana, meni su takodje bile suve par meseci po zavrsetku terapije, da sam bukvalno mislila da ce tako zauvek biti. Mackala sam ih cesto, ali ne najjacim labelom vec onim standardim. Posle par meseci se sve vratilo u normalu pogotovu kad je doslo leto, dok sada npr opet imam potrebu da koristim cesto labelo ali naravno nista sto se moze porediti sa onim za vreme terapije. Jer sam ja i ranije pre roaca koristila uvek nesto za usne, a zimi pogotovo, uvek su mi se susile. Tako da tuksi, ne brini, uskoro ce sve biti ok videces, a do tada koristi eucerin slobodno koliko god ti je potrebno, u svakom slucaju ne moze da skodi. :)
Htela sam da kazem i za sunce, bila sam na moru u julu i avgustu i dermatolog mi je rekao da koristim eucerinov faktor 30, i ja sam ga koristila uglavnom ujutru kada je sunce bilo jako. Medjutim, jedan dan popodne oko 4 30, 5 h ga nisam nanela jer sam smatrala da je sunce bilo prilicno slabo i da mi nece trebati faktor. Kada sam dosla u sobu kasnije shvatila sam da mi je ceo desni obraz toliko izgoreo da je bukvalno izgledao ugljenisano. Ni sama ne znam zasto nisam i popodne namazala kremu, valjda sam se bojala da mi od tolikog mackanja ne izadje nesto, tipa miteseri i bubuljice, jer tek sto sam izlecila problem i nisam htela da mi se stvori drugi. Medjutim sada shvatam koliko je to bilo pogresno, i uverila sam se da je krema skorz dobra i kvalitetna i da nisam imala razloga da se plasim. No, kada se to izgorelo smirilo, postalo je crno i onda mi je na kraju ostala ogromna fleka koja se polako smanjivala ali je boga mi trajala jedno dva, tri meseca sigurno. Tako da moj savet vam je da kada dodje leto i kada odete na more, obavezno, ALI OBAVEZNO :) stavljate faktor 30 svaki put kada ste izlozeni suncu bilo ono blago ili jako. U gradu tokom leta je vec drugacije jer je tu uvek blaze i mnogo smo manje izlozeni suncu, a i uvek nosimo ili neku kremu da nas zastiti ili sminku sa blagim faktorom. Ali u svakom slucaju cuvajte ga se. :) Jer imam utisak da kada zavrsimo terapiju sa roacom uvek se trebamo cuvati sunca bilo da je proslo od tada pola godine, ili godinu ili pet godina. Koza je posle terapije ipak osetljivija i suvlja neko pre, a i u svakom slucaju sunce je stetno.
Jos sam htela da dodam, svi vi koji ste u drugom, trecem pa cak i cetvrtom mesecu terapije i imate pogorsanja, nikako ne gubite nadu i veru da cete uspeti. Meni, kao i vecini je tada takodje dolazilo do pogorsanja. Cak je meni mnogo vise smetalo samo crvenilo i neprestano crvenjenje tokom zime sto zbog suvoce, sto zbog smenjivanja toplog i hladnog. To me je izludjivalo. Mislila sam da to nikada nece prestati i mnogo sam se bojala da tako ne ostane po zavrsetku terapije. Ne znam da je to i kod vas slucaj ali sam htela i to da pomenem. Znam da vam je sada tesko, jer sam bila u istoj situaciji. I tad su mi drugi koji su zavrsili bili terapiju govorili da ne brinem, da cak pravi boljitak dolazi posle drugog, treceg meseca po zavrsetku cele terapije, znaci u sedmom, osmom ili devetom mesecu. U sta sam se i sama uverila. Tako da nemojte ovaj drugi i treci mesec uzimati za gotovo, verujte mi, bice sve kako treba, samo morate dati leku jos malo vremena, jos samo koji mesec, sto nije nista u poredjenju sa svim onim mesecima, pa cak i godinama u mom slucaju problema, mucenja, konstantnih pogorsanja i stvaranja jos veceg problema od strane raznih terapija i ne strucnih lekara. Sve ce vam se ovo isplatiti sto radite, jer sam ja kao i mnogi ovde zivi dokaz toga. Samo vam mogu reci da je sve to ruzno nestalo, i sam ga zaboravila i sada uzivam u rezultatu terapije. Zivot mi se vratio u normalu, zadovoljna sam i kome god mogu za ovaj problem savetujem ovaj lek i svog dermatologa. I ako neko od vas zeli da mi postavi bilo kakvo pitanje slobodno moze, rado cu odgovoriti.
Sada posle skoro godinu dana po zavrsetku terapije dobijem po koju bubuljicu, mada mnogo cesce par sitnih ispupcenih mitesera koji najcesce izlaze pred i tokom pms-a i stresnih situacija.. Mada ljudi oko mene tvrde da se to apsolutno ne vidi :)
Znaci ono sto je najbitnije je da od njih ne ostaju fleke, sto je bio moj najveci problem do terapije. I najveci strah mi je bio da se posle leka ne vrati na staro, sto za sada nije slucaj, i nadam se da nece ni biti kuc kuc kuc u drvo! :D
Evo Shomy pitacu tebe kako ti je sada, posto si ti mislim prvi od nas ovde koji je zavrsio terapiju.. :D
I na kraju, sto se tice dileme sapun/gel :lol: Mogu da kazem da sam i sama bila u nekoj slicnoj dilemi od pocetka same terapije, a mozda i pre toga. Koristila sam do sada najcesce sapune, ali i poneke gelove. Tokom roac teraoije pitala sam svog dermatologa za da li moze sapun ili je ipak bolje nesto drugo, i on mi je na kraju rekao: Ne bitno je sta koristite. Apsolutno je nebitno. Ja vam mogu savetovati razne proizvode, ali najbolje je da vi sami procenite sta vam odgovara i sta prija vasoj kozi. Po zavrsetku je bitno samo da koristite hidrantnu kremu i to je sve. Tako da sam ja na kraju ostala pri svojoj navici da koristim dove cream oil bar sapun (kutija je bezkasto zuckasta) koji mi prija i koji mi ne isusuje kozu uopste, a u isto vreme mi skida i sminku i prljavstine. Dakle ujutru se samo umivam mlakom vodom, lice utapkam neznom zewa maramicom i nanosim eucerin aqua porin active light kremu koja mi bas odgovara, odlicna je i podloga za sminku, nije teska, masna ni lepljiva, i uvece samo perem lice sapunom i posle toga takodje ako mi je potrebno nanesem kremu mada cesce zimi a leti skoro nikad. Ja sam pre za ovaj sapun, jer na kraju dana mi se T zona ipak zamasti, sto od sunca sto od sminke i nekako mi je uvek bio lepsi osecaj kada ga operem sapunom. Nikada mi se nisu svidjali ni gelovi ni mleka za ciscenje i slicno. Koristim ga dugo i sto se toga tice nisam imala nikakav problem. Ali opet, svako je individua za sebe, i mislim da je pogresno generalisati sta je dobro a sta nije, jer svakom odgovara drugacije. Pogotovu muskarcima jer oni ne koriste sminku, briju se, tako da predpostavljam da zele sto blaze sredstvo za ciscenje.. Dakle, ako pronadjete nesto sto vam bas odgovara drzite se toga i to je to. :D Verujem da postoje dobri gelovi koje je npr Shomy naveo. Jer nikada ne znamo dok ne probamo. Sada je sve nekako napredovalo, stalno dolazi do nekih inovacija, proizvodi se unapredjuju.. Tako da verujem da postoje dobri i prilagodjeni proizvodi za razlicite vreste i tipove koze. Samo je stvar u tome koji ste probali, a koji niste, i da li vam je odgovarao. Ja bih npr probala neki clinique ili eucerin gel, cak sam ih i trazila po radnjama ali su mi rekli da ih nema na nasem trzistu.. Tako da ne mogu da vam kazem da nisu dobri jer ih nisam ni probala. Koristila sam neke druge gelove pre, i meni se vise nije svideo osecaj posle njih, nego sto su mi nastetili ili izazvali neko pogorsanje. Mislim da je stvar u tome sta se vama vise svidja i sta vam prija nego u tome sta je bolje ili losije. Naravno sve zavisi i od tipa koze. To je moje misljenje, mozda gresim, i u tom slucaju me treba ispraviti. :)
Shomy
Aktivan član
Aktivan član

Post od Shomy »

Cao Ljubice,mnogo mi je drago zbog tebe.Citam ovo sto si napisala,secam se kako nam je svima bilo,kako smo se plasili da li ce uspeti i onda na kraju se isplati.Meni je lice dobro,koristim i dalje neku lokalnu terapiju preventivno,ponekad izadje neka mala,ali sve je dorbo.Sto se tice gelova/sapuna upravo to sto ti pricas,manje vise svi su dobri,samo treba da su prilagodjeni masnoj kozi i da nama odgovaraju .Imas eucerin gel u apotekama.
Koristis li nesto od krema sada?
Pozdrav:)
ljubica_
Aktivan član
Aktivan član

Post od ljubica_ »

Sta da ti kazem Shomy, ti i ja smo se uvek kapirali i delili slicno misljenje.. :wink:
Jos jednom, hvala ti mnogo na svoj podrsci i savetima. Nadam se da ce se ovaj boljitak samo nastaviti i da vise necemo biti u situaciji kao pre. Takodje zelim svima da uspeju, u sta i sama verujem da hoce. :)

Inace trenutno koristim Eucerin aquaporin active light, koja je novija na trzistu ali je jako dobra i dermatolog mi ju je preporucio. Vec je treci put kupujem i bas sam zadovoljna. Pakovanje izgleda ovako: http://cosmo.lv/images/preces/EUCERIN_A ... _Light.jpg
Ima i rich za suvlju kozu, light je za normalno/kombinovanu, i isto sa zastitnim faktorom 15.

Za sitne mitesere/bubuljice koristim Clinique anti-blemish solutions clearing concealer, i mogu reci da nista bolje nisam probala za to. Jeste malo skuplji, ali dugo traje i pravo je otkrice! :D Sluzi ujedno za prikrivanje i za uklanjanje bubuljica, prosto je savrsen. http://img20.imageshack.us/i/concealer.jpg/sr=1

A ja sam trazila ovaj Eucerin gentle cleansing gel ali ga nigde nije bilo.. :( http://www.orangeaday.com.sg/images/P/g ... inggel.jpg

Nudili su mi onaj zeleni, kao protiv akni ali sam cula da je los..
Jel ti koristis mozda neki eucerinov gel ?
ljubica_
Aktivan član
Aktivan član

Post od ljubica_ »

I da, zaboravila sam u prvom postu da kazem da sam probala nekoliko krema tokom terapije i da sam definitvno dosla do zakljucka da je ubedljivo najbolja Avene Clean-Ac krema. Ovo ac je inace skracenica od accutane (sto naravno znate da je na americkom trzistu ime za roaccutan) tako da je krema iskljucivo namenjena za kozu koja je pod terapijom roaca. Sama sam je na internetu pronasla, imala je mnogo pohvala u Americi bas kod ljudi koji su uzimali roac. I tako sam odlucila da je probam. Kada sam ja bila pod terapijom nije je bas bilo u apotekama, ali sam primetila da je sada bas ima. Zaista mislim da nema nista bolje od nje za ovu terapiju. Ovde mozete videti kako izgleda. http://www.maineskinshop.com/ProductIma ... /20795.jpg
mia_81
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 15, 2008 5:28 pm

Post od mia_81 »

Jao Ljubice,kako sam se obradovala kada sam videla da si opet svratila na temu.Citala sam tvoje postove i nekako su mi bili najupecatljiviji,redovno si pisala na temi i dosta sam stvari od tebe pokupila.Mislim da si dosta uticala i na to da izaberem tvog doktora i da se sada kod njega lecim.Jedina razlika je sto je meni odmah dao roaccutane bez razmisljanja jer sam ja tezi slucaj. :( Zanima me samo jedna stvar,da li se terapija zavrsava ispunjenjem kumulativne doze?Znaci,da li kada popijem 150mg po kg tt prestajem sa uzimanjem leka?S obzirom da sam tezi slucaj ici cu na tu gornju kumulativnu ,a to bi trebalo da bude za manje od 2 meseca.Kako je to malo vremena ja sam u strahu da nema sanse da se meni sve sto sada trenutno ima po licu ocisti za tako kratko vreme :o
Urkee
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Dec 26, 2010 1:52 pm

Post od Urkee »

Pregurah prvi mesec. :D Sa današnjim danom to će biti 1200mg za sad. Što se tiče stanja nisam zadovoljan, ali kako je bilo pre par dana, danas je odlično. Znači pre par dana je bio haos, dok se već danas smiruje situacija, nadam se da takvih pogoršanja neću više imati. Nego ono što mene strašno nervira jeste što mi iskaču bubuljice oko (pa čak i na) usnama! :roll: Sa tim sam imao problem i pre roaccutana, ali sada je izdraženije, verovatno zato što često mažem usne... Npr to su bubuljice na uglovima usana (taman kad me prodje sa jedne strane, iskoči sa druge :( ) ili neposredno ispod usne. Ne moram da vam pričam koliko to ružno izgleda... :-? Takođe, mene muči još jedan problem što se usana tiče (koji čini mi se polako prestaje od kada uzimam roacc) a to je da ujutru, nakon spavanja, obavezno pojavljuje neka beličasta masa na uglovima i često preko dana imam osećaj da me ti predeli svrbe ili bride (ne znam kako da opišem, uglavnom iritirajući osećaj).

Što se nus pojava tiče, za sada su to samo suve usne i malo perutanje kože. Neposredno nakon što sam promenio dozu su me bolela leđa, ali sada je to prestalo. Inače, za lice koristim Exfoliac rekonstruktivnu kremu, međutim čini mi se da mi se koža od nje još više crveni i da mi generalno koža izgleda lepše kada ništa ne namažem na nju, tako da je nanosim samo uveče pre spavanja. E sad, meni je prepisano da koristim i Exfoliac gel ša čišćenje lica, ali ja od početka terapije nisam koristio ni to, niti bilo kakav drugi gel ili sapun. :oops: Samo sam se umivao mlakom vodom. Odlučio sam da to promenim, pa mi treba savet dal da kupim taj Exfoliac gel (koji u svom sastavu ima i kiseline, pa ne znam koliko je to dobro) ili je možda bolje neki drugi gel ili sapun?!

Pozdrav :)
ljubica_
Aktivan član
Aktivan član

Post od ljubica_ »

Draga mia_81, mnogo mi je drago da su ti moji postovi bili od pomoci! Jer veruj mi, koliko mi je boljitak od ove terapije radost, toliko mi je jos veca radost i sreca cinjenica da sam u stanju da pomognem drugome ko je u istoj situaciji kao sto sam i ja bila. Stvarno sam se trudila da kroz tih 6 meseci opisem stanje sto realnije, dakle kad je lose, kad je dobro, i fizicki i psihicki. Jer je zaista psiha kod ovog problema najveci problem. Barem je meni bila. Imala sam veoma tezak period u zivotu zbog ovog problema, sam problem je trajao sigurno blizu 10 godina, a poslednje tri godine su bile jako teske i ne verujem da bih uspela i dosla dovde prvo bez ovog foruma, informacija koje mi je pruzio, i takodje pronalaska mog dermatologa bez koga nista od ovoga ne bi bilo moguce. Nadam se da se slazes samnom u tome da je on toliko dobar pre svega covek, onda doktor, psiholog.. Nemam dovoljno dobrih reci za tog coveka.. On je prvi i jedini koji me je saslusao od pocetka do kraja, koji mi je posvetio vreme, strucnost, davao savete, i koji me je hrabrio i ulivao mi snagu tokom cele terapije, slao mi mailove cak i sa drugog kontinenta.. I ne daj boze da mi se ovo ponovo desi sve bih isto uradila, otisla bih kod njega. Ne znam kako da vam to opisem, jer sam ja uvek, ali uvek dolazila kuci od bukvalno svih dermatologa uplakana, razocarana, bez nade, sa sve vise i vise pogorsanja bez rezultata. Dok nisam naisla na dr-a Zeljka Mijuskovica. Kod njega sam svaki preled i odlazak smatrala srecom, boljitkom, i bila sam zahvalna sto sam ga pronasla. Stvarno ljudi, u mom slucaju barem, naci dermatologa koji zna i koji vas slusa je 80% posla. Ja se inace nisam javljala neko vreme po zavrsetku terapije jer sam se bukvalno vratila zivotu, i krenula da nadoknadim sve ono sto sam zadnjih godina propustila. Jednostavno sam uzivala u zivotu, i verujte mi to i vas sve ceka, docicete dotle, i videcete, jednom kada dodjete osecaj ce biti fenomenalan. To je onaj osecaj kao da ste ponovo slobodni. Sve ono sto ste sanjali tokom svake terapije koju ste godinama zapocinjali iznova i iznova.. Ali sve ovo vreme sam mislila na vas, znala sam da ste dobro, ali sam ipak osetila da vam je u ovim momentima najpotrebniji upravo post onoga ko je sada na mom mestu.
No, da ti odgovorim na pitanje. :D Ovako, recicu ti kako je bilo u mom slucaju i onako kako je meni Zeljko rekao. Dakle ja sam se stalno isto toga bojala, da li ce biti dovoljno, sta ako nece, sta ako se vrati, picu vise za svaki slucaj itd.. I skoro da sam insistirala na tome, kada mi je Zeljko objasnio da je za mene dovoljno 150-160 mg/kg i da jedostavno nema potrebe za visom dozom. I na kraju ja sam uzela ako se dobro secam 160mg. Jer ipak mislim da je ipak najbolje da sam lekar proceni dozu jer je on mnogo kompetentniji od nas, i imao je puno slucajeva i nista sto kaze nije bez razloga. Barem mislim da je tako sa Zeljkom, ja sam mu verovala i na kraju ga poslusala. Veruj mi, znam kako se osecas, bila sam tu, osecala sam veliki pritisak oko doze i mesecima se razmisljala, mislila, bojala se.. Ali momenta kada se sve zavrsilo, terapija je bila na kraju, lice mi je bilo cisto, ali kao sto sam vec pomenula imala sam problem sa crvenilom lica i crvenjenjem. Tako da je posle doze dosao strah od toga, da nece prestati, i sta cu ako se to dogodi.. I na kraju, sve je to nestalo. Posle tri meseca od zavrsetka, cak i dva, sve je bilo ok i ja sam bila zadovoljna. Doslo je leto i ja sam bila srecnija nego ikad.. Tako ce biti i tebi, videces, kljucan boljitak i napredak ce biti upravo tad, znaci kad zavrsis terapiju pa dva tri meseca nakon toga.
Ako zelis, mogu ti poslati svoj mail, pa ako hoces mozes da mi pises kada god pozelis. I rado cu pomoci svakome kome je potrebna podrska ili savet.
ljubica_
Aktivan član
Aktivan član

Post od ljubica_ »

@Urkee
Moj savet ti je da lice peres Dove cream oil bar sapunom (kutija je bezkasto zuckasta), i da obavezno, ali obavezno probas Avene Celan-Ac kremu, vec sam stavila slike ali evo za tebe cu opet. :D

Dove sapun - http://img.thefind.com/images/XQCbdlN7_ ... wA?m=1&g=1

Avene Clean-Ac - http://www.maineskinshop.com/ProductIma ... /20795.jpg

Mislim da su ova dva proizvoda stvarno odlicna ako ne i najbolja tokom ovakve terapije. Ja sam probala vise proizvoda i odgovorno tvrdim da su ova dva stvarno jako dobra. Znam da zvuci kao reklama, ali verujte samo zelim da pomognem. :)
Da je meni neko ranije rekao za Avene kremu bila bih mu prezahvalna! :lol: Tako da bih ja na tvom mestu sigurno izbacila Exfoliac jer je sam roac po sebi ''agresivan'' i koza se od njega susi, crveni i fleke su samo jos izrazenije. Ne znam da li ti je dermatolog dao ta dva proivoda ili..? Jer po meni je to dosta cudno.. :-? Vec si na dovoljno jakoj terapiji, nema potrebe za takvom vrstom preparata, naprotiv, treba ti nesto sto ce ublaziti suvocu, crvenilo i sto ces moci da nosis i tokom dana i noci. I kao sto sam rekla, probaj obavezno Avene Clean-Ac, jer je on bas za kozu koja je na roacu. Nemas sta da izgubis, veruj mi ja sam se odusevila kada sam je probala..
Urkee
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Dec 26, 2010 1:52 pm

Post od Urkee »

Hvala na odgovorima Ljubice. :wink: Jeste mi dermatolog prepisao te preparate, medjutim Exfoliac rekonstruktivna krema nije agresivna, već je baš namenjena za terapiju roaccutanom. Međutim, moram priznati da mi se koža od nje još više crveni... Šta znam, potrošiću do kraja ovu Exfoliac kremu, pa ću onda verovatno probati sa tom kremom koju ti preporučuješ, pomenuću je doktorki, pa ću videti kakvo ona ima mišljenje u vezi nje. Što se tiče ovog sapuna, sačekaću da vidim dal još neko ima iskustva sa Exfoliac gelom, mene buni što u sastavu ima kiseline, ako ga više niko ne koristi, onda ću poslušati tvoj savet. :)

Hvala još jednom i nadam se da će ti se postojeće stanje zadržati zauvek! 8)
Shomy
Aktivan član
Aktivan član

Post od Shomy »

Ljubice

Gelove za umivanje menjam,zbog rezistencije,tako mi je rekla doktorka.Verovatno si mislisa na eucerin dermo purifyer(zeleni).On jeste jaci i meni odgovara u ispitnom roku kada mi se t zona bas masti.Ako nemas tih problema onda ti ne preporucujem.U sustini to sto ti odgovara koristi,samo nekad promeni znog rezistencije,a verujem da si posle svega postala expert za svoju kozu i svi preparati koje si ovde preporucila su zaista dobri :).Imaju u vidu pa nekada mozes da probas efaklar(la roshe) gel za umivanje.

Urkee

Ljubica ti je dala odlican savet i avene i la roshe imaju kremu koja je se koristi uz roakutan jako su dobre.Koristis ih vise puta dnevno,tj kada god osetis potrebu(kada ti je lice suvo,kada bridi,zateze,crveni se itd)U vecim apotekama imas avene testere pa mozes da probas,mislim da ces biti zadovoljan.Za taj probem koji imas na uglovima usana,ako ti ne pomognu ove kreme,mozes da stavis samo tu avene cicafalte(rekonstruktivna kreme) ja se je koristio posle brijanja jer imam jaku bradu i tada mi je bila spas,a na ostalu povrsinu nananeses neku od ovih krema.Exfoliac rekonstruktivna krema nema AHA,ali ako ti ne ogovara nema smisla a ni potrebe da je koristis.Obican pantenol takodje je za prvu pomoc dobar.Gel za umivanje ili sapun ti treba,bez obzira sto si na roakutanu,bitno je da je blag.Recimo efaklar gel je blag,bez sapuna,ph je 5,5 i mislim da bi ti odgovarao.reci dermatologu da ti lokalna nega ne odgovara,jer danas ima veliki izbor odlicnih preparata,te nema potrebe muciti se necim sto ti ne odgovara:)Pogorsanja ce mozda biti jos,ali za to se ne brini,jer ce sve proci i bices prezadovaljan :).

mia_81

Ne brini se,pogotovu sto ides kod istog dermatologa kao i Ljubica,a ona je resila probelm.Lek se zadrzava u organizmu i deluje dugo,tako da se ne brini :).a ako bude potrebe on ce ti korigovati terapiju.svi smo mi lupali glavu i smunjali(prvi ja),a onda na kraju shvatimo da za tim nije bilo potrebe
Odgovori