Borim se sa aknama već dugi niz godina, tačnije od 6-7 razreda osnovne škole, a sada sam 4 razred srednje. Kao i svi u početku sam pokušavao raznim kremama, losionima itd.. ali ništa nije davalo trajniji efekat. Bio sam 2 puta i kod kozmetičarke iz mog grada, ali efekat je takođe bio kratkotrajan. Da napomenem da sam nakon tih tretmana koristio kozmetiku Murad. Posle toga sam se obratio privatnom dermatologu, takođe iz mog grada, koji mi je prepisao neke jeftinije kreme (stvarno se više ne sećam koje) iz uz njih sam pio antibiotik Himomicin (ili tako nešto..). Međutim ni to nije davalo neki rezultat. Vremenom mi je sve to dosadilo, tako da sam pokušao da ne mislim na svoj problem i da ne koristim ništa. I moram priznati da je to period kada mi je lice bilo možda i najbolje, ali ipak problem nisam mogao da ignorišem, a akne su i dalje iskakale. Kasnije sam video onu reklamu za Akne Intesive Formulu, pa sam pokušao i sa tim, jedno vreme nije bilo loše, ali opet nikakav trajniji efekat. Na kraju, rođaka mi je preporučila jednu dermatolog/kozmetičarku iz Beograda kod koje je ona sredila lice (mada je imala dosta manji problem nego ja) tako da sam odlučio da pokušam i sa tim. Bio sam na 8 tretmana, u početku su to bili tretmani enzimima, a potom voćnim kiselinama. Negde nakon 2-3 tretmana sam bio prezadovoljan, lice je stvarno bilo super, ali su se akne, kako su tretmani odmicali, polako vraćale, sa tim da su flekice ipak malo izbledele. Ipak nakon tog poslednjeg, osmog tretmana, na čelu mi je iskočilo 5-6 velikih akni, kao i po vratu. Da napomenem da je taj poslednji tretman bio pre nekih 15-ak dana. Tada sam se potpuno razočarao, posebno što evo i nakon pola meseca od kraja ''terapije'' bubuljice iskači i dalje i nije preterano bolja situacija nego pre tog prvog tretmana. Takođe i ove kozmetičke tretmane je pratila kozmetika Murad. Ne moram da napominjem koliko sam para potrošio, jer je 1 tretman bio 3500, kozmetika preko 10000 i troškovi prevoza po jednom odlasku oko 1500 din.
E sad, pošto ništa nije dalo rezultat kakav sam očekivao, odlučio sam da krenem sa Roaccutanom. Planiram da počnem da pijem negde nakon nove godine (recimo 4-5 januara) tako da bi do juna, ako Bog da, trebalo da sam rešio problem. Međutim imam drugu nedoumicu. Dvoumim se kod koga da započnem terapiju. Bio sam kod doktorke u gradskoj bolnici u mom gradu, koja je rekla da misli da nisam za Roaccutan, ali mi je ipak prepisala recep i to da pijem 20mg prvih 15 dana, pa posle da se udvostruči doza. Ja mislim da je to malo, pogotovo po postovima koje sam čitao ovde, a kada već počinjem terapiju voleo bih da je iznesem do kraja. Takođe na receptu piše da je planirana doza 0,5/kg što smatram da je malo?! Iz tog razloga sam otišao opet kod privatnog dermatologa, koji mi je rekao da moram da radim spermogram ako hoću da pijem Roacc. iako ja prvi put čujem da to utiče na to.

Takođe on se slaže da je mala doza... U potpunoj sam dilemi kod koga da počnem terapiju?!? Molim nekoga da mi kaže kolika je doza koja bi trebalo da se pije, a inače imam oko 70kg na 180cm. I takođe da napomenem da akne imam po čelu, bradi i vratu, kao i po leđima, dok na obrazima nikada nisam imao problema. Ali T-zona je u veoma lošem stanju, a leđa posebno..