Roaccutan!

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai

Odgovori
Shomy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Avg 27, 2008 4:59 am

Re: Roaccutan!

Post od Shomy »

ljubica_ napisao:

@Shomy
Koliko ti je vremena proslo od kraja terapije? Jel imas fleke i dalje? Jesi radio hemijski piling ili tek trebas..?
Od kraja terapije je proslo vise od 7 meseci,nemam fleke,pocele su da mi nestaju kada je pogorsanje prestalo i negde mesec dana posle terapije ih nije bilo.Nisam radio hemijski piling,ja sam hteo posto su mi ostale male neravnine,ali doktorka mi je rekla da koristim cicatrix kremu,dobra je za oziljke,a za razliku od ostalih proizvoda tipa contratubex scar zone,em je efikasnije em je lagana tako da ne zacepljuje pore.Ne brini se za fleke,lako ces ih se resiti.Sa oziljcima je malo teze.

Igore,apsolutno si u pravu za roaccutane,lek je jako efikasan i to nikako ne odgovara kozmetickoj industriji,kozmetickim salonima,jer gube veliki izvor prihoda.Isto tako ne odgovara ni farmaceutskim kucama,jer La Roche jedini sme 5 godina da pravi roaccutane,tj druge farmaceutske kuce ne smeju u periodu od min 5 god(moze je i vise nisam siguran) da naprave lek sa istom generickom sustancom(isotrentinoinom),tako da se svi trude da sire negativnu reklamu za roaccutane.Ja sam recimo kad sam prvi put cuo za roaccutane kategoricno odbio,i jako mi je zao sto odmah nisam poceo da ga koristim,nego posle par godina mucenja i brdo para potrosenih uzalud.

Aleksandre,ne lupaj molim te,ponasase se kao da si Dr dermatologije u najmanju ruku, ovde na forumu,trazis slike ljudima da im odredis terapiju i sl.Molim te spusti se na zemlju.To da lice bukne tokom terapije roaccutanom znamo svi,i to je znak da lek deluje..
ljubica_
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 14, 2008 2:09 pm

Post od ljubica_ »

Shomy napisao: Od kraja terapije je proslo vise od 7 meseci,nemam fleke,pocele su da mi nestaju kada je pogorsanje prestalo i negde mesec dana posle terapije ih nije bilo.Nisam radio hemijski piling,ja sam hteo posto su mi ostale male neravnine,ali doktorka mi je rekla da koristim cicatrix kremu,dobra je za oziljke,a za razliku od ostalih proizvoda tipa contratubex scar zone,em je efikasnije em je lagana tako da ne zacepljuje pore.Ne brini se za fleke,lako ces ih se resiti.Sa oziljcima je malo teze.
Ovo je zaista ohrabrujuce, jer se ja nekako najvise brinem za fleke. Cak i da mi izadje poneka kasnije, ne bi mi smetalo dok god nemam sve ove fleke od kojih sve izgleda gore i kao da zapravo imam mnogo veci problem.
Mada mi je dr vec na pocetku terapije rekao da ce verovatno biti potreban piling. Sad ostaje da vidim da li ce biti upravu za to da fleke nece uspeti bas same da nestanu.. :-? Ali se ja ipak nadam da ce vecim delom uspeti same.. :(
A i piling bese sme da se radi tek posle koliko, 4-6 meseci od kraja terapije ili..?

Igore90,
Kako je stanje sa flekama kod tebe sada? Secam se da si pisao da ce ti kontrola biti 2 meseca nakon kraja terapije..
mari13
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Nov 24, 2009 8:30 pm

Post od mari13 »

ja sam u dilemi!!!! pomagajte!!!
jedan doktor rekao da počnem sa 30mg na 53kg, a drugi 40mg na 53kg!!!!
tek sada su me bacili u ratmišljanje!

ljubice? šta misliš?
igor90
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 10, 2009 10:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od igor90 »

@ljubice,flekica ima ali nije strasno,mogu da zivim sa tim,videcu na kontroli u januaru sta ce doktorka reci
@mari poslusaj savet lekara kod kog ces se leciti tj. onaj koji ce pratiti tvoju terapiju,u sustini se pocinje sa upola manje miligrama nego sto imas kilograma,tako da je realno da pocnes sa 30mg (i ta doza je veca od polovine tvoje telesne tezine)
ljubica_
Aktivan član
Aktivan član

Post od ljubica_ »

@mari13
Slazem se sa Igorom, i bih ti isto preporucila 30mg. Ja sam takodje pocela sa 30mg na 58kg. Posle 3 nedelje mi je dr povecao na 40mg. Mislim da je tako bolje jer treba da se neko vreme priviknes na lek, i ta doza od 30 nije uopste mala, dakle vise je od pola. Isto tako je mozda bolje i zbog pocetnog pocorsanja. Ovako ces krenuti polako, mada i sa 30 mg ces imati pogorsanja, ali verovatno manja. Uvek je bolje poceti sa nizom dozom, cisto da se dr uveri u to da organizam dobro prihvata lek i da je sve ok i sa rezulzatima.
Imas na primer ljude koji uopste i ne podnose fizicki dobro vise doze (40mg, 50mg) i lece se nizim dozama od 20mg.
Ako si videla onaj post koji je Arwena stavila, tj. link sa onim deckom Chrisom, koji je imao veci problem i nije mu prijala doza od 40mg, imao je ogrooomna pogorsanja cak i pored inekcije koja ih ublazava. Dok npr ima onih koji su odmah pili 40 i ubrzo presli na 50 i 60 mg i dobro odreagovali..
Dakle, opet, sve je individualno i terapija zavisi od dr-a do dr-a. Uzimaj terapiju kod onog dr-a za kog si se odlucila, tj za koga smatras da je dobar, ili imas preporuku.
mari13
Stalni član
Stalni  član

Post od mari13 »

ima logike to što pišete igor90 i ti ljubice_
nadam se da terapija ne može da bude manje uspešna ako krenem sa 30mg, a ne sa 40mg...
šta ima presudnu ulogu u lečenju? kumulativna doza ili metoda lečenja?
da ne bude da sam baš trebala 40mg, a ja odabrala dr koji je rekao 30mg?
šta mislite?
ljubica_
Aktivan član
Aktivan član

Post od ljubica_ »

Verujem da je pre mozda kumulativna doza ali sve zavisi od toga kakav je pocetak, tj koliki je problem u pitanju. Nije isto za one koje imaju veci i one koji imaju manji. Nekom cak i nije potrebna kumulativna, bude mu ok sve i na pola terapije ali je sigurno bolje ispiti tu neku potrebnu dozu za svaki slucaj ili da se ne bi vracalo. Sad ne znam tacno, ali mislim da je najbolje da to dr proceni, a ne mi koji ipak nismo dovoljno kompetentni..
elenam
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 17, 2009 3:26 pm

Post od elenam »

Evo i mene posle 20 dana, nemam nus pojava jos uvek, a ni pogorsanja. Tj. lice mi se poboljsalo za 30 %. Pore su mi se znatno skupile, cvorovi po bradi su se dosta povukli, koza mi je glatkija, manje su neravnine i kao da su i flekice bledje. Drugi takodje vide poboljsanje koje nije uopste malo posle samo 20 dana. Za 10 dana radim kontrolu i nadam se da ce mi povecati dozu. Misterbravo hvala na savetu za ishranu, meni je bio malo povisen holesterol zbog kontracepcije koju je pozeljno da nastavim u toku roakutana. Ako neko ima jos saveta u vezi sa ishranom bilo bi lepo da podeli to s nama.
@Mari
Ja sam isto pocela sa 30mg na 60 kg, 20-ti mi je dan i imam vidno poboljsanje. Bitno je odraditi tu kumulativnu dozu po mom misljenju sto znaci da bi otprilike trebala da pijes 30mg 8 meseci ili 40mg oko 7 itd., sto je veca doza krace se pije.
@NevJa mogu da ti preporucim jedino doktorku kod koje ja idem dr. Kandolf kod koje me je poslao dr. Mijuskovic kod koga ide vise ljudi sa ovog foruma. Ona je isto ok i strpljiva je hoce da te saslusa i govorila mi je sve stvari oko kojih se vecina na forumu slaze, pa ako si zainteresovana dacu ti br . tel, nemam sad kod sebe.

Ako neko zna jos neke savete oko ishrane a narocito za snizenje holesterola volela bih da napise, inace da li sme alkohol ipak ide nova godina :). Sta ne bi trebalo uzimati od hrane u toku roakutana i gde najvise ima vit A da to izbegavam.
igor90
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 10, 2009 10:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od igor90 »

alkohol nebi trebala jel je tvoja jetra sada pod velikim opterecenjem i alkohol joj nece pomoci (ja sam par puta malo popio dok sam pio i roacutan i nije bilo nista ali moras imati jasnu granicu koju je kad si u drustvu tesko odrzati),sto se tice hrane ja sam samo izbegavao mulivitaminske sokove jel oni obicno imaju vece kolicine A vitamina,ostale namirnice mozes slobodno jel i ako sadrze vitamin A to su vrlo male kolicine koje ti nece smetati dok su cedevitama,multivitama i ostalim sokicima nalaze vece kolicine...
ljubica_
Aktivan član
Aktivan član

Post od ljubica_ »

Sto se tice alkohola, meni je moj dr rekao da moze opusteno casa vina ili neceg slicnog dnevno i da se od toga ne treva ustrucavati. Mada ja s vremena na vreme kada izadjem popijem i koju vise.. (ali znam da ne bi trebalo) :D :-?
mari13
Stalni član
Stalni  član

Post od mari13 »

ljubice bludnice!!! cccc.... rećiću te doktoru kada budem išla na kontrolu.... hahahaha :P

success kako ti je? kada ideš na kontrolu? šta ti je rekao doktor za pogoršanje, kada će da te prođe?
ljubica_
Aktivan član
Aktivan član

Post od ljubica_ »

Sad bih rado stavila smajlija koji pije, al kad nemaju.. :( :D

SuccessM znaj da imas moju punu podrsku, i da smo svi uz tebe! Izdrzi, znam da je tesko, ali mislim da ce nakraju vredeti..
SuCceSS M
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 27, 2009 12:21 am

Post od SuCceSS M »

E pa hvala na podrsci :D !!
Krajem ove ili pocetkom sledece nedelje bih trebala da odem do Karadaglica, ali nikako da zakazem, ne znam ni sama sta cekam...Malo mi je frka da cujem sta ce reci, s obzirom da je prosli put bilo to da sporije reagujem na terapiju...
Kod mene stanje nepromenjeno :( ...i dalje izlaze izlaze...bas bezveze.

Sto se tice alkohola :), ja pijuckam vince stalno...Za ovih par meseci koliko pijem roakutan, nikada nisam preterala, niti cu. Pricala sam ja sa Karadaglicem o tome jos pre 2 godine kada sam pila dovicin par meseci... Ok je casa dve vina...ko ume da se kontrolise.

Pozdrav svima!!!!
ljubica_
Aktivan član
Aktivan član

Post od ljubica_ »

@SuccessM
Moguce je da je dr vec trebao, ili ce ti sada pocecati dozu na 60mg.
Ne kazem za tebe naravno, ali dosta ljudi recimo ne zna kako lek deluje, i misle da pocetno pogorsanje moze da ih zaobidje. Mislim da je to prosto nemoguce i da je ipak neminovno da do njega dodje.
Tako imamo npr aleksandra koji je lek bacio momenta kada mu se stanje pogorsalo. Vazno je da svi znaju da je to normalno i znak da lek deluje, bas kao sto je Shomy rekao.
Npr ja sam sada u drugom mesecu plus dve nedelje i i dalje mi izlaze, a sigurno ce ih jos biti. Joj, a flekama da ne pricam.. :roll: Tako da sve u svemu bice ovo dug i naporan put.. To jedino za sada znam 100%.:) Jer ne moze sve da se sredi odmah i lako. To je prosto tako, ali vazno je da na kraju bude vredno.
Ne brini se, znas da ma ljudi koji sporije reaguju na lek i stoga ga onda nekakda piju i do 7-8 meseci. Njihov rezultat na kraju cak bude i bolji nego kod drugih. Dakle ne postoje pravila. Bas sam gledala razne video blogove gde je slucaj na pocetku bio srednji, ali pogorsanje je bilo prosto uzasno. A rezultat pred kraj i na samom kraju, da ne verujes. Covek bi rekao nema sanse da se sve sredi. Ali na kraju sve bude savrseno. Cak bez ikakvih pilinga i tretmana.
Zato ja i dalje imam nadu, i cim se obeshrabrim pogledam to i kazem sebi, evo dokaza da ce biti ok, ne treba da se brinem mnogo. Znam da je sve individualno, ali mislim da rezultat ipak na kraju mora biti dobar. Bas kao sto je i rekao tvoj dr. Ispravi me ti ako gresim, ali ptetpostavljam da te koje ti sada izlaze nisu kao pre, u smislu da nisu potkozne bolne ciste?
SuCceSS M
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 27, 2009 12:21 am

Post od SuCceSS M »

Ljubice,
nesto ne verujem da ce mi se doza povecavati...ja od drugog meseca pijem 50mg dnevno, a imam 53kg. Ne znam, mozda i poveca, ali nisam sigurna.
Meni su do pre 2 dana izlazile svaki dan nove bolne upale u predelu vilice ka vratu...uzas, i jos uvek izlaze potkozne bubuljice, tako da ne znam sta da ti kazem. Trudim se da ne razmisljam previse o tome (koliko je to moguce) i da pustim da lek radi svoje dokle moze. Ja za sada nemam ni trunku poboljsanja od "pocetnog" pogorsanja. Realno mi je koza 70% gora sada nego u periodu kada sam se odlucila za roakutan, i to me najvise i brine.
Malo je nezgodno da odrzis pozitivan stav sve vreme kada ta losa faza samo stagnira. Ja terapiju necu prekidati nikako, jako sam odlucna da istrajem, ali kazem ti, za sada je sve to bezveze.
U svakom slucaju, thanx na pozitivnim mislima :)
p.s. ja pijem roakutan 3,5 meseca...sada sam izracunala...mislila sam da pijem sigurno vec 4 meseca ako ne i jace, malo sam se preracunala. :)
Odgovori