Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.
meni nije uklonio roacutan flekice ali je svakako uklonio sve upale........doktorka je rekla da dodjem na kontrolu za dva meseca da vidimo kako koza dalje reaguje...........inace roacutan deluje 4-8 nedelja posle zavrsetka terapije...
jedino mi je cudna ''terapija'' sto treba da pijem 500mg vitamina C svaki dan naredna dva meseca.....
Nisam koristio skinorem,i nije sada momenat da ga stavljas na fleke,upravo zbog toga sto si rekla.Roaccutane nece otkloniti fleke,ali uz jos neku terapiju mogu da nestanu.Ja na kraju terapije nisam imao fleka,ali sam sve vreme koristio i differin,normaderm,piling i pantenol.U svakom slucaju,po zavrsenoj terapiji ili pre kraj mozes da trazis od doktorke da ti prepise neki preparat za fleke.Npr neku kremu tipa cicafalte ili sl koja nije agresivna.
ja sam upravo zavrshila drugi mesec, stvari su ishle na bolje do pre par dana kada mi je izashlo podosta osrednjih upala, a i zatvorenih komedona. to je bash bilo u vreme kontrole i dr mi je povecao dozu na 50mg dnevno. za sada je opsti izgled koze dosta slichan kao na pocetku terapije, napredak se vidi kada se prodje rukom preko lica ili se zagleda u pore (lice je glatkije a pore chistije), ali fleka ima i dalje, a sada ce ih tek biti josh.
suvoca nije toliko strasna, koza lica i tela je normalna, ne premasna kao ranije, ali ne ni suva. usne i ochi su suve ali odrzhive u zhivotu kapima i eucerinom. imam odredjene bolove u donjem delu ledja i zglobovima koje i inache znam da imam, i osecam se kao da imam blagu upalu misica - za sada je to sve podnosljivo. takodje sam primetila pojachano opadanje kose kada je perem, ali nema nikakvog proredjivanja za sada.
nadam se da ce mi nova doza prijati i da ce sa njom konachno akne prestati da izbijaju.
@arwena,hvala
ljubice samo da napomenem da ce ti skinoren kasnije mozda i smetati,tj ostavljati crvene fleke kao da si se opekla (i drugi agresivni proizvodi npr pazi na pastu za zube da ti se nezadrzi dugo na kozi dok peres zube jel koza takodje pocrveni................) i da dok je sunce bilo najgori neprijatelj sad je hladan vetar....
PS
nemozes leciti flekice dok si na roacutanu (regenerativnost koze je vrlo slaba)
edit: i dalje cu pratiti ovu temu pa ako neko ima pitanja slobodno....
koje vitamine(pojacan unos) moram unositi tokom tereapije....unosim e vitamin zbog koze,c vitamin,neko rece da je ZN dobar za kozu,pa me zanima koliki je dnevni unos...takodje me i zanima u vezi K vitamina,dal je pozeljan za vreme terapije?!u apotekama ima samo u ampulama(a to mi deluje tako strasno:) )....
strale89, mislim da su za kozu najbolji c-vitamin, b-vitamin kompleks, zink (25 mg max doza koju mozes naci na trzistu, mislim da ti se najvise isplati uzimati od natural wealth-a ima 100 kom. u kutiji po ceni od oko 550 din.). Ja ih licno uzimam vec duze vreme, koliko zaista mogu pomoci mislim da je diskutabilno, al svakako ne mogu ni da odmognu... A sto se tice vitamina k mislim da njega nije potrebno uopste uzimati jer ga pored u ishrani, proizvode bakterije u organizmu i ja ne znam da on ima ikakvo dejstvo na kozu? Inace koji vitamin e uzimas?
strale89 napisao:koje vitamine(pojacan unos) moram unositi tokom tereapije....unosim e vitamin zbog koze,c vitamin,neko rece da je ZN dobar za kozu,pa me zanima koliki je dnevni unos...takodje me i zanima u vezi K vitamina,dal je pozeljan za vreme terapije?!u apotekama ima samo u ampulama(a to mi deluje tako strasno:) )....
kompleks B vitamina ima najjaci uticaj na kozu,posle njega ide cink,C vitamina uvek moze jos......jedino moras da izbegavas vitamin A
[quote="igor90
PS
nemozes leciti flekice dok si na roacutanu (regenerativnost koze je vrlo slaba)
To zavisi od lekara,stanja koze,doze leka itd.
Ukoliko koza nije previse nadraznena,a doza leka je manja,fleke se mogu leciti.
Naravno ne vocnim kiselinama,vec preparatima koji stimulisu regenaraciju koze.
Sto se tice vitamina,samo vise voca i povrca bice dovoljno.
Diskutabilno je koliko sintetiski vitamini zapravo imaju koristi.
Za unos k vitamina nema potrebe,on je vazan za koagulaciju krvi,ali ne i za kozu.
uzimam "SANT E GAL" po 2 tablete,jednu ujutru i uvece uz obrok zajedno sa roacuthanom....takodje isto tako uzimam i C vitamin...da taj sam i uzeo ZN,samo ne znam kolike su doze dovoljne.....uzimam jednu ujutru,dal da povecam na 2 tablete dnevno?!i da,naravno imam velik unos voca(vitamini nisu na odmet):))
Znaci li to da onda skinoren sada ni ne treba da koristim?!
U uputstvu skinorena pise da je protiv akni.. Nisam do sada cula da ostavlja fleke nalik na opekotine..
Kupila sam ga zbog bubuljica, nisam ni mislila da mi moze pomoci za fleke. Pitala sam dr-a da li smem da ga koristim i one je rekao da nema potrebe ali da mogu ako hocu.
Da li neko moze da mi preporuci nesto za bubuljice i fleke? ( da nije differin jer sam ga koristila i nikako mi nije odgovarao).
Sto se tice crvenila lica, imam ga skoro od pocetka terapije roaca, i to je od njega sigurno posto nista nisam koristila osim njega i obicne kreme. Skinoren sam stavljala samo par dana i to na bubuljice.
Imala sam utisak da je do sada bilo poboljsanja, medjutim u poslednja dva dana mi se stanje pogorsalo jer mi je na obrazu koji je bio cist mesec dana izaslo par bubuljica. Nadam se da ce biti bolje..
Inace gde su svi nestali? Lea, succes m, happy kow..?
Opekotina od skinorena bi nastala kada bi ga 10 puta u toku dana stavljala na isto mesto .Koristi ga tako kao sto si i do sada.A crvenilo mozes ublaziti stavljanjm hidrantne kreme koji i inace koristis samo cesce u toku dana.
A sto se tice fleki,pitaj doktora,kada budes isla na kontrolu da li bi smela da koristis cicatrix kremu.Ona je za oziljke i fleke.Totalno je nemasna i lagana.I na prirodnoj je bazi,znaci nema silikona koji bi zapusio pore.
Shomy hvala ti na savetu. Videcu kako ce se skinoren pokazati, za sada kao da se nista ne desava. Kupila sam ga jer sam cula dosta pohvala, drugarica ga koristi vec godinama i kaze da je dobar.
Nego, imam nesto drugo jos da pitam. Danas sam bila na treningu i radili smo vezbe sa gumenim trakama (radim to vec godinama, i nikad nisam imala ovaj problem). Odmah sam primetila da su mi od obavijanja oko saka izasla crvenila i tacke i tacno sam znala da nece biti dobro. Kada sam dosla kuci i istusirala se pod vodom su jos vise pocrvenele i tada je vec bilo milion crvenih tacaka i crvenila. Znaci izgleda uzasno, to mi se nikad nije desilo. Istina da danas u toku dana nisam nosila rukavice, debil zaboravila. Ali nikada ma koliko hladno bilo mi ruke nisu bile suve, ispucale i slicno. Ne perem ih hladnom vodom pa da izadjem napolje i to. Ali tacno znam da mi je to od tih traka danas. Mazala sam to pantenolom, ali se onda jos vise zacrvenelo i sad samo moilim boga da mi do sutra prodje. Ne znam sta da radim sa tim. Vec mi se to pojavljivalo samo mnogo, mnogo manje.
strale89, mislim da ti je 25 mg dovoljno, a povecan unos smanjuje bakar(mislim i gvozdje) i doze preko 150 mg mogu biti toksicne... ljubica_, meni je i prepisan skinoren bas zbog fleka u toku terapije. Ja ga mazem svako vece u tankom sloju u predelu obraza, a sve ostalo hidratantnom kremom. Za sada sam skroz zadovoljna skinorenom, niti mi se crveni koza od njega, niti me pecka(mozda malo, ali to prodje za 15. min).
za skinoren se odnosilo negde na 5-6 mesec (bar se kod mene tako desavalo)
crvenilo na rukama se i meni desavalo (prvo u vidu tackica pa se grupisalo u pecate) i postaje gore kad god kvasis vodom,meni je pomogao pantenol (a bilo mi je preporuceno mleko za telo),probaj cesce da mazes,a to sto ti izgleda gore kad namazes je veerovatno zato se crvenilo presjava pa samo izgleda gore.....