Roaccutan!

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai

Odgovori
SARAH
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Maj 06, 2004 2:00 am

Post od SARAH »

Dragi moji,nemam ja ni razloga da se ljutim,ja sam srecna ,ipak sam se izlecila...to zelim i vama. :D :wink:

I posto sam presla na drugu stranu,zelim da Gorana vidi vasa pitanja,pa upucujem na njih na predhodnu stranu! :wink:
branislava
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 26, 2005 4:11 pm

Post od branislava »

E super, nadam se da ce Gorana razrijesiti ove nase nedoumice!
goranai
Saradnik
Pridružio se: Sub Jul 17, 2004 10:51 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od goranai »

Izvinjavam se sto Vam nisam brzo odgovorila jer mi se desi ponekad da preskocim stranu Roaccutana jer mislim da se korisnici vec i sami snalaze. Zaboravljam da mozda ima potencijalnih korisnika. Roaccutane ima slicno dejstvo koncentrovanom vitaminu A. Znaci koje on daje zapravo su hipervitaminoza vit A. On nije citostatik ne usporava deobu celija vec pojacava diferencijaciju celija tera svaku celiju da najbolje radi to sto treba da radi. Zato je i opasan u trudnoci. On ne menja gene ne deluje mutageno vec usporava deobu celija a podstice diferencijaciju pa moze delovati teratogeno remeti deobu celija embriona. deponuje se u masti i odatle se moze crpoati u tkiva jos i do 2 godine. Otud produzeno dejstvo. a produzeno dejstvo je i zbog bolje diferencijacije celija. Dolazi i do smanjenja volumena lojnih zlezda i to dugo posle prestanka uzimanja leka pa je i efekat dugotrajan.
Bila je ideja da se Roaccutan zabrani za uzimanje van bolnice koju su lansirali Amerikanci u Firenci novenmbra 2004. Zato sto se tamo daju vece dnevne doze pa moze doci do depresivnih epizoda sa dozama oko 1 mg po kg tel tezine. U Evropi se daju doze do o,5 mg po kg tt uz duzi period-kumulativna doza je ista pa nuspojava nema i uzimanje leka je bezbedno. Naravno trudnice ne uzimaju lek ni ako planiraju trudnocu tomom sledece dve godine-samo zbog krajnjeg opreza koji je majka mudrosti
predajem estetsku negu i dermatologiju , uza specijalnost mi je barijerna funkcija koze, nega zdrave koze i alergijske promene na ocnim kapcima.
branislava
Aktivan član
Aktivan član

Post od branislava »

Gorana hvala puno na ovom ohrabrujucem odgovoru!

Koliko dugo traje efekat uzimanja Roaccutana i da li se nakon tog vremena ponovo javljaju akne?
goranai
Saradnik

Post od goranai »

Efekat posle uzimanja Roacutana Varira u vremenu ali mi se vracamo na pocetak akni i dalje lokalnom terapijom ne dozvoljavamo da dostignemo nezadovoljavajuce stanje
predajem estetsku negu i dermatologiju , uza specijalnost mi je barijerna funkcija koze, nega zdrave koze i alergijske promene na ocnim kapcima.
dragan
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jan 19, 2005 9:13 am

Post od dragan »

Ovo poslednje moram priznati bas i nisam razumeo.
branislava
Aktivan član
Aktivan član

Post od branislava »

Ni meni ovo nije najjasnije.Koliko ja znam,ako opet dodje do pojacanog lucenja sebuma onda ce se opet pojaviti akne,jer je to kod ljudi sklonih aknama neka zakonitost.Dakle,kakva je onda vajda da nekoliko mjeseci budes bez akni ako se opet pocne masnoca pojacano luciti? Mozda ja nisam bas najbolje shvatila odgovor,al mislim da lokalnim preparatima moze samo da se tretira posljedica,a ne uzrok.Tako je bar iz mog iskustva.
SARAH
Aktivan član
Aktivan član

Post od SARAH »

Moram priznati da ni ja nisam razumela!!! :D

Meni je Doktor rekao da se akne moraju leciti iznutra i da je to jedini efikasan nacin kako bi se zauvek resili akni,jer lokalnim lecenjem ih samo stavljamo pod maskom,pa se one nakon kratkog lecenja opet vracaju....

Postoje ljudi kojima treba 2 ili 3 kure lecenja Roaccutanom,koji sporije reaguju na lek,ali kad se jednom izlece trebalo bi da se nikada ne vrate akne....to su ljudi koji imaju jaci problem,teze akne..mada nekada i kod njih Roaccutan od prve terapije napravi cudo i totalno ih izleci.
dragan
Stalni član
Stalni  član

Post od dragan »

goranai napisao:On nije citostatik ne usporava deobu celija vec pojacava diferencijaciju celija tera svaku celiju da najbolje radi to sto treba da radi. Zato je i opasan u trudnoci. On ne menja gene ne deluje mutageno vec usporava deobu celija a podstice diferencijaciju pa moze delovati teratogeno remeti deobu celija embriona. deponuje se u masti i odatle se moze crpoati u tkiva jos i do 2 godine.
Ja mozda u zadnje vreme slabo kontam (mozda zbog roakutana :) ), ali zaista na osnovu ovoga mi nije jasno da li lek usporava deobu celija ili ne. Velika zahvalnost Gorani na svesrdnoj podrsci i pomoci koja nam mnogo znaci.

P.S. Same ove debate jos jednom dokazuju da dejstvo ovog leka niko nije u potpunosti razjasnio. Zato neka nam je Bog u pomoci.
Trashcanman
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Apr 02, 2004 2:00 am

Post od Trashcanman »

Uh,kakvu sam lavinu debate pokrenuo :D a nisam imao nameru da izazovem podozrenje prema leku već upravo obrnuto.

Evo pojašnjenja oko poslednjeg pitanja koje je postavio Dragan:
Roaccutan smanjuje broj lojnih žlezda i inhibira stvaranje sebuma direktnim dejstvom na žlezde ali i inhibira njihovu diferencijaciju.

S druge strane,Dragane,u pravu si da nauka u suštini ni sama nije preterano sigurna šta se dešava...ponovo citiram deo o Roaccutanu koji
je još 1996. objavio naš Centar za informacije o lekovima:
Tačan mehanizam dejstva izotretinoina u tretmanu nodolocističnih akni
nije u potpunosti poznat ali izgleda da uključuje inhibiciju funkcije lojnih
žlezda i folikularne keratinizacije.

Što se pomoći Boga tiče,ne bih išao toliko daleko,ali odluka o uzimanju
Roaccutana je samo na Vama,odnosno pitanje je da li ste spremni da
se žrtvujete i podnesete eventualne negativne efekte radi zdravlja sopstvene kože-ja sam lično pozitivan odgovor na ovo dao pre više
od 4 meseci(uostalom,svako ko je prošao kroz patnje akni obično na
kraju i posle dugogodišnjih neuspešnih terapija spreman je na sve samo
da se reši ove bolesti).
dragan
Stalni član
Stalni  član

Post od dragan »

Tu odluku sam ja doneo pre sest meseci posto sam od tad na terapiji ovim lekom, za sada je ok ali meni je bitno sta posle i zato sam rekao neka nam je Bog u pomoci, u smislu da se napast zvana akne ne vrati kao i to da ne bude propratnih efekata.

Pozdrav
Kocic_5
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 12, 2005 5:00 pm

Post od Kocic_5 »

ja sam u potpunoj dilemi,vec cu izludeti a nisam poceo ni da ga pijem.nije lako,ipak kazu gde ima dima ima i vatre.meni ovo lici na biranje izmedju dva zla.ili kao kod milionera kad nisi siguran da li da ides dalje ili da odustanes.i mene mnogo vise brine ono kasnije nego ovo za vreme terapije.sad smo svesni posledica i ako se koja pojavi vezacemo je za lek a sta posle kad prestanemo da ga koristimo,posle nekih 2-3 godine,kome ce tad pasti na pamet roaccutan! najvise bih voleo da ne moram da ga primenjujem,ne bih ovoliko brinuo,bar znam da mi akne nista losije ne mogu dovesti ovako...ko to zna! pa i svi ovi koji su ga probali ne znaju sta ih ceka a ne mi koji jos nismo poceli! I ja sam za recenicu nek nam Bog pomogne!

Molim vas ko moze biti miran posle ovog teksta,je li to neljudski biti zabrinut i uplasen,nije li to prirodno???

2. Mental problems and suicide. Some patients, while taking Accutane or soon after stopping Accutane, have become depressed or developed other serious mental problems. Symptoms of these problems include sad, "anxious" or empty mood, irritability, anger, loss of pleasure or interest in social or sports activities, sleeping too much or too little, changes in weight or appetite, school or work performance going down, or trouble concentrating. Some patients taking Accutane have had thoughts about hurting themselves or putting an end to their own lives (suicidal thoughts). Some people tried to end their own lives. And some people have ended their own lives. There were reports that some of these people did not appear depressed. No one knows if Accutane caused these behaviors or if they would have happened even if the person did not take Accutane.

(source: FDA)
SARAH
Aktivan član
Aktivan član

Post od SARAH »

Kad sam ja pocela terapiju nisam se plasila posledica i ako sam ih izucavala i nocu i danju,i delovale su strasno,ali sam zato imala nadu kad su se mnogi izlecili pa i ja cu majku mu :D ,tako mi je ovaj zurnal koji je Jenn pisala puno pomagao u toku moje terapije,pogotovo sto se devojka javila da posle 3 godine kaze da je dobro,i da nema akni,nisu se vratile,ja sam njen zurnal prevela sa engleskog,to je najmanje sto sam mogla da uradim za sebe i za druge...

kome znaci neka procita,od toga sigurno ne moze da vam se slosi,Jenn je postavljala i svoje slike:
http://www.network54.com/Forum/388576
goranai
Saradnik

Post od goranai »

Roakutan deluje tako da ne ubija celije i podsticuci diferencijaciju jer se svi procesi okrecu diferencijaciji zapravo zaustavlja deobu. Proces deobe se usporava u korist diferencijacije. Svi fizioloski procesi u kozi se maksimiziraju a haoticna deoba bez reda i poretka se potiskuje. Ono sto kod akni ostaje to je genetski nasledjena cvrsca veza izmedju kornrocita mrtvih keratinocita u rozastom sloju. Lepak koji ih vezuje ili bolje reci fina armatura je cvrsca nego obicno i zato secelije lepe jedna za drugu umesto da se nevidljivo odvajaju u okolinu. Tako lepeci se prave cep i tako nastaje komedon koji je osnova svake akne. Kada postignemo dobre efekte Roakutanom i prestanemo da ga uzimamo moramo koristiti u nastavku medicinske nege komedoliticjka sredstva da otapamo te cepove i kidamo tu cvrstu armaturu. NAJNEJASNIJE U PROCESU POJAVE AKNI NIJE ZASTO AKNE NASTAJU VEC ZASTO AKNE NESTAJU AKO SE NISTA NIJE PROMENILO! KAO DA SMO SE IMUNIZOVALI NA AKNE I ONE PROĐU ALI OSTAVE TRAGOVE OZILJKE. Roakutan i tu deluje dobro jer deluje stimulativno na fibroblaste pa su oziljci manje vidljivi. Roakutanom zaporavo kupujemo vreme jer vecina akni posle izvesnog vremena prodje sa Roacutanom ili ne, ali uz Roacutan manja je sansa da ostave trag.
dragan
Stalni član
Stalni  član

Post od dragan »

Gorana sta kaze praksa, koliko je vasih pacijenata uspesno izleceno (procentualno), da li je bilo teskih propratnih pojava posle terapije, da li su nezeljeni efekti zaista prolazni sa terapijom. Hvala unapred i hvala na podrsci koju nam dajete.
Odgovori