Jedan od načina da pomognete svom organizmu u borbi protiv stresa jeste uravnotežena i raznovrsna ishrana bogata magnezijumom, vitaminima B-kompleksa i vitaminom C. Dalje, postarajte se da spavate dovoljno noću, po mogućstvu 7 sati, i ustalite vreme kada ustajete i idete u krevet.
Kako su glavni uzročnici infekcija ljudskog organizma mikroorganizmi, njihovo dejstvo ćemo učiniti mogućim samo ako dozvolimo da naš imuni sistem ne održavamo na zavidnom nivou. Snažan i zdrav imuni odgovor je najvažnija linija odbrane protiv mikroorganizama koji nas svakodnevno okružuju.
Beneficije koje kukuruz kao jedna od najrazprostranjenijih zitarica, ima na ljudski organizam su prevencija srčanih tegoba, kontrola nivoa šećera u krvi, pa čak i prevencija defekta pupčane vrpce tokom trudnoće. Kukuruz je žitarica koja se danas jede u svakom delu planete.
Iako se u najvećem procentu kukuruz javi u žutoj boji, on može biti i ljubičasti, crveni ili crni. Boja ne utiče mnogo na nutritivna svojstva ove biljke koju koristimo možda i svakodnevno. Danas se najčešće proizvodi slatki kukuruz, bogat vitaminima B kompleksa ali i bogat šećerom.
Vitamini B kompleksa su svi podjednako važni za naš organizam. Ovi vitamine naš organizam ne može deponovati u sebi pa ih je potrebno unositi putem hrane ili suplimenata. Nedostatak vitamina B se može manifestovati poremećajem metabolizma proteina, ugljenih hidrata i masti.
U kelju se nalazi savršeni spoj vitamina i minerala, dijetetskih vlakana i malo kalorija. U samo 150g kelja se nalazi i dupla doza vitamina C koja nam je potrebna u toku dana, nešto manja količina vitamina A ali ipak najviše je vitamina K, kog ima čak 10 puta više od naših dnevnih potreba.
Cvekla raste ispod žemlje kao koren. I okom je vidljivo da je građa ovog povrća vlaknasta, a ono što ne vidimo znamo zahvaljujući istraživanjima naučnika. Cvekla je bogata gvožđem, bakrom, magnezijumom, vitaminom C i B i fosforom. Jedan je od najvećih prirodnih izvora flavonoida anticianina.
Sećamo se svi priča da treba svo meso i povrće skuvati u vreloj vodi jer se tako uništavaju sve bakterije u njima, i smanjuje se rizik od trovanja hranom. To su priče koje danas treba da zaboravimo, jer ne živimo više u svetu gde namirnice ne mogu da se skladište u frižiderima.
Linoleinska kiselina ima povoljne efekte jagnjetine na ljudski kardio-vaskularni sistem. Uz folate, vitamine B kompleksa i holin pravu savršenu kombinaciju elemenata koja sprečava taloženje homocisteina u organizmu. Poznato je da visok nivo homocitena može dovesti do pojave infarkta mokarda.
Kukuruz sadrži veoma snažne antioksidanse, lutein i zeaksantin, sadrži beta karotene i vitamine B kompleksa, magnezijum, fosfor i mangane i vitamin C. Ovakav hemijski sastav kukuruz čini namirnicom koju treba svi da uvrstimo u svakodnevni jelovnik.
Vitamin B ili niacin je vitamin koji snižava nivo holesterola i smanjuje rizik od nastanka srčanog udara. Niacin se nalazi u namirnicama poput svežeg ćurećeg mesa, integrane riže, pastrmke, jetre životinja ili džigerice, lososa ali se nalazu u velikoj količini i u kikirikiju, ali sa crvenom opnom.