u vezi abortusa, HITNO, iskustva, savjeti!

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Zaključana tema
fridakahlo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 05, 2008 11:38 pm

Post od fridakahlo »

Нико ми још није одговорио како то да фетус има другу крвну групу у односу на мајку, своје посебно срце, крвоток, системе органа, главу, руке, ноге, прсте, очи, јединствени генетски материјал...
Како то може да буде део женског тела, а не посебно тело и посебно биће?

Mozhe:) dete od majke uzima i hranu i krv. Krvna grupa potice od kombinacije muskih i zhenskih hromozoma...tacnije gena.

Ako je majka A+ a otac B+, dete mozhe stvarno svashta da bude. :) fetus, kak. god.

Jedinstveni genetski materijal opet potice od raznolikih kombinacija....samim tim i kasniji izgled.

Dete je povezano sa majkom preko pupcane vrpce i preko posteljice, koja predstavlja i tkivo embriona i tkivo majke, na taj nachin su njih dvoje u tesnoj vezi...

ali ti ovo sve znas, koja je poenta tvog pitanja?

Hteo si da kazhesh da posto dodje do oplodnje, majka je samo tu da iznese to bicje 9 meseci i da ona ne odlucuje o njegovoj sudbini? ako si to mislio ne mogu reci da se slazhem...

Mislim i dalje, da jedam mushkarac pa ma koliko se trudio ne mozhe da razume zhenu....nazalost.
kaca 33
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 21, 2006 9:58 pm

Post od kaca 33 »

Sad procitah tvoj najnoviji post pa da ti i odgovorim: Nervira me kada za sebe kazes kako si humanista a onda kazes kako covek koji umire cvili...to mi ne ide jedno sa drugim jer ako si i hteo realno da opises muke coveka koji umire od kancera izraz koji si upotrebio jednostavno ne ide.I sve sto si objasnjavao ne moze da mi opravda te reci.
Ti pogresno shvatas svaki post koji ti se ne uklapa u ono u sta verujes pa mislis da se svako neslaganje sa tobom svodi na licni nivo.Ali ti isto prija kada se javi neko ko podrzava tvoje misljenje.
A to reci mi cime se bavis da bi ti objasnio jezikom kojim razumes to ne zelim da komentarisem...
Problem je u tome sto mi tebe odlicno razumemo ali ti ne razumes nas... a i ne zelis da nas razumes.Odatle i mislis da sam podozriva i da te docekujem na noz za sve sto kazes.
Korisnikov avatar
jane_doe
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 04, 2005 2:08 am
Kontakt:

Post od jane_doe »

imam par potpitanja za cenjene diskutante:

da li postoje APSOLUTNO dobro/zlo?

da li je moral armiranobetonski monolit? nesto univerzalno i nepromenljivo, imanentno svim ljudima igde i ikad?

da li je hriscansko shvatanje sveta jedino? jedino ispravno? (ili su svi ljudi zapravo hriscani samo to jos ne znaju Slika)

da li je medju svim zivim stvorenjima LJUDSKI zivot najvredniji i zasto?

da li je greh oduzeti sam SEBI zivot i zasto? ko je time povredjen i cija sloboda uskracena?

da li vam je zamisliv oblik (zemaljskog, ne vecnog) zivota koji je gori od smrti?
"I do not feel obliged to believe that the same God who has endowed us with sense, reason, and intellect has intended us to forgot their use." - Galileo Galilei
kaca 33
Aktivan član
Aktivan član

Post od kaca 33 »

Odgovoricu ti ali ne vidim kakve to veze ima sa abortusom ( a preci cu preko onog cenjeni diskutanti):
dakle apsolutno zlo postoji ali dobro ne.Sad sve zavisi sta ti podrazumevas pod apsolutnim zlom...

naravno da moral nije i nikad nece ni biti univerzalan i nepromenjljiv ali neke granice postoje i uvek ce i postojati

o hriscanstvu necu da pricam jer to pitanje smatram uvredljivim...nikad nisam ni dovodila u pitanje druge religije...a i sama nisam neki vernik
mada bih volela da znam nesto vise o budizmu...a kada budem imala vise vremena verovatno cu se pozabaviti i time.

ljudski zivot jeste vredan i za mene je najvredniji zivot mog deteta sto ne znaci da sam sposobna da uradim nesto lose drugom coveku, detetu,zeni...Ako mislis na zivotinje biljke i sl.o tome necu da polemisem. Naravno da ne kidam cvece zato sto sam destruktivna ili da ubijem zivotinju jer volim da lovim a ne volim da jedem... :D Ne znam da li sam se ovim uklopila u poentu koju si htela da dokazes.Mislim bez veze mi je uopste da razvrstavam vrednost zivota bilo koga tj.cega...

A greh ako tako moze da se kaze jeste oduzeti sebi zivot ako imas prijatelje,rodbinu kojima je stalo do tebe. Jer su tu posle tvoje smrti najvise oni povredjeni. Naravno da ne mislim da ces otici u pakao zbog toga...ali ne vidim zbog cega pominjes ne/uskracivanje slobode?Ne vidim sta sloboda ima sa tim? Naravno da si slobodan da se ubijes ako to zelis...moram da se nasmejem :D i niko nema pravo da ti to pravo oduzme... :D izvini ali meni je smesno uopste razmisljati o samoubistvu na nacin na koji si predlozila kao da tu emocije ne postoje...kao da gledam emisije monti pajton...

I naravno da mi nije zamisliv oblik zivota koji je gori od smrti jer smrt ne smatram gorim oblikom.Smrt prihvatam kao nesto sto me ceka kad tad i trudim se da ovaj zivot koji imam da ga provedem tj. usrecim ljude oko sebe koliko mogu.A pod tim podrazumevam da se ucim da ljude ne osudjujem zbog neceg sto su uradili jer ni sama nisam savrsena ni prepametna.
A da covek od svog zivota moze da napravi pakao u to verujem...
kao i da ima ljudi ( recimo tesko bolesnih, nepokretnih) kojima je zivot strasno tezak.E sad sve zavisi ko kako prihvati i koliko je sposoban da prihvati situaciju u kojoj je, koliko podrske ima...
tweety_girl
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Feb 22, 2007 1:03 pm

Post od tweety_girl »

Oh dzejn kakve sad to veze ima :lol:
Tebi ima veze pa da ti odgovorim sta ja mislim.
da li postoje APSOLUTNO dobro/zlo?
Da, apsolutno dobro postoji, a to je Bog, On je jedini apsolutno dobar i od njega potice dobro. Zlo samo po sebi ne postoji, samo je odsustvo dobra, potpuno odsustvo dobra je "absolutno" zlo. Kao sto mrak ne postoji, nego odsustvo svetla, tako verujem da je zlo samo odsustvo dobra.
da li je moral armiranobetonski monolit? nesto univerzalno i nepromenljivo, imanentno svim ljudima igde i ikad?
Pa zar smo toliko "zabetonirani" ili ti se bar tako cinimo? :lol:

Ne, moral nije univerzalan i nepromenjiv, mada mislim da jeste svojstven svakom coveku. Moral ako definisemo kao skup nepisanih pravila i obicaja koji utvrdjuju medjuljudske odnose, kao zahtev drustva za odredjenim ponasanjem, sistem obicaja i sta ti ja znam sve ne je itekako relativan, zavisi od drustva, od vremena i jos iks stvari.
Moral vidim kao "ljudsku" tvorevinu, kao pokusaj coveka da regulise odnose u drustvu i licno mislim da jeste zasnovan na necemu "visem" tj da hajde da banalizujem, jeste pokusaj coveka da ono sto oseca duboko u sebi, ono sto je svakom od nas dato od Boga kao apsolutnog dobra i opise.
Ne mislim da je moral "apsolutan", niti "savrsen", ali moram primetiti da je u svim drustvima, u svim religijama pojam moralnog tj dobrog slican. Ne vidim da je u nekoj kulturi dobro ubijati, krasti, ciniti preljubu.
Sad se tu preplicu i druga tvoja pitanja, ali recicu ovde, tj pokusacu da samu sebe objasnim. Mislim da je Bog stvorivsi coveka, svakog od nas, usadio nam je jedno malo, malecno, zrno sebe, da sada ne idem u analizu sta i kako mislim da bi bilo kontraproduktivno i da te ne zanima moje "teolosko" vidjenje bilo cega. To sto je dobro u nama, taj delic Bozanskog, ta iskra, nam govori da je ubiti lose, da je krasti lose...al nam je Bog takodje dao slobodu, da li cemo slusati taj delic sebe ili jok i tu slobodu Bog postuje "po svaku cenu".
Licno mislim da je moral nastao od coveka, osetivsi tu iskru u sebi pokusao je da je izrazi, samo sto se pri tom pokusaju, covek kao jelte nesavrseno bice rukovodio i nekim drugim stvarima, obicajima tog drustva, svime sto je "prepoznao" kao bitno na tom mestu, u tom trenutku, okruzen konkretnim ljudima pa iz toga mislim da moral nije "apsolutno" dobar niti da uvek i svagda opisuje na pravi nacin apsolutno dobro. Tim pre sto verujem da covek ne moze da "opise" Boga jer je "samo covek" i njegova predstava o Bogu prosto ne moze da bude potpuna. Mozda moze da bude "tacna", ali ipak mislim da je to samo deo mozaika, posto verujem da je Bog nesaglediv nasim ocima. Mozemo ga osetiti srcem, ali ako um krene da opisuje to sto srce oseca, zapetljace se kao pile u kucine.
da li je hriscansko shvatanje sveta jedino? jedino ispravno? (ili su svi ljudi zapravo hriscani samo to jos ne znaju )
hmmm, mislim da je ocigledno da nije jedino shvatanje :lol:
da li je jedino ispravno?
Kome postavljas to pitanje?
Ne postoji univerzalnost u tom smislu, Bog je dao slobodu svakom od nas, tako da ako neko veruje da je nastao od majmuna, da su ga donele rode ili sta god nekom padne na pamet i pozeli da veruje u to, ima tu slobodu. Za njega je to ispravno, a za druge?Pa ko ih pita? Nemam ja pravo govoriti u tudje ime niti donositi vrednosne sudove!
Za MENE jeste jedino ispravno, i za mene Pravoslavlje jeste jedina Istina, a za druge moz' da bidne ne mora da znaci. Sto bi rekli "svoje ne dam, tudje necu" ili ti postujem svacije pravo da veruje u sta hoce ali isto tako svog verovanja se ne odricem. Ne mogu reci da postoji "apsolutna" ispravnost. Opet kazem, za mene jeste jedino ispravno, u mom "svetu" i mom "referentnom sistemu" gde je alfa i omega svega Bog.
Da li smo svi Hriscani? Pa nismo, ali nismo po svojoj slobodnoj volji. Ali svi mozemo biti ako tako odlucimo, svako od nas ponaosob.
Biti Hriscanin ne znaci biti "divan, krasan, dobar i posten covek", a sad svi "drugi" jelte su "pokvareni, losi, slepi" i ne znam kakvi. To dobar, los, posten...opet su ako se slazes "ljudski" epiteti,vise spadaju pod kategoriju morala, Hriscanstvo je nesto mnogo vece i mnogo dublje, jer dolazi, opet u mom referentnom sistemu od Boga.
da li je medju svim zivim stvorenjima LJUDSKI zivot najvredniji i zasto?
Mislim da uopste nije pitanje u tome da li je nesto vrednije ili nije.
Moj referentni sistem kaze ovako: Bog je stvorio i coveka i zivotinje i biljke, samo sto je dao "moc" coveku da bude "gospodar" biljakama i zivotinjama i da ih koristi za svoje potrebe.Covek je zloupotrebio mnogo stosta, pa zloupotrebljava i to svoje "pravo" pa se izivljava nad svima vrlo cesto, a najvise nad samim sobom i svesno ili nesvesno se unizava i pravi od sebe ponekad "oblik zivota" gori od zivotinje. U tom smislu mislim da jeste "vredniji" covek od zivotinje, ali ja to ne mogu apsolutno tvrditi, tj nisam ja ta koja ce reci "ti vredis ti ne vredis", pa to prosudjivanje prepustam Bogu. Ja se trudim da "ispostujem" sva ziva bica i da ih volim kao Bozija stvorenja. Trudim se da ne zloupotrebljavam ono sto mi je Bog dao, ako mi je Bog rekao da koristim zivotinje i biljke za jelo, nije mi rekao da ih mucim, izgladnjujem, proganjam, ali mi je rekao i da ih pazim, da ih negujem, cuvam, jer bar ja mislim ako je nesto "vrednije" ono drugo nije "nevredno", samo bih rekla da imamo drugaciju ulogu, drugaciju funkciju.
da li je greh oduzeti sam SEBI zivot i zasto? ko je time povredjen i cija sloboda uskracena?
Oh Dzejn, otkako dodjoh na ovu temu osecam se kao advokat, ljudi ja biti ekonomista na interferonskoj terapiji :lol:
Prvo moras da definises pojam greha?
Kad bih pocela sa traktatom zavrsila bih sutra, mozda :lol:
Pokusacu 'vako. Najprostije, ja definisem greh kao moje licno delovanje, tj mojom slobodnom voljom ponasanje koje se kosi sa onim apsolutnim dobrom, kao moje odbijanje da budem sa Bogom i moje odbijanje Njegove ljubavi.Ako me je Bog koji jeste ljubav stvorio i rekao mi iz ljubavi nemoj da cinis neke stvari, slusaj mene...a ja to po datoj mi slobodi odbijem i kazem "ma ko te sisa, ja valjda znam sta hocu i bas hocu drugacije" onda sam "zgresila".Greh u tom smislu sto svoju volju stavljam ispred Bozije volje. Ako sam u prethodnom pitanju rekla da je Bog alfa i omega, znaci da Bozija volja i postovanje Bozije volje bi trebalo da ima "prioritet". Onda kada kazem da to ne zelim, da hocu da ja imam prioritet onda nit sam vise "hriscanin" niti sam sa Bogom i zato "gresim". One price "kazni za greh", opet su potpuno suprotne Hriscanstvu. Ne postoji Bog koji kaznjava. Mi smo ti koji se odlucujemo, ili cemo biti s Bogom ili necemo, ako necemo "kazna" je upravo to, ali to je posledica nase volje i nase slobode. Ne kaznjava Bog nego mi odlucujemo da ne budemo sa Njim pa to dozivljavamo kao kaznu.
Ako je Bog stvorio coveka, u mom referentnom sistemu, On je taj koji je dao zivot i dao coveku pravo da bude gospodar nad zivotinjama biljkama i stvorenim svetom. Nije mu dao pravo da bude gospodar zivota, ni sopstvenog ni bilo cijeg, tako da ne samo ubistvo coveka nego ubistvo i samog sebe jeste nesto sto mi sami sebi dajemo za pravo. To jeste izraz nase slobodne volje, ali to nije Bozija volja i zato je greh.
Nismo mi stvorili coveka, nismo mi nekom dali zivot da bi imali pravo da ga oduzmemo, u tome je greh.
Samoubistvo jeste najveci greh, jer opet u mom referentnom sistemu, "nema nazad".
Kad slobodnom voljom odlucis da ubijes nekog, da ukrades...da bilo sta uradis "lose", sto nije u skladu sa Bozijom voljom, ti imas slobodu da se "predomislis", da se pokajes odnosno da ponovo po svojoj slobodi odlucis da se vratis Bogu, da ponovo Bozija volja bude "prioritet" i da, Bog bivajuci ljubav ne samo da ce ti "oprostiti" kako mi to ponekad shvatimo ono u smislu "oprosticu ti al ti necu zaboraviti i vecito cu te podsecati na to", nego potpuno suprotno, oprostice ti i nece "zlopamtiti".
Jer to i jeste sustina Boga, koji zeli da "se svi spasu" tj da svi budu sa Njim.
Tako da samoubistvo jeste greh posto ti Bog nije pravo da oduzmes nesto sto ne pripada tebi, ali kao sto rece i kacca, jeste jedan izraz sebicnosti i samozivosti, "ja hocu to i to, ja vise ne mogu, ja ovo ja ono", i samo to nase divno i krasno "velicanstveno" ja...
Gde je tu ljubav?Gde je tu bliznji?
Upravo to odsustvo ljubavi je greh, to stavljanje sebe na neprikosnoveno prvo mesto...
da li vam je zamisliv oblik (zemaljskog, ne vecnog) zivota koji je gori od smrti?
Da, jeste, zivela sam tako i zivim svaki put kada sam bez Boga.
U mom referentnom sistemu, to je mnogo gore od smrti.To je zivot u paklu, zivot pun ocaja, bez ikakvog smisla, bez ikakvog svetla na kraju tunela. Kad ne verujes ni u sta, kada nemas oslonac, kada te "stisnu" patnje u kojima ti ne vidis ni smisao ni poentu, zivot postaje nepodnosljiv, a fizicku smrt cak posmatras kao "izlaz", kao nesto sto ce ti prekratiti muke, sto ce zaustaviti lavinu svega toga. Smrt kako je tad vidis sa cisto fizickog stanovista onda deluje kao olaksanje.
Samo sto olaksanje i resenje nisu bas slicni pojmovi.
To bih ti rekla iz mog "referentnog" sistema, a ovako "kao covek", u smislu potpuno prizemno i "svakodnevno", za mene licno gore od smrti je otudjenost, otudjenost ne samo od Boga nego i od ljudi i od svega oko mene, otudjenost, sebicnost, samozivost...
Samo da se razumemo smrt mi ne smeta, smrt je sasvim normalna i iskrena da budem ne vidim sta je toliko "strasno" u smrti. Toliko ima zivih mrtvaca, ljudi kojima je srce potpuno ledeno, koji su do te mere sebicni, samozivi, hladnokrvni i zli, da se najezim od toga. U mom referentnom sistemu, BEZ SMRTI NEMA VASKRSENJA. Da te ne zamaram, ne samo bez fizicke smrti, nego bez smrti tog svog "ja", bez tog "odricanja" svoje volje kao prioriteta. Bez smrti strasti, bez smrti sebicnosti, samozivosti, gordosti......
Tako da smrt ne definisem kao nesto tragicno niti lose vec mozda i potrebno.
........
Da ne bi doslo do fizicke smrti mojih prstiju, napravicu malu pauzu sa ovim dugim postovima :wink: :lol: :lol: :lol:
pezza
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 24, 2006 12:16 am

Post od pezza »

Није о теми, али да одговорим кад је већ постављено питање...

Tweety_girl је све доста добро објаснила, тако да могу само још једном да поздравим њен доживљај ствари.

Могу само да додам нешто.

Порекло моралности у човеку је свакако и иманентно (мада не само такво, јер је човеково биће личносно, тј. зависи од односа са другима) и треба га тражити у пореклу самог човека, а већ сам говорио о томе да је према Откривењу човек створен као личносно биће по лику и обличју Божијем (образу, икони и подобију). Човек је једино словесно биће које постоји (словесно се преводи и као разумно, али је право значење те речи "налик на Слово, Логос Божији", а тако се назива друга личност Свете Тројице, тј. Исус Христос).
То што је човек створен по икони Божијој, значи да је стврен као личност, тј. као биће које има слободу као залог и начин постојања.

Човек је једини живи створ који залази у две реалности, и материјалну и духовну, и то има директне везе са циљем и улогом коју човек има на свету, а то је да се преко њега оствари тзв. Царство Божије. То није замишљено да буде нека духовна варијанта егзистенције, него да управо овај свет буде то Царство Божије.
Бог је створио свет да би он вечно постојао, а човек треба да кроз своју личну (=личносну) заједницу са Богом као Апсолутном Личношћу повеже (литургијским језиком речено: принесе као уздарје и благодарност Богу) створени и самим тим пропадљиви материјални свет са нествореним Богом.
У томе се састоји сва мудрост Православне вере, односно из тога извире све.
Пошто је човек духовно-телесно биће, он има приступ обема сферама. Зато је некако и фактички изнад осталих бића, али не по некој приземној аксиологији, него по својој улози и служби.
Шта то значи? То значи да му је самим тим што му је дата улога господара над светом, истовремено дата и одговорност за тај исти свет (нешто што животиње немају, пошто ни немају такву улогу нити таленте). То, даље, значи да од човека зависи и читав свет.

Дакле, у човеку је његова иконичност (порекло и сличност) Богу извор моралности, која је, као што Tweety рече, људски израз за божански начин постојања.

Смрт је главни и суштински проблем човечанства и света. (Зато је Васкрсење Христово и тиме могућност васкрсења свакога од нас, ако то слободно пожелимо и затражимо, централно место, почетак и крај Хришћанства)

Да Tweety_girl не би била погрешно схваћена о смрти (компликована је то и тешка тема), морам и ту да додам нешто.
Смрт која је пожељна у хришћанском начину живота је смрт "грешног човека" у нама, човека који живи грехом и за грех, и ново рођење за живот вечни. Ово је суштина и смисао Крштења и значи промену идентитета, који не везујемо од тог тренутка више искључиво за биолошко постојање, него се мењамо узимајући нови идентитет који градимо у односу са Богом Оцем и у односу на Њега, као са својим Оцем небеским. Тако свако ко је крштен постаје син Божији, односно дете Божије, и од тог тренутка може да се обраћа Богу са "Оче наш" (не "Оче мој", што би била приватна "побожност", него Оче наш, што значи да се подразумевају и сви остали у тој молитви, да се не молимо само за себе).
Као што је Христос умро као човек и Бог Отац Га васкрсао, јер као Син Божији свој идентитет заснива не на материји и материјалном, него на свом односу са непропадљивим (вечним) Богом Оцем, тако и ми "умиремо" као "грешни" да бисмо васкрснули другачији и бољи...

Е, сад, тај "грешни човек" у нама који треба да умре, је егоиста и гордељивац, индивидуалац и саможивац, који греши (=промашује циљ због кога је створен) јер није фактор уједињења, заједничарења свега и свих са Богом, него супротно од тога, неко ко је самог себе фактички прогласио за бога и све што чини чини за себе и ради себе, служећи себи као богу. Са друге стране, Бог нас позива да будемо као Он, тј. не да тражимо да нама служе, него да другима служимо и тиме заиста постанемо као богови.
То објашњава својим примером, кад пере својим ученицима ноге, говори да ко хоће да буде први, нека буде последњи, "јер ни Син Човечији није дошао да му служе, него да служи", затим својим добровољним страдањем на крсту уз објашњење згранутим ученицима (апостолима) да "од те љубави нема веће, него да неко живот свој положи за ближњега",...
То служење другима је, јасно је, не израз понижења и самопонижавања, него израз саможртвене љубави, одрицање од свог егоизма, удобности, сујете и сл., ради другога...

Облик "живота" који је еквивалентан паклу и заправо представља предукус пакла, по учењу Светих Отаца Цркве, јесте усамљеност, одбаченост, недостатак љубави, очајање, отуђеност, мржња, душевни бол због свега тога...

"Прави" пакао је вечна варијанта овог, и сва страхота пакла је у томе што ће такво стање тада бити непоправљиво, за разлику од садашњег.
Slika U Srbiji se svake godine ubije 150.000-200.000 nerođenih beba... To je pravi prenatalni genocid... Slika
pezza
Aktivan član
Aktivan član

Post od pezza »

kaca 33 napisao:A greh ako tako moze da se kaze jeste oduzeti sebi zivot ako imas prijatelje,rodbinu kojima je stalo do tebe. Jer su tu posle tvoje smrti najvise oni povredjeni.
Свака част за овакво виђење проблема! :D
Ово ретко ко примећује...
Slika U Srbiji se svake godine ubije 150.000-200.000 nerođenih beba... To je pravi prenatalni genocid... Slika
donka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 6:10 pm

Post od donka »

Evo sad je bas na B92 bila emisija o kloniranju. Je li gledao neko?

Jedna zena sa bolesnim bubrezima kaze da bi bez razmisljanja pristala da se genetski materijal iz njene telesne celije ubrizga u jajnu celiju, i kada od te jajne celije nastane embrion da se on iskoristi za presadjivanje maticnih celija od kojih bi u njenom telu nastale nove bubrezne celije. Ona ne misli da je taj embrion covek koji bi bio ubijen da ona ozdravi. Mnogo bih volela da se kod nas sprovede neka anketa, da vidimo sta kod nas ljudi misle o pravima embriona.

Ja licno mislim da je embrion zivotna forma na nivou neke nize zivotinje, neke bubice recimo. Ni bubice ne treba ubijati zabave radi, ali i za to postoje opravdani razlozi, a mislim da je kvalitet zivota coveka jedan od njih.
kaca 33
Aktivan član
Aktivan član

Post od kaca 33 »

Jao donka nisi citala pezzino razmisljanje na tu temu na dijabetesu.Boga mi ako se uhvati objasnjavanja i ubedjivanja i ovde docekacemo i zimu...
JOCA88
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jun 08, 2008 9:57 pm

Post od JOCA88 »

Imam problem, moja devojka misli da je trudna, imali smo odnos sa i bez zastite (ni na kraj pameti mi nije palo da moze i tako da zatrudni)!Bili smo kod ginekologa dan nakon odnosa, rekla je da nije, da treba da prokrvari za dan-dva, nije prokrvarila, sutra je 7-mi dan od odnosa i sve mi se nesto cini da nece da ispadne dobro.Sve bi to bilo ok, obozavam je a i ona mene ali problem predstavlja to sto je ona 4 god srednje skole a ja prva god. fakulteta, tako da od deteta(ako je uopste trudna) nema nista.E sada, interesuje me da li moraju u slucaju abortusa njeni roditelji da daju saglasnost jer ona za 2 meseca puni 18 godina, ili moze saglasnost njene sestre koja je dosta starija od nje!?I zanima me koliko kosta abortus, raspitivao sam se o svim mogucim komplikacijama i nema gde nisam trazio resenje, znam da abortus nije nimalo jednostavna stvar ali me zanima da bih znao sta moze da nam se desi...
kaca 33
Aktivan član
Aktivan član

Post od kaca 33 »

Joco samo nije mi jasno kako ti/vam nije palo na pamet da moze da ostane u drugom stanju ako ste vodili ljubav i bez zastite?
A ta doktorka mora da mnogo zna kada moze da kaze dan posle odnosa da devojka nije ostala u drugom stanju ili da jeste( i zbog cega da prokrvari za dan dva posle odnosa? nista tu meni nije jasno... da li je trebala da dobije pa nije, kad ste imali odnos u sredini ciklusa pred kraj,da li ima uopste redovne menstruacije to su sve pitanja za ginekologa i ne znam sto ne odete kod jos nekog....ono sto stoji a to je da ne panicite bez veze jer trudnoca ne moze tako brzo da se ustanovi mislim dan posle odnosa...ne znam mozda ja nesto propustam...Volela bih da i meni taj deo neko objasni ko zna.
Ako ste pod tolikim stresom mozda je i to razlog sto ona nije dobila.Neka odradi test za trudnocu ili test iz krvi tek onda mozete da znate da li jeste ili nije...samo ne znam da li obican test moze da se radi tako rano. Mislim do abortusa imate vremena da utvrdite da li jeste ili nije trudna...
E sad o saglasnosti ne znam nista ali sto lepo ne razgovarate sa njenim roditeljima naravno kada budete sigurni na cemu ste ili bar sa jednim majkom ili ocem.Ili bar neka sestra pokusa da prvo zapocne razgovor ako vi vec nemate petlje tj.hrabrosti...
A to da nema gde nisi trazio resenje...pa ne znam kakva resenja si trazio po meni postoje samo dva ili da rodi dete ako je uopste u drugom stanju ili da odradi abortus.
U svakom slucaju iskreno zelim vam da sve dobro prodje.
pezza
Aktivan član
Aktivan član

Post od pezza »

Ако је трудна, не убијајте бебу! То је најгоре "решење" - бити убица рођеног детета. Није лако живети после са тим... Немојте бити брзоплети.

Може се фино студирати и уз бебу. Чак и боље! :D
Ти ћеш тако имати већи мотив да што пре завршиш студије и запослиш се, а она може неки лакши факултет, ако је планирала. Мада сам сведок да су жене и теже завршавале уз децу. Све зависи од потенцијала и енергије.

А и лепше је, брате, живети са својом вољеном женицом и бебом, него са тамо неким цимерима (ако не студираш у свом граду, па тражиш стан с неким).

Тако се и брже сазрева у животу, тако да, уз прави и позитиван став, можете да будете више него срећни :wink:
JOCA88
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jun 08, 2008 9:57 pm

Post od JOCA88 »

E, sad lakse disem!Uradili smo test, danas je 7-mi dan i negativan je.Ma i da zatrudni sve bi bilo ok da ona normalne roditelje....to je sad duga prica.Hvala u svakom slucaju, nadam se da mi vise nece trebati vasa pomoc:D
donka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 6:10 pm

Post od donka »

Evo malo o religiji i humanosti:

"Jedanaestogodisnjoj rumunskoj devojcici koja je u 21. nedelji trudnoce nakon sto ju je silovao ujak bice dozvoljeno da abortira. Vladina komisija izjavila je da abortus treba obaviti zbog izuzetnih okolnosti. Abortus u Rumuniji dozvoljen je do 14 nedelja.

Dvadesetak pravoslavnih organizacija najavilo je tuzbu ako devojcici bude dozvoljeno da abortira.

U pismu upucenom Vladinoj komisiji, devojcica je rekla da zeli da ide u skolu i da se igra."

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7477448.stm
pezza
Aktivan član
Aktivan član

Post od pezza »

Donka, ti si baš neki žešći anti-teista :-? :lol:

Pravoslavlje i nije religija ako te neko pita. Ono je vera u život :wink: ...ali ne samo svoj, nego svih nas zajedno. Prema tome, sa stanovišta jednog Pravoslavca, ne može biti mog života, a da tvog nema. (Ne mogu ja da se radujem ako neko strada, a posebno najnezaštićeniji pripadnici ljudskog roda - bebe!) Pravoslavni se ne slažu sa takvim stavom. Ja se ne bih složio sa tim da tebe neko ubije, ma iz kakvih "opravdanih razloga".

E, sad. Ovo što su ove pravoslavne grupe uradile je nešto sa čim se ja u globalu ne slažem (pretnja da se podigne tužba), pošto se Crkva bori za život na nenasilan način, savetima i apelima, nikako silom, bilo fizičkom, bilo pravnom! Ali...

Mislim da se tu radi o malo promišljenijem potezu, tj. o njihovoj želji da ovakvim presedanom ne dodje do urušavanja zakona i legalizacije masovnih čedomorstava pod izvesnim "opravdanim okolnostima".

Takodje, izjava devojčice očigledno nije njeno lično delo (ko god radi sa decom tog uzrasta poznaje njihov način izražavanja kao i način izražavanja njihovih roditelja, kao što poznaje i fenomenologiju uticaja roditelja na decu u procesu vaspitavanja, ...a ja sam upravo jedan od njih!), nego da je neko "poučio" da to kaže.

Posebno je zanimljivo što, Donka, u svojoj insinuaciji na račun pravoslavlja, a protiv humanosti (Šta si time želela da kažeš, da pravoslavlje jeste nehumano?! Zar to nije, onako malo, prljava igra?) nisi pomenula da su te pomenute pravoslavne organizacije ponudile da one odgajaju dete, ako već devojčica hoće da ide u školu i da se igra, samo da se ne ubija dete.
BBC NEWS napisao:"While some pro-life Christian Orthodox groups had urged the family to keep the child, and offered to raise it in a church institution, the Romanian Orthodox Church said any decision on abortion should be left to the family."

I još nešto. Devojčica je u 21. nedelji trudnoće, što znači u 6.mesecu! :o
Ovo je beba u 21. nedelji: Slika

Koliko je strašno, toliko je i licemerno što se dozvoljava utrobno čedomorstvo "do određenog uzrasta bebe u prenatalnom periodu."

Pitanje: Zašto je onda uopšte zabranjeno posle 14. ili 24. nedelje (u Britaniji), ako je opravdanije studirati, ići na more bez bebe, ili u provod do 30-e, pa zbog toga dozvoliti sebi "luksuz" od nekoliko beba na duši? Zašto? U čemu je razlika? Zašto je greh ubiti u 7. mesecu, a nije u 6.?

Pa mi ti pričaj nešto o humanosti... :x
Zaključana tema