Mikalja

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Diabeta
Iako sam početnik u ovoj boljci, kao čovek te i te kako razumem.mikalja napisao:Molim sve sa foruma koi ovo prochitaju,da mi pomognu svoim odgovorima na ovo moje pitanje?A to je, poshto sam imala pre par meseci mozdani udar i to dva mozdana udara u jednom danu
.Da li je mogutje da je to doshlo zbog povishenog shecera u krvi ili ti dijabetesa?Poshto su ustanovili nakon pregleda u urgentnom centru da imam dijabetes 14.2 a da nisam pre toga znala za to da imam povishen shecer.Tachnije nisam ni proveravala
Lekari uzrok ne znaju (bar tako kazu) oni samo na stres se pozivaju ,cigarete shto je i tachno koe sam bacila odmah nakon toga.Moram priznati da sam jako uplashena posle toga i nikako ne mogu se opustiti i normalno ziveti , taj strah je uvek prisutan u meni.Sad mi je shecer oko 7 krece se od 6 do 7.5 ali varira ponekad ga skinem na 5.8 a inache tu je oko 7 manje ili vishe.Strogo pazim na ishranu, ne pushim ne jedem nishta slatko nit sto sadrzi shecer radim vezbe svaki dan , svako jutro i merim shecer sama najcheshce merim sedmichno jer svaki dan ne bi mogla jer se tako uznemirim uveche kad treba da merim shecer i onda ne spavam po celu noc.Priznajem da sam uplashena a dok se malo iznerviram shecer skochi
Lekari su mi rekli da do mozdanog udara dolazi usled visokog krvnog pritiska a meni je krvni pritisak uvek nizak.I kad su me primili na urgentni centar bio je 80/60 pa 60/40 i jedva su uspeli da mi podignu pritisak putem infuzija itd inache bili sui skeptichni ako ne uspeju da mi podignu pritisak moima su nagovestili da moze doci do onog najgoreg. E sad hvala Bogu za sad sam dobro sem shecera koi za sad nije veliki odrzavam ga za sad sa ishranom i lekovima Diprian 80 mg dve tablete uveche i dve ujutru a pre toga su mi davali inzulin (neki kristalni) nadali su se da je dijabetes trenutni nastao usled stresa kad sam dozivela mozdani udar ali nazalost nije nestao do sad
ali skinuli su mi inzulin i uz ove lekove i pravilnu ishranu odrzavam ga koliko mogu normalnije.Jako sam uplashena zbog svega shto me bilo zadesilo i shta mislite ?Da li ima nade da se ova bolest stornira i da jednom pochnem ziveti normalno, bez straha shta ce doneti sledece jutro ?Hvala shto ste me saslushali tj prochitali i veliki pozdrav za sve ljude koi su omogutjili nam da se poverimo nekom a pri tom da nikog ne smaramo a i da razumemo jedni druge i pomognemo bar savetom ako je to mogutje.Veliki pozdrav za sve i sve naj u zivotu a pogotovu ono najvaznije ZDRAVLJE zelim vam ja \
Mikalja
Izvini, ali moram da te pitam ko ti je napunio glavu ovim glupostima u vezi merenja? Jako me iznervira kada shvatim da novootkrivene ljude, kojima je svaka informacija bitna, pogotovo u početku, kljukaju raznoraznim "savetima".jasbi napisao: Što se tiče merenja šećera,tu sam tek ogorčena.
Kupila sam Aku-Ček samomerač i svaki dan se bockam više puta. A, opet ne znam šta sam izmerila.
Jedni kažu da je brojka koja se dobije na meraču pravo stanje šećera u krvi. Ok. Ali, drugi kaži da je dobijena brojka tačno stanje kapilarne krvi, a ne venske ! A, venska je jača i bitnija je od kapilarne ! Dakle, šta mi dobijemo na onom meraču? To još nisam uspela saznati.
U vezi toga, jedni kažu da dobijenu brojku treba pomnožiti sa 1,28, drugi opet sa 1,25 ! Opet, treći kažu da sam merač sve pomnoži i da nikakvo dodatno merenje dobijene vrednosti nije potrebno.