Evo malo copy paste informacija!
MAKROBIOTIČKA ISHRANA
OSNOVNA HRANA: Čine je integralne žitarice, proizvodi od integralnog brašna, povrće, supe, mahunarke, alge.
POVREMENA: Ribe i plodovi mora, sezonsko voće, orašasti plodovi, semenke, prirodni začini, napitci.
Svaki dan tri obroka.
Kako početi?
Najbolje je usvojiti makrobiotički način ishrane kada čovek stekne poverenje u njega i veruje da mu može pomoći – tek tada će mu stvarno i pomoći.
Početi postepeno s uvođenjem namirnica koje su najpoznatije, i birati što jednostavnije i raznovrsnije.
Nikada ne mešati više od dve-tri namirnice po obroku, jer poput religije i filozofije, i makrobiotička ishrana se zasniva na filozofskim principima ravnoteže i sklada, Jina i Janga.
Ključ dugovečnosti: (6:1) energija-gradivne materije
75% kalorija treba obezbediti iz složenih ugljenih hidrata (žitarice)
25% kalorija iz proteina i masti
U proseku, makrobiotička ishrana trebalo bi da ima sledeću energetsko-kaloričnu sliku:
12% od proteina
15% od masnoća
73% od složenih ugljenih hidrata.
OPŠTE PROPORCIJE U MAKROBIOTIČKOJ ISHRANI:
50-60% - INTEGRALNE ŽITARICE
20-30% - POVĆE
5-10% . MAHUNARKE I MORSKE ALGE
5-10% SUPE
5% ZAČINI, DODACI, NAPITCI, RIBA, SLATKIŠI
(voće se konzumira povremeno i nikada zajedno s povrćem)
Evo nekih namirnica: Ječam, pirinač, rezanci od heljde, integralno kukuruzno brašno, proso, kaša od ovsenih pahuljica, kokice, raž, pšenica, Prokelj, kupus, šargarepa, karfiol, celer, sladak kukuruz, dajkon, kelj, zelena salata, pečurke, crni luk, peršun, paškanat, grašak, bundeva, boranija, tikva, repa, potočarka, Azuki, leblebije, sočivo.
Ako ih koristimo, obezbeđuje se manji rad jetre i bubgrega uz najmanje otpadaka. Ustvari, poenta je u dobijanju energije a ne gradivnih materija, koje su važnije za mišićnu masu, razvoj, za vitalni rast i obnovu. To se pre svega odnosi na proteine iz kojih se stvaraju amino kiseline, zatim za razvoj ćelija rasta i metaboličkih procesa.
Energetske namirnice, složeni ugljeni hidrati treba da zamenjuju proste ugljene hidrate koji sporije sagorevaju i bez oscilacija, dok prosti šećeri, slatkiši (tu spada i med), očas pređu u krv. I sada se vraćamo na skrob koji se nalazi u integralnom zrnu, i koji je idealan u tom smislu i najbolja hrana koja se može jesti jer prosti ugljeni hidrati oštećuju zdravlje!
Treba znati da naglo ili isključivo, uzimanje ugljenih hidrata proizvodi veliku količinu masti u krvi i dovodi do srčanog udara. Makrobiotičkom ishranom kontrolisano se skladišti glikogen bez šoka po organizam, jer su žitarice energetski izbalansirane, u svakom pogledu.
NA KRAJU, PREPORUKA (Možda je trebalo reći prvo)
- Budite se i ležite veseli
- živite srećno, ne opterećujući se brigama o svom zdravlju, posebno o onome na šta ne možete diretktno uticati
- svakodnevno budite fizički aktivni, bavite se fizičkim vežbama, radite kućne poslove, gimnastiku i slično
- odnosite se prema svemu, i prema svakoj osobi koju sretnete sa zahvalnošću, a posebno izrazite zahvalnost prirodi pre i posle svakog obroka
- Za kuvanje koristite prirodna goriva i što pre pređite na plin. Nikada ne upotrebljavajte mikrotalasnu pećnicu
- žvaćite hranu dovoljno dugo dok se ne pretvori u kašu jer time unosite pljiuvačku koja sadrži potrebne i neophodne enzime za pravilno varenje hrane. Uvek razmišljajte kada jedete da ne zadovoljavate vaš stomak, već celo telo
- održavajte svoj dom urednim, svaki ugao sobe
- redovono ga čistite i provetravajte
- gajite zelene bilje u svome domu da biste ga oplemenili
- Neprijatelji ne postoje
4 SPORAZUMA
1. Besprekorno koristi svoje reči (budi iskren i dosledan)
2. Ništa nemoj shvatiti lično
3. Nemoj stvarati pretpostavke
4. Uvek učini sve što možeš
Kazem ja, sekta!
Kako ce neko odabrati da se hrani je iskljuchivo lichni izbor, naravno vecina sveta jeste ogranichena materijalnim chinjenicama, lakshe je i jeftinije kupiti kilo leba i litar mleka i to jesti nego juriti za kvalitetnim heljdinim rezancima, kojim nas pri tom nisu hranile mame kad smo bili mali....
Danas sam bila u maxiju, deo za dijabetichare spichen na dve police, sve shto sam htela da uzmem nije ispod 300 din, brashno bez glutena je 1500 din kilo! Keks 200 din! Veshtachki secer, tj zamena za cuker oko 400 din.
A na polici preko puta dzemovi i eurokrem, 6 puta jeftiniji, pa se ajd ti hrani pravilno...ne kazem da je nemoguce ali...
Ljudi kojima je ogranichen broj i vrsta namirnica koje smeju da jedu tokom zivota i vode rachuna, a oni koji ne razmishljaju o tome, pojeshce shta god im se stavi u tanjir, i nece brojati kalorije i nece razmishljati da li meshaju krompir i meso nego ce uz sve to i da jedu hleb.
Tako da makrobiotika, veganstvo, vegeterijanstvo i ostala sr..nja shto se mene tiche s chisto proser..vanje, izmishljanje i pomodarstvo.
Navike u ishrani u nashoj zemlji su daleko od zdravih i objektivnih, samo se setim moje bake koja i dan danas kad pozove samo pita jesi jela neshto, shta kuvash danas, a kad odem kod nje pita me 3 puta u roku od sat vremena da li sam gladna
Tako da, suvishe se pricha o svakojakim dijetama, nachinima ishrane, napitcima, lechenjima hranom, rezimima ishrane, detoksikacijama hranom...ljudi koji imaju zelju da od obichne stvari naprave neshto specijalno!
Mi samo treba da jedemo da bi ziveli, a ne da zivimo da bi jeli!