Makrobiotika - Vestina produzavanja ljudskog veka
Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99
Makrobiotika - Vestina produzavanja ljudskog veka
"Makrobiotika je prvenstveno nacin zivota, a u okviru njega i nacin ishrane. Ona u sebi sadrzi veoma istanchano razumevanje prirodnih zakona i njihovu primenu na ljudsko telo. Cilj makrobiotike je da u svakom coveku preovlada mir i harmonija, da svako od nas prihvati i usvoji red i ravnotezu koja vlada u prirodi, da zivimo u skladu sa njom, sa osobama, dogadjajima pa chak i stvarima koje nas okruzuju. Makrobiotika se definise kao jedan orijentalni sistem dijetetske naturopatije, baziran na principu da je hrana deljiva na namirnice koje imaju JIN i JANG karakteristike i da se zdravlje odrzava pravilnim balansiranjem ovih komplementarnih razlika."
makros - veliki, dug;
bios - zivot;
Makrobiotika - vestina dugog zivota.
makros - veliki, dug;
bios - zivot;
Makrobiotika - vestina dugog zivota.
Re: Makrobiotika - Vestina produzavanja ljudskog veka
EEEEEE ! jel Makro, brrrrrrrbbbbbrrrr.mma napisao:"Makrobiotika je prvenstveno nacin zivota, a u okviru njega i nacin ishrane. Ona u sebi sadrzi veoma istanchano razumevanje prirodnih zakona i njihovu primenu na ljudsko telo. Cilj makrobiotike je da u svakom coveku preovlada mir i harmonija, da svako od nas prihvati i usvoji red i ravnotezu koja vlada u prirodi, da zivimo u skladu sa njom, sa osobama, dogadjajima pa chak i stvarima koje nas okruzuju. Makrobiotika se definise kao jedan orijentalni sistem dijetetske naturopatije, baziran na principu da je hrana deljiva na namirnice koje imaju JIN i JANG karakteristike i da se zdravlje odrzava pravilnim balansiranjem ovih komplementarnih razlika."
makros - veliki, dug;
bios - zivot;
Makrobiotika - vestina dugog zivota.
zezam se.
sve te stvari gledamo i pratimo dok smo sigurni da nam trebaju.
Za makrobiotiиki naиin ishrane, po knjigama koje su viљe orjentisane na istoиnu kulturu, potrebno je viљe novca.
Najbolja i najzdravija ishrana je ona naљih predaka. Samo to mi u ovom modernom druљtvu negiramo.
veжina djece kaћu za prirodni kajmam BLJAK. za surutku Bljak Bljak,
i sl.
Odo mlљati da mogu letiti i blati zrnevlje. ha,ha,ha



- Dj.Olivera
- Stalni član
- Postovi: 2917
- Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Re: Makrobiotika - Vestina produzavanja ljudskog veka
Ave Mičio Kuši !mma napisao:"Makrobiotika je prvenstveno nacin zivota, a u okviru njega i nacin ishrane. Ona u sebi sadrzi veoma istanchano razumevanje prirodnih zakona i njihovu primenu na ljudsko telo. Cilj makrobiotike je da u svakom coveku preovlada mir i harmonija, da svako od nas prihvati i usvoji red i ravnotezu koja vlada u prirodi, da zivimo u skladu sa njom, sa osobama, dogadjajima pa chak i stvarima koje nas okruzuju. Makrobiotika se definise kao jedan orijentalni sistem dijetetske naturopatije, baziran na principu da je hrana deljiva na namirnice koje imaju JIN i JANG karakteristike i da se zdravlje odrzava pravilnim balansiranjem ovih komplementarnih razlika."
makros - veliki, dug;
bios - zivot;
Makrobiotika - vestina dugog zivota.

- tamaraft
- Stalni član
- Postovi: 6556
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Planeta Zemlja
Japanski recnik
Vreme je da krenem - Odokuchi
Lepo sto ste svratili - Idikuchi
Odspavaj malo - Idikuchi Ubisowu
On ne moze da ostavi cigarete - Nasugushi Kokopushi
On ne predstavlja pretnju - Neka Migaduwa
Mislim da smo se izgubili - Yao Kudasada
Prijatno - Malodishi
Gatara - Chiribuchi Riba
Ocuh - Mamukara
Maceha - Mometati Pushikaru
Svekrva - Wadidushu

Vreme je da krenem - Odokuchi
Lepo sto ste svratili - Idikuchi
Odspavaj malo - Idikuchi Ubisowu
On ne moze da ostavi cigarete - Nasugushi Kokopushi
On ne predstavlja pretnju - Neka Migaduwa
Mislim da smo se izgubili - Yao Kudasada
Prijatno - Malodishi
Gatara - Chiribuchi Riba
Ocuh - Mamukara
Maceha - Mometati Pushikaru
Svekrva - Wadidushu

Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
- Dj.Olivera
- Stalni član
- Postovi: 2917
- Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
-
- Aktivan član
- Postovi: 133
- Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 4:35 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
ja sam bash gledao jednu emisiju sa Oxforda gde su ispitanici bili podeljeni u 2 grupe i 1. su jeli onu standardnu hranu, a ovi drugi makrobioticku hranu i posle nedelju danan nije bilo nikavih promena ni u jednom organizmu a vrednost u krvi, mokraci i pljuvaci su im bile iste i u normali. Zakljucak je bio da se makrobiotika i dijete za ciscenje organizma temlje na pojednostavljenim mehanizmima fiziologije.
- Dj.Olivera
- Stalni član
- Postovi: 2917
- Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Mir i harmoniju pokušavam da pronađem u pravoslavlju i delima Sv.Vladike Nikolaja Velimirovića . JIN i JANG, "Hare Krišna, hare...hare" i ostale mantre su mi apsolutno strane i nejasne. Makrobiotički mnačin lečenja i ishrane prihvatam jer sam svedok izlečenja mnogih bolesti ( i najtežih) prelaskom na makrobiotički način ishrane.. Nije na odmet pročitati knjigu od Mine Dobić "MOJ JE ŽIVOT KAO FENIKS"
- tamaraft
- Stalni član
- Postovi: 6556
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Planeta Zemlja
Bash naprotiv, svi ljudi koje zanima makrobiotika ce ovde doci i ovde pisati, a to shto smo se mi malo zaprichali, pa shta sad...
A i ti si sama ovo copy paste, nigde tvog mishljenja o takvom nachinu ishrane!
Napishi neshto o tome kako se ti hranish ako se hranish makrobiotichki!
A i ti si sama ovo copy paste, nigde tvog mishljenja o takvom nachinu ishrane!
Napishi neshto o tome kako se ti hranish ako se hranish makrobiotichki!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Prvo to nije copy, paste, to sam izvukao neke delove knjige o Makrobiotici...
Posto sam otvorio novu temu, to sam napravio kratak uvod definicijom Makrobiotike i nekih osnovnih stvari vezanih za nju...
Ja se ne hranim makrobioticki i da si bar procitala to sto kazes da sam uradio copy paste, malo bi te uvelo u makrobiotiku i shvatila bi da to nije kao sto vidis nacin ishrane nego nacin zivota...
Kao druga stvar, makrobiotika potice od istocnjackih kultura, ali se naravno proucava vec godinama, i u potpunosti je prilagodjena nasim prostorima... To je nauka koja je itekako kompleksna i koja ne samo sto 'produzuje ljudski vek', vec i leci...
Kao takva mislim da zasluzuje posebnu temu i naravno ukoliko postoji neko ko se bavi makrobiotikom, proucava je, zivi tim zivotom ili bilo sta sto ima dodirne tacke sa njom, da treba da je malo priblizi ljudima ovde ili napise svoje misljenje o njoj...
Nemam ja nista protiv povremenih posalica, ali od 10 postova koje ste postavili nijedan nema nikakve veze sa temom
a pored toga vidim da na ovom forumu uopste ni ne postoje administratori, posto definitivno niko nista ne sredjuje ne brise, jednostavno sve teme su pretrpane... npr. tema o pirinac dijeti je veoma zanimljiva, a s obzirom da ima oko 300 strana, ne znam koliko se mili bilo kome da je cita.. a tih 300 strana su upravo sve vase posalice i gomila stvari koja nema veze sa temom...
tako da... pokusao sam.. vidim da nema zainteresovanih, necu da pisem sam sebi
udravlje...
Posto sam otvorio novu temu, to sam napravio kratak uvod definicijom Makrobiotike i nekih osnovnih stvari vezanih za nju...
Ja se ne hranim makrobioticki i da si bar procitala to sto kazes da sam uradio copy paste, malo bi te uvelo u makrobiotiku i shvatila bi da to nije kao sto vidis nacin ishrane nego nacin zivota...
Kao druga stvar, makrobiotika potice od istocnjackih kultura, ali se naravno proucava vec godinama, i u potpunosti je prilagodjena nasim prostorima... To je nauka koja je itekako kompleksna i koja ne samo sto 'produzuje ljudski vek', vec i leci...
Kao takva mislim da zasluzuje posebnu temu i naravno ukoliko postoji neko ko se bavi makrobiotikom, proucava je, zivi tim zivotom ili bilo sta sto ima dodirne tacke sa njom, da treba da je malo priblizi ljudima ovde ili napise svoje misljenje o njoj...
Nemam ja nista protiv povremenih posalica, ali od 10 postova koje ste postavili nijedan nema nikakve veze sa temom
a pored toga vidim da na ovom forumu uopste ni ne postoje administratori, posto definitivno niko nista ne sredjuje ne brise, jednostavno sve teme su pretrpane... npr. tema o pirinac dijeti je veoma zanimljiva, a s obzirom da ima oko 300 strana, ne znam koliko se mili bilo kome da je cita.. a tih 300 strana su upravo sve vase posalice i gomila stvari koja nema veze sa temom...
tako da... pokusao sam.. vidim da nema zainteresovanih, necu da pisem sam sebi
udravlje...
- Dj.Olivera
- Stalni član
- Postovi: 2917
- Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
mma nije nam bila namera da miniramo temu, naprotiv,prihvatile smo je na naš "alapačasti" način komuniciranja
Malo smeha nije na odmet!!!!
Tamaraft je u pravu u vezi ovog copy/paste. Bilo bi zanimljivo da se uključi neko ko je makrobiotičar u pravom smislu, U mojoj skromnoj biblioteci postoji mnogo knjiga od začetnika i pobornika makrobiotike : Mičio Kuši, Kerolajn Hajdenri, Vendi Esko, Dragan Lukić....makrobiotičkih kuvara , makrobiotičkih dijeta, .....proučila sam ih i prihvatila samo onaj deo oko ishrane i lečenja.
Probala sam sve što se na našem tržištu može naći:
Alge ( Arame, Vakame, Hidžiki, Nori...)-dodajem po malo u čorbice
Sve od susama- Svetlo i tamno susamovo ulje, Tahini, GOMASIO (obožavam ga)...
Sve od soje- Ljuspice, komadiće, Tofu ( obični i dimljeni), maslac, Shojy sos, Tamari sos, ulje, okaru, Miso ...
Obožavam SEITAN.SHIITAKE gljive, MAITAKE.....
Radije ću deci, kada imaju temperaturu , dati napitak UMEBOŠI ŠLJIVE i SHOJU SOSA, nego paracetamol.Moja mama je uz pomoć čajeva od AZUKI pasilja otklonila neke probleme sa bubrezima, regulisala rad bubrega.
MU čaj pijem kada imam problema sa reproduktivnim organima....
Bila sam malo opširna ali nadam se da sam se mavkice iskupila za ono neozbiljno ponašanje na početku


Tamaraft je u pravu u vezi ovog copy/paste. Bilo bi zanimljivo da se uključi neko ko je makrobiotičar u pravom smislu, U mojoj skromnoj biblioteci postoji mnogo knjiga od začetnika i pobornika makrobiotike : Mičio Kuši, Kerolajn Hajdenri, Vendi Esko, Dragan Lukić....makrobiotičkih kuvara , makrobiotičkih dijeta, .....proučila sam ih i prihvatila samo onaj deo oko ishrane i lečenja.
Probala sam sve što se na našem tržištu može naći:
Alge ( Arame, Vakame, Hidžiki, Nori...)-dodajem po malo u čorbice
Sve od susama- Svetlo i tamno susamovo ulje, Tahini, GOMASIO (obožavam ga)...
Sve od soje- Ljuspice, komadiće, Tofu ( obični i dimljeni), maslac, Shojy sos, Tamari sos, ulje, okaru, Miso ...
Obožavam SEITAN.SHIITAKE gljive, MAITAKE.....
Radije ću deci, kada imaju temperaturu , dati napitak UMEBOŠI ŠLJIVE i SHOJU SOSA, nego paracetamol.Moja mama je uz pomoć čajeva od AZUKI pasilja otklonila neke probleme sa bubrezima, regulisala rad bubrega.
MU čaj pijem kada imam problema sa reproduktivnim organima....
Bila sam malo opširna ali nadam se da sam se mavkice iskupila za ono neozbiljno ponašanje na početku


- tamaraft
- Stalni član
- Postovi: 6556
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Planeta Zemlja
Evo malo copy paste informacija!
MAKROBIOTIČKA ISHRANA
OSNOVNA HRANA: Čine je integralne žitarice, proizvodi od integralnog brašna, povrće, supe, mahunarke, alge.
POVREMENA: Ribe i plodovi mora, sezonsko voće, orašasti plodovi, semenke, prirodni začini, napitci.
Svaki dan tri obroka.
Kako početi?
Najbolje je usvojiti makrobiotički način ishrane kada čovek stekne poverenje u njega i veruje da mu može pomoći – tek tada će mu stvarno i pomoći.
Početi postepeno s uvođenjem namirnica koje su najpoznatije, i birati što jednostavnije i raznovrsnije.
Nikada ne mešati više od dve-tri namirnice po obroku, jer poput religije i filozofije, i makrobiotička ishrana se zasniva na filozofskim principima ravnoteže i sklada, Jina i Janga.
Ključ dugovečnosti: (6:1) energija-gradivne materije
75% kalorija treba obezbediti iz složenih ugljenih hidrata (žitarice)
25% kalorija iz proteina i masti
U proseku, makrobiotička ishrana trebalo bi da ima sledeću energetsko-kaloričnu sliku:
12% od proteina
15% od masnoća
73% od složenih ugljenih hidrata.
OPŠTE PROPORCIJE U MAKROBIOTIČKOJ ISHRANI:
50-60% - INTEGRALNE ŽITARICE
20-30% - POVĆE
5-10% . MAHUNARKE I MORSKE ALGE
5-10% SUPE
5% ZAČINI, DODACI, NAPITCI, RIBA, SLATKIŠI
(voće se konzumira povremeno i nikada zajedno s povrćem)
Evo nekih namirnica: Ječam, pirinač, rezanci od heljde, integralno kukuruzno brašno, proso, kaša od ovsenih pahuljica, kokice, raž, pšenica, Prokelj, kupus, šargarepa, karfiol, celer, sladak kukuruz, dajkon, kelj, zelena salata, pečurke, crni luk, peršun, paškanat, grašak, bundeva, boranija, tikva, repa, potočarka, Azuki, leblebije, sočivo.
Ako ih koristimo, obezbeđuje se manji rad jetre i bubgrega uz najmanje otpadaka. Ustvari, poenta je u dobijanju energije a ne gradivnih materija, koje su važnije za mišićnu masu, razvoj, za vitalni rast i obnovu. To se pre svega odnosi na proteine iz kojih se stvaraju amino kiseline, zatim za razvoj ćelija rasta i metaboličkih procesa.
Energetske namirnice, složeni ugljeni hidrati treba da zamenjuju proste ugljene hidrate koji sporije sagorevaju i bez oscilacija, dok prosti šećeri, slatkiši (tu spada i med), očas pređu u krv. I sada se vraćamo na skrob koji se nalazi u integralnom zrnu, i koji je idealan u tom smislu i najbolja hrana koja se može jesti jer prosti ugljeni hidrati oštećuju zdravlje!
Treba znati da naglo ili isključivo, uzimanje ugljenih hidrata proizvodi veliku količinu masti u krvi i dovodi do srčanog udara. Makrobiotičkom ishranom kontrolisano se skladišti glikogen bez šoka po organizam, jer su žitarice energetski izbalansirane, u svakom pogledu.
NA KRAJU, PREPORUKA (Možda je trebalo reći prvo)
- Budite se i ležite veseli
- živite srećno, ne opterećujući se brigama o svom zdravlju, posebno o onome na šta ne možete diretktno uticati
- svakodnevno budite fizički aktivni, bavite se fizičkim vežbama, radite kućne poslove, gimnastiku i slično
- odnosite se prema svemu, i prema svakoj osobi koju sretnete sa zahvalnošću, a posebno izrazite zahvalnost prirodi pre i posle svakog obroka
- Za kuvanje koristite prirodna goriva i što pre pređite na plin. Nikada ne upotrebljavajte mikrotalasnu pećnicu
- žvaćite hranu dovoljno dugo dok se ne pretvori u kašu jer time unosite pljiuvačku koja sadrži potrebne i neophodne enzime za pravilno varenje hrane. Uvek razmišljajte kada jedete da ne zadovoljavate vaš stomak, već celo telo
- održavajte svoj dom urednim, svaki ugao sobe
- redovono ga čistite i provetravajte
- gajite zelene bilje u svome domu da biste ga oplemenili
- Neprijatelji ne postoje
4 SPORAZUMA
1. Besprekorno koristi svoje reči (budi iskren i dosledan)
2. Ništa nemoj shvatiti lično
3. Nemoj stvarati pretpostavke
4. Uvek učini sve što možeš
Kazem ja, sekta!
Kako ce neko odabrati da se hrani je iskljuchivo lichni izbor, naravno vecina sveta jeste ogranichena materijalnim chinjenicama, lakshe je i jeftinije kupiti kilo leba i litar mleka i to jesti nego juriti za kvalitetnim heljdinim rezancima, kojim nas pri tom nisu hranile mame kad smo bili mali....
Danas sam bila u maxiju, deo za dijabetichare spichen na dve police, sve shto sam htela da uzmem nije ispod 300 din, brashno bez glutena je 1500 din kilo! Keks 200 din! Veshtachki secer, tj zamena za cuker oko 400 din.
A na polici preko puta dzemovi i eurokrem, 6 puta jeftiniji, pa se ajd ti hrani pravilno...ne kazem da je nemoguce ali...
Ljudi kojima je ogranichen broj i vrsta namirnica koje smeju da jedu tokom zivota i vode rachuna, a oni koji ne razmishljaju o tome, pojeshce shta god im se stavi u tanjir, i nece brojati kalorije i nece razmishljati da li meshaju krompir i meso nego ce uz sve to i da jedu hleb.
Tako da makrobiotika, veganstvo, vegeterijanstvo i ostala sr..nja shto se mene tiche s chisto proser..vanje, izmishljanje i pomodarstvo.
Navike u ishrani u nashoj zemlji su daleko od zdravih i objektivnih, samo se setim moje bake koja i dan danas kad pozove samo pita jesi jela neshto, shta kuvash danas, a kad odem kod nje pita me 3 puta u roku od sat vremena da li sam gladna
Tako da, suvishe se pricha o svakojakim dijetama, nachinima ishrane, napitcima, lechenjima hranom, rezimima ishrane, detoksikacijama hranom...ljudi koji imaju zelju da od obichne stvari naprave neshto specijalno!
Mi samo treba da jedemo da bi ziveli, a ne da zivimo da bi jeli!
MAKROBIOTIČKA ISHRANA
OSNOVNA HRANA: Čine je integralne žitarice, proizvodi od integralnog brašna, povrće, supe, mahunarke, alge.
POVREMENA: Ribe i plodovi mora, sezonsko voće, orašasti plodovi, semenke, prirodni začini, napitci.
Svaki dan tri obroka.
Kako početi?
Najbolje je usvojiti makrobiotički način ishrane kada čovek stekne poverenje u njega i veruje da mu može pomoći – tek tada će mu stvarno i pomoći.
Početi postepeno s uvođenjem namirnica koje su najpoznatije, i birati što jednostavnije i raznovrsnije.
Nikada ne mešati više od dve-tri namirnice po obroku, jer poput religije i filozofije, i makrobiotička ishrana se zasniva na filozofskim principima ravnoteže i sklada, Jina i Janga.
Ključ dugovečnosti: (6:1) energija-gradivne materije
75% kalorija treba obezbediti iz složenih ugljenih hidrata (žitarice)
25% kalorija iz proteina i masti
U proseku, makrobiotička ishrana trebalo bi da ima sledeću energetsko-kaloričnu sliku:
12% od proteina
15% od masnoća
73% od složenih ugljenih hidrata.
OPŠTE PROPORCIJE U MAKROBIOTIČKOJ ISHRANI:
50-60% - INTEGRALNE ŽITARICE
20-30% - POVĆE
5-10% . MAHUNARKE I MORSKE ALGE
5-10% SUPE
5% ZAČINI, DODACI, NAPITCI, RIBA, SLATKIŠI
(voće se konzumira povremeno i nikada zajedno s povrćem)
Evo nekih namirnica: Ječam, pirinač, rezanci od heljde, integralno kukuruzno brašno, proso, kaša od ovsenih pahuljica, kokice, raž, pšenica, Prokelj, kupus, šargarepa, karfiol, celer, sladak kukuruz, dajkon, kelj, zelena salata, pečurke, crni luk, peršun, paškanat, grašak, bundeva, boranija, tikva, repa, potočarka, Azuki, leblebije, sočivo.
Ako ih koristimo, obezbeđuje se manji rad jetre i bubgrega uz najmanje otpadaka. Ustvari, poenta je u dobijanju energije a ne gradivnih materija, koje su važnije za mišićnu masu, razvoj, za vitalni rast i obnovu. To se pre svega odnosi na proteine iz kojih se stvaraju amino kiseline, zatim za razvoj ćelija rasta i metaboličkih procesa.
Energetske namirnice, složeni ugljeni hidrati treba da zamenjuju proste ugljene hidrate koji sporije sagorevaju i bez oscilacija, dok prosti šećeri, slatkiši (tu spada i med), očas pređu u krv. I sada se vraćamo na skrob koji se nalazi u integralnom zrnu, i koji je idealan u tom smislu i najbolja hrana koja se može jesti jer prosti ugljeni hidrati oštećuju zdravlje!
Treba znati da naglo ili isključivo, uzimanje ugljenih hidrata proizvodi veliku količinu masti u krvi i dovodi do srčanog udara. Makrobiotičkom ishranom kontrolisano se skladišti glikogen bez šoka po organizam, jer su žitarice energetski izbalansirane, u svakom pogledu.
NA KRAJU, PREPORUKA (Možda je trebalo reći prvo)
- Budite se i ležite veseli
- živite srećno, ne opterećujući se brigama o svom zdravlju, posebno o onome na šta ne možete diretktno uticati
- svakodnevno budite fizički aktivni, bavite se fizičkim vežbama, radite kućne poslove, gimnastiku i slično
- odnosite se prema svemu, i prema svakoj osobi koju sretnete sa zahvalnošću, a posebno izrazite zahvalnost prirodi pre i posle svakog obroka
- Za kuvanje koristite prirodna goriva i što pre pređite na plin. Nikada ne upotrebljavajte mikrotalasnu pećnicu
- žvaćite hranu dovoljno dugo dok se ne pretvori u kašu jer time unosite pljiuvačku koja sadrži potrebne i neophodne enzime za pravilno varenje hrane. Uvek razmišljajte kada jedete da ne zadovoljavate vaš stomak, već celo telo
- održavajte svoj dom urednim, svaki ugao sobe
- redovono ga čistite i provetravajte
- gajite zelene bilje u svome domu da biste ga oplemenili
- Neprijatelji ne postoje
4 SPORAZUMA
1. Besprekorno koristi svoje reči (budi iskren i dosledan)
2. Ništa nemoj shvatiti lično
3. Nemoj stvarati pretpostavke
4. Uvek učini sve što možeš
Kazem ja, sekta!
Kako ce neko odabrati da se hrani je iskljuchivo lichni izbor, naravno vecina sveta jeste ogranichena materijalnim chinjenicama, lakshe je i jeftinije kupiti kilo leba i litar mleka i to jesti nego juriti za kvalitetnim heljdinim rezancima, kojim nas pri tom nisu hranile mame kad smo bili mali....
Danas sam bila u maxiju, deo za dijabetichare spichen na dve police, sve shto sam htela da uzmem nije ispod 300 din, brashno bez glutena je 1500 din kilo! Keks 200 din! Veshtachki secer, tj zamena za cuker oko 400 din.
A na polici preko puta dzemovi i eurokrem, 6 puta jeftiniji, pa se ajd ti hrani pravilno...ne kazem da je nemoguce ali...
Ljudi kojima je ogranichen broj i vrsta namirnica koje smeju da jedu tokom zivota i vode rachuna, a oni koji ne razmishljaju o tome, pojeshce shta god im se stavi u tanjir, i nece brojati kalorije i nece razmishljati da li meshaju krompir i meso nego ce uz sve to i da jedu hleb.
Tako da makrobiotika, veganstvo, vegeterijanstvo i ostala sr..nja shto se mene tiche s chisto proser..vanje, izmishljanje i pomodarstvo.
Navike u ishrani u nashoj zemlji su daleko od zdravih i objektivnih, samo se setim moje bake koja i dan danas kad pozove samo pita jesi jela neshto, shta kuvash danas, a kad odem kod nje pita me 3 puta u roku od sat vremena da li sam gladna

Tako da, suvishe se pricha o svakojakim dijetama, nachinima ishrane, napitcima, lechenjima hranom, rezimima ishrane, detoksikacijama hranom...ljudi koji imaju zelju da od obichne stvari naprave neshto specijalno!
Mi samo treba da jedemo da bi ziveli, a ne da zivimo da bi jeli!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.