Dok dr Ivica ne dodje ponovo,hajde da dodam i ja nesto...Potpuno je upravu za propranolol,to bi moglo da bude privremeno,a mozda i trajno resenje za Vas problem
Sada,sto se tice povezanosti vitiliga i autoimunih bolesti(ukljucujuci i autoimune bolest stitne zlezde) uopste,apsolutno ima mesta razmisljanju.Imunoloski mehanizmi koji dovode do autoimunih reakcija na melanocite nisu dovoljno razjasnjeni,a u obolelih od vitiliga statisticki je veca ucestalost drugih autoimunih bolesti.Zasto i koji su mehanizmi nije prouceno do sada,bar je meni nepoznato.Znam da se time pre par godina bavio prof.Damjanovic,sa IEBM KCS,a sada ne znam sta sa tim bi dalje,ako neko zna nek mi kaze...
Iskustvo mog druga ,probao sve sto mu je iko ikada ponudio,lekari,nadrillekari...bio i na Kubi...,a onda posto je zbog promena u svom fizickom izgledu poceo da ocajava,obratio se psihijatru.Dobio je farmakoterapiju antidepresivima,i dogodilo se nesto potpuno neocekivano,pored poboljsanja raspolozenja,nisu se pojavljivala nova polja depigmentacije,a na nekim,retkim mestima doduse,gde koza nije bila potpuno depigmentisana,vratio se pigment.Potpuno depigmentisana polja ostala su nepromenjena.Njegov neuropsihijatar,saopstio mu je da je imao pacijentkinju obolelu od psorijaze,kojoj se ova posle 11 god. lecenja povukla posle terapije antidepresivima...Napominjem da su antidepresivi lekovi koje moze da ordinira samo lekar,psihijatar,po potrebi i proceni za svakog pacijenta individualno!!!! Toliko o vitiligu,mislim da je korisna informacija za sve obolele.(Ponovo napomionjem da je to samo jedno iskustvo za koje znam!!!)
Sto se tice tremora,uradite jos
glikemiju,OGTT,TSH,T3,T4,FT3,FT4 i antitela na stitnu zlezdu. Takodje bi trebalo da Vas ozbioljno pogleda
neurolog da bi se iskljucilo par bolest n.sistema.ako se ispostavi da je u pitanju esencijalni tremor,prosto cete navici na njega,kako Vam dr Ivica rece,on se ne leci,nije nista opasno,vec neprijatno,a propranolol bi Vam u tom slucaju bio lek izbora.
Sto se povisenog pritiska tice,ne znam u kojim se vrednostima krece,ali posto ste jako mladi mora se naci uzrok,i dati terapija.Uradite i
celikupnu k. sliku,biohemiju i urin,i idite da vas pogleda i kardiolog.Moze i ne mora biti u vezi sa stitnom zlezdom.Pozdrav!