Koleginica je vec pojasnila, jako lijepo. Dakle, test vitaliteta je pomocna dijagnosticka procedura koja se koristi u sklopu klinickog pregleda.
Cilj je zapravo da se zapazi smanjen vitalitet, u odnosu na zub iste grupe na suprotnoj strani vilice a ako ga nema, onda je kontrolni zub - susjedni zub, iste strane.
Smanjen vitalitet indicira da se sa pulpom nesto zbiva, sto cete dalje sa anamnezom,simptomatologijom, i dr. kl. pretragama dokuciti , o kojim se promjenama radi.
a vasha pitanja crazyhorse, ne znam da li sam dobro shvatila, ali evo pokusacu
Konkretan primer,zub je avitalan...pa sta?
Odnosno zub je vitalan uz pulpit...pa sta?
Vasha prva situacija:"zub je avitalan"-prvo, test vitaliteta moze pokazati samo smanjenu osjetljivost, a ne mozete reci samo na osnovu elektrostimulacije da je zub avitalan. Zub je avitalan-samo kad je u potpunosti ekstirpirana pulpa i kada je korektno obradjen kanal korena uz formiranje apexne stope, uz korektnu medikamentoznu obradu kanala.
Dakle, termin "zub ima smanjenu osjetljivost" ili "minimalnu osjetljivost" u odnosu na isti zub suprotne strane. Tada idemo dalje,dakle uraditi snimak i shodno tome i terapija.
Vasha druga situacija "vitalan uz pulpit" - kod pulpitisa,receno u globalu,zub na elektrotest reaguje smanjenim intenzitetom, dakle test vitaliteta je smanjen. Samim tim ugrozen je vitalitet zuba, koji daljim napredovanjem postaje upitan.
Kod nekroze i gangrenskog raspadanja pulpe, zub na test vitaliteta ne reaguje.
Ne mozete povlaciti striktne granice, da je nesto vitalno ili ne,samo na osnovu eletrotesta ,jer svaki zub ima drugaciji prag nadrazaja, ne reaguju sve osobe isto, to sve zavisi od mase razloga.
S toga test vitaliteta -kao pomocna procedura koja moze samo da potvrdi smanjenu reakciju i uputi nas da dalje tragamo za drugim metodama, snimcima, testovima.
Jer masa je razloga koje mogu maskirati provodjenje elektrostimulusa, kao npr, veliki metalni ispuni, zatim nekroza u jednom dijelu pulpe,ili u samo jendom kanalu kod visekorjenih zuba, zatim zubi sa nezavrsenim rastom korena, gdje test vitaliteta i ne treba se pokusavati raditi , jer nam nista precizno ne moze reci, upotreba lijekova recimo- sedativi itd. itd.
Nadam se da sam bar malo natuknula resenje rebusa zvano "test vitaliteta"

,
Posto citam forum , ali odlucih da se registrujem, kao buduci dr stom. za mjesec ,dva! pozdravvv