studentska pitanja

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Post od miminamama »

Ma da, ja imam jednu knjigu - "Vezni elementi parcijalne proteze" (pok. prof. Kandic, prof. Nastic, izdanje negde 1996., Univerziteta u Beogradu), to je jedina za koju znam da se bavi bas atecmenima, ali tu imate o atecmenima uopsteno, a o CEKA zaista imate mnogo na tom sajtu, samo je malko zapetljana navigacija. Imate u PDF formatu i indikacije, i proceduru, i jos kojesta.
Ja vam zelim mnogo srece, od srca :).

EDIT: imate jos jednu knjigu, generalno o wiron protezama, gde ima mnogo o veznim elementima generalno, ali ne znam da li postoji negde da se kupi kod nas: McCracken's "RemovablePartial Prosthodnotics", izdanje Mosby Company 2000.
tajchi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Avg 13, 2006 11:33 pm

Post od tajchi »

Hvala na odgovoru!Treba da polazem orto.,pa mi palo na pamet da ne znam na modelu donje v.da odredim tip teskobe :D .
tamy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 15, 2006 5:35 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamy »

e,da imam VEZNE ELEMENTE.............dobra je knjiga
posetila sam i sajt,stvarno je super..........fantasticne fotografije a ima i dobrih tekstova
MIMINAMAMA HVALA VAM PUNO,JOS JEDNOM! :D
miminamama
Aktivan član
Aktivan član

Post od miminamama »

Boze, nema zaista na cemu. Ja ne radim ovo za dzabe, racunam na jednu kafu kad polozite.... Onako, nekad, u zivotu....:).

Salim se, jos jednom od srca sve najbolje.
CRAZY_HORSE
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 04, 2006 1:04 am
Kontakt:

Post od CRAZY_HORSE »

Evo jednog mozda glupog pitanja,ali recimo da je pitanje na mestu s'obzirom da se chesto nadjemo u chudu kada neko spomene ispitivanje vitaliteta zuba.
Ono sto nas muchi jeste sledece:koje su uopste indikacije i svrha ispitivaja vitaliteta i naravno najveci zabun poslednje nedelje kada recimo zubi pokazuju osetljivost na 4-5 a pojedini na 7-8 a ovi drugi su nam prikazani kao avitalni??? :o :o :o
Pomozite,S.O.S :D
miminamama
Aktivan član
Aktivan član

Post od miminamama »

@Crazyhorse,
nisam dobro razumela sta zelite da pitate; ja ispitivac vitaliteta koristim najcesce ili u prvom pregledu, da vidim koji su zubi vitalni, a koji ne i do koje mere, te da trazim RTG, ili kao kontrolu u razlicitim bioloskim lecenjima zuba.
U prvom slucaju - znate i sami da pulpiticni zubi mogu pokazati promene vitaliteta, ka povecanoj osetljivosti u pocetnim fazama, do smanjene kod napredujucih nekroza - ali UVEK u poredjenju sa zdravim zubima iste grupe suprotne strane.
Kod bioloskih lecenja se vitalitet kontrolise i u odnosu na zdrave zube iste grupe, i tokom vremena na tom istom zubu, i belezi (ako nema subjektivnih simtptoma, mi ih kontrolisemo na nedelju dana).

U vrlo skracenoj varijanti, vitalitet samog tog zuba mi ne znaci bog zna sta, samo u poredjenju sa drugima i/ili tokom vremena, ne znam da li me razumete. Ako neka gornja cetvorka ima vitaitet recimo 4 (od 8 podeoka), to mi ne znaci nista; ako zdrava cetvorka sa druge strane ima vitalitet 2.5, i jos postoji neka simptomatologija, to je vec poprilicno :).

Osim ovoga, i na snimku evidentno leceni i napunjeni zubi, kao i neleceni a sa nekrozom, mogu pokazati vrlo slabu osetljivost na vitalitet, iz 1001 razloga, da vas sad ne gnjavim s tim, mada se to vrlo retko vidja.

Ne znam da li sam vas dobro razumela, i da li vam je ovo od neke pomoci, a ako sta treba jos pisite slobodno :).
CRAZY_HORSE
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od CRAZY_HORSE »

@Miminamama hvala Vam na ovako korisnim informacijama
Ostaje josh nesto...Konkretan primer,zub je avitalan...pa sta? :D
Odnosno zub je vitalan uz pulpit...pa sta? :D

Zar bez obzira na sve ovo,odnosno i uz obavljeni test i bez njega necemo pristupiti nekoj endodonskoj terapiji,tako da nam test vitalizacije nece nesto bit od pomoci :-? Ax,kakva zabuna vlada u mojoj glavi :D
carolija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Nov 24, 2006 12:00 am

Post od carolija »

Koleginica je vec pojasnila, jako lijepo. Dakle, test vitaliteta je pomocna dijagnosticka procedura koja se koristi u sklopu klinickog pregleda.
Cilj je zapravo da se zapazi smanjen vitalitet, u odnosu na zub iste grupe na suprotnoj strani vilice a ako ga nema, onda je kontrolni zub - susjedni zub, iste strane.
Smanjen vitalitet indicira da se sa pulpom nesto zbiva, sto cete dalje sa anamnezom,simptomatologijom, i dr. kl. pretragama dokuciti , o kojim se promjenama radi.

a vasha pitanja crazyhorse, ne znam da li sam dobro shvatila, ali evo pokusacu :)
Konkretan primer,zub je avitalan...pa sta?
Odnosno zub je vitalan uz pulpit...pa sta?
Vasha prva situacija:"zub je avitalan"-prvo, test vitaliteta moze pokazati samo smanjenu osjetljivost, a ne mozete reci samo na osnovu elektrostimulacije da je zub avitalan. Zub je avitalan-samo kad je u potpunosti ekstirpirana pulpa i kada je korektno obradjen kanal korena uz formiranje apexne stope, uz korektnu medikamentoznu obradu kanala.
Dakle, termin "zub ima smanjenu osjetljivost" ili "minimalnu osjetljivost" u odnosu na isti zub suprotne strane. Tada idemo dalje,dakle uraditi snimak i shodno tome i terapija.

Vasha druga situacija "vitalan uz pulpit" - kod pulpitisa,receno u globalu,zub na elektrotest reaguje smanjenim intenzitetom, dakle test vitaliteta je smanjen. Samim tim ugrozen je vitalitet zuba, koji daljim napredovanjem postaje upitan.
Kod nekroze i gangrenskog raspadanja pulpe, zub na test vitaliteta ne reaguje.

Ne mozete povlaciti striktne granice, da je nesto vitalno ili ne,samo na osnovu eletrotesta ,jer svaki zub ima drugaciji prag nadrazaja, ne reaguju sve osobe isto, to sve zavisi od mase razloga.
S toga test vitaliteta -kao pomocna procedura koja moze samo da potvrdi smanjenu reakciju i uputi nas da dalje tragamo za drugim metodama, snimcima, testovima.
Jer masa je razloga koje mogu maskirati provodjenje elektrostimulusa, kao npr, veliki metalni ispuni, zatim nekroza u jednom dijelu pulpe,ili u samo jendom kanalu kod visekorjenih zuba, zatim zubi sa nezavrsenim rastom korena, gdje test vitaliteta i ne treba se pokusavati raditi , jer nam nista precizno ne moze reci, upotreba lijekova recimo- sedativi itd. itd.

Nadam se da sam bar malo natuknula resenje rebusa zvano "test vitaliteta" :wink: ,
Posto citam forum , ali odlucih da se registrujem, kao buduci dr stom. za mjesec ,dva! pozdravvv :wink:
CRAZY_HORSE
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od CRAZY_HORSE »

carolija napisao:Koleginica je vec pojasnila, jako lijepo. Dakle, test vitaliteta je pomocna dijagnosticka procedura koja se koristi u sklopu klinickog pregleda.
Cilj je zapravo da se zapazi smanjen vitalitet, u odnosu na zub iste grupe na suprotnoj strani vilice a ako ga nema, onda je kontrolni zub - susjedni zub, iste strane.
Smanjen vitalitet indicira da se sa pulpom nesto zbiva, sto cete dalje sa anamnezom,simptomatologijom, i dr. kl. pretragama dokuciti , o kojim se promjenama radi.

a vasha pitanja crazyhorse, ne znam da li sam dobro shvatila, ali evo pokusacu :)
Konkretan primer,zub je avitalan...pa sta?
Odnosno zub je vitalan uz pulpit...pa sta?
Vasha prva situacija:"zub je avitalan"-prvo, test vitaliteta moze pokazati samo smanjenu osjetljivost, a ne mozete reci samo na osnovu elektrostimulacije da je zub avitalan. Zub je avitalan-samo kad je u potpunosti ekstirpirana pulpa i kada je korektno obradjen kanal korena uz formiranje apexne stope, uz korektnu medikamentoznu obradu kanala.
Dakle, termin "zub ima smanjenu osjetljivost" ili "minimalnu osjetljivost" u odnosu na isti zub suprotne strane. Tada idemo dalje,dakle uraditi snimak i shodno tome i terapija.

Vasha druga situacija "vitalan uz pulpit" - kod pulpitisa,receno u globalu,zub na elektrotest reaguje smanjenim intenzitetom, dakle test vitaliteta je smanjen. Samim tim ugrozen je vitalitet zuba, koji daljim napredovanjem postaje upitan.
Kod nekroze i gangrenskog raspadanja pulpe, zub na test vitaliteta ne reaguje.

Ne mozete povlaciti striktne granice, da je nesto vitalno ili ne,samo na osnovu eletrotesta ,jer svaki zub ima drugaciji prag nadrazaja, ne reaguju sve osobe isto, to sve zavisi od mase razloga.
S toga test vitaliteta -kao pomocna procedura koja moze samo da potvrdi smanjenu reakciju i uputi nas da dalje tragamo za drugim metodama, snimcima, testovima.
Jer masa je razloga koje mogu maskirati provodjenje elektrostimulusa, kao npr, veliki metalni ispuni, zatim nekroza u jednom dijelu pulpe,ili u samo jendom kanalu kod visekorjenih zuba, zatim zubi sa nezavrsenim rastom korena, gdje test vitaliteta i ne treba se pokusavati raditi , jer nam nista precizno ne moze reci, upotreba lijekova recimo- sedativi itd. itd.

Nadam se da sam bar malo natuknula resenje rebusa zvano "test vitaliteta" :wink: ,
Posto citam forum , ali odlucih da se registrujem, kao buduci dr stom. za mjesec ,dva! pozdravvv :wink:
Bravo :wink: To je to :D

P.S Bice josh pitanja,vitalitet je shvacen :wink:
miminamama
Aktivan član
Aktivan član

Post od miminamama »

CRAZY_HORSE napisao:@Miminamama hvala Vam na ovako korisnim informacijama
Ostaje josh nesto...Konkretan primer,zub je avitalan...pa sta? :D
Odnosno zub je vitalan uz pulpit...pa sta? :D

Zar bez obzira na sve ovo,odnosno i uz obavljeni test i bez njega necemo pristupiti nekoj endodonskoj terapiji,tako da nam test vitalizacije nece nesto bit od pomoci :-? Ax,kakva zabuna vlada u mojoj glavi :D
Koleginica je vrlo lepo sve opisala, i ja da dodam jos dve reci: POSMATRAJTE SVE.
Vidite, ispitivanje vitaliteta, je - kako Carolija rece, pomocna dijganosticka metoda, i ono sto jos jeste jako znacajno u celoj ovoj prici - nemojte gledati samo u zube.
Bar 10-tak puta u zivotu sam videla da zubi celog kvadranta (u ma kom stanju da jesu, cak i intaktni) skoro nikako ne reaguju na vitalitet, iz najrazlicitijih uzroka koji ne moraju biti direktno dentogenog porekla: kod poluimpaktiranih umnjaka koji krecu da "rade" (prosle nedelje sam imala pacijenta koji maltene od 47 do 43 nije reagovao ni na sta), kod neuralgija, kod sinusita, herpes zostera i drugih oboljenja, kod 3x2 Tranex-a dnevno itd. (govorim samo o onome sto sam ja videla).
Dakle, pogledajte malo i teoriju bola i analgezije, ako budete u prilici, trebace vam za kasnije, u praksi. Vidjacete u zivotu da pacijent - pogotovo ako postoji drugo oboljenje ili oboljenja - pokazuje tendenciju "sumiranja" bola, gde vas samo posmatranje vitaliteta i zuba moze lako zavesti.

Drugim recima, ne znaci nikako obavezno da cete endodontski leciti zube koji ne reaguju na ispitivac vitaliteta, samo da vam povecam 'zabunu" :). Takodje, neke stare amputacije, koje mogu korektno stajati godinama, takodje nece reagovati - sto ne znaci da treba da ekstirpirate sadrzaj kanala.
Takodje, sa solidnom dijagnostikom i malo iskustva (gde je ispitivac vitaliteta od prilicnog znacaja) - mozete se zaustaviti i na vitalnoj amputaciji, da se razumemo, ne morate ekstirpirati ceo sadrzaj kanala.

Kako buduca koleginica lepo rece, "moz' da bidne, al' ne mora da znaci", tako da vas ceka promisljanje na svaki pojedini slucaj...Tako nam je Bog dao :).

Draga Carolijo,
nadam se da cete ostati sa nama, i zelim vam uspesno i skoro sticanje diplome i sve najbolje :).
miminamama
Aktivan član
Aktivan član

Post od miminamama »

P.S.
3-4 puta u zivotu sam videla pacijenta sa F sifrom, ili sa psiholoskim opterecenjem i privatnim problemima prilicnog formata, kojima se bol "seta", ne daju jasne podatke na ispitivanje vitaliteta i slicno, a da spolja deluju kao sasvim normalni, razumni, inteligentni i obrazovani ljudi. Dakle, u dijagnostici treba i na ovo da budete spremni, da nemate odgovarajuci saradnju od naoko najnormalnijih ljudi, pa cak dotle i da ce pacijent direktno da slaze (i to mi se jednom desilo) da bi se zub "samo plombirao" i izbegli troskovi lecenja. Super je, jel'da :).

Svako dobro.
carolija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Nov 24, 2006 12:00 am

Post od carolija »

Hvala puno na dobrodoslici i lijepim zeljama! :wink:
miminamama
Aktivan član
Aktivan član

Post od miminamama »

Nema na cemu, i jos da dodam da bas imate dara za razlozno i sistematicno prezentovanje materije, za razliku od mene :). Prijatno vece.
Marince
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Dec 09, 2006 9:56 pm

Informacije o dentalnom plaku

Post od Marince »

Me interesira moze li da mi pomognete za literatura potrebna mi e za karakteristiki na zrel dentalen plak.
Fala odnapred
Pozdrav od MK :lol:
miminamama
Aktivan član
Aktivan član

Post od miminamama »

Draga koleginice,
uvek mi se dopadalo kako je dentalni plak opisan u knjizi "Parodontopatije" (Djajic, Djukanovic, Zelic, Ursu, str. 229-258, Naucna Knjiga Begrad), ali mislim da ovde isto imate vrlo lepo opisano:

http://www.dentistry.leeds.ac.uk/OROFAC ... icro2.html

No, ovde ima mladjih kolega koje se bolje snalaze sa literaturom, pa se nadam da ce se jos neko javiti.

Mnogo srece za ispit i sve najbolje :).
Odgovori