studentska pitanja

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

perakojot
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Avg 10, 2004 11:13 pm

Post od perakojot »

ja se secam da sam morao sve da ih nabubam za ispit.....
Arbel
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 08, 2006 6:44 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Arbel »

:D
hvala na savetu...mislim da nema druge :)
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Post od miminamama »

drecun napisao:...ja sam stara škola....
LOL :)

Ako smem da dodam jednu rec za koleginicu: vasa profesorica se mrsti jer su mene (pre vaseg rodjenja :) ) ucili da je "caries complicata" - pulpitis.... i obarali, itekako, zbog protivnog :).
BTW, slazem se sa Drecunovim stavom o DPP, to je uzaludan postupak samo ako omasite dijagnozu/indikaciju.... onako, BAS omasite :).
CRAZY_HORSE
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 04, 2006 1:04 am
Kontakt:

Post od CRAZY_HORSE »

Kod nas na Klinici za stomatologiji pri novosadskom medicinskom fakultetu odseka za stomatologiju(koliki naziv,nadam se da ce za par godina biti samo Stom. Fak. Novi Sad) itekako radimo na primeni dikala kod IPP odnosno cikala DPP.Verujte mi da cena primene ovih sredstava nimalo nije naivna za pacijente,a sad se zapitam kada chitam vashe mudre rechi da li sve ima svrhu.
Dobra preparacija kod caries profunda-e gde je ostalo i minimalna kolichina dentina koja prekriva pulpu,uz primenu dikala moze da ima povoljan efekat(sekundarna dentinogeneza) ali ne vidim da li moze da skodi,odnosno da vodi u neki pulpitis,tj,i sa primenom i bez sredstva za IPP mozemo ochekivati nastavak procesa u dentinu,a samim tim i ostecenje pulpe(u nekom doglednom vremenu)
Ovo za DPP mi nikako nije jasno :o Ima li efekta uopste?

Tunel preparaciju nikad nisam radio,niti na fantomu,niti na pacijentu.Lichno mislim da je totalno nepotreban i neprecizan nachin formiranja kaviteta,jer kao sto neko reche,ne vidi se nista golim okom,odnosno radi se po nekom osecaju...Hm...Dakle,protivu sam iste
:D

Kako sam na petoj godini,ochekujtedosta pitanja iz endodoncije.
Rispekt za trud koji ulazete da nama dokonim smarachima utolite zedj za znanjem :wink:
perakojot
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Avg 10, 2004 11:13 pm

Post od perakojot »

Ovo za DPP mi nikako nije jasno Ima li efekta uopste?
idemo opet

Da ima efekta i treba da se radi kado kod dijagnozom postavimo indikaciju za DPP. Nemojte imati dileme oko toga uposte.
miminamama
Aktivan član
Aktivan član

Post od miminamama »

@Crazy Horse,
shvatam vasu nesigurnost i dileme, ali evo i meni da verujete na rec da deluje.
Redom, kako ste pisali: cena DPP, ma kako se vama ne dopadala, je nesto bez cega se ne moze. Nas rad itekako ima cenu, i nas sat sedenja ima cenu, i to se da izracunati, itekako, vrlo lako. Takodje, mi ne resavamo nijedne druge probleme osim stomatoloskih, i to treba da rascistite sa sobom odmah.
NARAVNO da nijedna nasa, medicinska dijagnoza ni terapija nije 100% sigurna; mi funkcionisemo na osnovu najvece verovatnoce, i iskustvo mnogo znaci, u endodonciji posebno. Dakle, ako vi, kao neiskusan profesionalac, u startu odlucite da cete na akcidentalno otvaranje pulpe, bez ikakvih znakova pulipitisa, i bez velikog ostecenja zubnog tkiva, reagovati ekstirpacijom, to je vase pravo, i vas profesionalni stav i nacin.
Medjutim, kao profesionalac evropske skole, ucen i naucen bioloskim metodama, i forsiran da do kraja cuva vitalitet zuba, moram da vam kazem da se cuvate tzv. preventivne ekstirpacije americke skole. Moguce da vam se ne mili da pokusate DPP, da se nesigurno osecate pri pomisli da nekom uzmete pare za nesto sto ne mozete "garantovati" da ce "da bude", ali treba da imate na umu da - sa te tacke gledista - NISTA nema svrhu, jer ni za jednu postojecu medicinsku terapiju, u najsirem smislu, ne znamo sa stopostotnom sigurnoscu da li ce delovati. A moguce posledice devitalizacije zuba znate, tek to ce da kosta pacijenta.
Kod DPP treba, izmedju ostalog, da obratite paznju na godine i opste stanje pacijenta. Ja imam i vitalne amputacije koje jos uvek stoje, sa pravom dijagnozom i lege artis radom, ali ako vidite npr. dentikle na istom, pogotovo sredovecnom ili starijem pacijentu, bolje da krenete odmah sa ekstirpacijom.
BTW, ima zadosta drugih preparata na bazi kalcijuma, i imaju jos ponekog efekta osim stimulacije dentinogeneze.

Ne zamerite na "soljenju pameti", pls :). Samo imam utisak da vam Milanko, Lara ili neko treci ne izgovore bas sve sto bi trebalo da kazu maldom stomatologu, a od nekog treba da cujete :). Sve najbolje :).
drecun
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 22, 2006 9:50 pm

Post od drecun »

@CRAZY_HORSE: Još jednom, DPP ima svrhu u okviru predviđenih indikacija, tj. ako se primeni u slučajevima o kojima je već bilo reči. Stvari nisu crno-bele, puno toga zavisi od gomile kliničkih parametara u konkretnom slučaju. Ako se proceni da DPP ima šanse da uspe, treba je pokušati, a pacijentu predočiti sve moguće posledice i od njega dobiti
jasan pristanak. A ako ćemo o ceni, mnogo manje košta uspešno DPP nego endodontski zahvat.

Pritom naglašavam da je naš posao briga o oralnom zdravlju pacijenta, kao delu njegovog opšteg zdravlja. Ono što treba da nam bude prvo na umu je postavljanje ispravne dijagnoze, i za dati slučaj najboljeg plana terapije, bez obzira na cenu. U nekim zemljama biste odgovarali za nesavesno lečenje, ukoliko pacijentu niste predložili indikovanu terapijsku meru jer ste pretpostavili da će mu biti skupa!! Tek ukoliko pacijent izrazi nespremnost da se podvrgne predloženom, najboljem mogućem, lečenju i rehabilitaciji, onda se razmatraju manje povoljne i jeftinije alternative.
U našem poslu već ima dovoljno tema za razmišljanje i bez razmišljanja o novcu. Tu smo da primenimo znanje na najbolji mogući način. Novac se podrazumeva.
Znanje je ograničeno, neznanje je beskrajno.
miminamama
Aktivan član
Aktivan član

Post od miminamama »

@Drecun,
ispade kao da smo se dogovarali :). Poz.
Arbel
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 08, 2006 6:44 pm

Post od Arbel »

Jedno pitanje...

Da li neko zna koliko kosta ulaznica za studente na predstojecem simpozijumu oralnih hirurga i oralnih implantologa Srbije u Sava Centru?

Na sajtu Sava Centra ne pise nista o cenama...

Zahvaljujem
miminamama
Aktivan član
Aktivan član

Post od miminamama »

Na zalost, ne znam, ali pokusajte da nazovete ove odavde:

http://www.komdent.com/

...oni uvek znaju gde se sta dogadja i posto; ja samo znam da je suorganizator VMA. Poz i prijatno vece :).
drecun
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 22, 2006 9:50 pm

Post od drecun »

Mislim da za taj skup nema studentskog pospusta, ali najbolje bi bilo da pitate nekoga sa oralne hirurije. Na Komorinom zbunjenom sajtu, naravno, nema nikakvih informacija. Ali zato pouzdano znam da je ulaz za studente, uz indeks, besplatan za sutrašnje (sada već današnje, 28.10.2006. u 10h) predavanje koje drži prof. Simone Grandini-Estetika direktnih restauracija, koje se isto dešava u Sava Centru, i čini mi se zanimljivo.
Znanje je ograničeno, neznanje je beskrajno.
tajchi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Avg 13, 2006 11:33 pm

Post od tajchi »

Interesuje me na osnovu cega procenjujemo da li je rec o prim ili sek teskobi u donjoj vilici,posto nemamo rpt liniju kao u gornjoj v.?
tamy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 15, 2006 5:35 pm

Post od tamy »

moze li neko da mi preporuci knjigu gde su detaljno opisani ekstrakoronarni
CEKA ATECMENI?
to mi je tema za diplomski rad,pa ako neko nesto zna o tome molim ga da
mi odgovori!
unapred hvala
miminamama
Aktivan član
Aktivan član

Post od miminamama »

@Tajchi,
ja ne znam dovoljno o ortodonciji da bih mogla da vam pomognem. Mene su (nekada) ucili da skundarna teskoba pogadja vise bukalne segmente, pogotovo ako se mlecni molari izgube pre nicanja prvih stalnih molara; kod primarne se obicno vidi nedostatak prostora za lateralne sekutice, i sekutice uopste, ali znate i sami da ova dva tipa teskoba nisu uvek jasno razlicita, prepoznatljiva.

@Tamy,
ne znam da kod nas postoji neka knjiga koja o CEKA atecmenima zna i pise vise od CEKA sajta :), ovde:

http://alphadent.ys.be/ceka/en/about/.
tamy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 15, 2006 5:35 pm

Post od tamy »

miminamama,

hvala vam puno na odgovoru!poseticu sajt i nadam se da cu pronaci nesto konkretno:)
Odgovori