studentska pitanja
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Okt 08, 2006 6:44 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
studentska pitanja
Mozda ce vama ova pitanja zvucati smesno...ali pokusajte da se setite sebe dok ste studirali i kada vam dosta toga nije bilo jasno.
Prvo,zasto se promeni boja gledji kada je posusimo,odnosno zasto poprimi onu mat belu boju?(znam i sastav gledji i sastav pljuvacke ali ipak mogu samo da nagadjam sta je pravi razlog pa bih da budem sigurna)
Drugo,u knjigama se caries profunda deli na simplex i complicata, dok se nasa Profesorka jezi kada pomenemo tu podelu.Pitanje je da li je to zaista greska tako podeliti ili je to samo licni stav nase Profesorke?
Dalje,da li se i koliko cesto u praksi izvodi redukovana preparacija II klase tzv. Tunel preparacija?
Prvo,zasto se promeni boja gledji kada je posusimo,odnosno zasto poprimi onu mat belu boju?(znam i sastav gledji i sastav pljuvacke ali ipak mogu samo da nagadjam sta je pravi razlog pa bih da budem sigurna)
Drugo,u knjigama se caries profunda deli na simplex i complicata, dok se nasa Profesorka jezi kada pomenemo tu podelu.Pitanje je da li je to zaista greska tako podeliti ili je to samo licni stav nase Profesorke?
Dalje,da li se i koliko cesto u praksi izvodi redukovana preparacija II klase tzv. Tunel preparacija?
nikad nisam razmisljao o tome ali predpostavljam da je fazon u prelamanju svetla kroz tecnu sredinu tj pljuvacku, ako govorimo o zdravoj gledji naravno.
pa sto ne pitate profesorku zasto se jezi...?
ja je nikad ne izvodim, mozda gresim, ali smatram da iako boja nije parametar za razlikovanje zdrave od bolesne zubne supstance, tunel preparacijom se ne vidi sta se radi, dakle uvek postoji mogucnost da propustim nesto ili skinem nesto sto ne treba. ovo ako je u pitanju pun zubni niz i aproksimalnu povrsinu inspekcijom ne vidim. ako je vidim onda se i upustim u avanturu
srecno studiranje
nikad nisam razmisljao o tome ali predpostavljam da je fazon u prelamanju svetla kroz tecnu sredinu tj pljuvacku, ako govorimo o zdravoj gledji naravno.
pa sto ne pitate profesorku zasto se jezi...?
ja je nikad ne izvodim, mozda gresim, ali smatram da iako boja nije parametar za razlikovanje zdrave od bolesne zubne supstance, tunel preparacijom se ne vidi sta se radi, dakle uvek postoji mogucnost da propustim nesto ili skinem nesto sto ne treba. ovo ako je u pitanju pun zubni niz i aproksimalnu povrsinu inspekcijom ne vidim. ako je vidim onda se i upustim u avanturu
srecno studiranje
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Jul 22, 2006 9:50 pm
1. Gleđ poprima mat belu boju kada se posuši nakon nagrizanja kiselinom iz 2 razloga. Prvi je promena površinske strukture gleđi, jer ona pod dejstvom kiseline zaista postaje hrapava, tj. "mat". Drugi je pormena u hemijskoj strukturi kristala hidroksiapatita, koji zato drugačije prelamaju, odbijaju i upijaju svetlost, i zato je beličasta. Iz istog razloga (ovog drugog), demineralisana gleđ iznad karijesne lezije izgleda kredasto bela.
2. Prema novoj klasifikaciji ne postoji caries profunda simplex i complicata, već samo caries profunda (pri čemu se misli na raniju simplex formu). Caries profunda complicata podrazumeva da je karijes progredirao do pulpe i na njoj izazvao patološke promene, u najmanju ruku hiperemiju, pri čemu se takva pulpa smatra inficiranom. Pokazalo se da direktno prekrivanje pulpe ima ograničene terapijske rezultate (čitaj uvek pre ili kasnije završava komplikacijama) u ovom slučaju, te se kod dubokih karijesa koji su u kontaktu sa pulpom preporučuje vitalna ekstirpacija ili vitalna amputacija. Direktno prekrivanje pulpe daje nešto bolje rezultate kod jatrogenog i aseptičnog otvaranja komore pulpe, i zato predstavlja deo terapijskog protokola samo u ovom slučaju. I čudi m e da se profesorka nije latila svoga posla, pa da studentima usmeno objasni ono što ne piše u našim zastarelim udžbenicima (kad već nemaju vremena da napišu aktuelni), platu ipak prima da bi učila studente. Pozdravite profesorku, koleginice, i podsetite je na ovu činjenicu, možda će joj proći jeza.
3. Slažem se sa kolegom u potpunosti po pitanju tunel preparacije. Od redukovanih preparacija II klase radim samo slot preparaciju, sa ili bez fisurotomije, u zavisnosti od konkretnih kliničkih parametara (starost, KEP, stanje oralne higijene, eventualno pH pljuvačke i njen puferski kapacitet...)
Pozdrav, i puno uspeha!
2. Prema novoj klasifikaciji ne postoji caries profunda simplex i complicata, već samo caries profunda (pri čemu se misli na raniju simplex formu). Caries profunda complicata podrazumeva da je karijes progredirao do pulpe i na njoj izazvao patološke promene, u najmanju ruku hiperemiju, pri čemu se takva pulpa smatra inficiranom. Pokazalo se da direktno prekrivanje pulpe ima ograničene terapijske rezultate (čitaj uvek pre ili kasnije završava komplikacijama) u ovom slučaju, te se kod dubokih karijesa koji su u kontaktu sa pulpom preporučuje vitalna ekstirpacija ili vitalna amputacija. Direktno prekrivanje pulpe daje nešto bolje rezultate kod jatrogenog i aseptičnog otvaranja komore pulpe, i zato predstavlja deo terapijskog protokola samo u ovom slučaju. I čudi m e da se profesorka nije latila svoga posla, pa da studentima usmeno objasni ono što ne piše u našim zastarelim udžbenicima (kad već nemaju vremena da napišu aktuelni), platu ipak prima da bi učila studente. Pozdravite profesorku, koleginice, i podsetite je na ovu činjenicu, možda će joj proći jeza.

3. Slažem se sa kolegom u potpunosti po pitanju tunel preparacije. Od redukovanih preparacija II klase radim samo slot preparaciju, sa ili bez fisurotomije, u zavisnosti od konkretnih kliničkih parametara (starost, KEP, stanje oralne higijene, eventualno pH pljuvačke i njen puferski kapacitet...)
Pozdrav, i puno uspeha!
Znanje je ograničeno, neznanje je beskrajno.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
drecun napisao: 2. Prema novoj klasifikaciji ne postoji caries profunda simplex i complicata, već samo caries profunda (pri čemu se misli na raniju simplex formu). Caries profunda complicata podrazumeva da je karijes progredirao do pulpe i na njoj izazvao patološke promene, u najmanju ruku hiperemiju, pri čemu se takva pulpa smatra inficiranom. Pokazalo se da direktno prekrivanje pulpe ima ograničene terapijske rezultate (čitaj uvek pre ili kasnije završava komplikacijama) u ovom slučaju, te se kod dubokih karijesa koji su u kontaktu sa pulpom preporučuje vitalna ekstirpacija ili vitalna amputacija. Direktno prekrivanje pulpe daje nešto bolje rezultate kod jatrogenog i aseptičnog otvaranja komore pulpe, i zato predstavlja deo terapijskog protokola samo u ovom slučaju.
Jel moze jedno pitanje od strane pacijenta na ovu temu??!!

Kad karijes "stigne" do pulpe, da li se u tom slucaju osecaju promene tipa, boli na hladno, vruce, slatko???!!
I kada je to slucaj, da li je dobar postupak ako se busi zub do pulpe, pa da se ne bi vadio zivac tada, stavi lek (ili vec neki sastojak koji valjda stiti pulpu od dalje upale), i zatvori plombom uz objasnjenje: "Sad ti je to - to. Kad zaboli, vadicemo zivac, a dotle uzivaj?" Ili je bolje odmah vaditi zivac??
Naime, ja imam jedan takav (gornju cetvorku) koji me je boluckao, ne cesto, ali se desavalo, na hladno, uradjeno mi je ovo sto sam navela, i sada ga uopste ne osecam, ne boli me, mada se stvarno trudim da ne izlazem zube ni previse toplim, ni previse hladnim picima ni hrani??
I dokle to moze tako da "drzi vodu dok majstori odu"???
Ja rekoh jedno, a ispade tri pitanja!!

Hvala i pozdrav, Majja

-
- Novi član
Hvala puno na odgovorima,takve sam otprilike i ocekivala...
A u medjuvremenu ja polozih dentalnu
8 .Sada cu poceti da vas bombardujem pitanjima iz endodoncije
salim se, necu
Za Tunel sam pitala jer je neke kolege oborila na tom pitanju uz komentar da je nisu ubedili da su to sve dobro razumeli,sto je po meni apsurd jer to vise niko ni ne radi...Ali ne moze nista da joj se kaze.
Nadam se da nikome ne smeta ova tema za studentska pitanja jer je ovo ipak forum koji treba da sluzi pacijentima.
I vidite,npr to za DPP mi je skroz zanimljivo,nama ne pominju da je to takoreci uzaludan postupak jer ipak na kraju dovede do problema...
Skroz zanimljivo
A u medjuvremenu ja polozih dentalnu

Za Tunel sam pitala jer je neke kolege oborila na tom pitanju uz komentar da je nisu ubedili da su to sve dobro razumeli,sto je po meni apsurd jer to vise niko ni ne radi...Ali ne moze nista da joj se kaze.
Nadam se da nikome ne smeta ova tema za studentska pitanja jer je ovo ipak forum koji treba da sluzi pacijentima.
I vidite,npr to za DPP mi je skroz zanimljivo,nama ne pominju da je to takoreci uzaludan postupak jer ipak na kraju dovede do problema...
Skroz zanimljivo

-
- Aktivan član
Koleginice, sad Vi mene niste ubedili da ste dobro razumeli (ali ovde nećete pasti, tako da slobodno pitajte sve, niko se nije rodio sa kolenjakom u ruci
). DPP nije uzaludan postupak i ima solidnu prognozu u okviru svojih indikacija (jatrogena ekspozicija neinficirane pulpe, pri čemu je ključna reč NEINFICIRANA).
U svakom slučaju je bitno da ste ubedili koga je trebalo, čestitam na oceni! Očekujem (kao i kolega perakojot, nadam se) pitanja iz endodoncije, i rado ću odgovoriti na svako na koje znam odgovor, samo molim za konkretna pitanja, na koja se može ovako kratko odgovoriti, primerena formi kakav je ovaj forum. Dakle, ne tražite preopširne odgovore (ovo u stvari pišem u nadi da će pročitati kolega arizona).
I svaka čast za pokretanje ove teme, verujem da će biti korisna i mlađim kolegama, i nama nešto starijima da malo razradimo vijuge, a i pacijentima.
@majja: ne brini, tvoja gornja "četvorka" nije pogrešno lečena, NE ČITAJ STRUČNE DISKUSIJE, samo će te zbuniti i moguće zabrinuti, dokle će zub biti miran ne znam ni ja, ni kolega koji ga je lečio, ni gorepomenuta profesorka, ni vidovita Zorka
, ali dok ne dira on tebe, ne diraj ni ti njega, samo se redovno kontroliši kod svog stomatologa.

U svakom slučaju je bitno da ste ubedili koga je trebalo, čestitam na oceni! Očekujem (kao i kolega perakojot, nadam se) pitanja iz endodoncije, i rado ću odgovoriti na svako na koje znam odgovor, samo molim za konkretna pitanja, na koja se može ovako kratko odgovoriti, primerena formi kakav je ovaj forum. Dakle, ne tražite preopširne odgovore (ovo u stvari pišem u nadi da će pročitati kolega arizona).
I svaka čast za pokretanje ove teme, verujem da će biti korisna i mlađim kolegama, i nama nešto starijima da malo razradimo vijuge, a i pacijentima.
@majja: ne brini, tvoja gornja "četvorka" nije pogrešno lečena, NE ČITAJ STRUČNE DISKUSIJE, samo će te zbuniti i moguće zabrinuti, dokle će zub biti miran ne znam ni ja, ni kolega koji ga je lečio, ni gorepomenuta profesorka, ni vidovita Zorka

-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
drecun napisao: @majja: ne brini, tvoja gornja "četvorka" nije pogrešno lečena, NE ČITAJ STRUČNE DISKUSIJE, samo će te zbuniti i moguće zabrinuti, dokle će zub biti miran ne znam ni ja, ni kolega koji ga je lečio, ni gorepomenuta profesorka, ni vidovita Zorka, ali dok ne dira on tebe, ne diraj ni ti njega, samo se redovno kontroliši kod svog stomatologa.
Ne mogu da ih ne citam....................JACE JE OD MENE!!!

Ne diram ga..........samo neka on miruje i ja cu biti i vise nego zadovoljna!!

Sto duze izdrzi bolje i za njega i za mene!!
Pozdrav i hvala na odgovoru, Majja

-
- Novi član
***Pokazalo se da direktno prekrivanje pulpe ima ograničene terapijske rezultate (čitaj uvek pre ili kasnije završava komplikacijama)***
Ne moramo ga nazvati uzaludnim...
Oprosticete mi ako lupetam...mnogo jos toga imam da naucim i svesna sam toga
Sto se pitanja tice,trudicu se da budu konkretna i pametna
Ne moramo ga nazvati uzaludnim...

Oprosticete mi ako lupetam...mnogo jos toga imam da naucim i svesna sam toga

Sto se pitanja tice,trudicu se da budu konkretna i pametna

pa nije u pitanju navedeno da je gledj nagrizana1. Gleđ poprima mat belu boju kada se posuši nakon nagrizanja kiselinom iz 2 razloga. Prvi je promena površinske strukture gleđi, jer ona pod dejstvom kiseline zaista postaje hrapava, tj. "mat". Drugi je pormena u hemijskoj strukturi kristala hidroksiapatita, koji zato drugačije
prelamaju, odbijaju i upijaju svetlost, i zato je beličasta. Iz istog razloga (ovog drugog), demineralisana gleđ iznad karijesne lezije izgleda kredasto bela.

slazem se sa svima po pitanju uspeha DPP-a ALII vidite,npr to za DPP mi je skroz zanimljivo,nama ne pominju da je to takoreci uzaludan postupak jer ipak na kraju dovede do problema...
Skroz zanimljivo
nemojte da ste iskljucivi, u medicini (i stomatologiji kao njenoj grani) 1+1 nisu uvek dva. samo dobra dijagnostika (ANAMNEZA + PREGLED + pomocna dg sredtsva) ce vam dati informacije koju terapijsku meru da primenite a ne forum.
Zamislite da ekstirpirate pulpu koja nije bila indikovana za ekstirpaciju....
e sad zamislite da amputirate nogu koja nije bila za amputaciju...
normalno je da se borimo za pulpu gde god ocenimo da postoji valjana sansa da se spasi.
-
- Aktivan član
Svaka inficirana pulpa se smatra ireverzibilno promenjenom, te je stoga indikovana za ekstirpaciju. Kod kliničkog entiteta ranije klasifikovanog kao caries profunda complicata, pulpa se smatra inficiranom. To nisu podaci sa foruma nego iz relevantne literature, zasnovani na kliničkim, patohistološkim i mikrobiološkim posmatranjima. Ako treba, mogu i da navedem izvore. Isto tako, to je ono što treba reći na fakultetu, da se ne bi palo na ispitu, i odnosi se na idealnu, udžbeničku situaciju, što je bilo svrha pitanja, a obojica znamo da se to često razlikuje od onoga što je u konkretnoj situaciji potrebno ili moguće uraditi.
Slažem se da u pitanju nije nevedeno, ali ako gleđ nije nagrižena, posle sušenja nije bela i mat. Može eventulano da bude samo mat, ali boja joj se ne menja.
Slažem se da u pitanju nije nevedeno, ali ako gleđ nije nagrižena, posle sušenja nije bela i mat. Može eventulano da bude samo mat, ali boja joj se ne menja.
Nismo se razumeli kolega, naravno da se slazem sa vama i naravno da ne morate da navodite literaturu. Samo sam hteo mladom buducem kolegi/ginici da skrenem paznju da informacije uvek prima sa dozom rezerve i nikada zdravo za gotovo. Pogresno bi bilo da u slucaju dubokog karijesa mladi kolega svaki put krene u endo terapiju jer je stekao utisak da tako treba na forumu.
Sto se tice caries profunda: simplex i complicata, je podjela koju sam na predklinici ucila kao takvu, medjutim u bolesti zuba-klinika koju sam polozila prije par meseci ne navodi se da je stara klasifikacija, vec profesor na ispitu insistira da zaboravimo na podelu na simplex i complicata formu, a razloge ste vec gore pominjali, pa da ne ponavljam, stim da ima josh jedno objasnjenje.
U simplex formi postoji tanak sloj dentina i tu th ne ide ka prekrivanju pulpe, jer kroz dentin ne mozemo stimulisati pulpu u toj mjeri,kao kod DPP, tako da je tu th zapravo th caries media-e.
Tako da zakljucim,u sustini ako imamo caries profundu, onda je je onda samo u complicata formi , gde idemo na DPP (svakako po kl. procjeni)
Tunel preparacija, u sklopu vezbi sam izvodila, i ja sam je radila kada imam situaciju npr. I klasu, koja podminira ka okluzalno-aproksimalnom bridu ne tako duboko i mnogo, a ako greda (tj. brid ) ima debljinu, onda podvucem svrdlo ispod 'grede' i ocistim , a cim vidim da ne ide, skidam okluzalno-aporox. brid i idem u II klasu.
To je po meni, cisto postupak koji stedi zubnu supstancu, u principu je rizican jer nemas direknu kontrolu okom i moze da pukne brid (pod dejstvom sila) ako ostane tanak. Ali kazem, zavisno od situacije, ako nisu radikalne, zasto da ne.I svakako,zatvaranje sa glas-jonomerom.
U simplex formi postoji tanak sloj dentina i tu th ne ide ka prekrivanju pulpe, jer kroz dentin ne mozemo stimulisati pulpu u toj mjeri,kao kod DPP, tako da je tu th zapravo th caries media-e.
Tako da zakljucim,u sustini ako imamo caries profundu, onda je je onda samo u complicata formi , gde idemo na DPP (svakako po kl. procjeni)
Tunel preparacija, u sklopu vezbi sam izvodila, i ja sam je radila kada imam situaciju npr. I klasu, koja podminira ka okluzalno-aproksimalnom bridu ne tako duboko i mnogo, a ako greda (tj. brid ) ima debljinu, onda podvucem svrdlo ispod 'grede' i ocistim , a cim vidim da ne ide, skidam okluzalno-aporox. brid i idem u II klasu.
To je po meni, cisto postupak koji stedi zubnu supstancu, u principu je rizican jer nemas direknu kontrolu okom i moze da pukne brid (pod dejstvom sila) ako ostane tanak. Ali kazem, zavisno od situacije, ako nisu radikalne, zasto da ne.I svakako,zatvaranje sa glas-jonomerom.
-
- Novi član
Hvala na odgovorima,svima.
Kod pitanja za gledj nisam mislila na nagrizenu gledj,vec samo posusenu.Mozda se nisam dobro izrazila sto se tice bele mat boje,ali nisam znala kako drugacije da vam objasnim.
Sto se tice Tunel preparacije,med girl,ja sam tu preparaciju radila na fantomu ali na pacijentu nikada a mislim da je ni sutra u praksi necu raditi.
Znam sve o toj preparaciji , samo me zanimalo da li se danas u praksi izvodi.Na pacijentima sam radila Slot i klasicnu II klasu,ali Tunel ne.

Kod pitanja za gledj nisam mislila na nagrizenu gledj,vec samo posusenu.Mozda se nisam dobro izrazila sto se tice bele mat boje,ali nisam znala kako drugacije da vam objasnim.
Sto se tice Tunel preparacije,med girl,ja sam tu preparaciju radila na fantomu ali na pacijentu nikada a mislim da je ni sutra u praksi necu raditi.
Znam sve o toj preparaciji , samo me zanimalo da li se danas u praksi izvodi.Na pacijentima sam radila Slot i klasicnu II klasu,ali Tunel ne.

-
- Aktivan član
@ perakojot: Izvinjavam se ako sam prereagovao. Respect!
Koliko sam ja upućen, a trudim se da budem, indirektno prekrivanje puple nije sasvim napušteno, jer se smatra da preko dentinskih tubula može da se izvrši stimulacija odontoblasta na dentinogenezu, tako da kod caries profunda (simplex) ima smisla pokušati IPP (ja sam stara škola, pa kod dubokog karijesa uvek radim IPP). Američka škola zatupa tezu štednje pacijentovog vremena i novca (bez obzira na posledice), i ima striktne protokole (zbog specifičnog pravnog sistema u oblasti zdravstvene zaštite, čini mi se). Kod nas u Evropi svaki pacijent se procenjuje posebno, naravno. Pozdrav svima, drago mi je da raspravljamo o ovim temama! Možda ipak ima nade za srpsku stomatologiju.
Studenti, pitajte, to vam je posao! Šteta je što vam ne odgovaraju oni koji bi trabalo da se time bave.
Koliko sam ja upućen, a trudim se da budem, indirektno prekrivanje puple nije sasvim napušteno, jer se smatra da preko dentinskih tubula može da se izvrši stimulacija odontoblasta na dentinogenezu, tako da kod caries profunda (simplex) ima smisla pokušati IPP (ja sam stara škola, pa kod dubokog karijesa uvek radim IPP). Američka škola zatupa tezu štednje pacijentovog vremena i novca (bez obzira na posledice), i ima striktne protokole (zbog specifičnog pravnog sistema u oblasti zdravstvene zaštite, čini mi se). Kod nas u Evropi svaki pacijent se procenjuje posebno, naravno. Pozdrav svima, drago mi je da raspravljamo o ovim temama! Možda ipak ima nade za srpsku stomatologiju.
Studenti, pitajte, to vam je posao! Šteta je što vam ne odgovaraju oni koji bi trabalo da se time bave.
-
- Novi član
Danas sam procitala 40 strana parodontologije,i sve je bilo ok... dok nisam dosla do INDEXA.Pa molim vas,ono nije humano!
Sve sam ja razumela,0,1,2,3,4,5... sve znam da objasnim,ali da kazem koji je koji....e to je nauka.
Ako jos nekom stomatologu padne na pamet da doda jos neki index ... neka to bude jedan univerzalan i za gingivu,i za dentalni plak,zubni kamenac,labavljenje zuba,i za sve ostalo.Ili nek mu ne daju da dodaje jos jedan!
A pitanje je:
Kako ja da usvojim ove indexe,koji je najbitniji?Mislim da cu sve da ih pomesam...
Sve sam ja razumela,0,1,2,3,4,5... sve znam da objasnim,ali da kazem koji je koji....e to je nauka.
Ako jos nekom stomatologu padne na pamet da doda jos neki index ... neka to bude jedan univerzalan i za gingivu,i za dentalni plak,zubni kamenac,labavljenje zuba,i za sve ostalo.Ili nek mu ne daju da dodaje jos jedan!
A pitanje je:
Kako ja da usvojim ove indexe,koji je najbitniji?Mislim da cu sve da ih pomesam...