stomatoloski fakultet

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: pozdrav

Post od majja »

kataklinger napisao: Sudeci po Vasem postu, ne pominjate da imate nekih problema sa studiranjem na stomatoloskom fakultetu, ali imate potrebu za reorganizovanjem prosvete, pa i za ocenjivanjem prosvete.
Nije problem u starijim kolegama, nije problem o "podeli" znanja sa mladima. Ako je student, ili mladji kolega nezainteresovan, ili nezna, stariji kolega ne moze mu biti od pomoci. Onog momenta kada student diplomira, stekne identicnu diplomu kao stariji kolega (zavrsili su iste fakultete), znaci ima isto znanje, znaci jedan drugom su ravni. Tu prestaje prica o podeli znanja. Podela znanja bila je dok je student slusao nastavu, kada profesor je predavanjem svoje znanje delio, podelio i prenosio na studente. Sta su studenti od toga sacuvali (zapamtili), vise ne zavisi od profesora (starijih kolega).
Ne bih se složila sa ovim, jer prosveta zaista treba da se reorganizuje. Uči se gomila nepotrebnih stvari, bolje bi bilo preorjentisati se više na praksu, jer zaista ne vidim šta će npr biohemija "u sitna crevca" jednom stomatologu. Treba znati osnovne pojmove, ali ne preterivati u tome. Bilo bi bolje da se više pažnje već tada, na drugoj godini, posveti radu na fantomu ili "običnom brušenju" zuba.
Ni sa sledećim se ne slažem, jer jedno je ako je student nezainteresovan, a drugo je ako su već kolege (sa istom diplomom) pa stariji kolega sebično za sebe čuva znanje. To su dve različite stvari.

I nije istina da onog momenta kada se stekne diploma da se ima isto stručno znanje kao sa kolegom koji već ima višegodišnju praksu. Stariji kolega je u većoj prednosti, jer ima više iskustva od novopečenog "majstora".
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm

Post od studentbgd »

whitesmile napisao:Kolega,sami smo krivi sto se nasa profesija unazadjuje.

Kad jedan stomatolog,ili buduci stomatolog izjavi,da stomatoloski fakultet treba da traje 3 godine,i nema potrebe vise,da mu nije jasno zasto se na ovom fakultetu izucavaju i medicinski predmeti,a izucavaju se u meri koja je stomatologiji neophodna,a uz to jos i koriste sasvim neprimeren vokabular akademski obrazovane osobe,ili osobe koja je u procesu akademskog sticanja titule,onda me ne iznenadjuje sta pacijenti,koji to citaju,i pomisle.

Samo procitajte sta se sve na ovoj temi napisalo,i ko sve od kolega i kako "pametuje",sve ce vam biti jasno.

Ja sam ovo citao,i pozvao kolege,da umesto sto se prepucavaju,pocnu da "rade sa pacijentima" na forumu,koliko je to moguce,naravno,obzirom na prirodu komunikacije na internetu,izgleda da me niko od njih nije ni cuo.

Zato im je bolje neka se,umesto stomatologijom,bave brate,politikom,ili neka nauce neki "zanat",i da shvate koliko je zanat daleko od fakulteta.

Oni (takve kolege) jednostavno ne shvataju,da je stomatologija cela jedna nauka,institucionalizovana kroz stomatoloski FAKULTET,a ne stomatolosku letnju skolu,ili tromesecnu stomatolosku obuku.

I ne krivim ih toliko,jer upravo ce se,kada pocnu da rade,"prisecati" sta to ono bese na primer mehanizam alergijske reakcije,a koji se ucio,po programu sestogodisnjih studija jos na drugoj godini,iz fiziologije,a opsirno na patoloskoj fiziologiji.

Ma,samo da ne padnu na zadnjicu od Tadzera,a da se kako bilo dokopaju diplome,i da "drmaju pare",a svi govorimo da bez dobre teorijske podloge,nema ni dobre stomatoloske prakse.To je moje misljenje,koje "mi se dokazalo" i u prakticnom radu.

Puno pozdrava,i sve najbolje.
Za Pancevacki fakultet se moze reci da se medicinski predmeti rade na nivou potrebnom stomatolozima, ali to reci za Beograd a tek za Novi Sad je glupost. Na ta dve fakulteta se rade u zavisnosti od toga kod profesora izvucete, kod nekih je istina da traze na nivou neophodnom stomatolozima a kod nekih je trebno znanje priblizno specijalisti da bi ste mogli da polozite ispit.

Sigiran sam kolega da krebsov ciklus i glikolizu nemate pojma , niti stvaranje holeserola i ostale biohemijske procese , mislim na lance reakcija. Zar ne?

70 preparata iz histologije i 120 iz patologije sam gotovo siguran da ne bi ste prepoznali sam onih par koji su jako specificni.

Alergijska reakcija znam sta je, znam i mehanizam a znam i kako ne daj boze da postupim u slucaju iste. Iskreno onih sitnih detalja koje jedinjenje reaguje sa kojim i sta se sve vezuje gde secam se otprilike. Ne secam se svega u sitna crevca. A verujem da se niko ne seca u sitna crevca. Imate doduse onih koji se svega secaju u sitna creva svih biohemijslih procesa , fizioloskih, gde sta i kako a kad im se desi da im pacijent uleti u anafilaksu ne znaju sta da rade jer im je nivo medicinske logike NE NULA nego minus milion.

Koliko je potencijal mirovanja debelih nervnih vlakana?

Kolega nemojte da nastavim da vas ispitujem i proveravam koliko vam je tog medicinskog znanja ostalo u glavi, pokajacete se. Naravno pitanja ce biti krajnje detaljisticka.
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član

Re: pozdrav

Post od studentbgd »

kataklinger napisao: Onog momenta kada student diplomira, stekne identicnu diplomu kao stariji kolega (zavrsili su iste fakultete), znaci ima isto znanje, znaci jedan drugom su ravni. Tu prestaje prica o podeli znanja.
Ne verujem sta ti pises!!! Student koji je tak zavrsio ne moze ni u ludilu da ima isto znanje i iste vestine kako kolega koji radi duzi niz godina.

Ovi sada studenti drzavnih fakulteta koji jedva vide pacijente tokom studija kada zavrse se ne mogu porediti sa onima koji su te iste fakultet zavrsili pre 20 i kusur godina i koji su morali i te kako da rade i te kako imali pacijenata na vezbama. Cak se sa to svoje malo jadne prakse koju imaju na fakultetu ne mogu meriti ni sa studentima sa pancevackog koji se ubise od posla.

A problem je u tome sto umesto da su svesni svog NE ZNANJA posle fakulteta pa da traze pomoc oni slucaju takve ko sto si ti, i utripuju da su veci kalifi od samog kalifa , ubedjeni da sve znaju i da su sticanjem diplome stekli svu stomatolosku pamet sveta.
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Sa oba poslednja posta studentbgd-a se slažem u svakom ispisanom slovu. Baš tako!!!!
whitesmile
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 2:10 am

Post od whitesmile »

studentbgd napisao:
whitesmile napisao:Kolega,sami smo krivi sto se nasa profesija unazadjuje.

Kad jedan stomatolog,ili buduci stomatolog izjavi,da stomatoloski fakultet treba da traje 3 godine,i nema potrebe vise,da mu nije jasno zasto se na ovom fakultetu izucavaju i medicinski predmeti,a izucavaju se u meri koja je stomatologiji neophodna,a uz to jos i koriste sasvim neprimeren vokabular akademski obrazovane osobe,ili osobe koja je u procesu akademskog sticanja titule,onda me ne iznenadjuje sta pacijenti,koji to citaju,i pomisle.

Samo procitajte sta se sve na ovoj temi napisalo,i ko sve od kolega i kako "pametuje",sve ce vam biti jasno.

Ja sam ovo citao,i pozvao kolege,da umesto sto se prepucavaju,pocnu da "rade sa pacijentima" na forumu,koliko je to moguce,naravno,obzirom na prirodu komunikacije na internetu,izgleda da me niko od njih nije ni cuo.

Zato im je bolje neka se,umesto stomatologijom,bave brate,politikom,ili neka nauce neki "zanat",i da shvate koliko je zanat daleko od fakulteta.

Oni (takve kolege) jednostavno ne shvataju,da je stomatologija cela jedna nauka,institucionalizovana kroz stomatoloski FAKULTET,a ne stomatolosku letnju skolu,ili tromesecnu stomatolosku obuku.

I ne krivim ih toliko,jer upravo ce se,kada pocnu da rade,"prisecati" sta to ono bese na primer mehanizam alergijske reakcije,a koji se ucio,po programu sestogodisnjih studija jos na drugoj godini,iz fiziologije,a opsirno na patoloskoj fiziologiji.

Ma,samo da ne padnu na zadnjicu od Tadzera,a da se kako bilo dokopaju diplome,i da "drmaju pare",a svi govorimo da bez dobre teorijske podloge,nema ni dobre stomatoloske prakse.To je moje misljenje,koje "mi se dokazalo" i u prakticnom radu.

Puno pozdrava,i sve najbolje.
Za Pancevacki fakultet se moze reci da se medicinski predmeti rade na nivou potrebnom stomatolozima, ali to reci za Beograd a tek za Novi Sad je glupost. Na ta dve fakulteta se rade u zavisnosti od toga kod profesora izvucete, kod nekih je istina da traze na nivou neophodnom stomatolozima a kod nekih je trebno znanje priblizno specijalisti da bi ste mogli da polozite ispit.

Sigiran sam kolega da krebsov ciklus i glikolizu nemate pojma , niti stvaranje holeserola i ostale biohemijske procese , mislim na lance reakcija. Zar ne?

70 preparata iz histologije i 120 iz patologije sam gotovo siguran da ne bi ste prepoznali sam onih par koji su jako specificni.

Alergijska reakcija znam sta je, znam i mehanizam a znam i kako ne daj boze da postupim u slucaju iste. Iskreno onih sitnih detalja koje jedinjenje reaguje sa kojim i sta se sve vezuje gde secam se otprilike. Ne secam se svega u sitna crevca. A verujem da se niko ne seca u sitna crevca. Imate doduse onih koji se svega secaju u sitna creva svih biohemijslih procesa , fizioloskih, gde sta i kako a kad im se desi da im pacijent uleti u anafilaksu ne znaju sta da rade jer im je nivo medicinske logike NE NULA nego minus milion.

Koliko je potencijal mirovanja debelih nervnih vlakana?

Kolega nemojte da nastavim da vas ispitujem i proveravam koliko vam je tog medicinskog znanja ostalo u glavi, pokajacete se. Naravno pitanja ce biti krajnje detaljisticka.
Ma slobodno,mozemo i u "sitninu" ako treba,meni nije problem.Ali i ja i ti,pred NEKIM KO IMA AKADEMSKO PRAVO DA ISPITUJE.Jer,ako mislis da nekoga ovde "proveravas",to je tako pretenciozno i nadobudno,da vise govori o tvom karakteru,nego o potencijalnom pedagoskom pristupu.Ako dodjes do vise akademske titule,bice ti mnogo jasnije o cemu pricam.Mada,iskreno sumnjam,vise si nekako "skrojen" po meri politike,nego po meri nauke.

Nego mi se vise cini da kroz ovu bespotrebnu raspravu,bivas vise instrumentalizovan,od strane onih,protiv kojih ja licno,a ni profesionalno nemam nista.Umesto da svoje strucno znanje bar proveris ovde,u forumskom radu sa ljudima koji nisu u struci,priroda tema koje pokreces vise su degustije,nego iskrena zelja da doprineses osnovnoj svrsi ovog foruma.Ja ne znam kako,ali "izgubio si se" u dve "politicke" teme,a nema te u usko strucnim,ili ne daj boze,naucnim smatranjima.

Da to mozda ne proistice iz licnog nezadovoljstva,ili nemogucnosti licnog samoostvarenja?Polako kolega,bice vremena za tebe,svi su pocinjali ispocetka.

P.S.Nesto te ne vidim na strucnim odgovorima ovim forumskim pacijentima.Da i ti slucajno "ljubomorno" ne krijes znanje,koje stices na svom fakultetu? :D
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm

Post od milanche_srb »

Kolega Whitesmile bespotrebno ulazite u raspravu i nemojte sebe degradirati daljim prepucavanjem, jer se postavljate u polozaj onog koji se pravda,a ni vi ni ja ne bismo trebali da budemo u tom polozaju, vec suprotno. Decko se sigurno nije upisao na pancevacki fakultet da bi bolje "ispekao zanat", vec da bi lakse zavrsio, sto je i opravdano. Cim toliko potencira svoj fakultet, ocigledno je i sam svestan da je previse lagan i zato ima potrebe da se dokazuje. Poznajem kolege koji studiraju u Pancevu i s' pravom mogu reci da se tamo medicina uci ispod svakog minimuma i ispod nivoa svake vise skole. Ne kazem da drzavni fakulteti nisu previse pretrpani nepotrebnim poznavanjem "bolesti malog prsta leve noge" , ali komplet kad se sagleda daje mnogo, mnogo potpuniju sliku o covekovom organizmu. Siguran sam ja da Pancevci odlicno znaju glikolozu i Krebsov ciklus, ali nesto detaljnije od toga tesko. Isto tako, bar dok sam ja studirao, morali smo da imamo 60 preparacija,12 kanala korena itd....sto znaci da prica da se ne radi nista ne pije vodu. Kako li su samo radili svi ti silni stomatolozi dok nije otvoreno Pancevo? :) I kako su neki postali svetski poznati strucnjaci... Ovo je trebala da bude normalna i mirna rasprava a ne svadja i vredjanje drzavnog fakulteta sa glupostima da mi ne znamo nista i da nemamo veze o anafilaktickom soku. Mada, siguran sam da i on zna da je to daleko od istine i da mi o tome znamo mnogo dublje i mnogo sire...a mozda i ne zna koliko je to opsirna tema pa misli da je ono sto je on naucio mehanicki da pruzi pomoc takvom pacijentu da je to sve. Pretpostavljam da se ni iz stomatoloskih predmeta ne radi toliko teorije. Ako su oni toliko ponosni na svoju suvu praksu i ako misle da je samo to ono sto je bitno, onda bi zaista popravka zuba i pravljenje proteze moglo da se svede na letnji kurs! To je ono upravo sto bi se i trebalo omoguciti Pancevcima, da rade opstu stomatologiju i kraj, a oralnu i maksilofacijalnu hirurgiju ni pod tackom razno. Jednostavno u Pancevu se uci klasicni mehanicki rad, dok smo mi, secam se, ispit mogli da polozimo samo onda kad smo znali knjigu od prve do poslednje strane napamet,a kad se tako nauci,to ostaje za ceo zivot. Verujem da su momku sada ostale neke stvari u glavi,jer je polagao skoro,ali kladim se da za 15 godina nece imati pojma o tome,dok se ja secam i glikolize i Krebsa, a verujem i vi kolega Whitesmile. To je upravo razlika o kojoj pricam. Kolega iz Panceva ce verujem,odlicno znati da izvrsi neku komplikovanu preparaciju ili da napravi odlicnu totalnu protezu , ali tu staje sve, jer teoriju je na brzinu naucio i zbog toga i brzo zaboravio. Nasi detalji sto smo mi ucili upravo zato i sluze,da udjemo toliko sitno to,da kad izvetri ostane ono sto je vazno i cega cemo se ceo zivot secati.
Studentbgd nemam nikakvu nameru da degradiram pancevacki fakultet, niti bilo koga da vredjam, vec samo iznosim cinjenice koje svi znamo vec. Isto tako, nisam bas cuo da Pancevci bas toliko mnogo vise pacijenata imaju nego mi sto smo imali. Nesto vise imaju,ali ne toliko da bi se pravila tolika razlika. Kao sto se Bk fakultet ne moze porediti sa drzavnom ekonomijom, tako je slucaj i ovde. Niko ne treba da se oseca prozvan, jer je svako sam izabrao kojim ce putem ici i sta mu vise odgovara.
Daleko od toga da nemam primedbe za drzavni fakultet,imam ih dosta
Voleo bih kada bi se Pancevci ukljucili u raspravu i pomogli nama "sto se ne secamo glikolize" da pomognemo ljudima koji imaju neki stomatoloski problem,mada nema ih nesto. Umesto prepucavanja preporucujem timski rad na ovom forumu.
Komentar o propitivanju je suvisan,veoma degutantan i nema ga potrebe ni spominjati vise.
whitesmile
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 2:10 am

Post od whitesmile »

Naravno,u potpunosti se slazem sa vama,kolega.Isto i ja smatram,da se strucno znanje ogleda ne spram kolege,vec spram pacijenata.

I zato se umorih malo,pozivajuci sve kolege,da umesto sto se ovde prepucavaju,forumski porade sa pacijentima.

"Cekaonica puna",a puno je i "posla",sto kolega izgleda ne vidi.Hajde da konacno malo "radimo sa pacijentima",jer snaga strucnog objasnjenja moze negirati,ili potvrditi sve,sto je na ovoj temi napisano.Zato je zaista bespredmetno voditi ovu neprimerenu diskusiju.

Zelim nam svima puno srece u daljem radu sa pacijentima,i konkretno,u ordinaciji,i ovde,na forumu.
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član

Post od studentbgd »

"Decko se sigurno nije upisao na pancevacki fakultet da bi bolje "ispekao zanat", vec da bi lakse zavrsio, sto je i opravdano."

Skokni na forum www.stom-forum.com . Doduse moraces da se uclanis. I procitaj ili pitaj koliko studenti izvikanon Beogarskog stomatoloskog fakulteta imaju prakse i na sta im lici nastava iz stomatoloskih predmeta.

"Poznajem kolege koji studiraju u Pancevu i s' pravom mogu reci da se tamo medicina uci ispod svakog minimuma i ispod nivoa svake vise skole."

Internu medicinu u Pancevu polozi 5 ljudi po roku od 50 upisanih otprilike po nekad i do 10 a po nekad niko. Ali je tajna u tome da je ispitni rok svakog meseca sem u avgustu. Pa nekome treba 2 meseca da spremi a nekome treba godinu dana da spremi.

"Isto tako, bar dok sam ja studirao, morali smo da imamo 60 preparacija,12 kanala korena itd....sto znaci da prica da se ne radi nista ne pije vodu. "

Dok si ti studirao. Pre koliko godina. Opet kazem imas forum stomatoloskog fakulteta u Beogradu, pa pitaj studente koliko rade.

"Pretpostavljam da se ni iz stomatoloskih predmeta ne radi toliko teorije."

Radi se vise teorije nego u Beogradu, posto su uzasno zagrizeni da od Panceva naprave najbolji stomatoloski fakultet. Ne da se radi nego se gube i godine i to vrlo lako. Ko misli da ce proci za pare tom vrlo brzo postane jasno i kako ce proci. Na sve to moras da odradis odredjenu kvotu pacijenata i tu nema gledanja krozz prste.

"Jednostavno u Pancevu se uci klasicni mehanicki rad, dok smo mi, secam se, ispit mogli da polozimo samo onda kad smo znali knjigu od prve do poslednje strane napamet,a kad se tako nauci,to ostaje za ceo zivot."

O gresis silno. Imas prvo predkliniku (npr.) pa kad polozis prakticni na fantomu i kad naucis knjigu od korice do korice do detalja posto su jako zatucani u misiji da naprave nesto od tog fakulteta posebno profesori da dokazu kako je to najbolji fakultet. Onda polozis ispit. E tek kad polozis predkliniku mozes da krenes da vezbas kliniku. Posto logicno ako ne znas lutki da popravis zub ne mogu da te puste da radis na pacijentu. Na klinickim predmetima je opet ista prica. Svaka knjiga od korice do korice.

"dok se ja secam i glikolize i Krebsa, a verujem i vi kolega Whitesmile"

Secas se onog lanca

Glukoza na nju deluje XXXXX redukuje se XXXXX dobije se
pa na to sto se dobije reaguje XXXXX redukuje se XXXXX dobije se....
i tako lanac do kraja

??????

Ne pitam vas dakle ja sta je to , cemu sluzi, i koji su krajnji produkti to svako zna ko je iole ucio biohemiju. Pitam vas reakciju.
kataklinger
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Feb 22, 2007 12:44 am

Post od kataklinger »

studentbgd Ned Jul 12, 2009 8:08 am napisao:
kataklinger napisao: Onog momenta kada student diplomira, stekne identicnu diplomu kao stariji kolega (zavrsili su iste fakultete), znaci ima isto znanje, znaci jedan drugom su ravni. Tu prestaje prica o podeli znanja.
Bojim se da ne razumete neke stvari. Jedno je znanje koje se studiranjem stekne (teorija), a drugo je vestina (praksa) za koju je potreban dugogodisnji rad. Kada zavrsite fakultet, steknete zvanje koje steknete, Vi imate apsolutno isto znanje iz struke, kao neki Vas kolega, koji je zavrsio isti fakultet kao i Vi, iza koga stoji dugogodisnja praksa. Govorim o znanju, a ne praksi.
Prakticno znanje ili vestine kako Vi kazete, sticu se dugogodisnjim radom, a ne preko noci. A kakav ce ko biti stomatolog, zavisi iskljucivo od primene znanja koje se skolovanjem steklo.
rada056 Pon Jun 29, 2009 9:12 pm napisao: I za stomatologe bi trebalo isto da vazi.! 3 dana u klupi,a 2 dana prakticnog rada,i da po zakonu svaka ordinacija mora da primi studente,i da im daje mali deo zarade. Da to bude PRAVI SEGRTSKI POSAO,gde ce se vrsiti prava selekcija zubara,ko vredi,a ko ne vredi.,jer i zubarski posao nije nista sem jedna vrsta majstorskog zanata.Treba upoznati alat,i tehniku rada,a potom prionuti na posao!!!Nema tu filozofiranja.Ako dobro radi,dobice i dobru napojnicu,inace neka ne gubi vreme na ucenju,nista bez prakse.
Problem je u tome sto stariji ne zele da podele tek tako znanje mladjima,jer gube musterije i posao.I dok mnogi nemaju posla,jedan maleni broj ljudi iz svih profesija sticu ogromne kapitale
Ne ulazim koje je profesije rada056, ocigledno je da neke stvari ne poznaje, stomatologija nije SEGRTSKI POSAO, ne svodi se stomatologija samo na vadjenje i burgijanje. Da je tako, danas bi covecanstvo bilo bez zuba, bio bi dovoljan berberin jer su tridesetih godina proslog veka po malim mestima oni vadili zube. Kada krene proces na zubu, tu segrt sa segrtskim znanjem ne pomaze.
Koliko primecujem problem je druge vrste. A to je, sto je stomatoloski podmladak nestrpljiv. Odmah bi da ne gube vreme, da krenu i da sticu ogromne kapitale. Gde je ordinacija, gde je oprema (ne alat)? Pominje se da mnogi nemaju posla, da po zakonu svaka ordinacija mora da primi studente. Pri tom se zaboravlja da Srbiju ne cini samo Beograd, ima jos puno, puno mesta sirom Srbije, kojima nedostaju stomatolozi. Mesta za sticanje prakse i vestina ima. Kroz deset-petnaest godina rada, i stomatoloski podmladak ce steci sto rece studentbgd vestine.
studentbgd Ned Jul 12, 2009 8:08 am napisao: Ne verujem sta ti pises!!! Student koji je tak zavrsio ne moze ni u ludilu da ima isto znanje i iste vestine kako kolega koji radi duzi niz godina.
Sva sreca ima i drugih misljenja, merodavnih misljenja, misljenja pacijenata.
danka napisao: Bas sam sada zavrsila sa serijom menjanja plombi kod jedne mlade zubarke, ali odlicne jer (iz odredjenih razloga) nisam mogla ici kod prethodnika.
Ta zubarka je mlada, ali vrlo pazljiva, ima odlicnu saradnju sa pacijentima i vidim da radi kao dragstor te me i ne cudi destinacija na koju je juce sa porodicom otisla (toliki rad to i zasluzije!).
Znaci, treba naci zubara koji zna svoj posao, a to u Beogradu zaista i nije tesko jer ih ima puno.

http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?t=29934
Procitah relativno davno na nekom forumu:
Obrazovanje je ono sto ostaje, nakon sto ste zaboravili sto ste naucili
kataklinger
Stalni član
Stalni  član

Post od kataklinger »

Dupli post
Poslednja izmena od kataklinger u Pon Jul 13, 2009 1:49 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
kataklinger
Stalni član
Stalni  član

Post od kataklinger »

dupli post
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm

Post od milanche_srb »

01.07.2009. Univerzitet Privderna Akademija-Stomatoloski fakultet Pancevo, naravno NIJE dobio akreditaciju.... jedino ne znam sta ce biti oko zaposlenja za Pancevce, cuo sam da mogu da staziraju samo u Vojvodini i da specijalizacije ne mogu da upisu. Masada, sad se vise oko svega postavlja pitanje jer nisu dobili ni akreditaciju....pitam se zasto.... :)
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član

.....

Post od studentbgd »

A ja se pitam kako su drzavni fakulteti dobili akreditacije ako se zna da im na vezbama iz krucialnih strucnih predmete studenti bleje u vezbaonicama jer nema pacijenata, dakle ne odrade ni neki posten minimum vezbi na zivim ljudima. Dakle ocigledno je da postoje dupli arsini. Jer nisam ja ovo smislio na slabe vezbe se zale sami studenti drzavnog fakulteta. To je kao da neko upise programiranje a ne vidi kompijuter.

Sad ce neko da kaze "nauci ce kad pocnu da rade". Pa znate kako. Kad diplomiraju 95% njih nece nauciti, jer nece hteti da slusaju savete, jer ce pomisliti i umisliti da su bogovi i da sve znaju. A i pitajte pacijente kako im se cini varijanta da se neko sa titulom DR tek uci na njima. Uci se na fakultetu pod nadzorom asistenata i profesora a ne eksperimentisanjem u ordinaciji.
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član

Post od studentbgd »

milanche_srb napisao:01.07.2009. Univerzitet Privderna Akademija-Stomatoloski fakultet Pancevo, naravno NIJE dobio akreditaciju.... jedino ne znam sta ce biti oko zaposlenja za Pancevce, cuo sam da mogu da staziraju samo u Vojvodini i da specijalizacije ne mogu da upisu. Masada, sad se vise oko svega postavlja pitanje jer nisu dobili ni akreditaciju....pitam se zasto.... :)
maksilas , ja i ti na impaktiran umnjak, jedan vadim ja , drugi ti, polozen recimo.

Ako ga izvadis brze i bolje od mene. Ja cu da pojedem svoj indeks.

Sa sve tvojim prosekom blizu 10 koliko verovatno imas, nema te sila da ces bilo koju oralno hirusku intervenciju ustima uraditi bolje. Dakle biraj oces rezanj, impakciju, apicotomiu.....
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

studentbgd napisao:
maksilas , ja i ti na impaktiran umnjak, jedan vadim ja , drugi ti, polozen recimo.

Ako ga izvadis brze i bolje od mene. Ja cu da pojedem svoj indeks.

Sa sve tvojim prosekom blizu 10 koliko verovatno imas, nema te sila da ces bilo koju oralno hirusku intervenciju ustima uraditi bolje. Dakle biraj oces rezanj, impakciju, apicotomiu.....
QQ al si agresivan. Jadni mi pacijenti!! Srećom pa su mi sva 4 umnjaka impaktirana!! :lol: :lol: :lol:

Šalu na stranu, sa ovim
studentbgd napisao:A ja se pitam kako su drzavni fakulteti dobili akreditacije ako se zna da im na vezbama iz krucialnih strucnih predmete studenti bleje u vezbaonicama jer nema pacijenata, dakle ne odrade ni neki posten minimum vezbi na zivim ljudima. Dakle ocigledno je da postoje dupli arsini. Jer nisam ja ovo smislio na slabe vezbe se zale sami studenti drzavnog fakulteta. To je kao da neko upise programiranje a ne vidi kompijuter.

Sad ce neko da kaze "nauci ce kad pocnu da rade". Pa znate kako. Kad diplomiraju 95% njih nece nauciti, jer nece hteti da slusaju savete, jer ce pomisliti i umisliti da su bogovi i da sve znaju. A i pitajte pacijente kako im se cini varijanta da se neko sa titulom DR tek uci na njima. Uci se na fakultetu pod nadzorom asistenata i profesora a ne eksperimentisanjem u ordinaciji.
se potpuno slažem. I što je još gore, ima gomila njih koji se smatraju bogovima dok su još na studijama. Tako je decenijama unazad, a i dan danas! :-?
Odgovori