stomatoloski fakultet

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
dekiz
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Jan 22, 2008 2:37 pm

Post od dekiz »

Upravo tako.Nas Stomatoloski fakultet previse paznje poklanja "medicinskim"oblastima a pomalo zapostavljajuci stomatologiju kao primarnu stvar.Nasi studenti uce brdo ispita koji im u svakodnevnoj stomatoloskoj praksi nikada nece trebati.Gubljenje vremena je polaganje npr.Ginekologije.Gomila bespotrebnih stvari koje vecina brzo zaboravi.Lepo je imati opste medicinsko znanje,ali da li je to stomatolozima neophodno bas u ovoj meri?Kada pogledate programe na stomatoloskim fak. na zapadu (na koga se mnogi ovde pozivaju) videcete da su studije stomatologije maksimalno konkretizovane na stomatologiju.Nasim studentima treba mnogo vise prakse tokom studija jer ovako mladim stomatolozima treba nekoliko godina prakse da bi "usli u fazon".U Rankeovoj mnogo vole da se bave "naukom",tako da Leno,verovala ili ne stomatologija jeste zanat koji se uci (nazalost) tek posle fakulteta.Jos si mlada i ima vremena.Vecina mladih stomatologa razmislja poput tebe.
Lena_
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 02, 2008 12:37 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Lena_ »

A da li zaista mislite da se ucenje anatomije moze svesti na nekih 100-150 strana??? Verujte mi, bila sam u prilici da vidim da studenti stomatologije na engleskom [ljudi koji nisu imali bodove za regularan upis, pa placaju 4000e za godinu, nema ni traga stranim studentima, sve nasi Englezi :roll:]. JA ne mislim i nije mi zao ni jednog trena kad sam ucila thorax, abdomen,...
Tek sam druga godina i meni sad smeta sto se toliko uci, ali nekako mislim da je to tako zato sto tako mora i to je to...
Ali zaista ne zelim da prihvatim to da je stomatologija zanat... Niti mislim da cu ikad prihvatiti. A to sto su je neki ljudi sveli na zanat, to je vec druga stvar i to nek njima sluzi na cast. :roll:
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm

Post od studentbgd »

Lena_ napisao:A da li zaista mislite da se ucenje anatomije moze svesti na nekih 100-150 strana??? Verujte mi, bila sam u prilici da vidim da studenti stomatologije na engleskom [ljudi koji nisu imali bodove za regularan upis, pa placaju 4000e za godinu, nema ni traga stranim studentima, sve nasi Englezi :roll:]. JA ne mislim i nije mi zao ni jednog trena kad sam ucila thorax, abdomen,...
Tek sam druga godina i meni sad smeta sto se toliko uci, ali nekako mislim da je to tako zato sto tako mora i to je to...
Ali zaista ne zelim da prihvatim to da je stomatologija zanat... Niti mislim da cu ikad prihvatiti. A to sto su je neki ljudi sveli na zanat, to je vec druga stvar i to nek njima sluzi na cast. :roll:
Ja sam sa drzavnog otisao na privatni faks. I mogu ti reci da sto se anatomije tice, to sto pricaju za privatni je cista laz. Ucio sam i glavu i vrat i ruke i noge i torax i abdomen sve kao na drzavnom, iste knjige isto gradivo. Sve sto ti treba u zivotu ucices na privatnom pa i vise. Neces recimo uciti maratonske formule iz biohemije posto ti to u zivotu nece trebati. U Pancevu su generalno izbacene stvari koje u zivotu nece trebati. Da se ne lazemo sad da krenem da te pitam glikolizu, krebsov ciklus i slicno ne bi znala da zines mislim na deklamovanje reakcija.
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član

Post od studentbgd »

Lena_ napisao:Znaci li to dragi kolega da stomatologiju svodite na nivo zanata??
Sta ce se desiti ukoliko vam dodje covek sa procesom za koji je esencijalno poznavati fiziologiju, patologiju i anatomiju celog tela. Sta cete onda?
Draga koleginice stomatologija je intelektualni zanat. Ako znate teoriju a nemate u rukama mozete da se pozdravite. Neka pricaju sto hoce ali stomatologija ja zanat i to samo takav, od kod otpadaju ruke, kicma, i noge i od kog se gutaju tabletice za smirenje zbog stresa. To su bili kao ljudi sa visom skolom, ili ne svrseni studenti stomatologije. Masa stomatologa ce vam reci da su plombe dentista bile najbolje, zato sto nisu mnogo filozofirali radili su po pravilima prosto zna kako treba i tako radi bez previse prosipanja mudrosti.

Ovo o procesu necu komentarisati. A koji je to proces vezan za stomatologiju za koji je potrebno poznavanje anatomije fiziologije i patologije celog tela? Navedite mi jedan takav proces.
Lena_
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 02, 2008 12:37 pm

Post od Lena_ »

Kolega, ja nisam ni mislila na vas fakultet kada sam spominjala skripte od 150 strana, vec kao sto sam napisala - studente stomatologije na engleskom jeziku koji su na mom fakultetu, drzavnom.. u Novom Sadu.
I mislim da nije u redu da se moja i njihova diploma izjednace jer oni nisu ucili ni 1/2 naseg gradiva. Dakle nema potrebe za ljutnju :wink: .
A sto se tice procesa, ne znam da vam navedem nijedan u ovom trenutku, ali ako u naredne 3 godine saznam za neki, vama cu prvo javiti :wink: ..
Puno pozdrava iz NS ...
[jos me niste ubedili da je stomatologija zanat, jer da je tako ja bi je odavno zavrsila u trogodisnjoj srednjoj skoli]
dekiz
Stalni član
Stalni  član

Post od dekiz »

Ima vremena.Shvatices.
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član

Post od studentbgd »

Lena_ napisao:Kolega, ja nisam ni mislila na vas fakultet kada sam spominjala skripte od 150 strana, vec kao sto sam napisala - studente stomatologije na engleskom jeziku koji su na mom fakultetu, drzavnom.. u Novom Sadu.
I mislim da nije u redu da se moja i njihova diploma izjednace jer oni nisu ucili ni 1/2 naseg gradiva. Dakle nema potrebe za ljutnju :wink: .
A sto se tice procesa, ne znam da vam navedem nijedan u ovom trenutku, ali ako u naredne 3 godine saznam za neki, vama cu prvo javiti :wink: ..
Puno pozdrava iz NS ...
[jos me niste ubedili da je stomatologija zanat, jer da je tako ja bi je odavno zavrsila u trogodisnjoj srednjoj skoli]
Engleze u Beogradu boga mi gledaju kako da obore na svaki moguci nacin.

Kad pocnes da radis pa krenu da ti otpadaju ruke noge kicma onda ces svatiti kakav je to zanat. I ima jos bolju ideju. Ako ti je neko stomatolog i radi privatno pitaj da cistis kamenac jedno nedelju dana pacijentima kad nadjes vremena. Ali da te nepune. Da radis 8 sati na dan. Naravno da cistis ultrazvukom. Posle 7 dana ciscenja kamenca dodji ovde i reci mi sta mislis :)
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član

....

Post od studentbgd »

Procesa sto se tice. Procesi na zubima mogu da odu dalje ali to je samo teoretski ili se desava vrlo vrlo retko kako bi matematicari rekli tezi nuli. Cak i da se desi takvu osobu ce pre da vode na urgentni centar nego kod zubara. Zasto.

Zub prvo napad karijes a to boli ne previse ali boli, pa onda zub ulazi u hiperemiju a to boli pristojno, onda ulazi u pulpitis a to boli oci ispadaju, pa ako i to istrpi onda ulazi u gangrenu koja boli bas jako toliko jako da pozelis da se ubijes. Dakle samo da istrpi do gangrene covek treba da je doboljno lud. Pa neka trpi gangrenu, doci do otoka, trizmusa. Tada ce vec svako da se javi stomatologu koji ce da ga posalje na maksilo facijalnu hirurgiju. Morao bi da istrpi i taj otok, i da ne jedne ne znam koliko, pa da infekcija ode u krvorok. Pri tome bi pre umro od nedostatka hrane i tecnosti nego od neke infekcije.
dekiz
Stalni član
Stalni  član

Post od dekiz »

Joj.slatko si me nasmejao :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
milicica_87
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Avg 09, 2008 9:15 pm

Post od milicica_87 »

Studentbg, potreban mi je savet... Trenutno, i ja sam student državnog fakulteta, ali planiram o prebacenju... Ma, mnogo je ovde tesko..., previse se uci... hoci reci, i sto treba i sto ne treba... Pa, da li mi savetujete da se prebacim ili...?
Pozdrav!
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član

Post od studentbgd »

milicica_87 napisao:Studentbg, potreban mi je savet... Trenutno, i ja sam student državnog fakulteta, ali planiram o prebacenju... Ma, mnogo je ovde tesko..., previse se uci... hoci reci, i sto treba i sto ne treba... Pa, da li mi savetujete da se prebacim ili...?
Pozdrav!
Ako zelis da zaista naucis stomatologiju neces se prevariti ni malo.
dr cat
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 15, 2008 7:35 pm

Post od dr cat »

a šta se dešava sa diplomama na privatnom fakultetu?
ono što sam ja poslednje čula je da stomatolozi koji završe u Pančevu samo mogu da stažiraju u Vojvodini i verovatno samo tamo i da rade.

jel fakultet uopšte dobio akreditaciju?
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član

Post od studentbgd »

dr cat napisao:a šta se dešava sa diplomama na privatnom fakultetu?
ono što sam ja poslednje čula je da stomatolozi koji završe u Pančevu samo mogu da stažiraju u Vojvodini i verovatno samo tamo i da rade.

jel fakultet uopšte dobio akreditaciju?
Zna ce se koliko ja znam do sredine kraja avgusta za akreditaciju. Ali realno nema razloga da je ne dobije. Ako su dobili drzavni fakulteti sto ne bi i privatni ne zelim da iko bude uvredjen ali su cinjenice da sto se same stomatologije tice takve da je jasno da je privatni faks daleko deleko bolji.
dr cat
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 15, 2008 7:35 pm

Post od dr cat »

ne bih se složila sa tobom, ali ok. to je tvoje mišljenje, ovo je moje.

a pošto moje mišljenje (kompletno) nije baš za javno pisanje, ako te interesuje, izneću ti ga na PM. :)
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član

Post od studentbgd »

dr cat napisao:ne bih se složila sa tobom, ali ok. to je tvoje mišljenje, ovo je moje.

a pošto moje mišljenje (kompletno) nije baš za javno pisanje, ako te interesuje, izneću ti ga na PM. :)
Izvoli iznesi ga. Javnom ili preko privatnih poruka nebitno.
I ne vidim sta to ti znas sto nije za javnost.
Odgovori