Fiksna proteza

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
Chokito
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 20, 2008 11:10 am

Re: Fiksna proteza

Post od Chokito »

Chokito napisao:Ljudi jos samo mesec dana i skidam posle godinu i 2 meseca eeeeeeeeeeeeeeeej ! :D
Samo hrabro
Pozdrav
ispalo je da nosim jos 3 meseca :( da se nesto slucajno ne desi (za svaki slucaj)........95% uspesnost,al ne ne,mora da se ide do kraja :(
:roll:

zivim za dan kad cu da prodjem jezikom onako po zubima da osetim svaki da je na mestu,a ovako fiksna ostra,kruta,jezik i ne pokusava da joj pridje :wink: :roll:
zaza-ns
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Jan 14, 2010 2:46 pm

Post od zaza-ns »

joj drzi se kada si izdrzala toliko izdrzaces jos to malo. a koju fiksnu nosis kada ti je tako ostra i gruba? pozz :wink:
sanjastanic91
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 31, 2009 3:35 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od sanjastanic91 »

zdravoooooo evo i mene posle duzeg vremena i ja za 2 meseca skidam fixnu konacno jedva cekam al ipak imam jos problema kec koji mi je bio iznad svih napolju sad se vratio nazad al desni nisu idalje izgleda kao da mi ja taj zub vislji od svih iako su sada svi zubi pod konac i sad kad se pogleda gornja vilica izgleda kao da nema nikakve promene baz zbog tih desni i to samo taj zub to me bas muci nemam pojma hoce se te desni sa tog zuba vratiti i biti ravne sa ostalim :-? jel ima neko takvih problema?? i jos ovo desni mi non stop krvare iako vodim higijenu svo vreme krvare bojim se dobicu onu bolest ispadanja zuba ccc sta da ardim probala sam sve vrste gelova i vodica za ispiranje i nevredi :S
šmizla
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 19, 2010 6:07 pm

Post od šmizla »

miminamama, da li biste mogli da mi preporučite ortodonta u Novom Sadu (na pp, naravno :D)?
zaza-ns, kod kog ortodonta ste vi bili na pregledu (pretpostavljam da i to mora na pp)?

Moja situacija je prilično specifična. Skoro dve godine sam nosila fiksnu i ortodont mi ju je skinuo bez ikakve najave (ja došla na običnu kontrolu i mislila da mi namesta žicu koja se otkačila, a on skide sve :cry:). Uopšte nisam zadovoljna postignutim (imam ogroman razmak između trojke i petice, između ostalog), a i sam ortodont mi je rekao da će mi ponovo staviti fiksnu ako baš želim (naravno, treba i da platim :roll: ). Ja sam spremna da ponovo nosim koliko god treba, ali ovog puta želim da odem kod nekog za koga znam da će posao odraditi kako treba (i do kraja). Molim vas (obe :)) da mi pošaljete pp, jer već gubim razum spremajući ispite i tražeći dobrog ortodonta u isto vreme.
sanjastanic91
Novi član
Novi član

Post od sanjastanic91 »

šmizla napisao:miminamama, da li biste mogli da mi preporučite ortodonta u Novom Sadu (na pp, naravno :D)?
zaza-ns, kod kog ortodonta ste vi bili na pregledu (pretpostavljam da i to mora na pp)?

Moja situacija je prilično specifična. Skoro dve godine sam nosila fiksnu i ortodont mi ju je skinuo bez ikakve najave (ja došla na običnu kontrolu i mislila da mi namesta žicu koja se otkačila, a on skide sve :cry:). Uopšte nisam zadovoljna postignutim (imam ogroman razmak između trojke i petice, između ostalog), a i sam ortodont mi je rekao da će mi ponovo staviti fiksnu ako baš želim (naravno, treba i da platim :roll: ). Ja sam spremna da ponovo nosim koliko god treba, ali ovog puta želim da odem kod nekog za koga znam da će posao odraditi kako treba (i do kraja). Molim vas (obe :)) da mi pošaljete pp, jer već gubim razum spremajući ispite i tražeći dobrog ortodonta u isto vreme.
znaci ne verujem.....
sanjastanic91
Novi član
Novi član

Post od sanjastanic91 »

jel zna neko koliko se nosi mobilni aparat posle fixne i koliko kosta :P
šmizla
Novi član
Novi član

Post od šmizla »

Malo je reći da sam ja bila šokirana. Zato sam valjda počela da plačem tak kad sam izašla iz ordinacije... :-?

Moja drugarica je u domu zdravlja platila ritejner oko dve i po hiljade (ako se dobro sećam, proveriću još sa njom). Mislim da dužina nošenja varira od slučaja do slučaja, ali da mora da se nosi bar godinu dana, s tim što se vreme nošenja polako smanjuje. Tako su meni rekli, a da li je tačno nisam sigurna... Inače, ja nemam ritejner jer mi je onaj isti ortodont rekao da mogu da ga nosim ako hoću, ali da ne moram da trošim pare na to... A ja mislila da dobro procenjujem ljude...
sanjastanic91
Novi član
Novi član

Post od sanjastanic91 »

batali ti tog tvog doktora.....izgubila si dosta vremena noseci njegovu fixnu da bi ti on na kraju skinuo odjednom....probaj kod nekoga ponovo otici...mozda je tvoj doktor u pravu al meni je to bas cudno.....
šmizla
Novi član
Novi član

Post od šmizla »

Ma, naravno da ću da ga batalim (tj. već jesam - tražim novog), nego htedoh da kažem da mi je ta izjava (da ritejner može da se nosi ali i ne mora ako nećeš da trošiš pare na njega) još jednom (kao da je bilo potrebno!) pokazala da sam izabrala pogrešnog ortodonta.
Inače, ovo o dužini nošenja retencionog aparata nije mi rekao on već neki ljudi koji su ga nosili, tj. nose, tako da se u to donekle možeš pouzdati. :D
Brindavani
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 22, 2010 10:47 pm

Post od Brindavani »

Zdravo svima, ovo je moja prva poruka na ovom forumu, i ja bih da podelim svoje iskustvo sa protezom!
Imam 22 godime i nosim fiksnu vec godinu i 4 meseca. pre stavljanja su mi izvadjeni svi umnjaci + jedan stalni zub. rezultatima sam veoma zadovoljna, mada ima jos sitnica koje treba da se srede (tacnije malo zagrizaj i jedan zub da se malo uspravi). inace, prvobitni plan je bio da skidam do kraja 2009, ali zbog vec pomenutih problemcica ce se oduziti za par meseci. ja je mnogo volim, ne bunim se da je nosim jos malo :)
zanima me da li se nekome desilo da nakon skidanja, deo zuba koji je bio ispod bravice bude belji od ostatka? mnogo se bojim toga! :o pogotovo sto u tom slucaju ni beljenje zuba ne sme odmah da se radi.
i drugo pitanje, da li je istina da je retejner stvarno nevidljiv? jedna devojka mi je rekla da joj se skupi pljuvacka izmedju njega i zuba pa izgleda ruzno?
Korisnikov avatar
lucke10
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 16, 2009 3:53 pm

Post od lucke10 »

koliko kosta fiksna proteza preko socijalnog za jednu vilicu ?
Korisnikov avatar
lucke10
Novi član
Novi član

Post od lucke10 »

i student sam...
šmizla
Novi član
Novi član

Post od šmizla »

Brindavani, mogu samo da ti ispričam neka manje-više lična iskustva. Ritejner koji jedna moja koleginica nosi nije baš nevidljiv, a i u početku je jako šuškala dok priča. Po mom mišljenju, to nije ni važno, važno je da on ispuni svoju ulogu. :) Ni meni ni njoj zubi nisu postali "šareni" posle skidanja bravica, tj. delovi koji zuba koji su bili ispod bravica nisu (p)ostali svetliji. :D

Lucke10, ne znam na šta tačno misliš kad kažeš "preko socijalnog". Ako misliš na to koliko je fiksna u domu zdravlja, u ovom u kom sam ja bila (u potrazi za novim ortodontom) cena je trideset hiljada po vilici. Plaća se i svaki pregled i zamena luka i eventualna zamena bravica.

Sve koji zalaze na ovu temu a koji znaju dobrog ortodonta u Novom Sadu molim da mi pošalju svoju preporuku na pp! :D Mooolim vas! :)
Brindavani
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 22, 2010 10:47 pm

Post od Brindavani »

@ Šmizla: hvala na odgovoru! :) Uh, laknulo mi je kad sam procitala da ni tebi ni tvojoj koleginici nisu zubi ostali ''sareni'', nadam se da nece ni meni 8)
Korisnikov avatar
lucke10
Novi član
Novi član

Post od lucke10 »

šmizla napisao:Brindavani, mogu samo da ti ispričam neka manje-više lična iskustva. Ritejner koji jedna moja koleginica nosi nije baš nevidljiv, a i u početku je jako šuškala dok priča. Po mom mišljenju, to nije ni važno, važno je da on ispuni svoju ulogu. :) Ni meni ni njoj zubi nisu postali "šareni" posle skidanja bravica, tj. delovi koji zuba koji su bili ispod bravica nisu (p)ostali svetliji. :D

Lucke10, ne znam na šta tačno misliš kad kažeš "preko socijalnog". Ako misliš na to koliko je fiksna u domu zdravlja, u ovom u kom sam ja bila (u potrazi za novim ortodontom) cena je trideset hiljada po vilici. Plaća se i svaki pregled i zamena luka i eventualna zamena bravica.

Sve koji zalaze na ovu temu a koji znaju dobrog ortodonta u Novom Sadu molim da mi pošalju svoju preporuku na pp! :D Mooolim vas! :)

hvala na odgovoru :)
Odgovori